Przejdź do forum
[FR] Z wędką przy s...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[FR] Z wędką przy stole by dfrugo

16 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
382 Wyświetlenia
dfrugo
PokerStrategist

Wpis 1: Początek

Witam

Najwyższa pora zacząć mojego bloga. Jakiś czas temu nosiłem się już z takim zamiarem ale wiadomo jak to jest.. aż do tego tygodnia gdzie promocja "Od zera do bohatera" pchnęła do działania. Mam nadzieje, że blog nie powstanie tylko na potrzeby konkursowe, tylko będzie się rozwijał razem z moją grą i będzie stanowił kiedyś bazę wiedzy dla graczy na poziomie takim jak mój dzisiaj.

Coś o mnie

Swoją "przygodę" z pokerem zacząłem chyba jakieś 2 lata temu.. zresztą kto by to dokładnie pamiętał. Próbowałem wszystkiego po trochu: freerolle, cash-game, SNG. Najbardziej w mój gust trafiły oczywiście cash-games z bardzo prostego powodu: wchodzę kiedy chce, schodzę kiedy chce. Nie ma sensu chyba opisywać jak wyglądały moje mini wzloty i mini upadki skoro gram NL2 to chyba mówi samo za siebie. Kilka razy próbowałem przebrnąć przez artykuły ale zazwyczaj zatrzymywałem się w połowie sekcji brązowej. Pewnego dnia w moich myślach zrodził się nawet pomysł nagrania wideo z jednej z moich sesji i wystawienie na forum PS. Niestety skończyło się tylko na planach. Ta promocja jest idealną szansą i okazją do pracy nad sobą i swoją grą. Mam nadzieje, że będę miał szansę spróbować kiedyś treningu z profesjonalnym trenerem.

Cel

Nie chciałbym ustalać jakichś celów typu NL100 w pół roku, rok itp. Niech celem priorytetowym będzie jak najlepsza gra, bo zawsze może być lepiej praca, praca, praca no i przekroczenie NL2. =)

Pierwsze kroki

Pierwszą rzeczą, którą chciałbym zrobić to skorzystać z dobroci jakie oferuje nam przynależność do społeczeństwa PS a mianowicie z Elephanta. Niestety od paru dni nie jestem w stanie sobie z nim poradzić. Mam nadzieje, że ktoś pomoże rozwiązać mi mój problem:
problem na PP

Na zakończenie pewne rozdanie z przeszłości, jedno z tych które zostają w pamięci :heart: Szkoda, że przegrane:)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
15 odpowiedzi
dfrugo Autor wątku
dfrugo
PokerStrategist

Wpis 2: W oczekiwaniu na treningi..

Powoli wszystko się zaczyna - promocja a z nią nowe bardziej poważne podejście do zagadnienia. Każdy z uczestników poznał już swojego Morfeusza.

Jesteśmy tu bo coś wiemy ale nie potrafimy tego wyjaśnić. Po prostu to czujemy. To jest czas abyśmy poznali prawdę o pokerze. Nie można wyjaśnić czym właściwie jest. Trzeba przekonać się osobiście.

Wybór należy do Ciebie!

:diamond: Bierzesz niebieską pigułke (nie traktujesz pokera poważnie: bajka się kończy, budzisz się w swoim łóżku i wierzysz ślepo, że poker to loteria).

:heart: Bierzesz czerwoną pigułkę (czytasz artykuły, bierzesz udział w treningach, pracujesz, pracujesz ,pracujesz... zostajesz w krainie czarów i mentor pokazuje Ci jak daleko można zajść).

Ja wybrałem :heart::fuckyeah a Ty?

Niesamowite uczucie wiedzieć, że oczy takich zasłużonych graczy/trenerów skierowane są indywidualnie na każdego z nas.

:spade: W oczekiwaniu na pierwsze treningi postanowiłem sobie przejrzeć 2 pierwsze artykuły z działu psychologia i dydaktyka..
:spade: Niestety dalej nie udało mi się rozwiązać problemu związanego z Elephantem.

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
Marta
Poker Player

Cześć dfrugo!

Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko w porządku. :)

Przypominam, że promocja ruszyła w poniedziałek. Poniżej temat pierwszej lekcji:

Lekcja pierwsza - preflop

Jutro (w środę) zostanie podana lekcja numer 2.

Warto jak najszybciej wykonać zadanie numer 1, są to podstawy gry na preflopie konieczne do ogarnięcia. Budując wiedzę od podstaw (lub porządkując ją w logiczny sposób) możesz stworzyć sobie mocną bazę, która na pewno przyda się w zdobywaniu wyższych limitów. Zachęcam do nauki.

