Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Polowanie na seta

430 Posty
49 Użytkownicy
0 Reakcje
14.2 K Wyświetlenia

Witam.

Mam na imie Kuba i studiuje zaocznie budownictwo w Warszawie, w pokera gram od pół roku (zaczelo sie od domowych sng przy wodce). Miesiac temu wypelnilem quiz na pokerstrategy i otrzymalem kapital startowy na Full Tilt Poker. Obecnie gram na NL2, szczerze powiedziawszy nie idzie mi za dobrze, przeczytalem wszystkie arty dostepne dla srebra po kilka razy, dokonuje selekcji stolow ale jak widzicie roznie to bywa:

Moimi obecnym celem jest wyrobienie 60$ w miesiac i przejscie na NL5.

Postaram sie po każdej sesji wrzucic jakis wykres, pare rak i pare slow na temat gry, ponad to co 15k rak bede wrzucal swoje staty, moze ktos je skomentuje badz cos podpowie, licze na wasza pomoc :) oto one:

Pozdrawiam!

ps. gram BSS, 4 stoly

429 odpowiedzi
mko101
Oldschool Grinder

Pierwsze co, za duzy limp, szczegolnie z SB. Wiele graczy na poczatku popelnia ten blad (m.in. ja), ze doplaca do SB bardzo czesto, bo przeciez juz costam wplacilismy, ale zapominamy, ze jest to najgorsza pozycja (!) w pokerze oraz ten 1c i jego nastepstwa w longrunie beda cie wiele kosztowac.

Masz za duzy gap pomiedzy VPIP i PFR. Statystyki powinny wygladac: 15/13, 12/10, 16/14. Zwracasz uwage na pozycje, co jest bardzo dobrze.

Masz male W$SD, co oznacza, ze za czesto dochodzisz do showdownu ze slabymi rekoma, czego przyczyna moze byc doplacanie z blindow, zbyt szerokie callowanie preflop.

Cbety i agresja sa jak najbardziej w porzadku.

Za to kolejna rzecz, ktora mnie martwi to bardzo niski fold to 3bet. Pamietaj, ze czesto callujac jestes bez pozycji i nie mozesz zbyt profitowo rozgrywac rak. Prawdopodobnie zbyt rzadko dajesz kredyt na reke przeciwnikom. Zwracaj uwage na ich 3bet, bo wiekszosc 'regularsow' na NL2 3bet tylko value range, bez bluffow.

Zycze powodzenia i sukcesow w dalszej grze :)

Jeszcze mi sie przypomnialo. Mowisz, ze wyczytales artykuly. A czy ogladasz filmy? Wedlug mnie one daja wiecej niz artykuly. :)
Pzdr

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzieki za feedback i pokazanie mi najwazniejszych leakow :)

Co do filmow to ogladalem crushing microstakes oraz pare produkcji rushera88.

Zwroce uwage na 3bety przeciwnikow, przestane rowniez limpowac glownie SB. Ze statystyk wynika ze najwiecej kasy stracilem na BB i SB, zdecydowanie rzadziej powininem grac te pozycje.

Mam pytanie, raise 1st to sytuacja gdy otwieram pule raisem, a pfr? Gdy raisuje limpera? I czym sie rozni statystyka limp od open call, limp to gra za duzego big blinda a open call to po prostu call czyjegos raisu? Nie jestem tych rzeczy do konca pewien.

