Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Learn shorthanded NL micro

8 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
363 Wyświetlenia

Pomyślałem, ze fajnie by było mieć takie miejsce na tym forum gdzie, będę pakować wszystkie przemyślenia na temat gry, strategi i ogólnie pokera.

Talentu literackiego nie posiadam, ale postaram się nie zanudzać na tym blogu.

Cel:
-Stac się wygrywającym graczem na NL25 shorthanded.
- stać się obojętnym na badbeaty i nie popadać w titl.

na razie te dwa cele wystarcza.

Okej może zacznę od strategi prf:

Jest kilka strategi i szkol rozgrywania rak pre-flop najlepsza i najbardziej optymalna na NL 10 i 25 wydaje mi sie ta
UTG open rasie
22+
ATs+
AJo+
98s+(od czasu do czasu dla zmiksowania gry + jeśli stolik jest tight)
KQ

MP
tjw.
KTs+
QTs+

ogólna zasada dotycząca tych pozycji jest taka nie wprowadzaj się w marginalne spoty i graj ABC.

Narazie tyle.

7 odpowiedzi
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

np.

Sytylacja, ktora sprawia klopoty wielu początkującym zagrywasz z MP dostajesz rerasie z BU i teraz patrzysz na swojego ATs i pięknie to wygląda, ale czy na pewno rywal to 25/19/2.0 12% 3bet 16rak, pierwsza myśl ten gość dużo 3betuje, a ja mam świetna rękę. Moim zdaniem jednak ręka jest marginalna, przeciwnik jest nieznany(mniej niż 100H to żadna próbka), będziesz grał bez pozycji.

Mam nadzieje ze mnie nie pozwiesz za wykorzystanie tego :P

Napisane przez maciejush
ATs nie gra dobrze oop w 3betowanej puli to na pewno. Przy mega marginalnym olku pf to prawdopodobnie w najlepszym wypadku dostajemy flipa a i tak dużo kombinacji bije grubo.

Ten zakres wydaje mi się standardowym. Popraw mnie jeśli się mylę.

Equity Wygrana Remis Zagubiona Ręka
Gracz 1: 38,083% 35,182% 5,802% 59,016% AdTd
Gracz 2: 61,917% 59,016% 5,802% 35,182% 99+, ATs+, KQs, AJo+, KQo

Przy 16 rękach 12% 3bet to mogła mu się po prostu trafić silna ręka. Więc gość jest w zasadzie UNK.

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.15/$0.25 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]BU$24.60:///////;SB$6.90:///////;BB$25.00:///////;MP2$25.40:///////;MP3 (Hero)$27.15:///////;CO$25.15:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP3 with T:d, A:d.
MP2 folds, Hero raises to $0.90, CO folds, BU raises to $3.05, HERO ?

FOLD - jest jedynym dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji.

Inna sytulacja tym razem jestes na UTG otwierasz z AJs i dostajesz 3bet od CO 30/12/1,5 6,7% 3bet 100%c.bet. Okej i masz 3 opcje pass, call, 4bet. Osobiście uważam, ze call jest najgorsza opcja :D, na range tego gracza masz co najwyżej flipa, często jesteś zdominowany przez AK, AQ, QQ i KK, dodatkowo te ten gracz ma 100%c. bet wiec zakładamy, ze jesli nie trafisz pota to na pewno będzie uderzał. Będziesz grał bez pozycji, licząc na dobrego flopa to zdecydowanie jest EV+. 4bet jest to agresywne rozwiązanie, ale zastanow sie przez chwile 6,7% to w zasadzie 88+, AJ+, tak naprawdę jest niewiele rak, które on tutaj zrzuci. Dlatego pass jest najlepsza opcja.

$0.05/$0.1 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]CO$9.85:///////;BU$13.02:///////;SB$11.54:///////;BB$10.63:///////;MP2 (Hero)$10.59:///////;MP3$9.85:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP2 with A:d, J:d.
Hero raises to $0.40, MP3 folds, CO raises to $1.35, 3 folds, Hero calls $0.95.

Flop: ($2.85) Q:d, 3:h, 5:s (2 players)
Hero checks, CO bets $1.75, Hero folds, CO gets uncalled bet back.

Final Pot: $2.85.

