Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Milion w 3 dupy

153 Posty
55 Użytkownicy
318 Reakcje
16.3 K Wyświetlenia
Szymanczi
Poker Player

Spoko, trochę źle Cię odebrałem. Tak myślę, że dalej problem leży w tym, że tak jakby hmm jakby to ująć :D
"Nie czujesz siebie" :D W sensie emocje biorą nad Tobą górę. Ja bym spróbował zapisywać no co 20min podczas sesji swój stan emocjonalny. Jak się czujesz, na ile proc oceniasz swoją gre, a po coolerach i badbeatach przelewaj wszystko na kartke. No i oczywiście medytacja jest kluczowa.
Powinno pomóc! :f_drink:

Powodzenia życzę, i mam nadzieje, że szybko sobie poradzisz z tym leakiem mindsetowym. Ja niedługo reaktywuje swojego bloga (nie wiem kiedy dokładnie) także zapraszam tam ;)

glglglglg!

Odpowiedz
Cytat
7WaysToWin Autor wątku
7WaysToWin
PokerStrategist

Napisane przez Szymanczi
(...)
"Nie czujesz siebie" :D W sensie emocje biorą nad Tobą górę. Ja bym spróbował zapisywać no co 20min podczas sesji swój stan emocjonalny. Jak się czujesz, na ile proc oceniasz swoją gre, a po coolerach i badbeatach przelewaj wszystko na kartke.

Że też ja o tym wcześniej nie pomyślałem! Spisywałem już odczucia przez pewien czas, ale wybiórczo. Jak coś zauważyłem, po przegraniu puli. Żeby regularnie robić sobie checkpointy to nie pomyślałem. Mega pomysł, na pewno wypróbuję.

Ja niedługo reaktywuje swojego bloga (nie wiem kiedy dokładnie) także zapraszam tam ;)

Podeślij link, jak możesz. Chyba, że stary usunięty, to podeślij, jak otworzysz nowy :)

Odpowiedz
Cytat
7WaysToWin Autor wątku
7WaysToWin
PokerStrategist

W sumie mamy dobry moment na podsumowanie pierwszego kwartału.

:club: Zagrałem 90kh rozdań (przy założonych 90-125kh)
:club: Zbudowałem pełną rozgrzewkę przedsesyjną, mianowicie:
:diamond: medytację mindfulness,
:diamond: profil tilu, bodźce go powodujące, pierwsze objawy i zastrzyki logiki pomagające nad nim zapanować,
:diamond: zablokowanie rozpraszaczy,
:diamond: utrzymanie porządku na miejscu pracy.

:club: Aktywnie i regularnie uczestniczę w study group (pozdro chłopaki! i panienki! :coolface: ).
:club: Mindset - ogromny skok. Przeczytałem TMGoP, przerobiłem je od deski do deski, zidentyfikowałem mnóstwo emocji, których towarzystwa nie byłem świadom, zidentyfikowałem ich źródło, kilka sporych problemów już rozwiązałem a na resztę mam mniej więcej plan.
:club: Medytacja - zacząłem medytować, zarówno przed sesją, jak i ogólnie 'podczas życia'. Przerabiam kurs Trening uważności.
:club: Bankroll: po chwilowym zejściu na NL5/NL10 w celu odbudowy mindsetu już na dobre wróciłem na NL16 powoli wypatrując shota NL25. (Chujtam, tak na serio, to mnie zjada niecierpliwość, żeby tam wejść :D)
:club: Prowadzę dziennik sesji (ocena stanu psychofizycznego przed sesją + ocena jakości gry i kontroli emocji po sesji)
:heart: Mam problem z kontrolą czasu gry, robieniem przerw. Często to lekceweażę - gdy gra mi się dobrze, to szkoda mi robić przerwę i stracić flow.
:club: w ogóle nie oglądam wyników gry. Kiedyś walczyłem z ciekawością, teraz zapomniałem, że coś takiego jak wyniki istnieje.
:heart: Założyłem sobie jeden dzień wolnego od pokera w tygodniu - prawie w ogóle nie stosuję...
:heart: Zaznaczam do analizy mnóstwo rąk, rzadko którą jednak analizuję.

:club: Nie zaglądam do 'rozrywkowej' części forum, nie oglądam wstawionych rozdań, przeczytałem blogi Robmafa, whys0serious, Atalola.
:club: Zacząłem chodzić na crossfit.
:heart: Rodzicom nie powiedziałem jeszcze, że jestem homo i vege.
:heart: Nie chodzę w ogóle na basen.
:club: Przed crossfitem regularnie ćwiczyłem plecy - teraz nie mam takiej potrzeby.
:heart: EyeLeo zainstalowane, ale często lekceważę.
:club: Stosuję StayFocusd i zmniejszyłem dzienny limit do 40 minut na gównostrony (w tym tę :coolface: ).
:heart: Dalej piję kawę.
:club: Ale poprawiłem nawyki żywieniowe - żrem orzechy na potęgę, gotuję w domu, zawsze mam owoce na przekąski, sporadycznie jadam na mieście.

Kwiecień zapowiada się miesiącem pod znakiem małego volume. Taaa, bo kurwa do tej pory to grinderem byłem xD W czwartek wyjeżdżam na 4 dni do Budapesztu, tydzień później święta. Plus mam trochę postanowień, które mi w/w volume jeszcze bardziej ograniczą.

