Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Poker po zmroku

126 Posty
19 Użytkownicy
27 Reakcje
2,982 Wyświetlenia

Witam.

Do pokera trafiłem niejako rikoszetem z blackjack'a, ruletki i pewnych rozwiązań finansowych i matematycznych. Zachęciła mnie opinia, jakoby była to gra matematyczno-psychologiczna. Póki co, przeglądam forum i zapoznaję się z zawartością serwisu.

Moje dotychczasowe przygody z pokerem były wielce sporadyczne i bazowałem raczej na intuicji aniżeli świadomej strategii ;). Traktuję ten temat czysto rozrywkowo, jednak spotkałem się z opowieścią, jakoby "kolega-kolegi" się z tego utrzymywał :)

Kłaniam się

UPDATE:
Ponieważ temat trafił ostatecznie do blogów, pomyślałem że dodam parę słów uzupełnienia. Mam 30 lat i dobrą pracę, jednakże dość stresującą i pochłaniającą czas oraz mózg. Poker to sposób na relaks i odreagowanie poprzez dobrą zabawę. W wolnych chwilach oglądam "Televised Cashgames" typu "high stakes poker" czy "poker after dark" i tak się w sumie zaczęło moje granie. Dużo podpatrywania i trochę grania na wirtualne 'czipsy'. Od września 2014 zacząłem próbować swoich sił mikro stawkami. Celem jest dojść do takiego poziomu umiejętności, żeby pograć sensownymi stawkami, a może nawet wziąć udział w jakichś ciekawych eventach na żywo, jak PCA czy EPT. Takie małe marzenie :happy: .

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Odpowiedz
Cytat
125 odpowiedzi
MrJuskux
Oldschool Grinder

Aby utrzymywać się z pokera najpierw należy bardzo wiele poświęcić dla tej gry. Ważne abyś miał świadomość że poker to nie są łatwe pieniądze . Niesie on za sobą bardzo wiele zagrożeń, ale skoro zmieniasz profesje z blackjacka i ruletki to na pewno wiesz o czym mówię. Na pewno jest to zmiana na lepsze.
Pozdr

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Witaj Mr Juskux!

należy bardzo wiele poświęcić dla tej gry. Ważne abyś miał świadomość że poker to nie są łatwe pieniądze .

Dzięki za cenną uwagę. Jeśli o mnie chodzi, to mam inną profesję i póki co nie przymierzam się do zmiany :D. Jednak wspomniałem o tym, bo chciałbym sobie szacunkowo nakreślić obszar w który wchodzę. O ile parter znam z autopsji ;) , to ciekaw jestem jak mogą wyglądać wyższe piętra ;)

Póki co mam konto u jednego z tutaj promowanych krupierów, którzy oferują freeroll'e i zamierzam sobie w taki sposób stukać i się edukować. // edit: dodatm tylko że nie mam presji na wyniki i dużo czasu na naukę. Działalność, którą prowadzę obecnie, to zarządzanie aktywami wysokiego ryzyka. To wymaga ogromnej dozy samokontroli. Szczerze powiedziawszy z punktu widzenia psychologii jest dużo podobieństw do pokera, gdzie zarządzamy swoją pulą oraz ryzykiem, które podejmujemy.

Kłaniam się!
M.

Odpowiedz
Cytat
Kozaczov
Poker Player

wyczuwam w Twej postawie dojrzałe podejście do sprawy i mam nadzieję, że to nie pijarowy styl bycia ;) zresztą to by był Twój problem a nie nasz ... mam nadzieję że zaaklimatyzujesz się szybko w naszym świecie i pokonasz stawki na które się zdecydujesz grać ... może warto wziąć udział w szkole kadetów którą rozpoczyna pokerstrategy by dać sobie szansę na lepszy start ?

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Witaj Kozaczov!

Napisane przez Kozaczov
wyczuwam w Twej postawie dojrzałe podejście do sprawy

Wyszumiałem się już... z grubsza :D
Jako ciekawostkę dodam, że bardzo cenię sobie kontakty z "nowicjuszami". Czasem mają inspirujące pomysły. Tłumaczenie czegoś komuś pozwala też znaleźć luki we własnym rozumowaniu i rozwinąć się. Z drugiej strony potrafię sobie wyobrazić, jak bardzo zielony mogę być w dziedzinie, w której jestem nowy ;)

mam nadzieję że zaaklimatyzujesz się szybko w naszym świecie

Dzięki. Szczerze powiedziawszy, to stopień skomplikowania w tej dyscyplinie wydaje się duży. Trafiłem tu na forum na jakąś dyskusję z fachowym słownictwem i pogubiłem się totalnie :rolleyes:

może warto wziąć udział w szkole kadetów którą rozpoczyna pokerstrategy by dać sobie szansę na lepszy start ?