Jestes na UTG masz TT i dostajesz 3bet od 56/22/2.2 15,8% 3bet 256rak. Masz mocna rękę i dostajesz 3bet od fisha. Okej pas na pewno odpada masz zbyt silna rękę. Call ma swoje zalety, nie inwestujesz zbyt duzo w pule, ale grasz praktycznie tylko pod seta lub overpare co sie zdarzy raz na jakiś czas. 3 rozwiązanie to 4bet for value + cały czas zachowujesz przewagę agresji, otrzymujesz dodatkowe fold equity(chociaż na takiego fisha nie spodziewałbym się zbyt często pasa) natomiast dostajesz wspaniała informacje jesli odwinie ci sie ALLinem to możesz to spasować on tutaj stacknie sie z AK+, JJ+ nie jest to dla ciebie EV+, natomiast jeśli callnie to juz wiesz, ze w jego rangu nie ma AA,KK, QQ, prawdopodobnie JJ i AK + w przypadku trafienia seta, kazde twoje zagranie moze mu sie wydac jak desperacka próba kradzieży i sie zestakuje z AJ, AT lub innym śmieciem + gosc jest na ostrym deepie wiec będzie grał dużo gorzej niż przy 100BB

$0.05/$0.1 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]MP3$5.82:///////;CO$9.70:///////;BU$24.38:///////;SB$14.18:///////;BB$10.72:///////;MP2 (Hero)$10.35:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP2 with T:c, T:h.
Hero raises to $0.40, MP3 calls $0.40, CO folds, BU raises to $1.75, 2 folds, Hero raises to $3.45, MP3 folds, BU calls $1.70.

Flop: ($7.45) Q:h, T:s, 9:s (2 players)
Hero bets $6.90, BU calls $6.90.

Turn: ($21.25) 3:c (2 players)

River: ($21.25) K:d (2 players)

Final Pot: $21.25.
Results follow:

BU shows a straight, ace high(A:c J:d).
Hero shows three of a kind, tens(T:c T:h).

BU wins with a straight, ace high(A:c J:d).

SeBiX7
PokerStrategist

grasz NL25 SH? Jaki room? będę odwiedzał bo NL25 to mój cel :f_thumbsup:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

gram na everescie

UTG open rasie
22+
ATs+
AJo+
98s+(od czasu do czasu dla zmiksowania gry + jeśli stolik jest tight)
KQ

MP
tjw.
KTs+
QTs+

Jakie masz przy tym VPIP? Bo ja grajac bez nitowania (VPIP kolo 20) mam o wiele wezszy zakres z late pos. _rolleyes:

maciejush
PokerStrategist

ATs nie gra dobrze oop w 3betowanej puli to na pewno. Przy mega marginalnym olku pf to prawdopodobnie w najlepszym wypadku dostajemy flipa a i tak dużo kombinacji bije grubo.

Ten zakres wydaje mi się standardowym. Popraw mnie jeśli się mylę.

Equity Wygrana Remis Zagubiona Ręka
Gracz 1: 38,083% 35,182% 5,802% 59,016% AdTd
Gracz 2: 61,917% 59,016% 5,802% 35,182% 99+, ATs+, KQs, AJo+, KQo

Przy 16 rękach 12% 3bet to mogła mu się po prostu trafić silna ręka. Więc gość jest w zasadzie UNK.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

moje staty to 19/14 po 10k, oczywiście wszystkie wasze uwagi są bezcenne wiec będę wdzięczny za wszelka krytykę. (oczywiste przede wszystkich chodzi o grę i moje analizy)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Kolejna ważna rzeczą, które chce poruszyć jest granie small pocket pairs on EP czyli 22-99.

Koncepcja jest następująca grasz według zasady 5-10. Czyli jeśli nie masz pozycji, gracz jest lag passiv czyli często nie trafi flopa lub weak tight możesz zainwestować 5% swojego stacka przed flopem.

Natomiast jeśli gracz jest nitem lub jest fishem, kory z TP lub drawem pakuje całego stacka, albo maniakiem juz możesz sobie pozwolić na 10% ponieważ często przy trafieniu seta oni oddadzą ci stacka.

Example:

Hero 77 open rasie 4bb, Bu raiseis 10BB 25/12/4.0 3bet 4%
widziałeś jak stackowal sie z TP no flopie myślę ze tutaj call będzie okej, jeśli trafisz taki gracz bardzo czesto odda ci stacka i bedzie to EV+

Hero 55 open rasie 4BB, Bu rasies 12BB 25/20/3.0 12%3bet
w tej sytuacji call nie wchodzi w grę po pierwsze musisz więcej niż 10% zainwestować, dodatkowo gość wygląda na ogarniętego, a jego range 3beta jest dość szeroki i często nie wygrasz nic poza jego c.betem

Podsumowujac :
zanim callniesz woja PP zwroc uwage na
- pozycje
- 3bet range rywala
-jego vpip oraz prf
-ready jakie na niego masz czy jest pasywny, agresywny czy często będzie sie stackowac czy tez nie.
-oddsy

dzięki temu będziesz podejmować tylko decyzje EV+ i wygrywać znacznie wiecej.