Przejdź do forum
Obudź w sobie olbrz...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Obudź w sobie olbrzyma

12 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
357 Wyświetlenia
rafakub
PokerStrategist
Witam, wszystkich na moim blogu.

Po co ten blog?

By usystematyzować swoją pracę nad pokerem i by znaleźć źródło motywacji

Nazywam się Rafał, w pokera pogrywam, nie mylić z graniem około 4 lat. W większości były to jakieś dłuższe 4-5 miesięczne spotkania z pokerem. Po otrzymaniu darmowej gotówki od pokerstrategy rozpocząłem granie strategią SSS na party poker na nl10/25 z zadowalającymi rezultatami co skutkowało częstymi wypłatami. Następnie z shorta przeszedłem na mid stacka, aż obecnie bss sh. I właśnie teraz nadszedł czas aby zająć się pokerem dość poważnie.
Jako, że gra w pokera nie będzie moim jedynym zajęciem w życiu prywatnym należy wyznaczyć dla niego jakieś ramy czasowe tak aby nie kolidował z innymi zajęciami (ma sprawiać przyjemność, a nie utrudniać życie). I tak na pokera mogę dziennie przeznaczyć 2 godziny. W jeden dzień sesja z analizą, w drugi natomiast nauka.
Blog będzie prowadzony dość regularnie z aktualizacją na pewno dwa razy tygodniowo. Zamieszczane w nim będą rozmyślenia i analizy mojej gry, rozegrane ręce , cotygodniowy wykres moich poczynań wraz z krótkim omówieniem oraz dowolna treść. Chciałbym tu również odrobić lekcje ze Szkoły Kadetów, gdzie mile widziane będą wasze komentarze.

Moje statystyki sh nl2-nl5
n2l/nl5 50k SH

Zapraszam wszystkich do uczestnictwa w blogu, pomoc się przyda, a każdy głos w dyskusji jest cenny.

Jak motywowanie , to od razu ….

Odpowiedz
Cytat
11 odpowiedzi
rafakub Autor wątku
rafakub
PokerStrategist

Witam,
nowy nie rozpoczął się tak jak bym tego chciał. Minusowa sesja spowodowana była dużą przerwą od pokera a na pewno głupimi zagranami na riverach. Choć byłem pewny że przeciwnik betując ma lepsza rękę i tak go sprawdzałem- na pewno nad tym muszę popracować.

wynik trzy dniowych zmagań ;)

hm..
Nie mogę dodać rąk do oceny. Powód troszkę banalny ale .. nie mam przycisku "nowy watęk" w dziale oceny rąk.

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24
PokerStrategist

Siemanko.

Życzę powodzenia w pisaniu bloga.

Co do wstawiania rąk do oceny, to niestety ale obecnie trzeba mieć minimum srebrny status aby móc to zrobić. Polecam zamieszczanie ich w wątku dyskusyjnym, lub poprostu na blogu _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
rafakub Autor wątku
rafakub
PokerStrategist

Napisane przez zdrojek24
Siemanko.

Życzę powodzenia w pisaniu bloga.

Co do wstawiania rąk do oceny, to niestety ale obecnie trzeba mieć minimum srebrny status aby móc to zrobić. Polecam zamieszczanie ich w wątku dyskusyjnym, lub poprostu na blogu _thumbsup:

Dzięki przyda się.

Co do statusu to bardzo mnie ogranicza nie tylko do wstawiania rąk ale i do artykułów. Ale srebro już nie długo :D

Odpowiedz
Cytat
rafakub Autor wątku
rafakub
PokerStrategist

Od początku roku sytuacja wygląda następująco:

Poluźniłem zakresy na późniejszych miejscach tym samym więcej otwieram i kradnę blindy. Jak na razie jestem zadowolony.

MAŁYMI KROCZKAMI DO CELU.

Odpowiedz
Cytat
rafakub Autor wątku
rafakub
PokerStrategist

To tak abym miał pod ręka filmy treningowe sh

Spoiler

Napisane przez dohpaZ
Hej,

strategia SSS jest dość trudna w realizacji, gdyż na wielu poker roomach nie można wybrać wpisowego 20bb. Z MSS jest już lepiej, jednak najbardziej polecałbym BSS ze względu na ilość materiałów szkoleniowych. Ze swojej strony polecałbym serię Crushing microstakes oraz Powoli do przodu:

muckinfella - Crushing microstakes - część 1
muckinfella - Crushing microstakes - część 2
muckinfella - Crushing microstakes - część 3
muckinfella - Crushing microstakes - część 4
muckinfella - Crushing microstakes - część 5
muckinfella - Crushing microstakes - część 6
muckinfella - Crushing microstakes - część 7

hahaUnaab - Powoli i do przodu - część 1
hahaUnaab - Powoli i do przodu - część 2
hahaUnaab - Powoli i do przodu - część 3
hahaUnaab - Powoli i do przodu - część 4
hahaUnaab - Powoli i do przodu - część 5
hahaUnaab - Powoli i do przodu - część 6
hahaUnaab - Powoli i do przodu - część 7
hahaUnaab - Powoli i do przodu - część 8
hahaUnaab - Powoli i do przodu - część 9
hahaUnaab - Powoli i do przodu - część 10

W obu znajdziesz ciekawe wskazówki dotyczące gry oraz odpowiednie podstawy teoretyczne. Miłego oglądania.

