Przejdź do forum
Ja tez chce być pla...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Ja tez chce być platynowy !!! BSS Blog

34 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
1,256 Wyświetlenia
makusik
PokerStrategist

Zbierałem się do tego bloga... zbierałem .... i w końcu się zebrałem :)

pierwszy krok poczyniony, założyłem swój temat i będę blogował.

Gram NL10 SH na ongame - i na razie idzie mi dobrze :D

Postaram się na blogu opisywać moje postępy w edukacji, może przytrafią mi się jakieś znaczące sukcesy, i w ogóle będę pisał co mi ślina na język przyniesie :))

Myślę że poprzednie miesiące wstecz też po krótce opisze ale to jak najdzie mi wena, bo sadze że może z tego wyniknąć jakiś morał dla graczy którzy dopiero zaczynają. (Lepiej uczyć się na cudzych błędach:))) )

Żeby też troszeczkę siebie zmobilizować z początkiem miesiąca będę stawiał sobie cele a pod koniec miesiąca siebie rozliczał :))

Oczywiście wszystkie uwagi krytyczne mile widziane :)

A teraz cele.

:club: nie zniechęcić się w prowadzeniu tego bloga
:club: uzbierać punkty na wykupienie i wyrobić bonus 50$
:club: zmienić room na innym abym mógł zbierać punkty dla PS
:club: utrzymać dotychczasowy poziom gry, i nie wrzucać głupich all-inów na leszczy :D

jak zagram dziś jakąś sesje to może później coś skrobnę.

33 odpowiedzi
TehGamer
PokerStrategist

powodzenia

makusik Autor wątku
makusik
PokerStrategist

Dzieki TehGamer

a więc zagrałem wczoraj jeszcze jedna sesję (jakieś 600 rąk), ale nic szczególnego się w niej nie wydarzyło (jakiś malutki minusik), zdobyłem troszkę punktów które przybliżyły mnie do bonusa i ucieczki do innego roomu i to chyba jedyny pozytywny aspekt sesji :))

Dziś wekend więc na pewno pogram troszkę dłużej.

makusik Autor wątku
makusik
PokerStrategist

OnGame - $0.10 NL (5 max) - Holdem - 4 players
Hand converted by PokerTracker 3

SB: $4.47
Hero (BB): $14.46
UTG: $2.30
BTN: $4.67

SB posts SB $0.05, Hero posts BB $0.10, UTG posts DB $0.10

Pre Flop: (pot: $0.25) Hero has 4♠ 5♠

UTG checks, BTN calls $0.10, SB calls $0.05, Hero checks

Flop: ($0.40, 4 players) 6♠ 7♠ J♠
SB checks, Hero checks, UTG bets $0.20, fold, fold, Hero calls $0.20

Turn: ($0.80, 2 players) 7♥
Hero checks, UTG bets $0.50, Hero calls $0.50

River: ($1.80, 2 players) 3♠
Hero checks, UTG bets $1.50 and is all-in, Hero calls $1.50

Hero shows 4♠ 5♠ (Straight Flush, Seven High)
UTG shows 2♠ 3♣ (Flush, Jack High)
Hero wins $4.56

o taki poker mi przypadkiem wyszedł :) ogólnie sesja jak zarazie bardzo pozytywnie, zrobiłem sobie przerwę na jakiś film o serwujących pingwinach i zainstalowałem sobie nowa wersje pt3 beta, podoba mi się konwertowanie rak :) odezwę się po wieczornej sesji :)

ozi
ozi
PokerStrategist

Powodzenia!

slowplay z tak slabym flushem nie jest zbyt ryzykowny w 4osobowej puli? tracisz mase value dajac ludziom latwo drawowac, a beta bardzo czesto tutaj sprawdza liczne drawy czy Jx, a a nuz ktos podbije i sytuacja od razu jest lepsza.
Turn to samo, a river to juz imo spory blad, bo skad niby wiesz ze on sie nie przestraszy 4 pika i nie zagra check behind?