Także cele na kwiecień:
:heart: Strategia learnera: połowę czasu pokerowego w kwietniu poświęciłem na naukę. Po każdej godzinnej sesji spędziłem około godziny na analizę rozegranych rozdań we flopzilli.
W rzeczywistości, jak doliczę studygroup, to wyjdzie i więcej niż 50%.
:heart: Skupiłem całą swoją uwagę podczas rozgrzewki i gry na odpuszczenie naciąganych spotów. Nie dałem sobie pozwolenia na naciągane, kreatywne, improwizowane zagrania pożerające mój profit.
:heart: Przeanalizowałem swoją grę 20.04 - jeśli BRM (40BI) i winrate (6bb/100) będą odpowiednie, wszedłem na NL25.
:heart: Przerobiłem 3 kolejne sekcje kursu Mindfulness (ukończyłem tydzień 6.)
:heart: Rozegrałem 15kh (~30 godzin) przez cały miesiąc - mało, ale nie to jest priorytetem.
:heart: Kupiłem licencję na ColdTurkey, skonfigurowałem go i używam.
:heart: Regularnie, przynajmniej dwa razy w tygodniu, chodziłem na treningi. Przynajmniej raz w tygodniu biegałem HIIT (w sumie 4 treningi tygodniowo - w miarę możliwości).

A teraz spadam do pana dentysta bo temu zombku leczonemu siem ukrusiło kurwa jego zajebana mać :(

Odpowiedz
Cytat
ONKAM
PokerStrategist

Co ten blog ostatnio jakiś taki z dupy? Poczytałbym.

Odpowiedz
Cytat
7WaysToWin Autor wątku
7WaysToWin
PokerStrategist

ONKAM - cierpliwość jest cnotą królów
:truestory:

Kwiecień po prostu jest dość specificzny, wszystkie plany (około)pokerowe wychodzą mi albo z opóźnieniem albo w ogóle wstrzymane...

Z mindfulness już widzę, że nie wyrobię - ledwo zamykam tydzień trzeci, a połowa miesiąca za nami. Cold Turkey dalej nie kupiłem, ale na razie jakoś sobie stopniowo radzę, z dystraktorami - także to może odłożę w czasie ;)

W weekend byłem na studenckim wyjeździe do Budapesztu. Clue historii jest takie, że ja prosty chłoptaś z polibudy, a wyjazd był z uniwerku ekonomicznego. Kiedyś tam byłem u nich na kampusie - troche wypizdów z mojej perspektywy, ale jakieś tam interesy miałem, w końcu finansiści. Nie, wróć - finansitki :D No polibuda do minus pierwszej, facetów jak na lekarstwo i jacyś tacy spizdowacieli (no offence). No ukraść bym tam nic nie ukradł, bo naocznych świadczyń byłoby na pęczki.
No i wyjazd w takim samym stylu - na 50 osób może z 10 facetów. I ja, cały na biało! Dobrze, że nie mam czasu na takie pierdolenie jak pierdolenie. Dlatego zająłem się kurwa zwiedzaniem i teraz parę słów o samym mieście.

Jest kurwa

prze-kurwa-piękne

Zagęszczenie zabytków w centrum niemiłosiernie duże. Jak się stało nad samą Wisłą albo na którymś moście, to dookoła właściwie same gmachy, kopuły, wieże i pałace. Jak nie katedra to opera, jak nie opera to firefox, jak nie firefox to pałac, jak nie pałac to już nie wiem co. Wiecie, w takiej Pradze czy Krakowie to trzeba się nachodzić. Jesteśmy na Hradczanach i żeby dojść na Wawel to trzeba kawałek przejść albo i metrem przejechać. A tu chuj, jesteś pod Operą, skręcasz za winkiel i jest Parlament. Odwracasz się, a tam cyganie. I jakaś bazylika. Otwierasz lodówkę i zaś jakaś fontanna. CUDOWNIE. Szkoda, że tylko 2.5 dnia miałem, bo spokojnie możnaby tam spędzić tydzień. A na pewno, jeśli ktoś chciałby wejść do środka któregokolwiek z obiektów.

Wracając do pokera - no dokonałem przełomu.