Jeszcze nie wiem co to jest "szkoła kadetów". Zauważyłem, że kilka blogów tutaj ma taki prefix. Nie mogę się też zobowiązać do niczego regularnego.

Na początek czytam sobie dział "strategie". Widzę także "treningi". Fajnie, że jest taki nacisk na edukację. Mam tylko mały zgryz - nie bardzo wiem, które źródła wiedzy są wiarygodne. Wiadomo, jak to jest z internetem. Zdarzyło mi się natrafić w internecie na niejedną "źle podaną" informację. Mam tu na myśli różne kursy, poradniki, forumowe opracowania zionące nieścisłością, przekłamaniami, nieuzasadnionymi kalkami, mitami, etc. Albo po prostu zwyczajnymi bzdurami ;). Dlatego obawiam się, że podobnie może być w tym świecie.
Czy zatem moglibyście polecić źródła, z których może skorzystać osoba totalnie zielona?

Co do mojej aktywności na forum, to raczej ograniczę się do tego tylko tematu i ewentualnie działu dla początkujących :). Myślę, że to w zupełności wystarczy przez jakiś czas (edit: mam na myśli pisanie)

Kłaniam się!

Odpowiedz
Cytat
Kozaczov
Poker Player

Jeśli chcesz od nas pomocy musimy tak czy siak poznać minimalną dawkę informacji od Ciebie czyli to jaki typ gry Cie interesuje czy zwykłe stoliki cash tutaj full ring czy shorty, czy raczej turniejowe rozgrywki od sng po mtt etc ...

co do wiarygodności kursów i treningów na naszej stronie, bez obaw nikt tutaj teorii nie wiadomo jakich nie wymyśla, kierując się w 70% z porad trenerów spokojnie można rozpocząć naukę i start w tej grze wiadomo jak wszędzie trzeba wyciągnąć z tych filmów to co dla nas najistotniejsze, chcesz wprowadzić swój styl gry proszę bardzo jeśli przyniesie on rezultaty kto wie może zostaniesz prekursorem i sam zaczniesz nagrywać takie filmiki ale generalnie spokojnie bez obaw ja tylko i wyłącznie czerpie wiedzę z tych filmików i jakoś tam raczkuję pomału bo pomału ale trzymam się zasad póki co wpajanych na kursach i to polecam każdemu początkującemu takiemu jak ja jestem również.

ścieżkę rozwojową w pokerze polecam od skupieniu się i wybraniu swojej dziedziny bez tego będziesz jak ja przez kilka miesięcy szukać swojego miejsca i tracić kasę aż w końcu znalazłem to w czym chcę się rozwijać i to szlifuje jak tylko potrafię ... bo jak zaczniesz czytać wszystkie poradniki z różnych gier to dostaniesz takiego oczopląsu że będziesz bez urazy bardziej głupi nich mądrzejszy po nich po ich obejrzeniu ...

tak więc zdecyduj opcja gram w ...

i do dzieła.

ps... szkoła kadetów to start dla początkujących pod okiem trenera więc 4 tyg. nauki i gry przy wsparciu prosów z naszego forum warto spr.
SZKOŁA KADETÓW

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

jaki typ gry Cie interesuje czy zwykłe stoliki cash tutaj full ring czy shorty, czy raczej turniejowe rozgrywki od sng po mtt etc ...

Dam znać kiedy się tego dowiem :). Będę wiedział, na czym się skupić.

co do wiarygodności kursów i treningów na naszej stronie

Pisałem raczej ogólnie.

ścieżkę rozwojową w pokerze polecam od skupieniu się i wybraniu swojej dziedziny

Ok! Od tego zacznę.

Dzięki za rady!

Kłaniam się.

Odpowiedz
Cytat

Cześć Marcin,

w imieniu całego zespołu PokerStrategy.com witam Cię serdecznie na naszej stronie :)

Widzę, że koledzy już Cię przywitali i dali Ci kilka cennych wskazówek. A przede wszystkim pokazali Ci, że na tym forum nie będziesz sam, lecz zawsze znajdzie się pomocna dłoń.

Co do wspomnianej wcześniej Szkoły kadetów, to opłaca się śledzić naszą stronę z newsami, bo tam zamieszczamy informację o promocjach lub nowościach na naszym portalu.