Kady82
PokerStrategist

Powinieneś więcej 3betować, myślę że 3 bet overall powinien być 6% jako standard.PZDR

Soliosh
PokerStrategist

Siema
Pozwole sobie dorzucic swoje trzy grosze z nadzieja, ze ktos sie do tego odniesie i zweryfikuje mój pogląd

Cbety i agresja sa jak najbardziej w porzadku.

cbet flop ok, ale juz cbet turn i river zdecydowanie za wysokie. Ostatnio doszedłem do wniosku analizujac wlasna baze, ze cbet turn powyzej 50% to raczej palenie $, w szczegolnosci ze wzgledu na niewystarczajace fold equity na micro limitach. Trudno zrzucic niektorych graczy nawet z marginalnych ukladow, a cbetujac taki procent rak musisz miec w swoim zakresie blefy i semi blefy.
Ponadto mysle ze powinienes czesciej grac check raise. Chociazby wlasnie na turn zamiast second barrel przeciwko graczom ktorzy czesto graja float i staraja sie przejac kazda pule w ktorej nie grasz cbet turn.

mko101
Oldschool Grinder

Napisane przez Kady82
Powinieneś więcej 3betować, myślę że 3 bet overall powinien być 6% jako standard.PZDR

Blagam. To jest NL5 FR, gdzie 3bety TYLKO i WYLACZNIE to value raisy i tak powinno zostac.
Z light 3betami poczekaj do NL25.

Zwroce uwage na 3bety przeciwnikow, przestane rowniez limpowac glownie SB. Ze statystyk wynika ze najwiecej kasy stracilem na BB i SB, zdecydowanie rzadziej powininem grac te pozycje.

Z BB i SB zawsze sie traci najwiecej pieniedzy, ale zawsze mozna ta kwote jakos ograniczyc. Unikaj gry z tych pozycji, jesli oczywiscie nie musisz :)

Mam pytanie, raise 1st to sytuacja gdy otwieram pule raisem, a pfr? Gdy raisuje limpera? I czym sie rozni statystyka limp od open call, limp to gra za duzego big blinda a open call to po prostu call czyjegos raisu? Nie jestem tych rzeczy do konca pewien.

Wiec tak, Raise 1st jest to sytuacja gdy otwierasz raisem, jesli nikt przed toba puli nie otworzyl. Jesli byl limp, a ty podbijasz, wtedy juz liczy sie jak pfr.
Limp jest to sytuacja, kiedy dobrowolnie callujesz przed flopem w sytuacji kiedy nikt nie podbil. Open Call jest to call czyjegos raisu, czyli np. ze statystyki Open Call mozemy wyczytac jaki zasieg ma przeciwnik kiedy calluje nasz raise przed flopem i powinno byc to ok. 7-8% - oznacza to, ze calluje tylko pod seta. Jesli ma wiecej, oznacza to ze calluje Suited Connectory i musisz poszerzyc jego range.

Jak masz jeszcze jakies pytania, zadawaj :)

Pozdro!

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wielkie dzieki :) nie zdawalem sobie sprawy ze ktos w ogole czyta te blogi :) Thx mko101 za odpowiedzi... Zagram sobie teraz chyba jakas mala sesje, wybralem stoly z vp$ip > 30%, zazwyczaj maja one dlugie wainting listy, mam nadzieje ze do czasu gdy sie dosiade zostanie jeszcze pare fishy :P

mko101
Oldschool Grinder

Zawsze wybieraj tylko takie dobre stoly. Chociaz kolejki czasami siegaja 20 osob (przynajmniej na NL25, NL50) to i tak pozniej jest na tyle slabych graczy, ze mozna spokojnie profitowo grac.

Nie ma sprawy. Sam kiedys bylem poczatkujacym graczem i napewno poprawa mojej gry by mi sie bardzo wtedy przydala.

Grasz na FTP?

Sepurta
PokerStrategist

Napisałeś że przeczytałeś wszystko dla srebra, a jak z artami z brązu? Ja gram fixa ale wiem ze bez znajomością artów z brązu że tak powiem "płynnie", nie będziesz wygrywał. Ja dzięki filmikom, treningom i quizom dopiero zauważyłem swoje błędy.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Tak, gram na FTP :) i oczywiscie arty dla brązu juz dawno temu przeczytane :)

Dzisiaj rozegralem krotka sesje (500~ rak) z powodu braku internetu (kradne od sasiada a ten sie ciagle rozlacza).
Wzialem sobie do serca wasze rady i rezultat jak najbardziej pozytywny.