• Volume ssie, do tej pory niecałe 10kh zagrałem, ale to zgodnie z planem i nawet ponad niego.
  • Strategia learnera > sex > zimne piwo > 5% > Korwin.
    Nigdy mi się jakoś nie chciało robić analiz takich street po streecie, wyznaczania range'u w equilabie, szacowania equity. Raz, że nie umiałem zupełnie się za to zabrać, a dwa nie umiałem wyciągnąć wniosków i zapamiętać 'tu mam vbeta, a tu x/f'. Trzy - ludzie grają takie śmieci i taką niekonsekwencję, że na dłuższą metę ustalanie jakiegoś konkretnego range'u mija się z celem. Zamiast dawać konkretne 10% range'u to dałbym 25% range z odpowiednimi wagami, tak żeby wyszło 10%. Bo chuj mnie strzela, jak koleś calluje 6% range do 3betu na EP, ja tu się głowię, czy woli średnie PP czy BWs, a koleś mi pokazuje KTo. To co on kurwa jest, robocop?
    Co mi to daje, to właśnie umiejętność zauważenia jakie ręce mogą albo nie mogą się w danym range zawierać (o ile ufam, że villain nie robi właśnie takiego szajsu jak w/w). Co jest w 4% 3b range? Co w 7%? Co w 11%? Co w 3% CC a co w 10% CC? Jak to Robmaf określił - ważny jest 'kształt range'u' a nie sam %. I pracuję, żeby jak najszybciej opanować tę umiejętność.
  • Najważniejsze: udało mi się zmusić siebie do przełamania nawyków i gry bez naciąganych zagrań. Efekt jest piorunujący. Przestałem rozdawać swój profit. Tylko tyle i aż tyle. Jeśli przegrywam, to głównie przez wariancję - którą to od razu zauważam. Przestałem bać się ryzykownych spotów, skoro są profitowe. Próg wystąpienia jakichkolwiek negatywnych emocji przesunął się duuużo dalej niż wcześniej. O samym tilcie nawet nie wspominam - prawie zapomniałem, co to jest.
    Wczoraj tylko miałem jakiś gorszy dzień, nie mogłem się upilnować i kilka coolerów/badbeatów (OK) wymieszałem ze spazzami (nie OK).
Spoiler

vs ryba, 35/22 AF 1.5, AFq 31, WTSD 34. Nie mam tu miejsca na jakieś trapowanie i slowplay, niech płaci z Ax, Jx, FD czy innym GSem

Poker Stars, $0.08/$0.16 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $16 (100 bb)
BB: $16 (100 bb)
Hero (UTG): $16 (100 bb)
MP: $17.08 (106.8 bb)
CO: $16.67 (104.2 bb)
BTN: $13.47 (84.2 bb)

Preflop: Hero is UTG with A♣: A♠:
Hero raises to $0.48, MP calls $0.48, 4 folds

Flop: ($1.20) J♥: A♦: J♦: (2 players)
Hero bets $0.64, MP calls $0.64

Turn: ($2.48) Q♦: (2 players)
Hero bets $1.66, MP calls $1.66

River: ($5.80) 3♠: (2 players)
Hero bets $4, MP raises to $14.30, Hero calls $9.22 and is all-in

Results:

Spoiler

$32.24 pot ($1.45 rake)
Final Board: J♥: A♦: J♦: Q♦: 3♠:
Hero showed A♣: A♠: and lost (-$16 net)
MP showed J♠: J♣: and won $30.79 ($14.79 net)

Serio, już myślałem, że gram na royala :D

Spoiler

vs unk-ryba 30/20

Hero (SB): $22.16 (138.5 bb)
BB: $17.47 (109.2 bb)
UTG: $16.27 (101.7 bb)
MP: $18.37 (114.8 bb)
CO: $16.67 (104.2 bb)
BTN: $17.54 (109.6 bb)

Preflop: Hero is SB with A♥: K♦:
UTG folds, MP raises to $0.32, 2 folds, Hero raises to $1.44, BB folds, MP calls $1.12

Flop: ($3.04) A♣: 8♣: 7♠: (2 players)
Hero bets $1.76, MP calls $1.76

Turn: ($6.56) 5♥: (2 players)
Hero bets $4, MP calls $4

River: ($14.56) 3♦: (2 players)
Hero bets $14.96 and is all-in, MP calls $11.17 and is all-in

Results:

Spoiler

$36.90 pot ($1.50 rake)
Final Board: A♣: 8♣: 7♠: 5♥: 3♦:
Hero showed A♥: K♦: and lost (-$18.37 net)
MP showed 5♦: 7♦: and won $35.40 ($17.03 net)

Ale były też właśnie i spazzy:

Spoiler

vs reg 26/21, RFI BU 53%, Call3b BU 38%
cóż - flop potcontrol, turn i river chcę wyglądać na jakiś szalony blef/spazza i dostać call. Na wrzutkę kontynuuję plan wyglądania na spazz :coolface:

SB: $8.31 (51.9 bb)
Hero (BB): $16.48 (103 bb)
UTG: $16.56 (103.5 bb)
MP: $20.52 (128.3 bb)
CO: $16.24 (101.5 bb)
BTN: $16 (100 bb)

Preflop: Hero is BB with A♥: Q♥:
3 folds, BTN raises to $0.32, SB folds, Hero raises to $1.28, BTN calls $0.96

Flop: ($2.64) T♣: 6♣: Q♣: (2 players)
Hero checks, BTN checks

Turn: ($2.64) 2♥: (2 players)
Hero bets $1.92, BTN calls $1.92

River: ($6.48) 4♦: (2 players)
Hero bets $6.72, BTN raises to $12.80 and is all-in, Hero calls $6.08

Results:

Spoiler

$32.08 pot ($1.44 rake)
Final Board: T♣: 6♣: Q♣: 2♥: 4♦:
Hero showed A♥: Q♥: and lost (-$16 net)
BTN showed A♣: 2♣: and won $30.64 ($14.64 net)