Powodzenia

Odpowiedz
Cytat
TomWanderer
PokerStrategist

Cześć!

Genialny ten filmik z pierwszego posta!!! :)

Powodzenia w grze, będę tutaj zaglądał :fdrink

PS. Też dobry filmik ;)

Odpowiedz
Cytat
rafakub Autor wątku
rafakub
PokerStrategist

:spade: :heart: No dobra czas na lekcję ze Szkoły Kadetów :club: :diamond:

Spoiler

LEKCJA I

Odpowiedz
Cytat
rafakub Autor wątku
rafakub
PokerStrategist

Lekcja I

:spade:Chciałbym abyście na blogach przeanalizowali każda pozycje i zastanowili się co wpływa na decyzje o otwarciu danej reki z danej pozycji (przeanalizujcie każdą pozycje + wypiszcie przybliżone range jakie otwieracie przy założeniu, że nie znacie stołu)

Na otwarcie ręki z danej pozycji wpływa:

1. Pozycja przy stole
    W zależności jak jest nasza pozycja przy stole tym różny będzie nasz zakres otwieranych rąk. Im wcześniejsza pozycja tym nasz zakres będzie węższy i odwrotnie im późniejsza tym luźniejszy.
  2. Siła ręki
    Im mocniejszy układ trzymamy tym może zostać otwarty z wcześniejszych pozycji.
  3. Przeciwnik
    Rozegranie naszej ręki uzależnione jest od rodzaju przeciwników którzy rywalizują z nami przy stole. Jeżeli przeciwnik jest luźniejszy tym zakres nasz powinien bardziej węższy. Natomiast w przypadku gdy przeciwnik jest tight powinniśmy nasze ręce szerzej otwierać.
  4. Akcja przed nami
    Zakres naszych rąk będzie zmienny w zależności od akcji przeprowadzonej bądź nie przed nami. Szerszy zasięg stosowany jest w przypadku kiedy to my otwieramy jako pierwsi,a węższy kiedy przebijamy lub sprawdzamy.
  5. Nasz wizerunek
    Jeżeli przez większość czasu grając przy stole bardziej tight możemy poszerzyć nasz zakres otwieranych rąk. Jeżeli graliśmy loose nasz zakres może być ciaśniejszy.

Zakresy otwieranych rąk z wyznaczonych pozycji.

UTG 66+, AJo+, KQo+
Jako, że jest to najwcześniejsza pozycja mój zakres otwarcia jest bardzo wąski. Pary otwieram wyższe niż 66, gdyż z niższymi nie czuję się komfortowo i trafiając seta przeciwik może mieć wyższego.

MP 55+, ATs+, AJo+, KJo+
Zakres na kolejną pozycję został nieco rozszeżony ale nadla jest wąski. Grając bez pozycji chciałbym mieć top pary lub lepsze układy.

CO 22+, ATo, A2s, KTs+, QTs+, JTo+, siuted connectors 65+
Otwieramy tutaj o wiele szerszy zasięg niż w przypadku wcześniejszych pozycji. Możemy tak grać gdyż za nami jest tylko jeden gracz , który ma nad nami pozycje.Jest również duza szansa, że przez podbicie uda nam się zgarnąć blindy jeśli button spasuje.

BU 22+, A2s+,A9o+, A5o-A2o, K9s+, Q9s+, J9s+, K9o+, Q9o+, J9o+, connectors 54o+
Gram tutaj szeroki zakres, gdyż jestem na pozycji względem reszty graczy. Pozycja jest tutaj bardzo ważnym czynnikiem dająca nam psychiczną przewagę nad przeciwnikiem. Jego akcja lub jej brak pozwoli nam optymalnie rozegrać daną rękę. I to od jego decyzji będzie uzależnione nasze zagranie : czy to sprawdzenie / przebicie / fold czy czekanie w celu polepszenia ręki przez kolejną kartę. Dzięki pozycji mamy również możliwość częstej kradzieży blindów w szczególności na tight graczy.

SB 22+, A2s+, A9o+,K9s+, Q9s+, J9s+, K9o+, Q9o+, J9o+, T9o, siuted connectors 54s+
Otwieram średni zakres: dużą ilość broadway, wszystkie asy w kolorze, pocket pary oraz suited connectors. Pozycja pozwalająca na częstą kradzież blindów.

