Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Learn & Play by boxer --> NL FR / SH

205 Posty
56 Użytkownicy
0 Reakcje
22.3 K Wyświetlenia

Skąd będziesz wiedział że masz bankroll na shot wyżej jak nie będziesz przez miesiąc zaglądał do cashiera? ;)

Kropa jest. Powodzenia przy stołach.

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

Napisane przez krisowo1
Skąd będziesz wiedział że masz bankroll na shot wyżej jak nie będziesz przez miesiąc zaglądał do cashiera? ;)

Kropa jest. Powodzenia przy stołach.

Dobre pytanie ?(
Generalnie nie chce robić shotów. Nie uwążam ich za coś dobrego rzadko kiedy grasz swoje A game. bardziej się martwie tym że bankroll będzie mi kazał zejść niżej. Jenak jak po miesiącu gry będę miał zamiast BI0 BI na limit wyżej nic złego się nie stanie ;)

Odpowiedz
Cytat
imfar
Oldschool Grinder

Cz

Fajny blog :f_cool:

Nie pamiętam już, czy było to pisane w "Poker Mindset" czy było to mówione na treningach Leszka, może jeszcze gdzie indziej o tym słyszałem, ale jeżeli ktoś nie może sobie pozwolić na niesprawdzanie cashiera, może oznaczać że ma zły BM. Po dłuższym zastanowieniu trudno się z tym nie zgodzić.

Trzeba "atakować" z taka liczbą BI, żeby strata wynikająca wariancji nie ściągnęła nas w ciągu miesiąca z powrotem. Natomiast co do strat wynikających z gorszej gry - myślę, że to jest do wyczucia i w tedy śmiało można wrócić, nie patrząc nawet na cashiera.

Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy. BM ma nie tylko chronić nas przed bankructwem. BM ma przede wszystkim chronić nas przed złym samopoczuciem wynikającym, z konieczności schodzenia limit niżej. To nigdy nie jest fajne uczucie.

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

@Imfar: chyba to było w Poker Mindset bo kojarze te zdania

ROZDZIAŁ X: SHOWNDOWN THEORY

Manipulacja Rangem

Generalnie sprawa sprowadzenia się do tego, aby naszym zagraniem zostawić u przeciwnika taki range z którym jestesmy z przodu.
istnieją sytacje i przeciwnicy z ktorymi grając bet izolujemy się na range, który nas bije (np mając KK na flopie A J 6 grając bet prna gracza który nigdny nie sprawdzi nie mając asa izolujemy się na range, który nas bije. Wiedząc że ten przeciwnik nigdy / prawie nigdy nie bluffuje oraz nie sprawdzi nie mając asa mozna pokusic się o zagranie check back - zostawiając w jego range słabsze pary np JJ)

:diamond: Co przemawia za graniem check back:

:spade: istnieje nikłe prawdopodobieństwo że dojda drawy któr nas pokonają
:spade: grając BET nie sprawdzą nas słabsze ręce - izolujemy się na range, który nas bije
:spade: grając bet nie zmusimy lepszych rąk do spasowania

:diamond: Co przemawia za graniem BET

:spade: sprawdzają nas słabsze ręce
:spade: istnieje prawdopodobienstwo, że możemy zostać pokonani prze uzupełniające się drawy (wet FLOP)

Odpowiedz
Cytat
maesky87
Oldschool Grinder

Cześć,

super blog, można dowiedzieć się bardzo ciekawych rzeczy. Będę śledził.
Powodzenia w wytrwałym prowadzeniu :)

P.S. Dzięki za przyjrzenie się moim statystykom z NL25 ;)

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

JEŻELI CHCESZ DOCHODOWO GRAĆ,

MUSISZ AKCEPTOWAĆ RYZYKA ZWIĄZANE Z KRÓTKOOKRESOWĄ GRA - SHORTTERM

CO OZNACZA GRANIE DLA LONGTERM ?

• każdą rękę gramy w taki sposób abym naszym zagraniem osiągnąć maksymalna wartość oczekiwaną. Granie for longterm nie przejmujemy się wynikiem pojedynczego rozdania / sesji . staramy się grac w taki sposób, aby wyniki długookresowe"były niezależne od wyników krótkookresowych (wahania sesji nie wpływały na tendencje )

czym sie charakteryzuje gracz nastawiony na krótki okres czasu (dla mojej wygody nazwę ich STP - shortterm players):

• STP przykłada dużą wagę do wyników sesji:
    euforia po wygranych
    przygnębienie po porażkach
  • granie pod bycie break even
    STP robi wszystko, aby sesji nie kończyc na "-". często to prowadzi do odwrotnych skutków: gracze graja zmęczeni, znuzeni co powoduje, że odchodzą od swojego A-game
    są podatni na tilt
  • STP chronią swoje wygrane
    gracz STP po wygraniu większej ilości pieniędzy moze zmienić swój styl gry (odejscie od A-game) na gre bardziej tight
    tzw HIT & RUN. Pomimo dobrego stolika, rezygnują z gry w celu "ochrony wygranej - traca value
  • TILTOWANIE
    STP są w większym stopniu narażeni na TILT
  • Wściekanie się na słabych graczy
    STP bardzo wzburza przegrana ze słabym graczem, w szczególności kiedy był faworytem. Takie nieakceptowalne porazki moga wywołac np chęć "zemsty" na graczu --> w konsekwencji odejście od A game
  • Wprowadzanie zmian do gry na podstawie shorttermu
    o ile wprowadzanie zmian w grze na podstawie chłodnej analizy w oparciu o długi okres czasu jest pożądany, to zmiana sposobu w oparciu o emocje i ostatnie wydarzenia przy stole kest zjawiskiem bardzo niekorzystnym

ja analizując swoją grę jestem w stanie podpiąć się pod każdy wymieniony punkt.
A wy ?

Odpowiedz
Cytat

Mi się wczoraj udało pierwszy raz w życiu nie denerwować po sesji na -. Byłem już prawie 2 BI w dole, skończyło się lekkim bardzo minusem. Ale w ogóle bez emocji. Pierwszy raz. Pomyślałem sobie- to a to pewnie zrobiłem źle, wrzucę na forum, obejrzę sobie jeszcze raz te rozdania bo nie miałem bad beatów po prostu źle grałem. I 0 emocji. Zawsze byłem lekko przygnębiony, że nie idę do przodu z $. A wczoraj stwierdziłem, że skoro chcę grać w przyszłości i chcę oprócz przyjemności mieć trochę dodatkowych $ to teraz muszę się uczyć i na takich sesjach nauczę się najwięcej. Co prawda mam też duży roll jak na swój limit ale to nie zmieniało faktu, że emocje grały.