w koncu udalo mi sie podciagnac ta czerwona linie troszke w gore :)

ponad to staty sesji:

ograniczylem gre z blindow co przelozylo sie na zyski (niestety sb nadal traci), postanowilem grac bardziej tight i zawsze z pozycja, bylem troche murkowaty ale mysle ze na tych stawkach to nie taki duzy blad. Udalo mi sie rozniez poprawic W$SD, nie pewne rece czesto zrzucalem. Z SB bardzo czesto staralem sie krasc BB a z BB gdy ktos dokladal 1 centa do SB zawsze risowalem i praktycznie w 100% przypadkow SB zrzucal karty. Wszystkie pocket pary risowalem do 3.5 blinda (to moj standard rise) oraz callowalem je do 4bb. Suited connectory rozgrywalem tylko z BU i CO. Wysokie pary gralem agresywnie bez zadnego slowplayowanie. Grajac AA/KK zawsze wygrywalem, grajac QQ raz wygralem vs KK trafiajac seta na flopie, raz wygralem z AK posiadajac najwyzsza para i raz przegralem z KK, takze jezeli chodzi o wysokie pary jestem na plus.

Ogolnie mowiac sesja calkiem udana, po 519 rekach jestem 5.86$ do przodu.

Bankroll: 59,81

Edit:

Wrzucam pare rak

Dealt to Hero A♠ K♦

fold, fold, Hero raises to $0.07, fold, fold, CO raises to $0.17, fold, fold, fold, Hero calls $0.10

FLOP ($0.37) 7♣ Q♣ 5♥

Hero checks, CO bets $0.16, Hero folds

CO wins $0.35

jak myslicie good fold?

----

Dealt to Hero J♥ A♥

UTG calls $0.02, Hero raises to $0.09, fold, fold, fold, fold, fold, fold, UTG calls $0.07

FLOP ($0.21) K♠ 7♦ 9♥

UTG checks, Hero bets $0.13, UTG calls $0.13

TURN ($0.47) K♠ 7♦ 9♥ K♥

UTG checks, Hero checks

RIVER ($0.47) K♠ 7♦ 9♥ K♥ T♥

UTG checks, Hero bets $0.35, UTG calls $0.35

Hero shows J♥ A♥
(Pre 64%, Flop 29.7%, Turn 34.1%)

UTG shows 9♣ 4♣
(Pre 36%, Flop 70.3%, Turn 65.9%)

Hero wins $1.10

zaczekalem behind, na szczescie trafilem kolor, jak myslicie na takich limperow z UTG oplaca sie 2nd barrelowac gdy trafiamy powietrze? Czesto trafią seta, 2 pary/draw ze swoimi suited connectorami, moze asa ze swoim Ax. Ten przeciwnik akurat byl donkiem ale czesto dostaje podobne akcje i nie wiem jak sobie z nimi radzic, prawdopodobnie gdybym nie dostal tego drawa zrzucilbym swoje karty.

----

Dealt to Hero K♥ A♣

UTG calls $0.02, fold, fold, fold, fold, CO calls $0.02, fold, SB raises to $0.10, Hero raises to $0.30, fold, fold, SB raises to $0.81 (AI), Hero calls $0.51

FLOP ($1.66) 8♥ 4♣ 2♠

TURN ($1.66) 8♥ 4♣ 2♠ A♠

RIVER ($1.66) 8♥ 4♣ 2♠ A♠ 8♣

SB shows K♣ K♠
(Pre 70%, Flop 85.7%, Turn 2.3%)

Hero shows K♥ A♣
(Pre 30%, Flop 14.3%, Turn 97.7%)

Hero wins $1.55

tutaj mialem malego farta, gdyby nie byl shortem nie sprawdzilbym go, czy oplaca sie pushowac i sprawdzac AI z AK?

