Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Poker w wolnych chwilach.

14 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
459 Wyświetlenia
WujekGrga
PokerStrategist

Cześć, jest to mój drugi blog, niestety tamten upadł gdzieś w czeluście, poza tym chciałem zacząć jakoby na nowo. :)

Styczność z pokerem miałem od kilku lat, wcześniej były to sporadyczne gry ze znajomymi, później krótkie epizody z grą online. Rok temu trochę bardziej się przyłożyłem, poznałem trochę strategii zarobiłem jakieś drobne, a później przestało to iść w sensowną stronę. Brakło wiedzy, umiejętności i mindset tez do pewnej poprawy. :) Ale chyba już wiem co było przyczyną.

Gram FR nl2 na 888 póki co, mam jeszcze trochę $ na skrillu, które chcę w razie potrzeby przeznaczyć na inne poker roomy.
Póki co skupiam się na jednym, gram póki co do 3 stolików (idąc doświadczeniem gdy grywałem 5 robiło się zamieszanie). Myślę, że jeżeli będzie szlo tak jak na chwilę obecną ( o tym za chwilę), to dorzucę 4 po nowym roku.
Niestety na ten moment nie jestem w stanie więcej wyciągnąć (laptop 17").

Tak więc wpłaciłem 30$ a 888, a po 3k rąk udało się zrobić z tego 50$. Dla mnie to sukces, bo ostatnim razem zarabiałem głownie na rakebackach i doszedłem do 60$ po czym zacząłem wszystko tracić.

Nie jest to żadna próbka, ale też widzę trochę inne podejście do gry, myślę że świadomość stałej pracy, tego że nie gonią mnie terminy pomogły (wcześniej studia, gówniana praca itd. ;)). Zauważyłem większą łatwość i większą agresję, co przełożyło się na inny styl gry. Ale zarazem nie zrobiło to rewolucji w VPIP.

Chciałbym zmieniać swoją grę poprzez male kroki, bo zauważyłem ostatnim razem, że chciałem szybko osiągać sukces, ładowałem do głowy teorię, ale mało grałem. Koniec końców teraz mam trochę wiedzy i mogę się skupiać bardziej na samym graniu.

Cele na początek
:f_cool: Chce osiągać 5k rąk w miesiącu (śmiesznie to brzmi), pracuje sporo 24h dyżury :D. Z czasem wiadome będę sobie podnosił limit, aż do takiego na którym poczuje komfort.
:f_cool: Będę po każdej sesji wrzucać przynajmniej 2 rozdania - największa wygrana i przegrana, pod katem analizy. Oczywiście gdzie indziej chciałbym również konsultować swoją grę, ale to poza blogiem.
:f_cool: Zaznajomię się z pozostałymi filmami rushera z seri Poznaj swoich przeciwników. Maniaka i CL, mam już przeanalizowane i muszę przyznać bardzo mi to pomogło.
:f_cool: Zaznajomię się z cyklem treningów dot. notatek.
:f_cool: Do końca roku będę się starał wnieść bankroll na poziom 60$

Po wykonaniu wszystkich celów (wiadome oprócz rozdań bo to na stałe), będę podawał kolejne.

Zastanawiam się tez nad kilkoma rzeczami:
:f_ugly: Główna to FullRing czy Shorthended. Często na forum przewija się opinia że FR umarło, na SH jest większa dynamika większa zabawa i zarazem możliwy większy zysk.
:f_ugly: Czy dorzucać od czasu do czasu jakieś turnieje, czy skupiać się stricte na cashówkach.

Do pracy:
- Mam tendencje to zaglądania do cashiera i wykresu w trakcie gry, by zobaczyć wyniki w postaci zarobionych pieniędzy, do tej pory każda sesja na + i zaglądanie na wykres mnie jakoś motywuje dodatkowo.

bankroll na 26.12.2015
888 poker - 51,13$
Wykresik:

Czego oczekuje od swojej gry na dłuższą metę?
Chciałbym moc przeznaczyć zarabiana pieniądze na rozrywkę. Mam pracę więc mam za co opłacać moje i nie tylko swoje utrzymanie, ale pieniądze zarabiane poprzez zabawę chciałbym przeznaczać na inną zabawę i gadżety. :)
Nie mam póki co aspiracji nawet na NL50, jeżeli przejdę na NL4-5 to będe zadowolony. Małe kroczki. Spokój i opanowanie.

Odpowiedz
Cytat
13 odpowiedzi
przemek9422
Poker Player

To uczucie gdy moje dzienne volume jest większe od Twojego planowanego miesięcznego :D

Odpowiedz
Cytat
WujekGrga Autor wątku
WujekGrga
PokerStrategist

Spokojnie :D Jak osiągnę 5k to myślę że na 7,5k spokojnie przejdę. Później się zobaczy. Po prostu miałem taki grudzień że było mało czasu na grę. A podstawowym błędem ostatnim razem było dawanie sobie celów które ni jak się nie mogły przekładać na życie osobiste.