Spoiler

Już się tłumaczę :coolface: EP to overaggro reg.
Pre: EP ma RFI 17%, FT3b 67%, za mną siedzi kilku squeezerów (kolejno 9%, 11%, 8% sqz). Flatuję i liczę na sqz.
Flop: z 7x to on tu ma A7s (1c) 87s (2c), 77 (1c) i tyle. Do tego 33 (3c) = w sumie 7 combo lepszych rąk. I całą masę overpar i FD. Ja też mam tu mało setów i 7x, mój raise wygląda najbardziej na FD, liczę na fajną akcję.
Turn: A CHUJCURWA KALL. Flush na sparowanym boardzie nie szarżuje, pomyślałem w pierwszej kolejności nad jakimś K♣::Kx: :yaoming:

Showdown =

SB: $16.40 (102.5 bb)
BB: $15.29 (95.6 bb)
UTG: $16 (100 bb)
Hero (MP): $19.79 (123.7 bb)
CO: $18.03 (112.7 bb)
BTN: $16.60 (103.8 bb)

Preflop: Hero is MP with A♠: A♦:
UTG raises to $0.48, Hero calls $0.48, 4 folds

Flop: ($1.20) 7♠: 7♣: 3♣: (2 players)
UTG bets $0.64, Hero raises to $2.08, UTG calls $1.44

Turn: ($5.36) 8♣: (2 players)
UTG checks, Hero bets $3.20, UTG raises to $13.44 and is all-in, Hero calls $10.24

River: ($32.24) 2♣: (2 players, 1 is all-in)

Results:

Spoiler

$32.24 pot ($1.45 rake)
Final Board: 7♠: 7♣: 3♣: 8♣: 2♣:
UTG showed 7♥: J♥: and won $30.79 ($14.79 net)
Hero showed A♠: A♦: and lost (-$16 net)

No i jeszcze jedno na koniec fajnie trafione. No ale nie opłacone, niestety ;(

Spoiler

Poker Stars, $0.08/$0.16 No Limit Hold'em Cash, 5 Players

SB: $17.15 (107.2 bb)
BB: $16 (100 bb)
MP: $16.30 (101.9 bb)
CO: $13.77 (86.1 bb)
Hero (BTN): $17.82 (111.4 bb)

Preflop: Hero is BTN with J♥: T♥:
MP raises to $0.40, CO folds, Hero calls $0.40, 2 folds

Flop: ($1.04) Q♣: Q♥: K♠: (2 players)
MP bets $0.51, Hero calls $0.51

Turn: ($2.06) A♥: (2 players)
MP checks, Hero bets $1.28, MP calls $1.28

River: ($4.62) K♥: (2 players)
MP checks, Hero bets $2.38, MP folds

Results:

Spoiler

$4.62 pot ($0.21 rake)
Final Board: Q♣: Q♥: K♠: A♥: K♥:
MP mucked and lost (-$2.19 net)
Hero mucked J♥: T♥: and won $4.41 ($2.22 net)

Do tego dopadła mnie gorączka, jutro już jadę na chatę do rodziców na święta, także do poniedziałku przerwa od gry :)
Za to będę miał czas na aktualizację popupów, bo zbieram się do tego od jakiegoś czasu. Brakuje mi bardzo niektórych stat: np. vs missed cbet bet/bet/bet, albo cbet/check/bet. Do tego trzeba już chyba NoteCaddy, ale w to zainwestuję jak już wejdę na NL25. 3 Stacki to grosze, za takie możliwości.

Odpowiedz
Cytat
Coach
weirdcreep
PokerStrategist

Napisane przez 7WaysToWin

Ale były też właśnie i spazzy:

vs reg 26/21, RFI BU 53%, Call3b BU 38%
cóż - flop potcontrol, turn i river chcę wyglądać na jakiś szalony blef/spazza i dostać call. Na wrzutkę kontynuuję plan wyglądania na spazz :coolface:

SB: $8.31 (51.9 bb)
Hero (BB): $16.48 (103 bb)
UTG: $16.56 (103.5 bb)
MP: $20.52 (128.3 bb)
CO: $16.24 (101.5 bb)
BTN: $16 (100 bb)

Preflop: Hero is BB with A♥: Q♥:
3 folds, BTN raises to $0.32, SB folds, Hero raises to $1.28, BTN calls $0.96

Flop: ($2.64) T♣: 6♣: Q♣: (2 players)
Hero checks, BTN checks

Turn: ($2.64) 2♥: (2 players)
Hero bets $1.92, BTN calls $1.92

River: ($6.48) 4♦: (2 players)
Hero bets $6.72, BTN raises to $12.80 and is all-in, Hero calls $6.08

Results:

Spoiler

$32.08 pot ($1.44 rake)
Final Board: T♣: 6♣: Q♣: 2♥: 4♦:
Hero showed A♥: Q♥: and lost (-$16 net)
BTN showed A♣: 2♣: and won $30.64 ($14.64 net)

zasmucił mnie ten call na river, Ty wiesz czemu :D

Do tego dopadła mnie gorączka, jutro już jadę na chatę do rodziców na święta, także do poniedziałku przerwa od gry :)
Za to będę miał czas na aktualizację popupów, bo zbieram się do tego od jakiegoś czasu. Brakuje mi bardzo niektórych stat: np. vs missed cbet bet/bet/bet, albo cbet/check/bet. Do tego trzeba już chyba NoteCaddy, ale w to zainwestuję jak już wejdę na NL25. 3 Stacki to grosze, za takie możliwości.

Notecaddy działa na starsach?

