Przejdź do forum
Kilka pytań od pocz...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Kilka pytań od początkującego:)

30 Posty
13 Użytkownicy
0 Reakcje
1,221 Wyświetlenia

Dzień dobry. Może na początek się przedstawię:) Mam na imię Piotr i swoją przygodę z pokerem zacząłem 3 dni temu. Ogólnie rzecz biorąc od 8 lat gram w Starcrafta (reality time strategy). Nie wiem czy zdajecie sobie z tego sprawę, ale cała masa ludzi grająca w starcrafta gra też w pokera, a niektórzy nawet całkowicie przerzucili się na pokera i niby odnoszą jakieś tam sukcesy. Z nicków które kojarzę z Starcrafta to (toms0n, sYs, Macia). No, ale do rzeczy. 3 dni temu jeszcze nie znałem ani jednego pojęcia związanego z pokerem. Przez te 3 dni zdążyłem przeczytać strategie no limit dla Basic użytkowników oraz zdać quiz. Od wczoraj gram na pieniądze na PokerStars na NL0,01/0,02 i ogólnie rzecz biorąc w pierwszym momencie trochę potraciłem, ale dziś gram powiedzmy równo. Tj trochę wygrywam, trochę przegrywam i ciągle jestem na 0. Staram się stosować do zasad SSS, ale niektóre sprawiają mi trudności. Po prostu brak czasu na zastanowienie się czy rzucenie okiem do notatek daje się we znaki i czasami popełniam błędy związane z stawkami bądź wchodzeniem/pasowaniem do gry.

Ogólnie rzecz biorąc rozumiem zasady SSS tylko czasami nie potrafię się do nich zastosować, a wynika to chyba po prostu z braku ogrania. W końcu 3 dni z pokerem to chyba mało. Ogólnie rzecz biorąc gram na 3 stołach i staram się wchodzić do gry tylko z mocnymi rękoma, aby jak już wejdę móc podpuszczać moich przeciwników i podbijać w miarę wysoko.

Swoją drogą sam nie wiem o co chciałem zapytać :) Chyba tylko chciałem się przywitać.

Macie jakieś CIEKAWE, KONKRETNE porady dla totalnego nooba? Jakieś takie ogólne zasady, normy zachowań. Sam nie wiem o co pytać bo nie znam zbyt dobrze pokerowego światka:) Z góry dziękuję za wszystkie porady:) Jeżeli są jakieś artykuły, które wg. was powinienem na 100% przeczytać na początku mojej pokerowej kariery to poproszę o linki.

Pozdrawiam.

29 odpowiedzi
sedes345
PokerStrategist

a kim grales w sc ? ^^

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Zergiem ^^ mam trochę sukcesów. Swojego czasu byłem w reprezentacji polski, trochę jako kapitan trochę jako gracz. Powygrywałem trochę mniejszych turniejów i zajmowałem dobre miejsca na tych większych ^^ ogólnie jestem oswojony z graniem przez neta jak i z radzeniem sobie ze stresem ^^

A moze jeszcze admina tutaj tez bys chcial:> ?

A powaznie - najlepsza nauka to chyba wrzucanie rozdań na forum - zawsze znajdą się chętni do oceny i wskazania błędów, w tym oczywiście trener.

Czytaj i przeglądaj również ocenione już rozdania - jest tam masa wskazówek i detali, na które najprawdopodobniej sam nigdy nie zwrócił byś uwagi.

Jeśli chcesz wygrywać i odnosić sukcesy - lepiej znajdź czas na przeglądanie notatek ;)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Heh :) Rozumiem, że ten tekst o admini tyczy się tego, że jestem administratorem na netwars.pl?:)

Jeżeli chodzi o notatki to co masz na myśli? Bo póki co porobiłem sobie notatki z lekcji pokerstrategy (tych basic). Ten materiał już rozumiem tylko z używaniem całej wiedzy jest problem ^^

potfur
PokerStrategist

Zupa! Dzień dobry!
Pograj sobie FL, jest ciekawsze.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dlaczego FL jest ciekawsze? I czym różni się od NL?

BVGZupa napisał
Heh :) Rozumiem, że ten tekst o admini tyczy się tego, że jestem administratorem na netwars.pl?:)

Jeżeli chodzi o notatki to co masz na myśli? Bo póki co porobiłem sobie notatki z lekcji pokerstrategy (tych basic). Ten materiał już rozumiem tylko z używaniem całej wiedzy jest problem ^^

Tak, wlasnie nw.pl

Ogólnie:
NL = No limit, mozesz w kazdej sytuacji wejsc all-in za cala posiadana przy stole gotowke.

FL = fixed limit - masz okreslone wielkosci podbic.