Odpowiedz
Cytat
rafakub Autor wątku
rafakub
PokerStrategist

:heart:Z jakim rangem izolujecie limperów będąc na pozycji i bez pozycji, weźcie pod uwagę ilość limperów i jak będzie ona wpływać na Wasze decyzje

Chcąc izolować przeciwnika powinniśmy posiadać na niego odpowiednie informacje. Mogą być to notatki z gry o danym graczu lub jego statystyki. Jaki jest jego zakres limpowania i czy moja ręka z która go izoluje jest silniejsza?Jak często pasuje w reakcji na podbicie, grając limp/fold.
Jak często grając jeden na jeden będzie on pasował po flopie na zakład kontynuacyjny?

Zakres izolacji jest w szczególny sposób uzależniony od naszej pozycji lub jej braku.
Na pozycji możemy izolować luźniej: 66+, ATo +, JTs, QJs, KQ
Natomiast bez pozycji zakres węższy :88+, AJ+, KQ

Nasza decyzja odnośnie izolacji będzie uzależniona od ilości limperów. Im większa ilość tym nasz zasięg izolacji powinien być węższy. Większa ilość limperów w rozdaniu tym większa możliwość ,że któryś z nich trafił swoją kartę.

Odpowiedz
Cytat
rafakub Autor wątku
rafakub
PokerStrategist

:diamond:Zastanówcie się co wpływa na Wasz 3bet, kiedy możecie 3betować bardziej light (więcej blefów) a kiedy bardziej tight (więcej value rąk) oraz na jakiej podstawie podejmujecie decyzje odnośnie sprawdzeń 3betów

Na zagranie przeze mnie 3 beta wpływa m.in.:

1. Przeciwnik
    > Zakres open raise przeciwnika. Pozwala nam określić czy 3 bet jaki zagramy będzie dla wartości czy dla blefu. Dla wartości 3 betuje ręce które biją zakres otwieranych rąk przez przeciwnika. Powód stawiana takiego 3 betu ma na celu sprawdzenie od słabszych rak lub nawet przebicie. Natomiast głównym celem 3 betu dla blefu jest spasowanie lepszych rąk przez przeciwnika.
    > Statystyki fold to 3 bet / call 3 bet/ 4 bet. Pozwalają nam określić zachowania przeciwnika (zakresy rąk) na nasze 3 bety. W przypadku graczy często foldujących na 3 bety powinny byś one bardziej light. Przeciwko luźno sprawdzającym graczą można 3 betować dla value z luźniejszym zakresem rąk. Natomiast w przypadku graczy o węższym zakresie sprawdzenia powinniśmy nasz 3 bet również zawęzić , zagrywa go bardziej dla value niż dla blefu. W przypadku częstego przebijania mojego 3 beta przez przeciwnika należy zawężać nasz zakres i grać częściej 3 bet / all-in.
  2. Pozycja
    > Im późniejsza pozycja tym zakres 3 betu jest przez mnie rozszerzany.
    > Bez pozycji zagrywam tylko 3 bety for value, gdyż mogę zostać sprawdzony i 4 betowany przez większą ilość przeciwników. Po sprawdzeniu w 3 betowanej puli będę zmuszony pierwszy podjąć decyzje, a przy nie trafionym flopie będzie mi się ciężko grało.
  3. Nasz image oraz dynamika stołu
    > Jeżeli mój wizerunek przy stole jest bardzo tight, powinienem zagrywać powinniśmy zgrywać luźniejsze 3 bety. Natomiast jeżeli luźny to mniej luźnych 3 betów i więcej for value, ponieważ przeciwnicy rzadziej będą pasowali
    > W zależności od dynamiki stołu częste rozszerzenie jak i zwężanie zasięgu 3 betu jest dobrym zagraniem mającym na w celu zmylenie przeciwnika. Zakres nie jest łatwy do odczytania tym samym w razie bardzo dobrej ręki przeciwnik nam się wypłaci.

Na jakiej podstawie podejmujecie decyzje odnośnie sprawdzeń 3bet?

Głównym czynnikiem o którym decyduje się na sprawdzenie 3 betu jest przeciwnik z jakim gram. To dzięki obserwacji jego gry lub statystykach możemy podjąć odpowiednią decyzje. Sprawdzam jeżeli mam dobra rękę i wiem że gracz często blefuje przed flopem w związku z tym nie ma mocnego zakresu. Również jeżeli mój image przemawia za silną ręką, a przeciwnik nie blefuje przeciwko mnie zbyt mocno. Sprawdzam również wysokie pocket pary według zasady call20.

Odpowiedz
Cytat
rafakub Autor wątku
rafakub
PokerStrategist

Udało się!!!

Zapraszam wszystkich chętnych do komentowania powyższych odpowiedzi.
:pcuser:

Odpowiedz
Cytat