Odpowiedz
Cytat
Szymanczi
Poker Player

Siemka

AcAs - ja tam x na flopie, fe na takim boardzie jest mega duże i nie ma za bardzo 3streetów vale (tzn są izi, ale co Cię sprawdzi oprócz Jx od którego nie starcisz bo sam betnie? Fd to samo strzelają same na tych stawkach pewnie ) Chce żeby odpalał jakies blefy.

AhKd - b b spoko ale na River nie ma od czego value niestety, takie AQ wątpie żeby na takich deepach callowała kiedy dodatkowo fd na Ac jest blokowany. Chce żeby sam odpalał jakies KcQc , T9 dlatego x, a moze sam jeszcze z AQ będzie szukał vb hehe

E: Aaa ok, sorki nie zauważylem, że na rybki + nie rozwinąłem spoilera :D w takim razie wp

Odpowiedz
Cytat
7WaysToWin Autor wątku
7WaysToWin
PokerStrategist

Napisane przez weirdcreep
zasmucił mnie ten call na river, Ty wiesz czemu :D
(...)
Notecaddy działa na starsach?

Wiem wiem :D No ale skoro mój gameplan to wyglądać na spazz, to się go trzymam do showdownu :coolface:

NC z tego co Trolllolloloolollole donoszą, działa ale w ograniczonym zakresie. Custom staty działają, nie działa CaddyScatter.

Napisane przez Szymanczi
Siemka

AcAs - ja tam x na flopie, fe na takim boardzie jest mega duże i nie ma za bardzo 3streetów vale (tzn są izi, ale co Cię sprawdzi oprócz Jx od którego nie starcisz bo sam betnie? Fd to samo strzelają same na tych stawkach pewnie ) Chce żeby odpalał jakies blefy.

AhKd - b b spoko ale na River nie ma od czego value niestety, takie AQ wątpie żeby na takich deepach callowała kiedy dodatkowo fd na Ac jest blokowany. Chce żeby sam odpalał jakies KcQc , T9 dlatego x, a moze sam jeszcze z AQ będzie szukał vb hehe

W pełni zgoda, gdybym grał na regów - ale oba rozdania grane na ryby :f_drink:

AA grane na pasywną rybę - od niego się nie spodziewam wielu blefów. Słabe Ax może przeczekać. Ale na pewno sprawdzi, co najmniej dwa razy, nie wierzę, że nie. Jx wiadomix, FD tak samo, calluje 2 razy, niekonieczenie betuje. Do tego jakieś pockety, gutshoty, które ten gracz chętnie sprawdzi, co najmniej raz, niekoniecznie samemu betując.

AK - tu aż takiego info nie miałem, poza tym, że ryba, z tego co pamiętam jednostolikowa. Skoro open/calluje 75s na MP to i Ax sprawdzi 3 strzały :) [wiem, że to info post factum, ale potwierdza to, czego się spodziewałem].

Odpowiedz
Cytat
7WaysToWin Autor wątku
7WaysToWin
PokerStrategist

Niektórzy się niecierpliwią, bo dawno nic nie pisałem :D TAK DO CIEBIE PIJE DZIWAKU

Przyznam się, że blog bardzo nieoczekiwanie przybrał charakter mindsetowy - a nie zakładałem go z takim zamiarem. Cieszę się w sumie - bo coraz bardziej świadomy jestem, że to właśnie z mindsetem mam największe problemy. Jestm zaskoczony, że aż tak głęboko mnie ten temat wciągnął. Dziś będzie podobnie, ale mam też jednak trochę strategicznych wniosków na koniec. Także można przescrollować na sam dół :coolface:

Nadszedł 20.04, kiedy to miałem zobaczyć wyniki. Mind = blown.

Po pierwsze - mega się stresowałem, zanim otworzyłem wykres.

A) Czułem, że szło mi dobrze. Teraz po fakcie już wiem, że tak po prostu wygląda stabilne wygrywanie, ale przez 3 tygodnie to była dla mnie mega nowość. (Miałem wrażenie, że kręcę jakiś ultrahotrun 25bb/100 xD) Do rzeczy: bałem się, że zobaczę megahotrun (sic!) Tak! bałem się hotrunu. Dlatego, że wtedy sam bym sobie nie uwierzył w to, że moja gra się poprawiła - wszystko mógłbym zrzucić na chwilowy heater.

B) Miałem w ciągu tych 3 tygodni jedną sesję na sporym minusie, kilka takich na zero/lekki minus i nie wiedziałem jak mocno mogłem popłynąć. Bałem się, że zobaczę znów b/e, że wygrane były złudne, a przegrane zbytnio lekceważyłem.

Wyszło coś po środku - niecałe 5bb/100. Do momentu tego sporego swinga leciałem 11bb/100, ale tak jak już zaznaczyłem czułem się jak na mega hotrunie. Tak szokujące w mojej perspektywie było wygrywanie - to pokazuje jak bardzo przyzwyczaiłem się już do bycia b/e xD

Po ochłonięciu jestem BARDZO zadowolony.

