Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

micro discordziak

12 Posty
6 Użytkownicy
4 Reakcje
882 Wyświetlenia
pimient0

Siemka, na wstępie napiszę o mojej dotychczasowej krótkiej drodze pokerowej.
Od 6 lat pogrywałem w pokera na domówkach, a dwa lata temu zacząłem grać już dwa razy w miesiącu. Teraz wydaje mi się to śmiesznie mało, gdy każdego wieczoru można znaleźć przeciwników online, ale wtedy to było coś. Spotykać się regularnie i ciąć w karty :f_cool:. Było to granie typowo 4fun. Wiecie jak to jest. Myśli się nad decyzjami, ale bez wiedzy teoretycznej to zwyczajny hazard. Oprócz niepoliczalnego elementu tellów werbalnych i niewerbalnych na współgraczy, z którymi gra się już eNty raz przy stole.

W tym czasie usłyszałem o turniejach legalngo-pokera (LP). Dostałem baty na cztery z pięciu podejść do niego, aż.. ten ostatni okazał się wygranym! To było to, rozpaliło we mnie iskrę, wznieciło ogień i miłość do pokera. Wygrać coś i to jeszcze w grze, którą się lubi?! Będzie na waciki! W tym miejscu nie zrozumcie mnie źle. Nie uważam się za dobrego gracza. Tym bardziej że wcześniej nie grałem turniejów. Wiem, że miałem wtedy dużo szczęścia. Wariancja była po mojej stronie. Z drugiej strony poziom na LP jest bardzo niski, z drobnymi wyjątkami, a turniej organizowany jest w trybie trubo(?), który sprzyja nowym graczom.

Ale kontynuując, wtedy kupiłem pierwszą książkę i zacząłem grywać częściej online. Od tego momentu nie przegrywałem swojej wpłaty w jedną sesję (super sukces hehe). Mimo to nadal byłem przegrywającym graczem. Kupiłem kolejną książkę i przeglądałem fora pokerowe oraz materiały szkoleniowe. Pół roku później dalej się doszkalając, dokonałem ostatniej wpłaty online.

W międzyczasie miałem 2 shooty na 5NL, gdzie dostałem baty. Moim błędem było to, że od razu odpalałem tyle samo stołów co na poprzedniej stawce, zamiast zacząć od jednego. W tym momencie gram 10NL. Co wydarzyło się jeszcze przeciągu tego roku? Dobra i zła rzecz. Pierwsza to systematyczność nauki, którą rozwinąłem. Druga to strata czasu, czyli siedzenie kilkudziesięciu tysięcy rozdań na 2NL. Trzymałem się konserwatywnych założeń bankrolla, w tym przechodzeniu na wyższe stawki i na niższe :f_mad:. Oczywiście zasady dotyczące kapitału do gry nie są złe, ale umówmy się, nie dotyczy to mikrostawek, gdzie grasz na $ równowartości paczki czipsów. Lepiej uczyć się od regów z nowych stawek, nawet jeśli miałoby się stracić rolla.

W następnych postach będę opisywał około pokerowe rzeczy. Raczej bez typowej historii rąk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie mogłem znaleźć polskiego discord związanego z pokerem dla microstawek, dlatego go założyłem. Dodajcie do znajomych, bo z moją rangą nie mogę wklejać linków. Zapraszam wszystkich graczy. Proszę mieć na uwadze, że kanał dopiero został założony i nie będzie tam przez najbliższy czas za wiele graczy i informacji. Od czegoś trzeba zacząć! Jednocześnie do graczy z wyższych stawek; raczej nie znajdziecie tam nic ciekawego z oczywistych względów :f_tongue:

Odpowiedz
Cytat
11 odpowiedzi
pimient0 Autor wątku
pimient0

Na 10NL w porównaniu z 5NL dużo więcej osób:
-sprawdza 3bety z suited connectorami i suited 1 gapperami.
-używa overbetów na R
-check-raisów na F jako blef, i tutaj skuteczne często jest 3betowanie dla blefu
-linii 1/3pot bet na F i 2/3 lub 3/4pot bet na T

Pamiętam jak zaczynałem grać na 5NL, to regowie restealowali, co na 2NL praktycznie nie występowało. Były też szersze zakresy 3betowania i raise na bezmyślne cbetowanie większość flopów.

Wieczorem po grze będę poprawiał swój wzór zakresu gry od A-game po C-game, ponieważ zauważyłem, że w notatkach posesyjnych przestaje pojawiać się punkt o graniu A-game. To znaczy, że źle określiłem zakresy i wszystko wpada do B-game lub C-game. Myślę, żeby to zrobić jako widełki procentowe dla A, np.:
8-11%% raisów postflop
8-11% 3bet preflop
13-16% check-raisów

Przy okazji zapraszam na discord dla graczy microstawek.

Odpowiedz
Cytat
venatici

Jaki masz wzór na A-game, B-game? :O

Odpowiedz
Cytat
luczyk10

Wydaje mi się, że zbyt bardzo utożsamiasz jakość gry z cyferkami w pojedynczej sesji. Takie podejście może tylko zaszkodzić bo zaczniesz 3betować pre cześciej aby cyferki się zgadzały bez patrzenia czy w danej sytuacji ma to sens. Nigdy nie definiowałem tego ale jak dla mnie powinno to wyglądać mniej więcej tak:
A-Game - trzymam się game planu, podejmuje dobre decyzje bez wzgledu na ich rezultat (+ev), nie tiltuje
B-Game - zdarzają się nieprzemyślane dycyzje, spazy, hero calle, bez uzasadnienia odstępuje od game planu.
C-Game - klikanie w guziku.