Pozdrawiam! :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
dfrugo Autor wątku
dfrugo
PokerStrategist

Wpis 3: Lekcja pierwsza - preflop

Dziękuje Marta za przypomnienie ale chciałem wszystko do końca przeczytać i obejrzeć dlatego tak późno :]

Na początek muszę się przyznać, że pierwszy raz miałem okazje zapoznać się z artykułami gry przed flopem z sekcji srebrnej a co za tym idzie mój świat wywrócił się do góry nogami. Okazało się, że mój "bożek" Starting Hands Chart nie istnieje... ?(, że jest dla graczy początkujących którzy muszą w coś bezgranicznie wierzyć żeby żyć na micro-limitach. Co prawda grając już jakiś czas zdążyłem ją lekko dostosować do swoich upodobań. Przede wszystkim przestudiowane materiały uświadomiły mi jak bardzo tight była moja gra i o jakie ręce mógłbym ją poszerzyć.

Zanim przejdę do tematu głównego lekcji pierwszej chciałbym zwrócić uwagę na dwie rzeczy (pewnie bardzo oczywiste) nad którymi zatrzymałem się na chwile podczas studiowania artykułów.
:spade: Pierwsza dotyczy ręki A8:club: z artykułu polska.pokerstrategy.com/strategy/bss/1535/1/
W momencie gdy dostajemy minraise i calluje go to jakiego ja flopa się spodziewam. As na flopie raczej nie daje nam gwarancji, że jesteśmy z przodu a przeciwnik raczej zawsze postawi cbet.
:spade: Drugą rzeczą jest to, że zakres rąk powinien być dostosowany do graczy na stole. Jak określić graczy bez używania jakiegokolwiek programu. Ogólna obserwacja? Bo żeby poznać większość zachowań danych graczy to trzeba trochę z nimi przy tym stole chyba posiedzieć.
Nie wiem czy to się tyczy tematu ale skoro się uczymy... :f_grin:

Do rzeczy...

W nawiasach będę umieszczał opcjonalnie grane ręce w zależności od zaobserwowanych zachowań graczy. Bo chyba oczywistą rzeczą jest, że dany range będzie elastyczny w zależności od sytuacji.

Zakres rąk z jakimi chciałbym otwierać

:diamond: EP - AQo, AJs, 22+ [AJo]

Na wczesnych pozycjach staram się nie grać szeroko mając na uwadze duże prawdopodobieństwo gry po flopie bez pozycji. Wyjątkiem są pockety, których gry nie potrafie sobie odmówić. To uczucie skompletowania seta na flopie..;) W miarę łatwa gra postflop.

:diamond: MP - A10o, 10Js, 22+ [KQo] ; + MP3 KQo, 78s

Na MP3 zwiększam trochę zakres granych konektorów. Jest to drugi rodzaj rąk po pocketach które lubię grać a chyba też o to chodzi żeby grać ręce z którymi się dobrze czujemy;) Według moich przemyśleń z takim rangem byłbym w stanie wyrzucić przed flopem pare lepszych rąk jak KQ-, AJ-.
Rozważyłbym trochę mniejszy zakres przy luźnej grze BU lub CO mając na uwadze grę bez pozycji po flopie przeciwko tym graczom

:diamond: LP - A2s, A10o, K10+, Q10+, J10, 22+, 45s+, 46s+

Na CO i BU poszerzam swoje konektory i dokładam gappery. W przypadku gdy któryś z graczy nie uwierzy mi w silną rękę zawsze zostaje gra z pozycją po flopie. Czasem wolę grać niższe konektory niż jakies JQo, J10o. Grając konektory staram się wyrzucić lepsze ręce z rozdania przed flopem albo poprzez cbet. Jeśli się to nie udaje to gram tylko pod kątem monstera. Wiem co chcę osiągnąć daną ręką a to chyba też ważne.

:diamond: SB - zakres jak na LP w zależności od podatności gracza na BB na kradzież blindów. Dodatkowy komentarz w tym przypadku chyba zbędny;)

Zakres rąk z którymi mam zamiar izolować limperów

Zakres rąk według mnie zależy oczywiście od graczy na stole.

:diamond: EP - AQo, AJs, 77+ [AJo]

Tutaj chyba i tak wąski range więc bez zmian. Jedyna rzecz jaka mnie zastanawia to co zrobić z pocketami. Najrozsądniej byłoby chyba zawęzić zakres gdzieś do 77+

:diamond: MP - AJo, KQs, 77+

W grze przeciwko graczom często limpującym i sprawdzającym tutaj obniżyłbym nieznacznie swój range.