Zachęcam również do skorzystania z naszej oferty darmowej gotówki, bo wtedy będziesz mógł sam wypróbować, czy Ci się poker podoba.

Jeśli czegoś nie będziesz wiedział, to po prostu pytaj.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Witam Panie Adminie! Dzięki za ciepłe powitanie.

Na razie próbuję wgryźć się w dział ze strategiami. Czy jest gdzieś opis tych wszystkich kategorii? Taki ogólny? Bo nie wiem za bardzo w której o co chodzi.

Fixed Limit
No-Limit short/mid
No-limit big stack
S'n'G
MTT

do tego znalazłem różne przystawki typu:
turbo
1$-6,5$

i cośtam jeszcze chyba było.

Czy może powinienem to wszystko wchłonąć i wtedy rozważyć różnice? MTT raczej nie na początek? Widziałem jakiś film Wombata, gdzie klika na 9 stołach równocześnie - hardcore :). Osobiście preferowałbym coś zbliżonego do pokera na żywo, ponieważ ten klimat wydaje mi się wyjątkowo atrakcyjny.

// EDIT: co do szkoły kadetów, to dziękuję za propozycję. Niestety zbliża mi się gorący okres i nie mogę powiedzieć, żebym znalazł regularnie dość czasu. W moim przypadku jest tak, że np. przez tydzień nie mam co robić, a potem ostry zapiernicz. Albo mam z dnia na dzień wolne popołudnie.. czy np. cały dzień wolny. Teraz mam luźniejszy tydzień, ale od poniedziałku zaczyna się jazda. Setup umysłowy też jest bardzo ważny w mojej pracy.

Odpowiedz
Cytat
Kozaczov
Poker Player

Fixed Limit - Są to gry z limitem, gdzie wielkość podbić jest z góry ustalona

No-Limit short/mid/big - Gra, podczas której gracz może podbić o ile chce( tak długo jak dysponuje tą kwotą) podczas każdej kolejki. Dodatkowo short oznacza, że wchodzisz z najniżej dopuszczalną kwotą do stołu jaka jest możliwa, middle średnim stakiem a big stak naturalnie największą dopuszczalną.

S'n'G są to turnieje w których jest określona ilość osób od 2-osób w przypadku Hand Up-ów, po 6, 9, 12, 18, 45, 180 osób etc ... turniej rozpoczyna się gdy przystąpi do stołu pełny skład określony dla specyfiki turnieju

MTT - wszystkie inne wieloosobowe turnieje bez określonego limitu graczy.

to tak w skrócie.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Jeszcze raz dzięki.

Macie tu jakieś pochwały? Bo z całą pewnością należy się jedna ode mnie dla Kozaczov'a :).

Chyba najlepiej, jak będę chłonął suchą teorię i popróbuję trochę pograć wirtualnymi pieniążkami. Może wtedy wyklaruje mi się bardziej obraz.

W wolnej chwili obserwowałem jeden stolik turniejowy (chyba demo) i zauważyłem, że pierwsze rozdanie, pierwsza ręka i 3 graczy, z 7 grających, weszło Allin. Czy to taka strategia, żeby sobie podbić rękę lub odpaść? W sensie - "Ciułanie się nie opłaca, lepiej wypalić z grubej rury albo odpaść i nie tracić czasu" ???

Łączę pozdrowienia!

Odpowiedz
Cytat

Nie jestem Panem Adminem, dohpaZ jestem ;)

Poczytaj sobie poniższy artykuł, który może rozwieje Twoje wątpliwości na temat wyboru odpowiedniego wariantu gry:

-> Jaki rodzaj Texas Hold`em najbardziej ci odpowiada?

Dzięki Kozaczov za pomoc koledze. Oby więcej takich pomocnych duszyczek na naszym forum :)

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Super. Stokrotne dzięki! :)
Wahałem się, czy pakować się na forum, ale widzę że niepotrzebnie :).

Ostatnio trafiłem na youtube na "High stakes poker" i obejrzałem sobie parę odcinków. Widzę, że jest tego typu serii więcej w internecie (np. Premier league). Myślicie, że jest sens cokolwiek tam podpatrywać? Czy to jest prawdziwa kasa? Czy wszystko ustawione i wyreżyserowane i należy to traktować wyłącznie w charakterze rozrywki? Z góry dzięki za opinie.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ostatnio trafiłem na ZyngaPoker na facebook'u. Myślę, że to typowa piaskownica, ale można się oswoić trochę z grą i obstawianiem zakładów. Udało mi się nawet wygrać jeden turniej SnG. Poza tym raz drugie i raz trzecie miejsce :). Pochwalić się musiałem :fdrink

Zauważyłem, że bardzo skupiam się na swojej ręce i tym, co mi podejdzie na flopie a potem na turnie. Tak bardzo, że przestaję myśleć o możliwych układach u przeciwników. Jeśli natomiast pasuję przed flopem, to znacznie lepiej idzie mi czytanie...