• To zmuszenie się do poprawy gry było strzałem w dziesiątkę. Czerwona się podniosła do -7.5bb (= przestałem rozdawać hajs), niebieska się podniosła (przestałem dochodzić na SD z gównem)
  • Zacząłem wygrywać stabilnie - wiem, że ten wynik był kwestią mojej dobrej gry. Czułem się jak na hotrunie, ale dlatego, że schodziłem ze stołów z grubymi stackami. Nie potrzebowałem już przyfarcić 3x wystackować AA/seta, żeby być na plus.
  • Analizy po każdej sesji bardzo mi się spodobały. Mega poprawiło mi się widzenie range'y, optyczne rozróżnianie np. jakie mogą być różnice między 5% a 8% 3beta. Tu wciąż dużo do poprawy, ale postęp jest olbrzymi.
  • Odkryłem kolejną warstwę mindsetowego leaka - teraz jak już wiem, że gram dużo lepiej, to brakuje mi Nieświadomej Kompetencji. Nie czuję się pewnie z tą grą, momentami się zapominam i odpalam automat (w którym dalej wgrana jest stara, słaba gierka), jednocześnie boję się, że zaraz zapomnę jak się gra dobrze. Coś jak z jazdą na rowerze - mam 8 lat i właśnie pierwszy raz złapałem równowagę. Zaraz się wypierdolę jak Jan Rodzyń i głupi ryj rozwalę i boję się, że już nie uda mi się znów równowagi złapać.

Co prawda przez ostatnich kilka dni zaś zaliczyłem wpierdol, nic nie mogłem poradzić, co bym nie zrobił dupa z tyłu, a skarpety śmierdzą (też się tak czasem czujecie, jakbyście grali face-up i żadne zagranie nie wchodzi zgodnie z zamiarem?)

Wiem już po prostu, że muszę po prostu robić dalej swoje, a z czasem i nowa gra wejdzie w nawyk.

Uwaga!

---------------------- Kącik strategiczny ---------------------

Dwa spostrzeżenia z ostatniego czasu.

Coraz częściej się przekonuję, że to, co Robmaf w kilku miejscach już powtarzał, to 100% racji. Mianowicie większość graczy gra swoją gierkę nie bardzo patrząc na to, co robią inni gracze i tylko w ograniczonym stopniu się adaptując. Oraz topowi gracze na niskich stawkach grają proste, straightforward ABC.

Dwa (w sumie w połączeniu z pierwszym) - jak macie duże próbki na graczy, to polecam przejrzeć sobie jacy gracze mają jakie winraty. Zwróćcie uwagę na aggronautów i szczerych-pasywnych (WWSF ~42, WTSD ~30, tylko z rozsądnym preflopem, nie fishe 40/10). Będziecie zaskoczeni ;) Graczy wybalansowanych, po środku jest garstka - cała reszta w którąś stronę przesadza. Cóż, kto chce, ten skorzysta i wyciągnie wnioski ;)

Odpowiedz
Cytat
7WaysToWin Autor wątku
7WaysToWin
PokerStrategist

Bry :) Dziś czytać do końca :coolface: nie będzie TLDR

chciałem się podzielić jedną łapką z ostatniego czasu:

Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 4 Players

SB: $25.98 (103.9 bb)
BB: $25 (100 bb)
CO: $47.76 (191 bb)
Hero (BTN): $25 (100 bb)

Preflop: Hero is BTN with 8♣: 8♦:
CO raises to $0.59, Hero calls $0.59, 2 folds

Flop: ($1.53) J♠: 9♦: 8♥: (2 players)
CO checks, Hero bets $1, CO calls $1

Turn: ($3.53) K♠: (2 players)
CO checks, Hero bets $2.75, CO raises to $7, Hero calls $4.25

River: ($17.53) 2♦: (2 players)
CO bets $39.17, Hero calls $16.41 and is all-in

villain - info minilane, 25/25 po 40h, dość wysoka agresja, no ale próbka znikoma. Pochodzenie: UK, więc całkiem prawdopodobny fish.

Flop po jego x/c spodziewam się Jx, 9x, parka+draw T9s, T8s, może jakiegoś gołego AT, KT, które nie widzą dużo FE.

Turn WTF? Linia wygląda bardzo mocno i bardzo spolaryzowanie. Z setów największy sens ma KK, bo JJ, 99 ma średni board na flopie do do x/c. KK może tak grać potcontrol, bo board trafia mnie, i runouty poprawiają mnie. Jest jeszcze 16 combo QT i to ma największy sens z lepszych rąk. Do tego trochę combo 2 pairs: KJs, K9s (w sumie 5 combo), może jakieś combodrawy T♠:X:spade:, Q♠:X:spade:. Na taki range w zależności od liczby drawów, które mu dam, mam 37-42% equity, więc izi call.

River: na blanku typcio wrzuca, ale to nie zmienia praktycznie zupełnie jego range'u. Jak ma nutsy, to ma, jak overplayuje 2 pary to jest fishą i dalej się nimi jara, a jak blefuje z jakmiś combo, to ciągnie dalej. Co prawda moje equity oscyluje właśnie w okolicach 30%, więc ten b/e call wiele mi nie daje.