Nie mialem raczej jakis trudniejszych spotow, AI z AA/KK/QQ, wygralem ze dwa AI z goscmi ktorzy grali top pair king kicker gdy ja jednak mialem tego asa jako kickera (wiedzialem ze graja bardzo luzno). Sesja calkiem okej, od razu mam lepszy humor :)

dlrzz
PokerStrategist

Siemka, Politechnika? :P Powodzenia przy stołach!

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez dlrzz

Niestety nie :D gdy szedlem na studia nie wiedzialem ze mozna studiowac na politechnice zaocznie i poszedlem na Wyższą Szkołę Ekologii i Zarządzania (tak wiem nie ma sie czym chwalic), dzieki i rowniez zycze powodzenia!

dlrzz
PokerStrategist

Napisane przez Kimes

Napisane przez dlrzz

Niestety nie :D gdy szedlem na studia nie wiedzialem ze mozna studiowac na politechnice zaocznie i poszedlem na Wyższą Szkołę Ekologii i Zarządzania (tak wiem nie ma sie czym chwalic), dzieki i rowniez zycze powodzenia!

:f_thumbsup: I tak dodaje bloga do ulubionych, będę śledził postępy :P

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzieki :) zapewne bede go aktualizowac po kazdej sesji, bedzie to moj taki powiedzmy dziennik pokladowy :P za 5 lat odpale pierwsza strone i posmieje sie z tego jakim bylem fishem :f_p:

mko101
Oldschool Grinder

Bardzo ladnie. Czerwona linia na NL2 nie masz sie co w ogole przejmowac.

Pierwsze reka to jest 4bet/call zawsze i wszedzie :)

AJ na nietrafionym boardzie nie ma sensu co barrelowac bo czesto dostaniesz calle od srednich par, top par nie ma szans zrzucic. Grasz check i ew. call pod kolor.
Polecam wstawiac ciezkie rece do dzialu oceny rak!

I ostatnie pytanie na ktore juz czesciowo odpowiedzialem. Tak wiec, tak oplaca sie, chociaz moze sie to wydawac nie zbyt profitowe, to nawet przeciwko KK masz ok. 32%.
Jesli grasz na jakiegos regularsa z malym 4betem (~0.8) wtedy AK mozesz sobie odpuscic, bo on z gorszym Cie nie sprawdzi.

pzdr

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

W 1szym wypadku gosc 3betowal mnie preflop i nie chcialem za bardzo ochoty na rozegranie coinflipa. Tak jak juz pisalem wczesniej nie mialem bardziej problematycznych rak, staram sie unikac trudnych spotow :) co do statystyk 4bet zazwyczaj nie mam wystarczajaco wielu probek takze musze wszystkich traktowac jak unkow.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Hej, wlasnie skonczylem kolejna sesje tym razem pozno zaczalem bylem troche zmeczony wiec rozegralem tylko 400 rak.

Staty:

staram sie czesciej foldowac do 3betu jednak tym razem dostalem ich moze ze 2 dlatego call 3bet jest taki wysoki, w$wsf tez troche kuleje.

Dealt to Hero A♠ K♦

fold, fold, fold, fold, fold, CO raises to $0.08, fold, Hero raises to $0.24, fold, CO calls $0.16

FLOP ($0.50) Q♠ 3♥ 7♦

Hero bets $0.28, CO calls $0.28

TURN ($1.06) Q♠ 3♥ 7♦ 8♥

Hero bets $0.44, CO calls $0.44

RIVER ($1.94) Q♠ 3♥ 7♦ 8♥ T♠

Hero checks, CO checks

CO shows 5♣ 3♣
(Pre 41%, Flop 75.4%, Turn 86.4%)

Hero shows A♠ K♦
(Pre 59%, Flop 24.6%, Turn 13.6%)

CO wins $1.82

nie mialem na niego wielu rak, okazal sie calling station, a moze moj bet sizing byl nieodpowiedni?