Czytam sobie dział ze strategiami. Widzę, że będę musiał zdobyć wyższą rangę (brąz), bo materiały z poziomu basic rozbudziły tylko apetyt. :)

W kwestii wyboru rodzaju gry, to rozważam w praktyce plusy i minusy.

Pozwólcie, że powtórzę jeszcze pytanie: Czy uważacie, że te "Televised cashgames" są rzeczywiste i czy jest sens to oglądać?

Odpowiedz
Cytat
Kozaczov
Poker Player

To typowe na początku, że skupiamy się na tym co nam przyszło na rękę i co wypadło na flopie to typowy początkowy stan umysłu :) a co za tym idzie początkowe problemy bo przeważnie przez to przegrywamy, każdy chyba przez to przechodził im szybciej nauczymy się czytać tego co się dzieje na stole i przestaniemy traktować swoje karty jak guru tym lepiej, bo co z tego że trzymasz na ręku K2 wpada K na flop jak masz króla tylko z 2 czyli najgorszą kartą każdy inny król z wyższą kartą Cie biję i to trzeba pamiętać.

Co do Televised cashgames, nie wiem co masz dokładnie na myśli ale jeśli chodzi o te wszystkie telewizyjne retransmisje z turniejów i inne tego typu sprawy ja lubię wszystko oglądać co z pokerem związane, wiadomo że turnieje live nie jak się mają do tych online, ale miło się czasem ogląda jak mastery rozpracowują swoich rywali ;) cóż pozostaje nutka zazdrości po oglądaniu takich relacji no ale nie od razu Rzym zbudowali :P

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wczoraj znów udało mi się 1-sze miejsce w SnG zająć... takie mam spostrzeżenie, że zwłaszcza na początku warto grać zwarto... w sensie że "tight". Nie wiem jak to się w polskim pokerze nazywa. Wtedy się najbardziej narwani gracze spokojnie wypsztykają, a my mamy sporo darmowych rąk (bez blinda) więc nie ma sensu ładować się przed szereg. Jak już się gamblerzy wybiją, wtedy mniej więcej wyłania się jakiś obraz pozostałych graczy. Widać kto jak rozegrał początek, czy zarobił, z czym się bił i jak licytował...

Odpowiedz
Cytat
doncamilloskate
Oldschool Grinder

dobre wnioski, beda z Ciebie ludzie, powodzenia:)

Odpowiedz
Cytat
Kozaczov
Poker Player

we wszystkich poradnikach od pokera znajdziesz treść by naukę gry zacząć od właśnie takiego stylu czyli very very tight, dopiero jak obeznasz się ze wszelakimi technikami jak sam poczujesz blusa ;) i poczujesz się na siłach możesz troszkę poluźnić swoj zakres rąk którymi zaczniesz grać, ale na początek jak najbardziej ta technika jest jak najbardziej profitowa i na niskich limitach opłacalna

Odpowiedz
Cytat

Witam po przerwie,

widzę, że powoli dochodzisz do wprawy i sądujesz, co dla Ciebie najlepsze, jeśli chodzi o styl gry.

Czemu masz jeszcze status basic? Nie starasz się o naszą darmową gotówkę?

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dziękuję bardzo za dobre słowa Koledzy! To motywuje do nauki :).

Co do wprawy, to jeszcze mi daleko, ale powolutku małymi kroczkami do celu :).

Czemu masz jeszcze status basic? Nie starasz się o naszą darmową gotówkę?

Hah, to chodzi o quiz, prawda? Wybacz, ale cały czas jestem w fazie poznawania portalu. Wolny czas staram się poświęcać rodzinie i niewiele go zostaje na nowe hobby :). Mam nadzieję, że mi promocja nie ucieknie :). Na razie założyłem konto na 770, pkr oraz william hill. Docelowo chciałbym pograć we freerollach, zgarnąć bonusową kasę za założenie konta, etc. Na 770 już dostałem $7,70. Co do portalu PokerStrategy, to powoli się wgryzam w "strategy" ;). Myślę, że do brązowego statusu w końcu dobrnę.. i do darmowej gotówki - cokolwiek to oznacza :D.

Odpowiedz
Cytat