Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

MBC - Walka z limitami i samym sobą.

28 Posty
9 Użytkownicy
6 Reakcje
1,281 Wyświetlenia
EmiyaKiritsugu
PokerStrategist

na takiim stacku przeciwnika mając top range to jest no-brainer ship
Czego się boisz,że tylko callujesz? Ja to bym bardzo chętnie raisował na turn for value, zwłaszcza,że otwiera się flushdraw
Cała ręka to jeden wielki missplay z twojej strony, tak pod względem cbeta jak i range który przypisujesz przeciwnikowi.
Pierwsza rzecz -po co tutaj betujesz? For value od? Uważasz,że niższe pockety tu sprawdzają? Miażdzaca część range który cię sprawdza to Kx/Qx/Jx czyli ręcę którę są lepsze. Masz jednak equity na poprawę i realne showdown value bijące pure blefy - dlatego też to typowy przykład ręki w której powinieneś grać x/c a nie betować, no chyba, że masz plan barelowania i jesteś pewny ,że wyrzucisz u przeciwnika wszystko co nie jest dwoma parami.

Po drugie range który mu dobrałeś do raise - nie sugeruj się tym,że pokazał 55, bo to był po prostu random hand,
Eange który mu przypisałeś to 15%, jego VPIP zaś to 17% więc z tego wynika,że raisuje tu twoim zdaniem hmmm 95% rąk? No właśnie nie, wiele z tych rąk jest w sam raz do calla, ale zbyt słabych by raisować for value np. AJ,QT,K9. Generalnie ciężko to wytłumaczyć ale na typowy raising range myśle,że masz nie wiecej niż 35%.
W momencie gdy dostajesz 4bet od unka wypadałoby potulnie zwinąć uszy i sfoldować, ryba w puli, on nigdy nie powinien tego robić light.
Po co squeezujesz tą rękę? KJs to nie jest ręka z którą chcesz iść na stacki preflop, a powinieneś zawsze to brać pod uwagę gdy przeciwnik jest shortstackiem. Just call i gramy postflop - tak to powinno wyglądać.
IMO wp
Dość tricky spot, ale ja tu jestem minimalnie jednak za foldowaniem preflop. Shiipuje ryba do tej pory nie była zbyt agresywna preflop, a regowaty typ z utg tylko calluje, to wygląda mocno i myśle,że nie jest to profitowy spot do wrzutki :P
To samo co przy ręcę #3 - cbetujesz for value od? Dla mnie standardem w tym spocie jest po prostu x/c, czasem też betuje, ale musze mieć ku temu wyraźne powody np. gram z megafiszem lub nałogowym floaterem
Jak mowisz,że widziałeś od niego dziwne akcje to dla mnie preflop spoko, ale na flopie wolę x/r bo zostawiam mu większę możliwości blefowania
Dla mnie spoko, choć na nl2 nie byłby zdziwiony jakby przeciwnik z byle czym sprawdził podbijanie o pulę na T i R. Na F myśle,że spokojnie możesz zagrać za 0,12-0,13
Jeśli chcesz stackować to dlaczego gdy on cię raisuje to tylko sprawdzasz? All-in flop.

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu
PokerStrategist

Preflop spoko, a postflop shit hppens, nie możesz zrzucać drugiego nutsa bez wyraźnego powodu :P
Squeeze preflop tu powinien być, as played na takie sizingi na T i R ciężko o fold
W zależności od tego jak MP folduje. Jak dużo to 3bet będzie lepszy bo AQ nie gra za dobrze na jego range. Jeśli nie to call też nie jest zły bo w puli jest fisz. Skoro callnałeś to obowiązkowo donkbet, na takim boardzie agresor preflop nie powinien cbetować light, zwłaszcza w fisza na shortstacku
Przy tym stacku nawet nie ma co myśleć, easy all in
Raczej nie masz 3 streetów value, generalnie wolałbym na turn samemu betować wyznaczając sobie cenę za showdown niż liczyć na sizing przeciwnika na river. Generalnie zazwyczaj to jest 3bet pre for value

Generalnie widzę znów masz czerwoną na plusie i niebieską na minusie - z tego co widzę po rozdaniach wynika to głównie z braku prawidłowego rozpoznania kiedy masz valuebeta, a kiedy nie.