makusik Autor wątku
makusik
PokerStrategist

Danny no napewno nie bylo to najlepiej rozegrane rozdanie rozdanie bo gdybym nie byl na BB to wogle by mnie nie bylo w rozdaniu, ale zauwaz ze po flopie byla juz dwu osobowa pula, generalnie to byla dosyc nietypowa reka, ktora pewnie bym zrzucil jesli by byly wieksze podbicia, ale na bwinie jest duzo takich akcji ze kolesie dobieraja z niczym

ale nie rozumiem czemu uważasz ze na riverze był błąd skoro na riverze miałem już najwyższy układ

ale ta rękę wrzuciłem tylko dlatego ze był poker :) bo samo rozegranie rzeczywiście było bardzo pasywne z mojej strony

pewnie gdyby nie brakowało jednego auta do pokera to bym ta rękę wyrzucił :))

makusik Autor wątku
makusik
PokerStrategist

Napisane przez ozi
Powodzenia!

dzięki ozi na pewno się przyda :) mam nadzieje ze czasami będziesz zaglądał tu do mnie

ozi
ozi
PokerStrategist

Napisane przez makusik

Napisane przez ozi
Powodzenia!

dzięki ozi na pewno się przyda :) mam nadzieje ze czasami będziesz zaglądał tu do mnie

Pewnie, ale pod warunkiem, że na klatę przyjmiesz - za przeproszeniem - opierdol za źle rozegrane rozdania ;)

makusik Autor wątku
makusik
PokerStrategist

Pewnie, ale pod warunkiem, że na klatę przyjmiesz - za przeproszeniem - opierdol za źle rozegrane rozdania ;)

zgadzam sie nie bylo to dobre rozegranie, podkusila mnie możliwość dobrania do pokera

ale chciałbym żebyście napisali jak ta rękę byście zagrali, czy powinien ja zrzucić na flopie czy podbijac? nie za bardzo rozumiem pojęcia check behind.

jako że postanowiłem dzisiaj więcej nie grać i jestem w trakcje pałaszowania kolacji, przeglądnę sobie dzisiejsze ręce i wrzucę te z największymi pulami do oceny

sesja była bardzo udana, ale nie wiem czy jest to dzieło przypadku szczęścia, dobrych kart, ale chyba jeszcze za mało mam rąk rozegranych żeby cokolwiek móc powiedzieć

Chyba mnie nie zrozumiales. Nie mialem tu na mysli tego zeby zrzucac, tylko zeby betowac ;d Masz na flopie monstera, pula jest mala, 4 graczy, kazdy pik na turnie zamieni Twoja reke w trash w 4osobowej puli. Nawet jak zostalo was 2, a przeciwnik ma powiedzmy - 2 pary, to pik na turnie go przestraszy. Jesli ma pika, to twoj 5 high flush stanie sie slaby. W takiej sytuacji trzeba bic od poczatku, bo na flopie niemal zawsze bedziesz tu faworytem, a czesto ciekawscy sprawdza nawet duzy bet z flush czy straight drawem. Jak ktos podbije to czesto ma tu 2 pary, lub mocnego J, wiec i tak go bijesz - wiecej agresji na flopie, jak ktos mialby wyzszy kolor to trudno, cooler, ale czesto wyciagniesz value od slabszych rak.

Co do rivera to owszem, masz nutsa, ale co sie robi z nutsem? Dąży do wyciagniecia najwiecej kasy od przeciwnika! Po riverze juz jest showdown, wiec na slowplay czasu nie ma, a skad wiesz ze zabetuje? 3:s jest bardzo scary i majac mocny uklad na flopie czy turnie (za wyjatkiem fulla i mocnego koloru) czesto dostaniesz check behind i sie wku**isz ze nie wyciagnales kasy od przeciwnika majac nutsa. Akurat miales szczescie ze zabetowal, ale bylo to ryzykowne.

edit: check behind to check bedac in position, czyli zagranie doprowadzajace do darmowego zobaczenia nastepnej karty, lub showdownu.