Odpowiedz
Cytat
pimient0 Autor wątku
pimient0

To nie tak, że mam odpalone staty i widzę na koniec sesji, że mam za mało 3bet, więc zaczynam podbijąc losowe ręcę, żeby wpasować się do kategorii A-game. Samo określenie dla B-game, żeby używać np. 3bet blefów, check-raisów itp. pomogło mi na początku robić to częściej, co było dobre. Wiem, że nadal to robię za rzadko, a to miałoby pomóc nadzorować progres. Na pewno nie jest to optymalne, bo wiadomo, że będą sesje, gdy nie będzie tylu spotów do konkretnego zagrania. Dlatego na razie mam to zapisane jako widełki. Sprawdzę kilka, kilkanaście sesji na ile może być to miarodajne.

venatici: Jaki masz wzór na A-game, B-game? :O
Nic specjalnego. Podział na grę taktyczną i mentalną. Uogólniając to tak, jak napisał luczyk10, tylko mam to rozpisane na punkty.

Odpowiedz
Cytat
DeeJay90

Jaki masz 3b preflop?

Odpowiedz
Cytat
pimient0 Autor wątku
pimient0

Od tygodnia mam największy upswing, od kiedy gram w polera. Apogeum było w ostatniej sesji. Nie licząc pomniejszych sytuacji. Wygrałem kolorem AA vs AA. Później doszedł na riverze Poker vs kolor przeciwnika. A następnie monster draws na AA.

Powinienem się cieszyć, ale ta dobra passa obnażyła moje wady mindsetowe. Do sesji podchodzę z myślą, że już tyle wygrałem i teraz na pewno przegram. Przed i chwilę po rozpoczęciu sesji są to natrętne myśli. W trakcie już gram swoje. Trochę martwi mnie też myśl, że skoro można mieć takie upswingi, to że również mogą się przytrafić takie downswingi.

Nie wiem, czy to jest tilt zwycięstwa, czy jak to określić. Mieliście lub macie podobnie w trakcie takich okresów, gdzie wariancja wam daje aż nadto?

Jaki masz 3b preflop?
Nie mam dostępu teraz do HM3, podam w następnym poście.

Odpowiedz
Cytat
Araxuss12

Chętnie dołączę do discorda tylko nigdy nie używałem tej aplikacji. Proszę o info na priv jak to ogarnąć żeby dołączyć do grupy.

Odpowiedz
Cytat
pimient0 Autor wątku
pimient0

W styczniu rozegrałem 18,1k rozdań. Znacznie ponad cel miesięczny, ale za to nie zrobiłem nawet jednego drzewa w cardrunnerze :f_zZz:
Zacząłem mixować 16NL wraz z 10NL i spoko się tak gra. Nie boli już stracenie buyina na początku sesji na nowych stawkach, więc mentalnie coraz lepiej zadomawiam się na nich.
ps sprawdziłem 3beta za ostatni miesiąc, wyszło mniej niż myślałem 7,19%.

Odpowiedz
Cytat
themazur89

Również chętnie wbiję na discorda, pimient0 przyjmij zapro.:f_drink:

Odpowiedz
Cytat
pimient0 Autor wątku
pimient0

Dziś pierwszy shoot na 25NL. Nie wiem czy tak trafiałem, czy różnica między 16NL, a 25NL jest tak duża, jeśli chodzi o 3bet i 4bety. Może wyczuli świeżą krew i atakowali :f_tongue:. Generalnie poza agresywniejszymi regami, są fishe i nity, dlatego nie obawiam się, że będę się odbijać od tego limitu długo :f_drink:

ps zapraszam na discorda dla microstawek (piszcie priv, bo nie mogę wkleić linku)

Odpowiedz
Cytat
pimient0 Autor wątku
pimient0

Dawno nie poczyniłem wpisa. Miałem downswing połaczony z mega tiltem i brakiem umiejętności. Później miałem przerwę 2 miesięczna, gdzie nie miałem czasu na grę w pokera. Od 2 tygodni ponownie grinduje 10NL i zaraz wskakuje na 16NL.

Kupiłem gto+. Ten program jest kozacki :f_cool: Żałuję, że zwlekałem z tym zakupem tak długo. Czuję, że przez ostatnie 3 miesiące zrobiłem większy postęp niż przez poprzedni rok. Teraz buduję dużo drzew. Mam przerobioną obronę BB i zacząłem ostatnio liczyć drzewa jako PFR vs CC IP.

Czekam, aż zacznie się sezon Legalnego Pokera. Z chęcią pogram 4fun, bo wiadomo jakie tam roi. Z ciekawości, liczył ktoś opłacalność tych turniejów dla gracza? Nie gram zazwyczaj turków, dlatego pytam.

ps zapraszam na discorda dla microstawek, ostatnie miesiące był martwy, ale chcę go wskrzesić. W szczególności zapraszam graczy 2NL, 5NL, 10NL, ponieważ te stawki przeszedłem i mogę pomóc (piszcie priv, bo nie mogę wkleić linku)

Odpowiedz
Cytat