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu
PokerStrategist

.

Niezbyt ja dawno produkcji dla początkujących nie widziałem, ale poszukaj czegoś traktującego o powodach betowania i check/callowaniu,

Dla mnie spoko, na pewno nie folduje na takiej karcie na turn, czasem po prostu i ryba ma lepiej, równie dobrze mogłęś tu zobaczyć T8o czy nawet np. ATo. Co do range - u ryby to wróżenie z fusów, na rybę spokojnie możesz przyjąć,że mając overpare masz prawie zawsze valuebeta ale uciekasz jak pokazuje pazurki. Z tym,że tutaj oddsy nie pozwalają Ci sięzwinąć - będąc na 100bb deep spokojnie bym odpuszczał turna
IMO WP. Bet za pot jest mocno polaryzujący, ale z flopa nie wpadły żadne drawy, Ax też średnio IMO będzie leżał w jego range(board dość nieprzyjemny do callowania z Ax) więc call nie jest tu zły.

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu
PokerStrategist

just fold, za dużo musisz dołożyć i jeśli nie masz specyficznych readów to zawsze tu pasuje, z AA z treflem można pomyśleć, ale walety są ciutke za słabe
Folduje river
W zależności od przeciwnika, jeśli ma wysokie wtsd to można betować, jak nie to gram x/decide
Nie mam prawde mówiąc nic przeciwko checkbackowi, sb wygląda słabo , ale jest agresywny a bb najczęściej się poddaje jeśli nie cbetuje. Obligatoryjne 2 calle na takiego gagatka.
part 2
W zależności od readów które masz call/fold, ale nie jestem specjalnie happy widząc coś takiego
Kluczowy tu jest MP, jeśli on dużo folduje to jestem skłonny to squeezować, a jak lubi sobie callnąć to wolę tylko dołożyć bo nie chce grać postflop OOP z tak zdominowaną ręką dużej puli.
Call by wciągnąć utg do puli z zamiarem donkowania na wielu boardach. Na takim flopie imo dość łatwy call z 99, faktycznie weak :P

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu
PokerStrategist

IMO możesz odpuścić sobie izolowanie z tak niskim asem(chyba,że czujesz się naprawdę pewnie), musisz pamiętać,że on tu pewnie ma każdego Axa, a wszystkei one cię dominują(= spore reverse implied oddsy). As played wolę foldować turn, on często będzie tak grać asa który zawsze będzie lepszy od twojego + ryba jak to ryba spokojnie może slowplayować na takim boardzie. A jeśli miałby jakiegoś drawa to myśle,że zabetowałby flop co oznacza,że bijesz jedynie czyste blefy(jak cżesto się ich spodziewasz?).
Ja tu nie betuje turna. Nie widzę takiej potrzeby bo możesz być z tyłu a na river masz mase outów. Co do rivera - to zawsze fold po takiej lini. Przeciwnik trafił pewnie As/Ks i nie chce Ci pozwolić przeczekać.
Dla mnie WP, do takiego multiwaya z przynajmniej 2 fiszami jestem happy dokładając każdego Kxs. Co do postflopu mi się podoba. Za niewielką cene wyjaśniasz rozdanie, chociaż jeśli ryby byłyby aggrowariatami to rozważałbym check w celu indukcji blefów.

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu
PokerStrategist

Podciągam nieco sizing na flopie i wrzucam na turn. Na stack 33bb potencjalnego fisza nawet tight to jest no brainer.
Jak nie wiesz co robić na unka to rozważ przynajmniej podstawowe rzeczy:
-swoje equity(czy masz backdoory? Czy trafienie parki polepszy mocno twoją sytuacje vs range przeciwnika?)
-blokery jakie masz
-czy board trafia bardziej w przeciętny 3betting range czy też callera?
-czy możesz check/callować?