----

Dealt to Hero 4♣ 4♦

fold, Hero raises to $0.05, fold, fold, fold, CO calls $0.05, fold, fold, fold

FLOP ($0.13) 6♣ 3♦ T♥

Hero bets $0.07, CO calls $0.07

TURN ($0.27) 6♣ 3♦ T♥ 5♦

Hero bets $0.15, CO raises to $0.30, Hero calls $0.15

RIVER ($0.87) 6♣ 3♦ T♥ 5♦ T♣

Hero checks, CO bets $0.66, Hero calls $0.66

Hero shows 4♣ 4♦
(Pre 18%, Flop 3.3%, Turn 18.2%)

CO shows 6♦ 6♠
(Pre 82%, Flop 96.7%, Turn 81.8%)

CO wins $2.05

to juz byla moja glupota, po callu mojego cbeta powinienem odpuscic na turnie

----

Dealt to Hero Q♠ T♣

fold, UTG+1 calls $0.02, fold, fold, CO calls $0.02, Hero raises to $0.12, fold, fold, UTG+1 calls $0.10, fold

FLOP ($0.29) 2♦ K♣ J♣

UTG+1 checks, Hero bets $0.16, UTG+1 calls $0.16

TURN ($0.61) 2♦ K♣ J♣ 5♦

UTG+1 bets $0.22, Hero calls $0.22

RIVER ($1.05) 2♦ K♣ J♣ 5♦ 9♥

UTG+1 bets $0.26, Hero raises to $1.78 (AI), UTG+1 calls $0.47 (AI)

UTG+1 shows J♥ J♠
(Pre 70%, Flop 72.0%, Turn 81.8%)

Hero shows Q♠ T♣
(Pre 30%, Flop 28.0%, Turn 18.2%)

Hero wins $2.35

tutaj callowalem tylko pod straighta, na szczescie dostalem swojego outa na riverze:)

Ogolnie sesja nudna, bylem zmeczony, popelnialem bledy ktore mnie troche kosztowaly, zauwazylem ze gdy skupiam sie bardziej nad nie popelnianiem bledow niz nad wygrywaniem gra idzie mi o wiele lepiej.

Ide spac, pa :P

Session profit: 0,04$
Bankroll: 59,84

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Hej, znowu caly dzien nie mialem czasu przygrindowac wiec gdzies okolo 3:00 postanowilem odpalic az 6 stolikow (normalnie gram 4). Mam z nimi maly problem bo gdy ustawie je 'tile' stoliki sa bardzo malutkie i musze sie wpatrywac w nie (gram na lapku 17" 1440x900), a gdy ustawie je tak ze jeden zachodzi na drugi w ten sposob:

(wklejam hiperlacze do screena, nie chce zeby wam sie forum rozjezdzalo od zbyt szerokich obrazkow)

przy takim ustawieniu nie moge sie skupic na graczach otaczajacyh mnie, mniej zauwazam, mniej robie notatek. Na pewno nie zaprzestane na 4 czy nawet 6 stolach ale nie mam jeszcze zielonego pojecia jak sobie poradzic z tym problemem, jezeli chodzi o podejmowanie dobrych decyzji to ilosc stolow mnie nie przerasta, jednak wolalbym ogarniac przeciwnikow niz grac z automatu.

575 rak, wciaz nitowato, na jednym stole mialem staty 21/19, a na innym 6/6, na poczatku sesji pare coolerow, moj set 9 przegral z setem dam, QQ przegralo z AA, tptk przegralo ze zlimpowanym AA, po 30 pierwszych rekach bylem 4 dolary do tylu, jednak troche pozniej sie odbilem.