Zawsze patrzyłem w trackera ile na minus co chwile i się wkurzałem. Teraz nie zrobiło to na mnie wrażenia. Wyciągnę wnioski i tyle. :)

Dlatego polecam nie nastawiać się na kasę, nie emocjonować grą. To ma być przyjemność, mamy siadać do stołu i myśleć "O sobie pogram fajnie, ciekawe jakie będą rozdania, jacy przeciwnicy, co zagram źle a co zagram dobrze, które spoty będą nadawały się do oceny na forum". I traktować to jak wyjście do kina. Ja na początku siadałem i bałem się grać. Po prostu bałem się, że przegram i nie sprawiało mi to zbytnio przyjemności. A teraz czuję, że to zabawa, w której można wiele się nauczyć i praktycznie nigdy nie przestaniemy się w tej dziedzinie rozwijać.

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

giancardi dzieki za wpis. Zapraszam do aktywnego komentowania. Właśnie jednym z założeń tego bloga jest poprawa mindsetu i oddzielenie emocji.

Wczoraj zagrałem pierwszą sesji od czsu opublikowania założeń : grałem bez zaglądania do kasjera / PT3 przed , w trakcie i po sesji. Powiem szczerze że kusiło bardzo ale sie powstrzymałem.
Wynik sesji obstawiam na "0" +/- 5$. Nie miałem wielu ciekawych rąk, starałem sie grac "TIGHT". Nie wiem jak przeglądać wszystkie ręce- nie znalazałem raportu dla PT3 Mogę tylk ogladac ręce które zaznaczyłem podczas sesji:

Full Tilt - $0.25 NL - Holdem - 9 players
Hand converted by PokerTracker 3

LP: $39.07
CO: $25.00
BTN: $26.22
SB: $20.00
BB: $26.03
UTG: $25.75
UTG+1: $25.00
MP: $25.00
Hero (MP+1): $29.97

SB posts SB $0.10, BB posts BB $0.25

Pre Flop: ($0.35) Hero has Q♣ Q♥

fold, fold, fold, Hero raises to $1.00, fold, CO calls $1.00, BTN raises to $4.10, fold, fold, Hero raises to $12.00, fold, BTN raises to $26.22 and is all-in, fold

BTN wins $25.35
Przeciwnik to ogarnięty reg na o statsach
vp:15/pfr:12 / AF:10,3 (preflop 6,1) / 3 bet: 7 / squeeze na late position:7/ 4-bet range: 1%
wts:25 w@sd 69 hands :760

Ok lecimy :

Pre Flop: ($0.35) Hero has Q♣ Q♥

fold, fold, fold, Hero raises to $1.00,

Tu uważam że standard. Otwieram za 4 bb z MP bo chcę tworzyc pulę. Sizing, kwestia gustu. Ja na nl25 gram tyle

CO calls $1.00, BTN raises to $4.10, fold, fold,

Tutaj zagadka. Co repuje przeciwnk:
Gra z BTN po callowaniu gracza na CO (nie pamietam kim był).
Wrócmy do BTN. Bardzo agresywny gracz, który ma zakres 7%. Myslę że mozna mu dać 88+, KQs, Ajs AJo, raczej blokuje mu kombinację AQ,QQ ale niech zostanie
Vs taki range jestem wyraźnie z przodu. myślę że ok 60-40 dla mnie.

BTN raises to $4.10, fold, fold, Hero ????

Jakie mam opcje:
fold - biorąc pod uwagę zakres jego 3-beta oraz akcję (call, squeeze) takie zagranie wydaje mi się słabe
call- to może być dobre zagranie. Za mna jeszcze jest gracz na Co, który również mógłby to scalować. Jednak nie miałem zadych przesłanek, że tak może być. Grając call, gram bez pozycji a ja nie chcę grać w 3-betowanej puli bez pozycji. generalnie prawie nigdy nie calluję 3-betów OOP
: raise: biorąc pod uwagę wielkość squeez'a , + pozycję przeciwnika uznałem że przeciwnik może się zrzucieć. Podejrzewam że na mój 4-bet gra albo fold albo ship.

BTN raises to $4.10, fold, fold, Hero raises to $12.00

Moja decyzja: 4-bet. jaka wielkość. teraz stwierdzam że 10$ odniosłoby podobny efekt

Hero raises to $12.00, fold, BTN raises to $26.22 and is all-in,

Zagrał all in. jaka jest nasza sytuacja ? przeciwnik ma 4-bet range 1%. Wg mnie w tej sytacji ma on KK+
gramy call : Mamy 19% szans na wygraną.
gramy fold
nie liczyłem czy się opłaca sprawdzać ale moim zdaniem nie

Odpowiedz
Cytat

Ten 4-bet może być nawet x2-2.5 jego 3beta. Efekt wyjdzie ten sam a trochę mniej kasy spalisz.

Ewentualnie call ale co to będzie call pod seta wtedy tak? Musiałbyś mieć pewność, że on wejdzie all in flop z AA KK zawsze. No i, że ma te ręce.

Dla mnie to jest fold w sumie pre. Masz idealnie takiego gracza jakiego nie chcesz mieć all in pre. 4betując wiesz, że musi spasować inaczej przegrywasz, jesteś zdominowany. Niby on ma 7% squeeze no ale.. Może lepiej niski 4bet/fold? Przy takiej jego agresji masz albo jego raise albo fold. Raczej nie będzie to call a jak będzie to na flopie grasz bez pozycji i nic nie ugrasz bo on wrzuci swoje AA i KK więc bez seta słabo. No ale ja jestem fish, więc mogę sobie pisać.

Nie opłaca się sprawdzać-potrzebujesz 29equity.

Pozostaje jeszcze jedna opcja. Push na jego 3bet. Od razu all in i masz wtedy pewnie 15% call od AA i KK i reszte fold. Czyli 8.5*6.5$=55 około i 1.5*26=29 (przy porażce ale zawsze masz te 20% tylko liczyć mi się nie chce teraz być może 23). Skoro ma 4-bet 1% to Cię nie sprawdzi niżej niż AA,KK,QQ.

Na CO rzecz jasna nie patrzysz nawet bo on callując tu nigdy nie pójdzie na stacki, chyba że jakiś maniak.

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

Rozdział XI: Stół jednokolorowy

Założenie co do gry na jednokolorowym stole (monochrome board):

:spade: taki flop obfituje w duże możliwości par, 2 par i drawów
:spade: Open raiser ma mnóstwo equity
:spade: przebicie Openraisera oznacza najczęściej bardzo silną rękę
:spade: Ludzie na callują na taich stołach nie mając conajmniej drawa

Z powyższych powodów takie boardy są tobre do zrzucania średiej/silnej ręki. Proste,- jeżeli przeciwnik nas przebija, najcześciej jesteśmy pokonani

Jenak wyżej podane założenia możemy sykorzystać kiedy to nie my jesteśmy agresorami sprzed flop. Boardy taki nadają się do bluffowania poprzez zagrania raise, check/raise itd. .jednak tradycyjnei do takich zagrań trzeba odpowiednio dobierać przeciwnika, który jest w stanie wyrzucic swoją rękę .