W tym rozdaniu masz backdoory do strita i flusha, blokujesz KQ,AK + board faworyzuje nieznacznie twój range bo masz więcej Kxów w range(przeciwnik raczej by 4betował KK i przynajmniej część komibnacji AK). Nie bardzo przy tym możesz traktować swoją rękę jako showdown value(a co za tym idzie rozważać x/c) bo przeciwnik choć próbka niewielka to rysuje się nitowato a co z atym idzie będzie bardziej miał prawdopodobnie w range statystycznie częściej pockety.

Poza tym dla mnie za duże sizingi zagrałęś. Zarówno na pre - przeciwnik ma niepełny stack więc spokojnie możesz grać za 9 - i tak nie ma oddsow dobrych do callowania spekulacyjnych rąk.
Poza tym na flopie board jest suchy - nie ma potrzeby walić za 2/3 puli, sam pewnie uderzałbym za około połowę puli.

WP, z JJ bym tu lubił x/c i częsty na call na turn też, ale TT IMO już powinieneś betować dla protekcji. Po 2 callach odpuszczam rozdanie. Za duża szansa,że jesteś way behind przynajmniej na range jednego z nich
No brainer squeeze pre. co do flopa różnie - w zależni od przeciwników, na pewno na tyych pozycjach nie poddaje na jeden bet. Raczej wolę to mimo wszystko checkbackować na flopie i grać call turn & decide river
Wróżenie z fusów, F i T myśle ok, a na river masz zgadywankę xD
Call pre ok, podobnie jak fold flop. Jeśli jeden z nich byłby rybą to na pewno nie odpuszczam, ale jak dwóch regowato wyglądających graczy jest zainsteresowanych pulą to myślę spokojnie można się składać chyba,że CO jest nagminnym floaterem a MP betuje na flopie sporo za dużo.
Na tak niskie przebicie na F izi call, na większości turnów(rozważałbym fold na 6 jedynie) dalej call i dopiero na river to IMO będzie x/decide.

A8 - nic nie zrobisz tutaj, bez readów ciężko tu zrobić coś innego niż x/f. Fi T zagrane ok, chociaż na F możesz nieco wyższy sizing grać(Axy i tak nigdy nie foldują)

Odpowiedz
Cytat
NieGadamZpsami
PokerStrategist

2. Ja osobiście wolałbym juz zagrać 3bet albo fold.
3. Gość wbija do gry siada na utg i wpłaca BB OOP i od razu all in? Heh, w sumie na fisha to nie jakoś zła ręką, na pewno lepiej by tam mieć AQ AK ale ja bym się pokusił o sprawdzenie takiego gracza.

Odpowiedz
Cytat
TAndronicus4
Oldschool Grinder

A♣:4♣: - po takiej linii prawie zawsze foldujesz river, ale wątpię żeby on to wiedział. Standard fold.

A♠:J♣: - ryba jest mega pasywna więc to powinien być fold, chociaż ciężko go niby na cokolwiek mocnego obstawić po x F. Łatwo się mówi że to fold na takiego gościa bo jak jest tak pasywny to raisuje same nutsy, ale sam nie wiem czy bym nie pomyślał "fish to fish, wrzuca J i tyle" i nie popłynął też.

K♥:J♦: - raise turn bez sensu imo, nawet lużniejszy koleś nie ma tam gorszych króli niż KT. Rozumiem że chcesz bronić rękę bo leżą 2 FD, ale skoro tak to czemu foldujesz river na blanku? Jeżeli masz zamiar foldować R nawet jak spada 9♠: to już lepiej callować T i dać mu czasem dobierać za pół darmo - masz później mniej nabudowany pot ze średnią ręką i łatwiejszą decyzję.

A♥:Q♠: - limp/raise z UTG najprościej ocenić na asy ;)

A♠:T♦: - jak dla mnie wystarczająco gorszych rąk nas calluje, jak się koleś uprze że mamy AK/AQ to może nawet niskie pockety.

Q♠:9♥: - na river choćby chciał to już nie bardzo ma z czym blefować bo wszystko tam jest :D Na zwykłego rega to fold turn, on tam nigdy nie blefuje OOP na takim boardzie.

Odpowiedz
Cytat