Spoiler

No chyba, że do range wrzucę mu to, co pokazał, czyli thinvaluebet z ATo, to wtedy śmiało calluję :coolface:

Wait, WHAT?
Hero (BTN): $25 (100 bb)

:fuckyeah:

Takjest ;) W końcu się udało i spełniając wszystkie założenia dotyczące BRM wszedłem na NL25.
Kilka spostrzeżeń po 2 pierwszych sesjach:

• Widać pierwszych ogarniających regów.
  • Fishy dalej jest masa i żadnego table selection robić dalej nie zamierzam.
  • Widać coraz ciekawsze zagrania u graczy - niżej był to np. sqz, 4b bluff, teraz np. szeroki cold4bet.
  • Może to chwilowa, którkowzroczna perspektywa, ale widzę bardzo dużą agresję. Rzadko spotykam pasywnych regów, a ci agresywni są jeszcze agresywniejsi. Fishe też raczej są te agresywne niż pasywne kolinkstejszon. Przykład poniżej.
Spoiler

Grane na turboagrofishe, 50/30, 3bet 13%, FT4bet 0%, AFq 45, WWSF 51, raise to jego ulubiony guzik.
Teraz myślę, że mogłem grać wyżej 4bet, tak do 25bb.
Flop izi vbet i czekam na raise
Dalej samoprzegrywaj :)

Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 6 Players

SB: $26.38 (105.5 bb)
BB: $25 (100 bb)
UTG: $36.09 (144.4 bb)
MP: $26.48 (105.9 bb)
Hero (CO): $38.29 (153.2 bb)
BTN: $57.96 (231.8 bb)

Preflop: Hero is CO with K♣: K♥:
2 folds, Hero raises to $0.75, BTN raises to $2, 2 folds, Hero raises to $5, BTN calls $3

Flop: ($10.35) J♥: 5♦: 5♥: (2 players)
Hero bets $5.25, BTN raises to $15.44, Hero calls $10.19

Turn: ($41.23) 3♣: (2 players)
Hero checks, BTN checks

River: ($41.23) Q♦: (2 players)
Hero bets $17.85 and is all-in, BTN calls $17.85

Results:

Spoiler

$76.93 pot ($2 rake)
Final Board: J♥: 5♦: 5♥: 3♣: Q♦:
Hero showed K♣: K♥: and lost (-$38.29 net)
BTN showed 3♠: 5♠: and won $74.93 ($36.64 net)

Anyway... Kazałem czytać do końca nie bez przyczyny :D

Zbierałem się do tego pomysłu już jakiś czas, ale moment wejścia na NL25 uznałem za doskonały na zrealizowanie tego planu ;) Mianowicie organizuję mini konkurs. Do wygrania następująca aukcja:

<janusz allegro = True>
Aukcja: Oferuję nieodpłatną pomoc graczom NL2/NL5/NL10 nie coaching, nie trening, nie prywatne treningi.
<janusz allegro = False>

Jeśli jesteś zainteresowany taką mini-współpracą ze mną, to napisz tutaj dlaczego to Tobie miałbym poświęcić czas. Z osób, które się zgłoszą do niedzieli 7.05 wybiorę 1 albo 2 ;) Analizy w pełni nieodpłatne, oczekuję jedynie zaangażowania. No i zastrzegam sobie prawo do rezygnacji w każdej chwili.

Odpowiedz
Cytat
trzasku
PokerStrategist

Ja się zgłaszam, dlaczego? Bo sam możesz na tym bardzo dużo zyskać :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
7WaysToWin Autor wątku
7WaysToWin
PokerStrategist

Co, nie ma nikogo chętnego? Jak ja byłem na NL5 to bym się dał pokroić za taką możliwość. No chyba, że nikt nie czyta tych moich wypocin xD

@trzasku - za stary jesteś na takie numery :D I za wysoko grasz _tongue:

Odpowiedz
Cytat
trzasku
PokerStrategist

NL10

Odpowiedz
Cytat
drakke71
Oldschool Grinder

Co, nie ma nikogo chętnego? Jak ja byłem na NL5 to bym się dał pokroić za taką możliwość. No chyba, że nikt nie czyta tych moich wypocin xD

:heart: Rodzicom nie powiedziałem jeszcze, że jestem homo i vege.

Pewnie wszyscy boją się tego vege, sam bym się zgłosił ale to vege :why:

Odpowiedz
Cytat
axxtil
PokerStrategist

Ja się zgłaszam :)
Gram NL5, nie mam HUD'a.
Dlaczego? Bo jestem zmotywowany, zeby poprawic gierke, zbudowac rolla i wskoczyc na NL10 :) Jestem tez mega zafiksowany na punkcie poksa, wiec postaram się wyciągnąć maxa z "lekcji" z Tobą :)

Odpowiedz
Cytat
nnn1162
Poker Player

.

Odpowiedz
Cytat
Stefanmajkel
Poker Player

W sumie, dlaczego nie? Po raz kolejny kibluję na NL2, robię prawdopodobnie grube błędy, przez które nie mogę wyjść poza NL5 (ostatnia próba to było liźnięcie NL10, zjazd i cashout), ale moim chyba największym wrogiem jest mindset... A, że wpisy Twoje z ostatnich kilku stron traktują głównie o mindsecie, to może warto, jak się da, wyciągnąć coś od Ciebie w tym kierunku, poza sprawami technicznymi, na które jak najbardziej liczę ;)

Aktualnie mam jakiś mały romans ze spinami, ale nie wiem, czy do końca odpowiada mi ta odmiana. Jednak co cash, to cash.