Odpowiedz
Cytat
AdisJuve
PokerStrategist

Czesc,

FR czy SH? Zdecydowanie wieksza przyszlosc przed SH, ale zaczynajac latwiej jest na FR.

Granie jednego typu gier jest sensowniejsze. Gry sa rozne, dlatego warto wybrac jedna odmiane i nie migrowac, gdyz strategie, dynamika sa inne. Na poczatku dostosowywanie moze byc trudne.

Powiedz prosze jak wyglada ilosc stolikow na 888 full ring z limitow od nl2 do nl25?

Odpowiedz
Cytat
WujekGrga Autor wątku
WujekGrga
PokerStrategist

Hej,
FullRing bo na nim łapałem podstawy, teraz chyba dopiero załapałem jak je w życie wprowadzać, ale nie chce zapeszać.
Ale też własnie słyszałem że na SH więcej value itd. Tyle że nie wiem czy jak tu mam staty 16/11 to na SH będę miał z tym problem. Bo będę za bardzo NITowaty.
Z drugiej strony jednak myślę skoro ma to paść to po co siedzieć.

Całość to ok 100 stolików czyli bez szaleństwa. Najwięcej to jest jednak micro do NL10 - NL2,4,6 królują. Ale właściwie mało kto dba chociażby o takie szczegóły jak uzupełnianie stacka itd, sporo Calling station etc.

Odpowiedz
Cytat
WujekGrga Autor wątku
WujekGrga
PokerStrategist

No i zapeszone, sesja na -0,98$ ogólnie było dobrze przez cały czas, a później kilka kiepskich akcji i loose. Jutro wrzucę kilka rozdań. :)

Jest też pozytyw, rozegrane prawie 500h i zostało niewiele do pierwszego celu czyli 5k rąk na miesiąc.

Odpowiedz
Cytat
WujekGrga Autor wątku
WujekGrga
PokerStrategist

888 Poker - $0.02 NL - Holdem - 9 players
Hand converted by PokerTracker 4

MP+2: $2.18 (VPIP: 14.56, PFR: 12.14, 3Bet Preflop: 2.27, Hands: 209)
CO: $2.40 (VPIP: 11.48, PFR: 8.20, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 63)
Hero (BTN): $2.11
SB: $2.42 (VPIP: 11.40, PFR: 7.02, 3Bet Preflop: 6.67, Hands: 117)
BB: $0.96 (VPIP: 8.06, PFR: 8.06, 3Bet Preflop: 7.69, Hands: 63)
UTG: $0.74 (VPIP: 17.54, PFR: 3.51, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 58)
UTG+1: $1.77 (VPIP: 10.71, PFR: 5.36, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 59)
MP: $1.86 (VPIP: 15.84, PFR: 9.90, 3Bet Preflop: 3.70, Hands: 105)
MP+1: $0.63 (VPIP: 20.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 26)

SB posts SB $0.01, BB posts BB $0.02

Pre Flop: (pot: $0.03) Hero has 5♥ 5♦

UTG calls $0.02, fold, fold, fold, MP+2 calls $0.02, fold, Hero calls $0.02, fold, BB checks

Flop: ($0.09, 4 players) T♦ 5♣ T♠
BB checks, UTG checks, MP+2 checks, Hero bets $0.04, fold, fold, MP+2 calls $0.04

Turn: ($0.17, 2 players) 6♥
MP+2 checks, Hero bets $0.08, MP+2 calls $0.08

River: ($0.33, 2 players) K♣
MP+2 bets $0.24, Hero raises to $0.84, MP+2 raises to $2.04, Hero calls $1.13

Teraz tak myślę, że nie powinienem limpować, tylko przebić.
Powinienem też wyżej podbić na flopie przynajmniej za jakieś 80% albo PSB.
Co dalej to nie wiem.

Spoiler

MP+2 shows 6♦ 6♣ (Full House, Sixes full of Tens)
(Pre 81%, Flop 17%, Turn 98%)
Hero shows 5♥ 5♦ (Full House, Fives full of Tens)
(Pre 19%, Flop 83%, Turn 2%)
MP+2 wins $4.01
Rake paid $0.26

Odpowiedz
Cytat
AdisJuve
PokerStrategist

Hej,

Limp pre-flop nie jest taki zly. Jest szansa na multiway i z ta karta nie musimy izolowac.

Flop graj wyzej, to samo turn. River takze bet/stackoff. On tutaj ma mnostwo slabszych Tx. ;)

Cooler, trudno. Nie boj sie value betowac!