Odpowiedz
Cytat
boxer82 Autor wątku
boxer82
Oldschool Grinder

Jakieś podsumowanie pierwszego tygodnia by się przydało ;)
Z założonych planów tygodniowych nie udało mi sie zrealizowac żadnego :facepalm:

• SPRAWDZAĆ STAN KONTA RAZ W TYGODNIU czytaj: podejmowac decyzje w grze nie w oparciu o wynik sesji obecnej /poprzedniej. Docelowo chciałbym sprawdzać stan konta raz w miesiącu ale wiem że na ta chwilę jestem za słaby. Plan wygląda tak:
    kwiecień sprawdzać stan konta raz w tygodniu (w niedziele )

:f_mad: Sprawdziłem konto po piatkowej sesji oraz w niedziele.

• W miesiącu kwietniu wystawiać 10 rozdań tygodniowo

:f_mad: wykonano w 80 % - 8/10 rozdań. jedie co to jestem zadowolony ze miałem czas przejrzec rozdania

• Przeczytać POKER MINDSET do końca czerwca

:f_confused: w trakcie. Przeczytałem kolejny rozdział dotyczący bankrolla i efektu scary money - jak sie przekłada na naszą grę. Opisze go pewnie jutro

Wynik pokerowy nie jest rewelacujny: przez ostatni tydzień straciłem ok 4 BI dla NL 25 (100 $) grając na NL 25/50. co ciekawe w 3 na 4 przypadkach zagrałbym tak samo chociaz EV pokazuje grę na minus (KK vs AA - AI PF czy set 77 vs set TT - na Flopie AI).
Zdecydowałem sie skupic tylko na grze na NL25, az nie uzbieram 25-30 BI od dnia dzisiejszego (nie licząc rakebacku). Dlaczego tak duzo ?
Bo w maju musze zrobic cashout i wtedy mi zostanie ok 500 $ (przy założeniu że będę na 0)

Ten tydzień jeśli chodzi o rozój zacząłem lepiej:
wystawiłem juz 3 ręce:

[*] QQ

Spoiler

Full Tilt - $0.25 NL - Holdem - 8 players

CO: $25.30
Hero (BTN): $42.70
SB: $25.00
BB: $8.75
UTG: $25.00
UTG+1: $19.08
MP: $31.39
MP+1: $25.00

SB posts SB $0.10, BB posts BB $0.25

Pre Flop: ($0.35) Hero has Q♦ Q♥

fold, fold, fold, MP+1 raises to $0.75, fold, Hero calls $0.75, fold, fold

Flop: ($1.85, 2 players) 9♦ J♥ A♠
MP+1 bets $1.10, Hero raises to $2.75, fold

Hero wins $3.85

W sumie próbka jest niewielka ale mysle że juz wiele statystyki sie nie zmienią.
1. Czy na tego typu gracza bardziej EV jest raise czyu call ?
2. czy moje zagranie na flpie miało sens. Niby wygrałem ale chwile po raisowaniu uznałem ż nie było do mądre. Tylko spasowac te damy na flopie wydaje mi sie słabe a grac po to żeby spasowac na turnie tez słabo . uznałem że najtaniej bedzie zamienic te damy w bluff. Jezeli ma asa to mnie conajmniej sprawdzi i na turnie wybiore pomiedzy check back a fold. jezeli mnnie zraisuje to mam fold

[*] Ponownie QQ

PokerStars - €0.25 NL (9 max) - Holdem - 9 players

BB: €10.00
UTG: €11.52
UTG+1: €25.35
MP: €26.98
MP+1: €25.25
Hero (LP): €25.35
CO: €10.00
BTN: €25.00
SB: €25.45

SB posts SB €0.10, BB posts BB €0.25

Pre Flop: (€0.35) Hero has Q♠ Q♥

fold, fold, fold, fold, Hero raises to €1.00, fold, fold, fold, BB raises to €3.00, Hero raises to €25.35 and is all-in, BB calls €7.00 and is all-in

Flop: (€20.10, 2 players) 5♣ K♠ 8♠

Turn: (€20.10, 2 players) 8♦

River: (€20.10, 2 players) 4♠

Spoiler

BB shows A♣ K♦ (Two Pair, Kings and Eights) (PreFlop 43%, Flop 87%, Turn 95%)
Hero mucks Q♠ Q♥ (Two Pair, Queens and Eights) (PreFlop 57%, Flop 13%, Turn 5%)
BB wins €19.10

Tutaj sprawa moim zdaniem była jasna i chociaz zawodnik rysuje sie na Nita to ze wzgledu na znikoma próbkę w moim przekonaniu decyzja jest poprawna.

• Ale co robić jeżeli przeciwnik jest nitem i 3-betuje tylko QQ+ i AK, (stack taki jak BB czyli 40 BB)?
    equity win tie pots won pots tied
    Hand 0: 40.207% 38.35% 01.86% 19042240 923339.00 { QdQh }
    Hand 1: 59.793% 57.93% 01.86% 28767898 923339.00 { QQ+, AKs, AKo }
  • Nawet jak mu dodamy JJ to chyba nie wyglada to ciekawie (3-bet=3%)

59,930,640 games 0.079 secs 758,615,696 games/sec

equity win tie pots won pots tied
    Hand 0: 47.366% 45.79% 01.58% 27440794 945878.00 { QdQh }
    Hand 1: 52.634% 51.06% 01.58% 30598090 945878.00 { JJ+, AKs, AKo }

A teraz pytanie:
    Jak duża powinna byc próbka 3-betu na halfa aby zrzucic QQ

• AQ - ręka chyba bez historii
    Spoiler

Full Tilt - $0.25 NL - Holdem - 9 players

UTG: $16.46
    UTG+1: $11.12
    MP: $24.65
    MP+1: $25.00
    LP: $15.76
    CO: $28.69
    BTN: $25.57
    SB: $9.54
    Hero (BB): $26.35

SB posts SB $0.10, Hero posts BB $0.25

Pre Flop: ($0.35) Hero has A♠ Q♥

fold, fold, fold, fold, LP calls $0.25, fold, fold, SB calls $0.15, Hero raises to $1.50, LP calls $1.25, fold

Flop: ($3.25, 2 players) A♦ 6♠ 3♠
    Hero bets $2.25, LP calls $2.25

Turn: ($7.75, 2 players) K♣
    Hero bets $5.11, LP raises to $12.01 and is all-in, Hero calls $6.90