Odpowiedz
Cytat
dr0binho
Poker Player

@7WaysToWin Też jestem chętny, mam mnóstwo czasu i bardzo chętnie bym podyskutował na temat rozdań. Aktualnie NL5, ale pewnie za 5-10 dni znów NL10. Przez spore problemy z tiltem błądziłem między nl5,10, a nawet nl25, ale włożyłem sporo czasu, aby oswoić ten problem. Dodałem do znajomych, jeśli chcesz mogę napisać coś więcej.

Odpowiedz
Cytat
7WaysToWin Autor wątku
7WaysToWin
PokerStrategist

Dziękuję za tak liczny odzew w moim małym konkursie. Wybór mam trudny, każdy z Was w pewien sposób zaplusował i jakoś mnie do siebie przekonał, zwycięzca jednak może być tylko jeden i zostaje nim...

Spoiler

axxtil! Odezwij się do mnie na priv ;)

Reszcie podium gratuluję zajęcia zaszczytnego 2 i 3 miejsca :coolface: Ale na poważnie - panowie Stefanmajkel i dr0binho. Jak mi się spodoba taka forma, to jesteście następni w kolejce. Albo zrobię drugą edycję - jeszcze zobaczę :)

Ktoś pewnie spyta - dlaczego? (właściwie, to ktoś już spytał :coolface: )
Powody są dwa:
1) Chciałbym za jakiś czas zaaplikować na stanowisko trenejro PS.com i fajnie byłoby mieć już jakieś 'portfolio' i doświadczenie.
2) Mnie też to czegoś nauczy. Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz.

Już chyba całkiem zadomowiłem się na NL25. Co prawda zaczęło się od gwałtu, a teraz walczę, żeby ten gwałt nie zmienił się w morderstwo. Trafiłem na kilka sick spotów, ale do stoplossa jeszcze dużo brakuje.
1) Nie jest jednak tak agresywnie, jak mi się wydawało. Ta agresja jest kosmetycznie mądrzejsza, regowie potrafią wyciągnąć WWSF 50%. Dalej jednak jest spoooro pasywności i nadmiernej agresji do wykorzystywania. Jakbym widział moją byłą z jej nowym facetem :yaoming:
2) Niepotrzebnie się rozhulałem. Jakoś tak podszedłem z wielkimi oczami do wejścia wyżej. Jakby wszyscy wiedzieli, że jestem tu nowy i się boję. Co prawda w ogóle nie gram scary money ale pierwszy raz mi się zdarza przeliczać BB na PLN. Przejebałem stówkę na głupim blefkeczu, to już wolę zadzwonić po roksę.
3) Walczę z sobą o powrót do tej solidnej gry z NL16 - jak tę walkę wygrywam, to i na stołach wygrywam. Tyle wygrać :happy:
4) Najciekawsze jak zwykle mindsetowo. Trochę się tego spodziewałem, ale nastąpiło coś takiego:
-> jestem bardzo zadowolony ze stanu swojego mindsetu! Przegrane w ogóle mnie nie bolą, jakieś absurdalne spoty, wyoutowania, suckouty albo coolery kwituję uśmieszkiem i nawet humorem osz ty bambaryło, złapałeś tego gutshota, i na chuj mi te występy artystyczne.
-> Perspektywa badruna i konieczności zejścia niżej nie powoduje żadnego dyskomfortu. Po prostu zejdę i odbiję straty, wiem, że mnie na to stać, że moja gra jest na tyle dobra, że to tylko kwestia czasu i chwilowego runa.
-> Perspektywa zejścia niżej i dostania kolejnego wpierdolu skutkującego utknięciem tam na dłużej wywołuje irytację, niesmak i rozgoryczenie.

Ergo: daję sobię zgodę na przegrywanie na NL25, nie na NL16 czy niżej. Dziwne, prawda? Ale tego w pewnym sensie się spodziewałem. Tak bardzo zdefiniowałem swoje miejsce (JA JUŻ JESTEM TAK DOBRY, ŻE POWINIENEM GRAĆ CONAJMNIEJ NL25 JAK NIE WYŻEJ), że odbijanie się od ściany niżej powoduje frustrację.
Teraz nie wiem, czy skoro mi to nie przeszkadza, to powinienem z tym walczyć, czy skupić się na czymś innym.

Odpowiedz
Cytat
PanSero
PokerStrategist

Anyway... Kazałem czytać do końca nie bez przyczyny :D

Zbierałem się do tego pomysłu już jakiś czas, ale moment wejścia na NL25 uznałem za doskonały na zrealizowanie tego planu ;) Mianowicie organizuję mini konkurs. Do wygrania następująca aukcja:

<janusz allegro = True>
Aukcja: Oferuję nieodpłatną pomoc graczom NL2/NL5/NL10 nie coaching, nie trening, nie prywatne treningi.
<janusz allegro = False>

Jeśli jesteś zainteresowany taką mini-współpracą ze mną, to napisz tutaj dlaczego to Tobie miałbym poświęcić czas. Z osób, które się zgłoszą do niedzieli 7.05 wybiorę 1 albo 2 ;) Analizy w pełni nieodpłatne, oczekuję jedynie zaangażowania. No i zastrzegam sobie prawo do rezygnacji w każdej chwili.

Shiiiit, taka sytuacja, a ja czytam posta 8.05....
No nic, może jeszcze kiedyś powtórzysz swój "konkurs" :f_drink:

Odpowiedz
Cytat