Odpowiedz
Cytat
WujekGrga Autor wątku
WujekGrga
PokerStrategist

Jestem po obejrzeniu treningu poświęconego graczom UNK. Myślę, że nie szalałem wcześniej jakoś vs Ci gracze, ale dobrze zwrócić na szczegóły uwagę. Najbardziej mi zapadła rzecz o której już dawno wiedziałem,a le myślę że mało wykorzystywałem w grze tj. folding equity.
Postaram się od najbliższej sesji zwrócić uwagę również na tą statystykę i spróbuje dopasować grę. Dotychczas raczej to pomijałem, zwracałem na to uwagę w drugiej kolejności. Myślę, ze jestem w stanie trochę nad tym teraz popracować i wyciągnąc trochę value.

Myślę też że dzisiaj spokojnie uda mi się zrobić 500h i zrobić swój limit 5k w grudniu. W styczniu podniosę ten limit do 7k.

Odpowiedz
Cytat
WujekGrga Autor wątku
WujekGrga
PokerStrategist

Jak narazie moją sesję można opisać tak:

Odpowiedz
Cytat
WujekGrga Autor wątku
WujekGrga
PokerStrategist

Ok, jestem po pierwszej sesji w Nowym roku, wynik sesji:
+ 0,45$
czas +/- 5 godzin
ilość rąk - 1017
ilość stolików - 3 w ostatniej godzinie 4

Sesja dla mnie dosyć ciężka, jakoś nie udawało mi się wybić jakiegoś wyniku który by mnie satysfakcjonował. Często spoglądałem na wykres w PT4. Przez to co udane bądź nie udane rozdanie, wypadałem myślami z gry. Przez sporą część czasu miałem w głowie byle skończyć na plusie.

Mam też pozytywne obserwacje, jestem po pierwszym odcinku o robieniu notatek z rusherem. Powiem szczerze wiele tych notatek nie zrobiłem, ale jak tak obserwowałem grę 2-3 graczy i zacząłem notować ich zagrania, to z jakimi kartami dochodzili do SD, to po kilku rozdaniach udawało się wygrywać dane rozdanie gdy kończyliśmy w HU. Więc póki co to nad tym nadal będę pracować.

Zauważyłem również, że czasem się nakręcę np na Top parę asów i nie patrzę co dalej spada i tak ze dwa razy nadziałem się na strita.

Co do stolików to póki co pozostanę tak jak jest, ustawiłem 4 stoliki w kaskadzie i to nie było wygodne na laptopie. Poza tym miałem nagle poczucie pewnego zamieszania. Może to wina tego, że ogólnie było mi się trudniej skupić na samej grze, do tego dochodziły małe rozmiary stolików i tak na prawdę musiałem się ostro skupiać na tym czy dobrze widzę :D

Spróbuje teraz skupić się na tym by np na danej sesji wyciągać dana ilość rąk. 5 godzin to sporo jak na moje aktualne warunki, zobaczę ile jestem w stanie wyciągać w 3 godziny gry i znaleźć jakiś środek bo zauważyłem, że taka konkretna sesja 1000h nie mówiąc pewnie o większej ilości daje już ciekawszy materiał do analizy.

Rozdania pojawią się w kolejnych wpisach.

Odpowiedz
Cytat
WujekGrga Autor wątku
WujekGrga
PokerStrategist

Jak wspomniałem, pierwsze rozdanie związane z największą wygraną.
+4,35$
888 Poker - $0.02 NL - Holdem - 8 players
Hand converted by PokerTracker 4

BTN: $3.92 (VPIP: 24.47, PFR: 14.89, 3Bet Preflop: 8.33, Hands: 98)
SB: $3.35 (VPIP: 14.66, PFR: 13.79, 3Bet Preflop: 3.57, Hands: 117)
Hero (BB): $2.32
UTG: $2.37 (VPIP: 28.17, PFR: 6.10, 3Bet Preflop: 1.35, Hands: 218)
UTG+1: $0.45 (VPIP: 22.22, PFR: 11.11, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 9)
MP: $0.76 (VPIP: 6.98, PFR: 6.98, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 43)
MP+1: $1.20 (VPIP: 22.92, PFR: 2.08, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 49)
CO: $2.24 (VPIP: 41.67, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 121)

SB posts SB $0.01, Hero posts BB $0.02, UTG+1 posts penalty blind $0.02, MP+1 posts penalty blind $0.02

Pre Flop: (pot: $0.07) Hero has 6♦ 6♥

fold, UTG+1 checks, MP raises to $0.11, fold, CO calls $0.11, fold, fold, Hero calls $0.09, fold

Flop: ($0.38, 3 players) T♥ K♠ 6♠
Hero bets $0.19, fold, CO calls $0.19

Turn: ($0.76, 2 players) 3♥
Hero bets $0.59, CO raises to $1.94, Hero calls $1.35