River: ($31.77, 2 players) J♠

LP shows 6♥ 6♣ (Three of a Kind, Sixes) (PreFlop 55%, Flop 94%, Turn 100%)
    Hero shows A♠ Q♥ (One Pair, Aces) (PreFlop 45%, Flop 6%, Turn 0%)
    LP wins $30.19

• Odpowiedz
    Cytat
    boxer82 Autor wątku
    boxer82
    Oldschool Grinder
    Spadam w dół bez zabezpieczenia
    Tu nikt nie czeka nie widzę swego cienia
    Nie wiem więcej niż kiedyś wiedziałem
    Odpowiedzi na pytania nigdy nie poznałem
    Dlaczego samotność zawsze tak blisko
    Zawsze przy mnie gdy upadam nisko
    Myślę i czuję znów myśl odlatuje
    Słyszysz jak umysł nieustannie pracuje

myslę że tym tekstem mogę podsumować pierwsza połowę tego miesiąca. Oprócz tego że przeciwnicy dostają magiczne rivery to moja gra najzwyklej w swiecie siadła. myslę że nakładające się na siebie bad beaty powoduja tilt, co w konsekwencji powoduje pogorszenie gry.
    Dlatego też oprócz czytania poker mindset, zabrałem się również za strategię. Staram się oglądać filmy, artykuły i no i oczywiście dział oceny rąk.
    Próbuje również wykorzystac czas na powrót z pracy - czytam książki, artykuły
    Oprócz wyzej opisywanej "Poker Mindset", zabrałem się również za Dynamic Full Ring Table:
    Tradycyjnie autor na początku skupił się na grze Preflop

1 PREFLOP WARM-UP

Autor przypomina o najwazniejszych czynnikach przy pokerowym stole:

• POZYCJA - nie będę sie rozpisywał na ten temat , bo temat był ten omawiany na forum, filmach, artykułach. Autor w przystepny sposób opisuje pozycje porównójąc je do sygnalizacji swietlnej
      BLINDS, EP czerwone
      MP zółte
      CO/BTN zielony
      Wyjaśniac chyba nie muszę ;)
      Chciałbym jeszcze wyjasnić jak będę okreslał pozycje:

Oznaczenie pozycji różni się w stosunku do tych które nauczane sa przez pokerstrategy (2xEP, 3xMP CO, BTN, SB, BB)

• Typy graczy
      Tutaj równiez nie będę się zagłębiał. Wszystko jest opisane w artach (8 typów graczy...)
      Autor wymienia wartości na rok 2010 dla jakich określane sa poszczególni gracze
      NIT VPIP: 10-12 PFR: 5-9
      TAG vpip: 13/15 PFR: 10-13
      LAG vpip: 16-22 pfr: 13-20 - najczęsciej gap miezy vpipa pfr nie przekracza 4 (gap <4)
      A-fish (agresywny fish) vpip: 24+ pfr 18+ gap >5
      P-fish (pasywny fish) vpip: 24+ pfr: <16 ogromny gap
    • SPR
      Jest to współczynnik okreslający wielkość stacka (po akcji )do wielkości pulinp
      utg 40 bb
      mp 100 bb
      efektywne stacki 40 bb

Preflop:
      utg raise to 4 bb MP raise to 12 BB utg calls
      FLOP (22,8 bb - po odjęciu rake)
      w stackach pozostało 28 bb
      SPR = 28/22,8 =1,2

jak widac za pomocą SPR możemy określić jaka mamy swobode w podejmowaniu decyzji w danym rozdaniu -- inaczej mówiąc jak bardzo się commitujemy
      Autor pradstawia następujące zakresy
      0-2 jestesmy bardzo mocno skomitowni z pula i najczesciej się stackujemy
      3-6 jestesmy mocno związani z pulą ale decyzja o stackowanie się jest mocno związana ze stołem i przeciwnikiem
      powyzej 7 jesteśmy w konmfortowej sytuacji bo nie jesteśmy związni z pula i stakować się chcemy tylko i wyyłącznie z nutsami

• POKER MINDSET

O CZYM NALEŻY PAMIĘTAĆ ?

graj straihgt forward.
      Najwięcej zysku pochodzi z gra for value a nie z bluffów. Nie graj duzo rąk , nie bluffuj (dużo), skup się na grze TAG dopuki nie będziesz miał umiejętnosci zeby grac LAG-iem
      zaczniji grę od mniejszej ilości stołów.
      Dokładaj je wtedy kiedy bedziesz je ogarniał. Grając na mniejszej ilości stołów mamy węcej czasu na podjęcie decyzji, dzięki czemu mozemy podejmowac prawidłowe decyzje, dzieki którym osiągniągniemy nnajlepsze wyniki w longtermie
      Preflop jest podstawą naszej strategi
      Chociaz wydaję sie że preflop jest najłatwiejszym elementem rozdania: przecież mamy TYLKO 2 karty, znamy swoja pozycje, widzimi stacki przeciwników itd. to jednak błędna decyzja na preflopie skutkuje na pozstały streetach
      Prawidłowa gra preflop pozwolina m osiąGAĆ ZYSKI POSTFLOP
      SKUPMY SIĘ NA DUZYCH PULACH
      Sczczególnie na niższych limitach nasze zwyski głownie pochodzą z dużych pul. Ludzie popełniają tak dużo błędów, że powinniśmi sie skupić na odpowiedniej grze preflop (uniakć trudnych , skomplikowanych sytuacji) aby maksymalizowac value naszych zagrań
      uczmy sie grac na niższych stawkach
      W momencie kiedy uczymy się nowych koncepcji , wzbogacamy nasza grę o nowe zagranie, róbmy to na nizszychg stawkach . Ewentualne błędy w nauce będą nas kosztowac mniej

Odpowiedz
    Cytat
    maesky87
    Oldschool Grinder

Boxer, masz wyłączony chat czy grasz mulititabling na FTP, że nie zauważyłeś, jak wczoraj się przywitałem?

Interesujący ostatni post _thumbsup:

Odpowiedz
    Cytat
    boxer82 Autor wątku
    boxer82
    Oldschool Grinder

gram 6 stołów ale rzadko oglądam czat bo mam zasłoniety statami dla stołu.
    jak mam chwile to przeglądam czat o ile widziałem jakieś wpisy i na ich podstawie robię notatki. Jezeli np widze ze ktoś bluzga to sprawdzam dlaczego i robie info nt graczy (najczęściej wtedy na temat 2 : 1 że tiltuje jeżeli 2 zagrał fishowato to też to zapisuję )

Odpowiedz
    Cytat
    boxer82 Autor wątku
    boxer82
    Oldschool Grinder

ZLOT

Pierwszy raz miałem okazję uczestniczyć w zlocie i jestem pod ogromnym wrażeniem _thumbsup: Super ludzie, super atmosfera, dobra zabawa
    Miałem ta przyjemnośc że mogłem uczestniczyć w każdej atrakcji przygotowanej na zlot (piłka, kolacja, impreza i wyścigi).
    Miałem okazję porozmawiać z wieloma ludźmi, którzy w realu potwierdzili, że są cholernie inteligentnymi osobami
    Dziękuję Kubie i Filipowi za przygotowanie tej imprezy, która pozwoliła mi naładować akumlatory i dała kolejnego kopa do pracy nad poprawą swojej gry.