Kuusy
PokerStrategist

Chodziło o to, żebyś na flopie podbił, abyś mógł uzyskać większe value z rozdania, bo inni mogli zobaczyć za darmo karty, które potem mogły Cię bić.
A co do river to nie powinieneś czekać tylko też dać beta, gdyż kolega za Tobą mógł się przestraszyć czwartego pika i też poczekać co by nie przyniosło Ci żadnego zysku ;)

@Danny
Uprzedziłeś mnie ;)

makusik Autor wątku
makusik
PokerStrategist

a teraz rozumiem, rzeczywiście na riverze nie zabetowalem, w sumie nie wiem dlaczego, sądziłem ze to jest zbyt słąby kolor żeby być agresorem, tym bardziej że przed flopem dałem call, ale teraz już bardziej rozumiem twoją wypowiedz, staram się rozgrywać agresywnie tylko kolory lub drawy do kolorów od asa lub króla, czy powinienem każde gotowe kolory z flopa rozgrywać agresywnie ?

nie wiem czy ręce wrzucać tylko w dziale do ocen czy też tutaj żebyśmy w większym gronie mogli podyskutować ?

ozi
ozi
PokerStrategist

Preflop - ok, familiada i nie ma sensu podbijać bez pozycji z taką ręką.

Flop - imo albo walisz za pota, albo nawet i overbet - masz dosyć mocną rękę (dosyć, bo sporo osób w pocie jest) i na wypadek raise możesz się zastanowić, cz przeciwnicy zdolni są zrobić tak z drawem, Jx, czy może Jx wraz drawem. Generalnie do raise skłaniałbym się grać reraise/push.
Generalnie jest limpowana pula i chcesz ją podbudować od początku ;).

Turn - w przypadku, gdy Twój przeciwnik sprawdził tylko Twój bet na flopie i board się paruje, stawiasz zakład i w zależności od reakcji przeciwnika oraz tego, co to za przeciwnik - albo kontynuujesz agresję i wsuwasz, albo tylko callujesz z zamiarem callowania rivera. Chyba, że przeciwnik nie za ciekawy i daje jasno do zrozumienia, że ma fulla (np. przeciwnik na SB to typowy tag i gra limp behind preflop i ma coldcall na poziomie 4-8%).

Na riverze dalej budujesz pota. Po rozegraniu reki jak powyżej napisałem, to albo przeciwnik już na turnie jest zestackowany, albo zostały mu jakieś grosze w porównaniu do wielkości pota.

makusik Autor wątku
makusik
PokerStrategist

to widzę że do tej pory błędnie rozgrywałem tego typu ręce, w takim razie wrzucę jeszcze kilka rozdań z dzisiejszej sesji,

OnGame - $0.10 NL (5 max) - Holdem - 5 players

Hero (BB): $16.73
UTG: $11.30
CO: $10.00
BTN: $7.52
SB: $18.81

SB posts SB $0.05, Hero posts BB $0.10

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has A♦ K♣

UTG raises to $0.60, fold, BTN calls $0.60, SB calls $0.55, Hero raises to $2.40, UTG calls $1.80, fold, fold

Flop: ($6.00, 2 players) 4♠ K♦ J♥
Hero bets $6.00, UTG calls $6.00

Turn: ($18.00, 2 players) Q♣
Hero bets $8.33 and is all-in, UTG calls $2.90 and is all-in

Turn: ($23.80, 2 players) Q♣

River: ($23.80, 2 players) 3♦

UTG: $9.25
BTN: $1.90
Hero (SB): $9.90
BB: $9.28

Hero posts SB $0.05, BB posts BB $0.10

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has J♥ K♦

UTG calls $0.10, fold, Hero raises to $0.50, BB raises to $0.90, UTG calls $0.80, Hero calls $0.40

Flop: ($2.70, 3 players) 3♣ J♠ 3♥
Hero bets $2.70, fold, UTG calls $2.70

Turn: ($8.10, 2 players) 8♠
Hero checks, UTG bets $5.65 and is all-in, Hero calls $5.65

Turn: ($19.40, 2 players) 8♠

River: ($19.40, 2 players) 5♠

BB: $7.84
Hero (UTG): $9.89
BTN: $7.82
SB: $9.47

SB posts SB $0.05, BB posts BB $0.10

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has 3♣ 3♠

Hero raises to $0.50, fold, SB calls $0.45, fold

Flop: ($1.10, 2 players) 5♠ J♠ 3♥
SB checks, Hero bets $0.85, SB calls $0.85

Turn: ($2.80, 2 players) 3♦
SB checks, Hero bets $2.80, SB calls $2.80

River: ($8.40, 2 players) 9♦
SB checks, Hero bets $5.74 and is all-in, SB calls $5.32 and is all-in