River: ($4.64, 2 players) 3♠

Spoiler

Hero shows 6♦ 6♥ (Full House, Sixes full of Threes)
(Pre 67%, Flop 96%, Turn 84%)
CO shows 2♥ A♥ (One Pair, Threes)
(Pre 33%, Flop 4%, Turn 16%)
Hero wins $4.35
Rake paid $0.29

Powiem tak, nie wiem czy bym to callował gdyby CO nie wszedł do rozdania. Opieram się na zasadzie call20. Ale z racji, że pojawił się drugi gracz ze stackiem który ewentualnie mógłby mi dać value to wszedłem.
Na flopie set, w innym wypadku easy fold.
Board wydaje mi się dla mnie idealny, flush drowy, do tego jakies drawy do strita z QJ, jakieś gutshoty od AQ, top pary z od Kx, czy . nie spodziewałem się u CO KK czy TT, bo IMO by to 3betował na flopie. Inna sprawa VPIP na poziomie 41 też sporo mówi.
Myślę, że bet był wyżej, a nie za 1/2 Pota.
Myślałem, że dobór sizingów jest o wiele łatwiejszy, ale jak patrzę teraz i tak analizuje na chłodno tego spota to spokojnie tak mogłem wyżej.

Turn nie wiem czemu call do jego rise, może przestraszyłem się trochę sizingu 2beta. Może pojawiła się wątpliwość czy aby na pewno nie ma TT, nie wiem nie pamiętam co wtedy myślałem, bo 3 to blank. Co prawda otwiera kolejne drawy do koloru od heartsa, ale nie spotkałem się jeszcze z kimś kto robi na tych stawkach 2beta do drawa. Inna sprawa może, że pamiętam lekcje rushera dot. calling station (myślę, że tak można naszego gracza nazwać), odbierać raczej szczerze ich agresję. Ale tak jak mówię, nie wiem co mi przeszło przez myśl, że był to call.

River Karta idealna, kompletuje kolor, ale mi już daje fulla, Biją mnie tylko KK i TT, ale już wcześniej to wykluczyłem.
Nie wiem czy dobrze że nie raisowałem, stwierdziłem, że chce dojść do SD i trochę niebieską podbić ;)

Odpowiedz
Cytat
WujekGrga Autor wątku
WujekGrga
PokerStrategist

Mała rewolucja, postanowiłem spróbować swoich sił na SH i muszę przyznać że całkiem mi się podobało.
+ 1,37$
czas +/- 3 godziny
ilość rąk - 507
ilość stolików - 4 w ostatniej półowie godziny 2

Widze trochę więcej swoich leaków, nie wiem czy to możliwe bym to łatwiej wyłapał na SH ale, na pewno musze potrenować nad obroną blindów, mój Foldtosteal był na poziomie 70%, i patrząc w raport z PT4 widzę ile tych zielonych 0,2 - 0,3$ jest w porównaniu do czerwonych ;). Myślę że jest tutaj trochę value do odzyskania.

Jest trochę szybciej, przez co mam problem z notatkami, nie zrobiłem chyba żadnej, inna sprawa że trochę chce to wyczuć. Początek sesji był ciężki. Stracone dwa buy iny, ale później gdy przyszło skupienie i mobilizacja, to się to trochę zaczęło powoli odmieniać.

Co mnie skłoniło do zmiany?
- plotki że jest "lepiej"
- to że ostatnio jest więcej materiału dla SH i spore grono z którymi rozmawiam właśnie spędza czas na krótkich stolikach.
- początkowo się tego bałem, ale po chwili lepiej się czułem móc otwierać trochę szerzej.
Ogólnie i tak grałem trochę NITowato, 19/15 jak na SH to chyba dosyć tight. Ale pierwsza sesja i trzeba myśle wyczucia.

Miałem problem z sizingami, trochę je zniżyłem w porównaniu do FR bo na każdy mój bet dostawałem szybkie foldy.

Jakieś rady co do przechodzenia z FR na SH? Niestety materiał wideo jest dostępny dopiero od złota.

Odpowiedz
Cytat
WujekGrga Autor wątku
WujekGrga
PokerStrategist

Kolejna sesja za mną i jestem pod sporym wrażeniem, nie wiem czy to A-game, czy A-fart. Zdecydowanie sesja do analizy. Widziałem kilka błędów, ale dzisiejsza sesja jest myślę dobrym materiałem do nauki, po pierwsze z poczucia i swobody gry, a po drugie wyniku.
Wynik sesji:
+ 3,10$
czas +/- 2 godziny
ilość rąk - 655
ilość stolików - 4

Odpowiedz
Cytat