Jeżeli będę miał okazje i mozliwość to na kolejny zlot również się wybieram.

Co do gry w ostatnim czasie to cały czas kręcę sie w okolicach zera lub lekko minus. Przynajmniej tak mi sie wydaje bo udaje mi się nie sprawdzać stanu konta od ostatniego "czarnego piatku" _thumbsup:

W związku z wydarzeniami na scenie pokerowej w ostatnim tygodniu gram na party - skorzystałem z ich bonusu 100 $ - 33% rakeback, jednak po wyrobienu go wracam na FTP. MImo wszystko na dzien dzisiejszy mają 2 razy większy ruch a j a nie jestem w takiej sytuacji jak babel -> gram nl25 i mysle że bez problemu znajdę graczy

Realizacja założeń

• SPRAWDZAĆ STAN KONTA RAZ W TYGODNIU

_thumbsup: tutaj udało mi sie osiagnąć cel. Nie czuje się ani lepiej, ani gorzej. czasami myslę ile mi zostało i przez to się stresuje, ale wtedy przerywam grę . Mysle że wraz ze wzrostem bankrolla bedzię mi wygodniej

• W miesiącu kwietniu wystawiać 10 rozdań tygodniowo
      :f_confused: Nie wiem . W tym tygodniu nie wystawiałem , ale tez mało grałem. Wczoraj czytałem artykuł nt analizy sesji więc dzis moze coś wystawię. aczkolwiek spoty w tym tygodniu nie były trudne (tak mi się wydaje). Na dziswieczór / jutro rano zaplanowałem sobie session review rozdań z kończącego się tygodnia
    • Przeczytać POKER MINDSET do końca czerwca.
      :f_zZz: Powoli, bardzo powoli ale czytam .... obecnie głownie skupiam sie na czytaniu Dynamic Full Ring Table , co spróbuję streścić:
    2. Preflop Hand Selection
    • Potęga pozycji

Autor ponownie zwraca uwage jak ważna jest pozycja w pokerze i jakie korzyści płyną z jej posiadania (m in. informacja).
      Autor przypomina też o korzyściach jakie wynikają z posiadani pozycji nad przeciwnikiem, nie tylko w momencie raisowania, ale rowniez 3-betowania , flatcallowania squeezowania.

• The Basic Open-Raise Range
      Wielu, szczególnie poczatkujących graczy ma problemy z czym otwierać. Autor proponuje nastepującą ORC

EP*:: 77+ AQ+
      MP1: 22+, AQ+, KQ
      MP2 /HJ 22+, AJ+, KJ+, QJ
      CO 22+,Any broadway, J9s - A9s, 45s+
      BTN 22+,Any broadway, J9s - A9s, 45s+
      SB Any broadway, Any siuted
      (*dla EP przyjęto pierwsze 3 pozycje na stole)
      Tabelka jest przygotowana pod gre na tzw unków. Wraz ze wzrostem posiadanych informacji w czasie gry tabela może ewaluowac w zalezności od przeciwników.
      pamietajmy tez że przyy wyborze kart do otrwarcia musimy równiez uwzgledniac nasza umiejetnośc gry postflop oraz jak się czujemy z dana ręką w grze (to że jest napidsane any siuted z SB nie oznacza że mamy grac np 73s jezeli czujemy się źle z taka karta bez pozycji postflop)

• STEAL
      Co powinnismy wziąc pod uwagę podczas kradzierzy:
      kim jest gracz (nit, TAG, LAG ...)
      3-bet % graczy po lewej
      jeżeli mają wysoki 3-bet (powyzej 6%) to istnieje duże prawdopopdbieństwo że zostaniemi przebici
      resteal
      wysoki >15%
      niski <5%
      ATS
      niskie wartości ATS (niskie <20 % , wysokie powyzej 40%) moze oznaczac ze przeciwnik nie ma swiadomości pozycji i nie raczej nie bedzie on bronił blindów (nie kradnie - nie broni)
      fold to c-bet flop:
      jeżeli widzimy że gracz może czesto sprawdzac preflop ale po flopie grac fit/fold, kradzież blindów włącznie z graniem cbeta może okazac się bardzo opłacalne
      (niski fold to c-bet: 40%, wysoki fold to c-bet 70%)
      nasz Image przy stole
    • Wysokośc zakładów
      Jak wysokie stawiać zakłady i dlaczego
    • Minibety
      Plusy i minusy minibetów

Odpowiedz
    Cytat
    boxer82 Autor wątku
    boxer82
    Oldschool Grinder

ROZDZIAŁ XII G-Bucks

Rozdział ten przedstawia zaleznośc pomiedzy eQUITY a rangem przeciwnika. Wiedząc że podejmując decyzję o wejściu all in, bedąc daleko z przodu, vs range przeciwnika w długim okresie czasu nasze decyzje bedą przynynosiły profity.
    Musimy pamiętać by nie patrzeć na nasze zagrania vs ręka przeciwnika tylko na to jakie mamy equity na jego range oraz jakie equity ma w danym spocie nasz range vs range villaina

P.S. dzieki Cron i Bąbel ;)

ROZDZIAŁ XIII: SH vs FR

Opinie nt stołów FR
    :diamond: premiuje gre bardziej konswerwatyna (w porównianu do SH)
    :diamond: bezpieczna strategia gry

Opinie nt stołów SH
    :diamond: gra jest bardziaj "dzika"- nieprzewidywalna
    :diamond: gra jest luźniejsza
    :diamond: gra jest agresywniejsza

Powody dla których możemy sobie pozolic naluxniejszą gre na FR:
    :diamond: jeżeli nasze podbicie zostanie sprawdzone przez słabszego gracza, jest OK. dopuki mamy przewagę umiejętniości nad graczem, możemy grać luźniej (nawet bedąc OOP)
    :diamond: jeżeli zostaniemy sprawdzenie przez dobrych graczy: nasza sytuacja jest lepsza niż na stole SH. Na stołach FR nasz range jest postrzegany jakio tight - przez co mozemy sobie pozwolic na c-bety czy 2nd barrellowanie bluff

PAMIETAJMY JEDNAK, ZE NIE DĄZYMY DO PODBIJANIA Z KAŻDEJ SŁABYCH UKŁADÓW NIE MAJĄCYCH WIELE MOZLIWOŚCI GRY POSTFLOP !!!