BB: $5.50
Hero (UTG): $10.24
BTN: $4.35
SB: $2.35

SB posts SB $0.05, BB posts BB $0.10

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has J♥ A♠

Hero raises to $0.50, BTN calls $0.50, fold, fold

Flop: ($1.15, 2 players) 6♣ 3♦ 4♥
Hero bets $0.85, BTN calls $0.85

Turn: ($2.85, 2 players) 8♦
Hero checks, BTN checks

River: ($2.85, 2 players) A♣
Hero bets $2.85, BTN raises to $3.00 and is all-in, Hero calls $0.15

z graczem na BTN już jakiś czas grałem i VIP miał w okolicach 65

OnGame - $0.10 NL (5 max) - Holdem - 3 players

Hero (SB): $30.56
BB: $9.75
BTN: $10.38

Hero posts SB $0.05, BB posts BB $0.10

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has J♥ Q♦

fold, Hero raises to $0.50, BB calls $0.40

Flop: ($1.00, 2 players) 8♥ J♣ 2♦
Hero bets $1.00, BB calls $1.00

Turn: ($3.00, 2 players) K♦
Hero checks, BB checks

River: ($3.00, 2 players) 6♣
Hero checks, BB checks

makusik Autor wątku
makusik
PokerStrategist

Witam,

wczoraj wrzuciłem kilka rozdań do oceny, dzisiaj też kilka kolejnych z dzisiejszej króciutkiej sesji, wyników nie będę podawał, będę starał się robić jakieś cotygodniowe podsumowania, wracając do oceny rąk bardzo ciekawa i dużo dająca forma edukacji, będę się starał wrzucać ręce z którymi mam problem lub jakieś wątpliwości.

Newsem dnia jest oczywiście 2 pole na starcie do jutrzejszego GP Kubiki :))

Oby na starcie nic się nie zadziało, a możemy być pewni 2 miejsca. :))

Dzisiaj mam nadzieje być w lepszej formie i pograć troszkę dłużej.

Pozdrawiam wszystkich moich czytaczy :))

PS. postaram się agresywniej rozgrywać drawy do pokera :D

makusik Autor wątku
makusik
PokerStrategist

Rybki lubią pływać w ławicach :) Siedziałem sam na sam z 4 kolesiami :) ich VIP miedzy 60-70 :) całej czwórki

+2 BI z tego stolika, sesja przebiegła pozytywnie, teraz ide troszkę odpocząć a potem sesja wieczorna :)

nauczyłem się zaznaczać ręce w PT3 od razu po rozdaniu, przeglądnę sobie je wieczorem może jakieś ciekawsze i/lub problematyczne dla mnie wrzucę tu lub do oceny.

@Ozi: gdzie się podziała twoja platyna :) wczoraj chyba jeszcze miałeś :)

Imo musisz popracowac troszke nad bet sizingiem ;d

makusik Autor wątku
makusik
PokerStrategist

Napisane przez Danny917
Imo musisz popracować troszkę nad bet sizingiem ;d

w którym elemencie robię błąd, przed flopem staram się betowac x4 + 1 za każdego limpera, a po flopie 3/4 lub za pule w zależności od tego z kim gram i jaką mam rękę

problem mam z rereisem, lub już podbitą pulą, nie bardzo wiem jaką wielkość powinienem ustawić

Na moje za czesto betujesz o cala pule w sytuacjach kiedy wcale nie jest to potrzebne. Mocny bet (o pule) gra sie stosunkowo rzadko, najczesciej jak chce sie chronic reke na mokrym boardzie nie dajac innym latwo drawowac. Jak masz bezpieczny board to graj normalnie za 2/3. Wielkosc zakladu nie moze zalezec od tego czy masz dobra reke czy slaba, bo wtedy jestes cholernie przewidywalny..

btw, czyzby nie bylo tego wszystkiego w brazowych artykulach?? ?(