Dealt to Hero A♠ A♦

fold, fold, fold, MP1 raises to $0.07, fold, Hero raises to $0.20, fold, fold, fold, MP1 calls $0.13

FLOP ($0.43) A♣ T♥ 9♦

MP1 bets $2.31 (AI), Hero calls $1.80 (AI)

TURN ($4.03) A♣ T♥ 9♦ 6♦

RIVER ($4.03) A♣ T♥ 9♦ 6♦ K♠

MP1 shows J♦ A♥
(Pre 7%, Flop 4.8%, Turn 0.0%)

Hero shows A♠ A♦
(Pre 93%, Flop 95.2%, Turn 100.0%)

Hero wins $3.77

wymarzona sytuacja, lapie top seta gdy przeciwnik lapie top pare

----

Dealt to Hero 6♥ 8♥

UTG calls $0.02, UTG+1 raises to $0.06, UTG+2 calls $0.06, fold, fold, Hero calls $0.06, fold, BB raises to $0.18, UTG calls $0.16, fold, UTG+2 calls $0.12, Hero calls $0.12

FLOP ($0.79) Q♦ 5♥ 8♣

BB checks, UTG checks, UTG+2 checks, Hero checks

TURN ($0.79) Q♦ 5♥ 8♣ 8♦

BB checks, UTG bets $1.15 (AI), UTG+2 folds, Hero calls $1.15, BB folds

RIVER ($3.09) Q♦ 5♥ 8♣ 8♦ 6♠

Hero shows 6♥ 8♥
(Pre 19%, Flop 23.8%, Turn 95.5%)

UTG shows 9♣ 9♦
(Pre 81%, Flop 76.2%, Turn 4.5%)

Hero wins $2.89

tutaj na buttonie zcallowalem suited gappera w 3betowanej puli (glupota) chociaz zazwyczaj gdy cos trafimy przeciwnik nam sie wyplaci, tym razem zbytnia pasywnosc na flopie pozwolila mi sie dobrac do tripsa :)

----

A to juz piekno w czystej postaci :D wygralem z full housem trafiajac royal flusha

Dealt to Hero A♥ Q♥

UTG raises to $0.06, fold, fold, Hero calls $0.06, fold, fold, SB calls $0.05, fold

FLOP ($0.20) J♥ 4♦ K♥

SB checks, UTG bets $0.06, Hero calls $0.06, SB folds

TURN ($0.32) J♥ 4♦ K♥ K♣

UTG checks, Hero checks

RIVER ($0.32) J♥ 4♦ K♥ K♣ T♥

UTG bets $0.16, Hero raises to $0.46, UTG raises to $0.84 (AI), Hero calls $0.38

Hero shows A♥ Q♥
(Pre 65%, Flop 44.1%, Turn 2.3%)

UTG shows J♣ K♦
(Pre 35%, Flop 55.9%, Turn 97.7%)

Hero wins $1.87

na turnie mialem juz tylko 2% szans na wygrana, sick! szkoda ze to nie NL2000 :f_tongue:

Sesja nudna, na tym NL2 nic sie nie dzieje, kumpel namawia mnie na gre przynajmniej na NL5, moglbym to zrobic ale szanuje bankroll managment plus te kilkadziesiac tysiecy rak ktore musze jeszcze ugrac pozwola mi poczuc sie pewniej na micro limitach. Przede mna dluga droga ;(

Session profit: 1,34
Bankroll: 61,18

aldon7
Elite Grinder

Napisane przez Kimes
Dzisiaj rozegralem krotka sesje (500~ rak) z powodu braku internetu (kradne od sasiada a ten sie ciagle rozlacza).

wczytuje sie tak w te posty i kiedy przeczytalem tekst z netem to sie rozplakalem ze smiechu :D

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Miesiac w miesiac goscie z UPC odcinaja mi internet (nie dostaje papierowej faktury tylko jakies glupie powiadomienie smsem o zaplacie ktore zazwyczaj ignoruje), podlaczenie troszke trwa. Sasiad nie zabezpieczyl sieci zadnym kluczem wiec korzystam :D Mam niby te 3 kreski zasiegu ale bardzo czesto mnie rozlacza (mozliwe ze probuje resetowac modem gdy traci transfer) :P Wynajmuje juz 3cie mieszkanie i 3ci raz ktos nie ma zabezpieczonej sieci :D poltora roku temu mialem darmowe UPC 25mbit/s przez jakies 7 miesiecy :D to byly czasy, ehhh :]