POSITION PROTECTION

Oznacza monipulowanie naszym range (szczególnie) na wczesnych pozycajch.
    Na stołach FR otwarcie z wczesnych pozycji najczęściej oznacza bardzo wąski range, przez co rzadko jesteśmy 3-betowani( jeżeli juz to przez top range przeciwnika). Mzna ten fakt wykorzystać, poluxniając na open raise zna utg - skoro nie jesteśmy luźno 3-betowani mozemy wygrać pulę Pf lub poprze agresywna gre postflop

Z tych damych powodów mozemy równiez pluxnić nasz call range na przeciwników grajacych z utg i wykorzystywac ich słabości w grze postflop (np. poprzez zagranie float).

Odpowiedz
    Cytat
    boxer82 Autor wątku
    boxer82
    Oldschool Grinder
    3-BETS POTS - WPROWADZENIE

PRAWIDŁOWE PODEJŚCIE DO 3-BETU NA NISKICH STAWKACH:

:diamond: założenia : gramy na pozycji środkowej, 3 betuje nasz zawadniag na późnej pozycji (gramy OOP), blindy pasuja przed flopem:

:spade: przeciwnicy 3-betują nasz wężej niż chcemy w to wierzyć. Nie przypisujmy przeciwnikownikowi szerokiego range 3-betu, jezeli nie mamy pewności

:spade: czy callowac do 3-betów ręce typu JJ AK QQ ? Skoro uważamy że range przeciwnika jest na tyle szeroki aby scallować takie ręce, to równie dobrze mozemmy grac 4-bet. W puli znajduje się tyle dead money że warto grac agresywnie (Nawet z rękami typu QQ JJ czy AK możemy byc w plecy a grając OOP utrudniamy sobię grę. Jeżeli decydujemy sie na dalszą gre powinniśmy grać 4-bet.
    :spade: nie callujmy rak będą OOP grając HU 100 bb ! .

3-BETY Z POZYCJĄ
    :spade: ludzie 3-betuja ęzej niz chcemy w to wierzyć
    :spade: niskie karty nie są dobre w 3-betowanych pulach. rozgrywanie niskich kart często opiera się na imlied oddsach, które sa mocno redukowane w 3-betowanych pulach
    :spade: grając IP mozemy sobie pozwolic na callowanie 3-betów przeciwnika:
    :heart: możemy tak grac z wysokimi kartami i parami. jak szeroko mozemy callowac, zależy od 3-betu przeciwnika: wiedząć że przeciwnik szeroko 3-betuje (np: broniąc blindów) i rabi to np 67s to karta 88 doskonale się do tego nadaje. ta sama karta (88) jest już tylko srednia, gdy wiemy że przeciwnik max 3-betuje z Kjs.

JAK OKREŚLIĆ Z CZY PRZECIWNICY 3-BETUJĄ
    najłatwiejszym sposobem jaki znam jest obserwacja + zapisywanie z czy przeciwnicy dochodzą do SD w 3-betowanych pulach (mssz info co calluja i co 3-betuja.

Odpowiedz
    Cytat
    boxer82 Autor wątku
    boxer82
    Oldschool Grinder

ROZDZIAŁ XVII
    IMAGE PREFLOP I POSTFLOP

IMAGE:manipulowanie swoą gra tak, aby nasi przeciwnicy popełniali błędy

Kiedy gracz gra standartowe "ABC" pokera ,, sposobem na wymuszeniem na nim błędów jest postawienie go w niekomfortowej sytuacji. sposobem na to jest np: agresywna gra:
    :diamond: częste 3- betowanie ( np mozna go light 3-betowac i pokazac mu trash).
    nalezy przeciwnika wyprowadzic z równowagi aby przeciwnik odszedł od swojwj A-game.

IMAGE PREFLOP
    Wizerunek preflop jest łatwiejszy do zbudowania. Określa nasz styl gry w I fazie licytacji. Do okreslenia stylu pomocne są karty własne przeciwnika (które obserwujemy na SD) akcja na PF czy wysokośc stacków

IMAGE POSTFLOP
    Trudniejszy do zbudowania. Oprócz kart własnych ocena wizerunku musi uwztględniac stół 9karty), akcje na PF i pozostałych rundach przeciwników stacki itp itd
    Określenie wizerunku pomaga nam określic range przeciwnika (np wiedząc że na drwaowatym stole gra check /raise tylko z setem + mozemy okreslic siłe naszej ręki vs jrgo range)

Zmieniajac nasz wizerunek preflop i postflop stajemy się mniej czytelni dla przeciwników, co może powodowac popełnianie przez nich błędów.

Odpowiedz
    Cytat
    boxer82 Autor wątku
    boxer82
    Oldschool Grinder

ROZDZIAŁ XII
    3-BET SPOLARYZOAWNY I NIESPOLARYZOWANY

W tym rozdziale nie bedę wyważał otwartych drzwi (tym bardziej że rozdział czytałem dwa razy :facepalm: ) i skorzystam z tekstów dostępnych na forum

Pierwszy wpis pochodzi z działu strategi BSS : 3-bet range, spolaryzowana vs niespolaryzowana , którego autorem jest trener toony122:

Spoiler

Napisane przez toony122
    Siema

Krótki tekst, który dla wielu osób nie będzie niczym nowym, ale jeśli ktoś nie zna tego konceptu to będzie to przydatne.

Jak dobierać range z którym 3-betujemy ?

Mamy do wyboru 2 opcje:

1) 3-betujemy ze spolaryzowanym rangem. Czyli wybieramy najmocniejsze ręce z którymi będziemy chcieli wejść all-in pf oraz słabe ręce, które 3-betujemy jako blefy.

Kiedy chcemy mieć spolaryzowany range?

Wtedy kiedy spodziewamy się, że przeciwnik będzie grał 4-bet lub fold w zdecydowanej większości wypadków. Jest to głównie w sytuacjach gdzie 3-betujemy TAGow/ Nitów kiedy mamy pozycję - bardzo rzadko dostaniemy call.

Słabych rak (3-bet blefów) nie bierzemy przypadkowo, ale wybieramy najlepsze ręce, których nie możemy sprawdzić np. ktoś otwiera z CO, my jesteśmy na BTN z K9s - uważamy, że na tym stole, przeciwko danemu graczowi nie możemy tej ręki sprawdzić, ale sprawdzilibyśmy KTs. Znaczy to, że K9s jest najmocniejszym królem, którego nie sprawdzimy - jest to idealna ręka do 3-bet blefu.