Strategii powinieneś się nauczyć, nie tylko rozumieć, ale wiedzieć co w jakiej sytuacji zagrać. Podobnie jak w sc - jaki strat na co :P

W pokerze mozesz jeszcze na pokerroomach robic notatki dotyczace graczy - na PokerStars wystarczy kliknac dwukrotnie LP na zdjecie gracza (to kolko obok nicka) i mozesz sobie cos o nim zapisac

tesg83
Elite Grinder

jesli chcesz rzeczywiscie nauczyc sie grac w pokera i odnosic jakies sukcesy proponuje przyjsc na trening magica (jesli zdecydowales sie juz na NL) tam zobaczysz o co chodzi w tej strategii zobaczysz jak powinno sie grac i co najwazniejsze dostaniesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania! powiem ci ze jak zaczynalem to tez mi nie szlo mimo ze myslalem ze gram zgodnie ze strategia... ale pierwsze 2-3 treningi znacznie poprawily moja gre..

druga rzecz to wklejanie rozdan na forum... nie wiesz czy zagrales dobrze? nie wiesz jak powinienes zagrac w danej sytuacji? zapisz sobie ta reke wrzuc na forum a napewno sie dowiesz co jest nie tak i jak sie to powinno rozegrac...

na koniec dodam jeszcze od siebie... nie sluchaj tekstow w stylu "graj FL bo jest lepsze"... kazda odmiana czy to NL czy FL ma taka sama ilosc zwolennikow... a gdyby to nie byla polska (;) ) to moze bylaby jeszcze trzecia grupa twierdzaca ze najlepsze jest SNG... dlatego nie daj sie zwariowac juz na poczatku swojej pokerowej kariery... z jakichs powodow wybrales NL a nie FL... poki co trzymaj sie tego wyboru a jesli szczegolnie nie bedzie ci on lezal to zawsze mozesz go zmienic...

powodzenia i do zobaczenia na treningach:)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzięki za info:)
A mam jeszcze takie pytanie. Dostałem to 50$ na pokerstars od pokerstrategy za quiz, ale tam jeszcze była mowa o jakiś 100$. Może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób mogę je otrzymać?

I jak zapisuje się ręce na PokerStars?

MichaU1337
Oldschool Grinder

Moim zdaniem masz juz fory (tak samo jak i ja mialem) bo wlasnie grales jako ProGamer w rtsa. Fory dlatego ze tak samo jak i w sc, tak samo w pokerze umiejetnosc szybkiego analizowania sytuacji i podejmowania zdecydowanych decyzji jest bardzo wazna. Jednak to tylko maly plus, bo najwazniejsze w pokerze to:
1. CIERPLIWOSC
2. DYSCYPLINA

Jezeli jestes wlasnie taki to bedziesz wygrywajacym graczem

BVGZupa napisał
Dzięki za info:)
A mam jeszcze takie pytanie. Dostałem to 50$ na pokerstars od pokerstrategy za quiz, ale tam jeszcze była mowa o jakiś 100$. Może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób mogę je otrzymać?

I jak zapisuje się ręce na PokerStars?

Cała historię rąk masz w folderze, gdzie instalowałeś oprogramowanie PokerStars. Jeśli chodzi o konkretną rękę to w oknie stołu po lewej stronie masz rękę: (PRevious = wcześniejsza). Wystarczy kliknac i potem skopiowac gdziekolwiek.

Odnosnie kasy, to pewnie standardowo odblokowujesz to grajac i wyrabiajac FPP - nie wiem, ile potrzeba - zerknij w oprogramowaniu na CASHIER -> Check my bonus status

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Z tego co widzę mam 11 VPP. Ktos wie ile musze uzbierac zeby dostac jakas tam kase? I ile wtedy dostane?:)

PeTeRN86
Oldschool Grinder

Tak jak koledzy wyżej polecam treningi, można się wiele nauczyć, szczególnie na początku. Życzę uzbierania na Porsche na Pokerstars. (jedyne 3 mln FPP) :)

PS

BVGZupa napisał
Ogólnie rzecz biorąc od 8 lat gram w Starcrafta (reality time strategy).

Po 8 latach powinieneś wiedzieć że rts= real-time strategy :]

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ta, wiem. Literówka ;)
http://teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=27231
Dorwałem się do takiej starcraftowej mądrości na temat pokera. Rekrul to taki stary ziomek z starcrafta chociaż pewno go znacie jako pokerzyści.

kfas
Elite Grinder

'You need extreme patience'
Troche smiesznie brzmi to w 'ustach/klawiaturze' kogos, kto gral NL100 z bankrollem 4BI. Ale oczywiscie respect dla Rekrula, swietny gracz, znamy go, znamy, jako pokerzysci. No i historia ciekawa ;) Nie czytalem jej jeszcze, czytalem za to jego opowiesci z Korei i jeszcze ciekawsze.

magic83
Oldschool Grinder

Ludzie ktorzy zakladali Niemieckie ps (tam sie wszystko zaczelo) to czolowka niemieckiej sceny sc (generalnie ps powstalo wlasnie jako podforum najwiekszego niemieckiego forum dla graczy sc a potem wyodrebnila sie z tego taka wlasnie organizcja)

Ciezka praca przynosi efekty ale nie musze tobie tego tlumaczyc bo jesli grales tak dlugo w sc to pewnie masz wszystkie cechy wymagane do pokera ale nie mozesz siadac na laurach wszytsko zaczyna sie jak by od nowa:D:D:D

powodzenia!!

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

To, że grałem 8 lat i nawet pod koniec uczyłem się nowych rzeczy, a właściwie doskonaliłem niektóre uzmysławia mi jak mało wiem o pokerze ;)

MoroP
Oldschool Grinder

Witamy na forum.

Aby otrzymać te dodatkowe 100$ musisz zebrać 1000 punktów FPP na PokerStars.

Miejmy nadzieję, że po przeczytaniu działu Strategia okażesz się równie dobrym pokerzystą, co graczem SC.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Aha ;p narazie mam 11 FPP:P

Dziękuję za wiarę we mnie. Na razie mam motywację. Zobaczymy za miesiąc czy będą jakieś postępy.