Pozbycie się poczucia winy które nie pozwala ci osiągnąć szczęścia
V kroczków
I Eliminacja destruktywnej krytyki ze swoich myśli i rozmów
Nie mów o sobie nic w co nie chcesz uwierzyć
Nie pozwól nikomu innemu wypowiadać się o Tobie w negatywny sposób,
Pomyślicie jak to bardzo proste, jeśli ktoś Cię krytykuje powiedz;
Byłbym wdzięczny gdybyś tak o mnie nie mówił, ponieważ nie jest to prawda.
... Nigdy nie możemy pozwolić na krytykę...
Jeśli na coś nie reagujemy to w ten sposób wszystko koduje się w naszej podświadomości
i już tak zostaje. Jeśli pozwolimi nazywać się dupkiem to z czasem zaczniemy się tak zachowywać
przyjmować cechy takiej osoby, jesli pozwolimy mówić o sobie, że jesteśmy leniwi to automatycznie w naszej podświadomości się to zakoduje i później dla nas jest normalną rzeczą to, że spóźniamy się
z każdy projektem wszystko nie jest skończone na czas i ociągamy się w wielu rzeczach ...
II Nie wiń nikogo za nic. Przyjmij całkowitą odpowiedzialność za całe swoje życie i każdą jego część !
Większość ludzi uważa, że robią przez cały prawie czas wszytko co słuszne,,,
Krytykowanie, narzekanie nie zda się na nic, nic po prostu nam to nie da jedyne co to oszukiwanie siebie ! Obwinianie innych i krytyka niszczą Twoją samoakceptacje i umacnia w Tobei poczucie winy i niższości. Kiedy ktoś Cię złości zastosuj prawo substytucji i powiedz:
Nikt nie jest winien Ja jestem odpowiedzialny !!!
III Nie pozwól innym manipulować Twoim zachowaniem za pomocą poczucia winy.
Zawsze kiedy ktoś próbuje wzbudzić w Tobie poczucie winy a ty przystajesz na to co on mówi
stajesz się osobą którą łatwo wtedy manipulować przez to, że ktoś wzbudził w Tobie poczucie winy
w ramach rekompensaty zazwyczaj przystajesz na jego warunki/prośby etc.
Istnieją 2 sposoby by to zniszczyć
1) Użycie ciszy
Tango tańczy we 2 jeśli nie będzie reagował gar się skończy.
Pamiętaj jeśli ktoś będzie próbował wymusić coś na Tobie następnym razem przez poczucie winy
nie reaguj nie odpowiadaj po prostu "zamknij japę"
Jeśli opanujesz swoją samokontrolę staniesz się silniejszy i poradzisz z problemem.
Na skutki nie trzeba będzie czekać długo jeśli ktoś zauważy, iż nie drążysz tematu, nie może panować nad Tobą/kierować to po zazwyczaj jednej max 2 próbach odpuści, a ty radząc sobie z problemem będziesz rósł duchem z mgnieniu oka
Kiedy druga osoba spyta po chwili milczenia co masz do powiedzenia, odpowiedz;
"Nie odpowiadam na to" Bądź grzeczny i przyjacielski uśmiechnij się lekko bez względu an sytuację.
2) Technika zepsutej płyty
Jeśli ktoś próbuje tobą manipulować spytaj;
"Czy chcesz abym czuł się winny" zadaj pytanie spokojnym głosem, najlepiej odciśnij zaskoczenie.
Żadna normalna osoba nie przyzna się do tego, że chce to osiągnąć,
zazwyczaj odciskają to osoby bardzo tępione w domach, u których ta technika była bardzo dobrze
wykorzystywana. Nie jedni twierdzą, iż wtedy najlepiej manipulować 2 osobą, sam pomyśl jeśli ktoś uświadomi Tobie, że coś zrobiłeś złego Ty zdasz z tego sobie sprawę więc w ramach rekompensaty robisz to czego tylko druga osoba chce.
- Czy chcesz, żebym czuł się winny ??
+ Naturalnie, że nie.
-To dobrze bo przez chwilę wydawało mi sić że chcesz mnie obarczyć winą a to nie jest nic dobrego.
Chwilkę później powtórka...
-Czy chcesz abym czuł się winny??
+Naturalnie, że nie
-To dobrze bo wina nie jest dobry sposobem komunikacji w związku.
W końcu padają słowa;
+Tak, chcę!
-Ale nic z tego (odpowiadamy triumfalnie) ♠_biggrin:
IV Powstrzymywanie się od rozprawiania o winie innych
Nie gódź się na plotkowanie ani wieszanie psów na innych.
Nie daj się wciągnąć w rozmowy typu "czy to nie okropne"
Wyeliminuj ze swojego związku/życia podgryzanie i kopanie dołków pod innych.
Wszystko o czym mówisz ma wpływ na twoją podświadomość i osobowość
Mów o innych tak jakby stali obok Ciebie
Zadbaj o to by inni myśleli dobrze o Tobie
V Prawo wybaczania
Niezdolność do wybaczania jest jest podłożem poczucia winy, i większości negatywnych uczuć.
Chowanie urazy i pozostawienie w gniewie jest podstawą chorób psychosomatycznych.
Od bólów głowy po ataki serca wylewy czy raka.
By uwolnić w pełni swój potencjał musisz wybaczyć wszystkim którzy kiedykolwiek Cię zranili.
Musisz odpuścić winy i pożegnać się z gniewem i żalem.
Musisz postawić swoje swoje pragnienie wspaniałego życia, wykształcenia, dobrego charakteru i stania się fantastyczną osobą ponad wszelkimi negatywnymi uczuciami, które wciąż żywisz w stosunku do kogokolwiek.
... tutaj wyzwanie dla mnie konflikt z ojcem od 1,5 roku nie rozmawiamy jutro zrobię podejście we will se
Pokerowo;
filmik, sesja 2k, +5bi, masa słabych graczy lecz wiele do poprawienia
Ogólnie dzień bardzo dobry moim zdaniem nieco za dużo snu ale jutro to poprawimy
Jutro idę odwiedzić dziewczynę ostatnio zimna wojna ale myślę, że dzięki taim książką damy rade
i że troszkę spoważnieje
Teraz widzę jakim człowiek jest zakłamanym egoistą
i ile jest do poprawienia w tej główce
Jutro pobudka
mindset, 1 art na siadanie
później filmik i może zrobie kolejny wpis z książki
Have a nice day !!