Wybieramy głównie suited asy (jeśli uważamy, że call będzie w danej sytuacji niedochodowy), suited króle, suited damy, offsuited asy. Chcemy mieć wysoka kartę ze względu na Card Removal Effect - blokujemy kombinacje rak, które moga grać 4-bet oraz posiadanie jednej wysokiej karty i możliwości flush drawów pozwoli nam bardziej dochodowo rozgrywać ręce na postflopie.

Tutaj uwaga: rzadko spodziewamy się grać postflop, ale w jakiś % przypadków się to zdarzy, wtedy lepiej mieć ręce, które moga coś zdziałać w 3-betowanych pulach.

Dalej ten sam przykład jesteśmy na BTN, podbija TAG na CO,

Przeciwko temu graczowi uważamy, że nie mamy dużego egde postflop wiec sprawdzamy tylko A2s-A5s (te asy dla mnie sa lepsze niz A6s-A9s w wielu przypadkach), oraz ATs+, KTs+, QTs+.

All-in chcemy wejść z TT+, AK - dlatego 3-betujemy te ręce for value, jest to 3,47% rak.

Teraz dodajemy nasz bluffing range A6s-A9s, K4s-K9s, Q8s, Q9s - 3,62% rak.

Czyli w połowie przypadków będziemy blefowali for value, w połowie jako blef - mamy fajna zbalansowana range i nikt nie będzie nas exploitował. W wielu przypadkach możemy poszerzyć nasz bluffing range np na BTN nawet jeśli mamy 10% blefów, 3.5% value to wielu przeciwników nie będzie tego potrafiła wykorzystać naszego niezbalansowania. Ogólnie ja zawsze mam kilka % więcej blefów niż value, praktycznie w każdym przypadku.

2) 3-betujemy niespolorazyowany range - czyli po prostu ileś % najmocniejszych rak. W wypadkach kiedy spodziewamy się często calla (przeciwko fishom, przeciwko regularsom którzy nie pasuja zbyt duzo do 3-betów i maja pozycje).

Tutaj chyba dużo nie trzeba tłumaczyć, po prostu bierzemy najlepsze ręce, które uważamy, że możemy 3-betować for value i jedziemy.

Mam nadzieję, że kilku osobom pomoże.

pozdro
    Toony

natomiast drugi tekst, którego autorem jest Panq1990, pochodzi z bloga : Study group NL BSS - up to mid stakes

Spoiler

Napisane przez panq1990
    Chciałem napisać po prostu kilka słów na temat polaryzacji/depolaryzaji range'ow w 3bet potach i to KQs było dobrym przykładem. Dla większości to pewnie powtórka, ale wolę się upewnić, że wszyscy znają ten koncept.

Najpierw o rozdaniach, a potem trochę teorii.

1) KQo. Generalnie spot jest całkiem przyjazny do tego typu zagrania. KQ daje nam niezły Card Removal Effect i ogranicza liczbę kombinacji KK i QQ, z którymi przeciwnik mógłby kontynuować. Gracze na tych stwkach, przynajmniej na FTP dosyć mocno respektują tego typu zagrania i nie powinieneś tutaj dostać często jakiś 4bet bluffów itp. Jedyne do czego mogę się doczepić to przeciwnik (w takiej sytuacji najbardziej interesuje nas Open Raiser), który gra bardzo wąsko (4% EP PFR i nie folduje do 3betów zbyt często - 50%). On gra na tyle wąskim range'm, że dość często będzie tam miał premium. Z tego powodu byłbym sobie w stanie odpuścić squeez w tym rozdaniu.

2) AKo. Grając tutaj 3bet trzebaby mieć plan na rękę - co w sytuacji 4betu (27% 4betu u przeciwnika o.O). Pomimo taki szerokiego 4bet range'u nie jestem zbyt chętny grać tutaj 5bet na 200+bb deep, bo mimo wszystko będzie on mocno commitujący i często poprowadzi nas do gry na staki. Jest jednak jeden argument, który przemawia tutaj moim zdaniem za 3betem - FoldTo3bet 33%. Przeciwnik jest nas w stanie tutaj sprawdzić dość szeroko OOP i możemy spokojnie 3betować AKo for value.

Co do gry postflop to ja jestem za check behind. 100% Cbet w 3bet spotach jest sporym leakiem, powinien on być mniejszy niż normalnie. Tutaj nie ma sensu Cbetować moim zdaniem. Nie wyrzucasz absolutnie żadnych rąk - sprawdza Cię w każdy pocket, który sprawdził preflop. Nie sprawdzają Cię też żadne słabsze ręce. Cbetując wyrzucasz tylko jego OC, które bijesz i to w zasadzie tyle. Ja jestem za check behind i evaluate turn z nastawieniem na foldowanie.

--------------------
    3bet a polaryzacja

Zacznijmy od tego czym jest spolaryzowany range. Uszeregujmy wszystkie możliwe kombinacje rąk pod względem equity preflop. Konstruując range przez wybranie skrajnie dobrych rąk i gra z nimi for value, oraz skrajnie słabych rąk i gra z nimi jako bluff spowoduje, że nasz range będzie spolaryzowany. Gdy wybierzemy tylko najlepsze ręce i będziemy z nimi grać tylko for value, to nasz range będzie niespolaryzowany.

Kiedy powinniśmy grać jakim rangem?

SPOLARYZOWANY

Jeśli gramy przeciwko dobremu graczowi, który nie będzie nam sprawdzał 3betów, jego reakcja będzie się ograniczała do gry 4bet lub fold powinniśmy mieć spolaryzowany 3bet range. Wybranie odpowiedniego value range'u jest oczywiste - wybieramy takie ręce, z którymi będziemy kontynuować po 4becie. Tutaj pojawia się częsty błąd graczy z niskich stawek. W momencie, gdy nasz przeciwnik nie calluje 3betów, a my nie zamierzamy się z nim stackować z QQ i AK to 3betowanie tych rąk jest ich zamianą w bluff i nie ma kompletnie sensu.

Jak konstruujemy nasz bluff 3bet range? Nasza ręka na dobrą sprawę nie ma znaczenia, bo zakładamy, że przeciwnik i tak albo spasuje (wówczas osiągnęliśmy cel i to co mieliśmy na ręce nie miało znaczenia), lub zagra 4bet i my spasujemy (znów to co my mieliśmy na ręce nie miało znaczenia). Mimo wszystko jednak, rzadko, bo rzadko, ale zdarza się, że przeciwnik sprawdzi nasz 3bet i wtedy nasza ręka może mieć znaczenie, dlatego mimo wszystko trzeba przykładać wagę do tego, z czym zamierzamy 3betować. Najlepiej wybierać najlepsze z tych rąk, których nie jesteśmy w stanie rozegrać dochodowo przez tylko sprawdzenie na flopie (a więc, takich, których nie będzie nam szkoda zrzucać, gdy dostaniemy 4bet od przeciwnika). Dodatkowo dobrze, żeby te ręce miały niezłe Card Removal Effect, a więc zmniejszały ilość kombinacji KK-AA u przeciwnika. W związku z tym, dobre ręce, które nadają się do zamiany w bluff i 3betowanie to Axs, Kxs, ewentualnie Axo i Kxo.

Nasze rozumowanie, gdy zastanawiamy się nad tym, czy zagrać, czy nie zagrać 3bet powinno wyglądać mniej więcej tak: 'Czy mogę zagrać 3bet for value?' Jeśli tak to 3betuę, Jeśli nie to 'Czy mogę sprawdzić i rozegrać to efektywnie?' Jeśli tak to sprawdzam, jeśli nie to ' Czy przeciwnik i sytuacja przy stole nadaje się, aby zamienić rękę w bluff i zagrać 3bet bluff?' Jeśli tak to 3betuję, jeśli nie folduję.

NIESPOLARYZOWANY

Niespolaryzowany 3bet range powinniśmy mieć wtedy, jeśli przeciwnik będzie sporo callował nasze 3bety. Przeważnie ogranicza się to, do gry z fishem. Jak wiemy, fisha nie ma co bluffować, a więc staramy grać się z nim tylko for value. Wybieramy taki range, który możemy 3betować for value vs jego calling range, 3betujemy i thats all.

Pzdr

Odpowiedz
    Cytat
    boxer82 Autor wątku
    boxer82
    Oldschool Grinder

EASY GAME II
    ROZDZIAŁ XIX : KATEGORYZACJA RĄK, "PRAWDZIWE" VALUE RĄK A GRA POSTFLOP

Do tej pory ustaliliśmy, że ręka typu AQ którą łatwo 3-betujemy dla value, grając vs słaby gracz. Jednoczesnie ta sama reka jest dobra do callowania IP vs dobry gracz, który po naszym 3-becie grałby 4-bet lub fold (nie zamieniamy reki w bluff).
    przykładowa ręka AQ grana IP:
    : dobra do 3-beta vs słaby gracz
    : dobra pod call vs dobry gracz

Przykład ten podałem dlatego , aby uzmysłowic że ta sama rękama różna siłe w zalezności od sytacji ( akcja przed nami , przeciwnik itd)

KATEGORIE RĄK:

: PREMIUM VALUE: mamy wystarczające value do zagrania raise lub shove
    : MEDIUM VALUE: mamy wystarczająco silna ręka aby kontynowac grę ale nie jestesmy zdolni do stackowania się
    : LOW VALUE: Nie mamy wystarczająco value do kontynuowania gry. jednak z reką tej kategorii mozemy grac agresywnie w celu balansowania naszym range (przykładam może być J4s: nie mamy value aby grac call -> możemy zagrać 3-bet (na ewentualny 4-bet mamy easy fold)

PRZYPISYWANIE DANEJ RĘKI DO POSZCZEGÓLNEKJ KATEGORII

: Przypisanie reki do danej kategorii uzależnione jest od gracza, z którym jesteśmy w rozdainu:
    np: reka AJ:
    : premium hand vs gracz, który gra shove z A2C
    : premium hand vs gracz, który gra call 3 bet w 100 %
    : medium hand vs gracz, który nie gra call 3 bet bedąc OOP (gra 4-bet lub fold)

Należy również pamiętać, że ramach danej kategorii wystepują lepsze i gorsze ręce: dla przykładu podam ręke A6o i 84 o - osobiscie gdybym miał grać 3-bet/ fold to wybrałbym ta pierwszą

JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA VALUE NASZEJ RĘKI?

: przewaga kart
    : przewaga umiejętniści:
    : dynamika stołu:
    : pozycja
    : image

GRA POSTFLOP
    Ludzie często na flopie przebiją agresora z PF bez konkretnych powodów, tracąc tym samym masę value.
    przykład:
    Hero [H]: 100 bb - J:s: T:s:
    vilian [V]:100 bb
    PF: V: bet, H: call
    F: Q:c: 5:s: 4:c: V: c-bet H: ?

: raise for valuezagranie rasie nie jest dla value -> nie jesteśmy na prowadzeniu: I powód stawiania zakładów nie jest spełniony
    : rasie for bluff rzadko kiedy przeciwnik spasuje swoją ręke na takim flopie -> nie mamy wystacząjcego FEQ aby grać blluff
    : kapitalizacja dead money w większości przepadków pieniądze nie są "dead" -> przeciwnik bedzie o nie walczył
    Z powyzszego widac że zagranie raise nie jest najlepszym wyjściem
    bardzo często lepszym zagraniem jest chociazby float (zmuszamy przeciwnika do fold z niczym - kapitalizacja dead money)

Czasami jednak sprawa sie komplikuje - agresywny zawodnik gra również bluff na turnie - nie mozemy stawiac zakładu w celu kapitralizacji. Jednka agresywny gracz daje nam impled oddsy pod cal z nasza reką - mozezy wygrać zzarówno z "Air" przeciwnika oraz z jego silną ręka( po uzupelnieniu sie naszej reki)
    Możemy równiez zagrać shove na turnie - jeżeli wiemy że duzy odsetek 2nd-barrela stanowi bluff. Jest to zagranie obarczone duża wariancją zagranie obarczone duzym ryzykiem ale tez moze przynieśc duzo pieniędzy (zgarniamy masę dead money)

KIEDY RAISOWAC FLOP Z REKĄ LOW VALUE? (czynniki)
    : rece w kategorii low value różnią sie siłą (wspomniany wyżej przykład z A6o i 84o) - czy dana ręka ma możliwośc umocnienia się? w połączeniu z :
    : tekstura stołu w połączeniu z typem przeciwnika:
    : "słaby, agresywny gracz" gracz stara się grać agresywnie, jednak lepiej się czuje grając fit/fold. gra dużo c-betów po czym folduje po przebiciu. suche boardy sa idealne anby ich przebijac (np K72 rainbow) poniewaz pasuja csły swój air (pozostają tylko ręce medium lub high value)
    : dobry, myslący gracz - na takiego gracza musimy uwazac kiedy gramy raise. W przeciwnieństwie do pierwszego gracza teraz grając raise musimy nim coś reprezentowacć

DOBRY GRACZ:
    : konieczne zrównoważenie zakresu podbić na flopach (mokrych i suchych)
    : suchy flop : podbijamy rzadziej (nie mamy czego reprezentować)
    : mokry flop : podbijamy częsciej

SŁABY GRACZ:
    : ie wymaga balansowania gry
    : na suchym flopie możemy częst o pzrbijać
    : na mokrym flopie rzadziej (przeciwnik często nie jest w stanie rozstać się ze swoja słabą ręką w stosunku do drawów - która i tak nas bije)

Odpowiedz
    Cytat