:diamond: LP - A9s, A10o, J10s+, 66+

Tu mnie zastanawia czy gdy limperów jest dwóch lubi więcej to co z rękami typu 55-,56s+,JKs+. Czy można pozwolić sobie na zlimpowanie? Myśle, że agresją nie wyrzucę wszystkich z rozdania i takie karty mogą okazać się za słabe. Natomiast szkoda byłoby oddać je na późnej pozycji.

:diamond: SB - AQo, AJ, 99+

Tutaj wąsko ze względu na złą pozycje postflop.

Zakres rąk z którymi mam zamiar callować

:diamond: EP - 22+
:diamond: MP - 22+
:diamond: LP - 22+ [10Js+]
:diamond: SB - 22+

Jeśli mowa o callowaniu to jest rzeczą oczywistą sprawdzanie z pocketami, jeśli przeciwnik jest w stanie nam się wypłacić. Jeżeli ktoś już by przede mną sprawdziłby i gracze by mieli pełne stacki to pokusiłbym się na późnej pozycji o sprawdzenie z wysokimi konektorami. Inna kwestią jest jaki gracz zdecydował sie na podbicie. Jeśli gracz często decyduje się na otwarcia to poszerzyłbym może zakres rąk sprawdzających na późnej pozycji.

Podsumowując zakres rąk jest rzeczą umowną o której można by chyba wiele rozważać. Należy sobie zdawać sprawę dlaczego daną rękę rozgrywamy.

Co dała mi lekcja pierwsza:
Przede wszystkim zabrała mi trochę czasu;p A tak na poważnie...

Coś co może przydać się pokoleniom:
Najważniejszą rzeczą, której się nauczyłem podczas ostatnich dwóch dni: pomyśl jak chciałbyś daną rękę rozegrać, jakich masz graczy na stole. Nie ucz się na pamięć. POMYŚL!! W każdym rozdaniu można znaleźć subtelne różnice a diabeł tkwi w sczegółach.... :sdrink

Odpowiedz
Cytat

Cześć dfrugo !

Będzie nam się miło współpracowało myślę :)

Zacznijmy więc naszą wspólną naukę.

Jak określić graczy bez używania jakiegokolwiek programu. Ogólna obserwacja? Bo żeby poznać większość zachowań danych graczy to trzeba trochę z nimi przy tym stole chyba posiedzieć.

Jeśli nie zakupiłeś komercyjnego trackera jak PT3 / HM zachęcam do zainstalowania elephanta, gra stanie się o wiele łatwiejsza, obserwacja stołu nie będzie pochłaniać tyle naszej uwagi.

Co do lekcji, pozwolę sobie przerobić to wg pozycji, czyli napiszę wszystko do early, potem middle etc.

:diamond: EP

Nie podoba mi się włączenie 22-66, na tych limitach nie jest to mimo wszystko opłacalne (wierz mi, w longrunie tu się traci). Tak więc je wyrzuciłbym, zamiast tego dołączyłbym KQs.

Co do izolacji - range mi się jak najbardziej podoba, taki jaki powinien być range raise 1st.
Coldcall na early - dołączyłbym wysokie broadways i AXs najmocniejsze, 3betując te handy nie będziemy w stanie wyciągać max value gdyż redzy nie będą tu nigdy z gorszym zakresem grać bez pozycji.

MP

Wielu osobom to powtarzam, tu też wpiszę ;) mp1 =/ mp3, zakresy otwarć/izolacji/calla na mp1 powinny być bliższe zakresom EP, z kolei mp3 możemy nierzadko traktować jak CO (gdy mamy tight przeciwników za sobą)
Tak więc ATo i niskie SC wyrzuciłbym z range mp1, z kolei na mp3 jak najbardziej mi się podobają.
Rozszerzam nieco range izolacji, JTs+ od MP2 jest ok, ATs+, AJo+, 77+.
Na mp2/mp3 możesz też flatować KQs+ spokojnie.

LP

Otwieranie z tej pozycji zależy przede wszystkim od graczy na blindach. Na bardzo znitowanych gości masz open any2. Generalnie jeśli BU / CO są nitami, możesz traktować CO jak BU, MP3 jak CO.

56s =/ KJs, niskimi sc nie izoluję limperów, w izolacji chodzi przede wszystkim o złapanie dobrej topparki czego connectory niskie nam nie oferują + na fisha nawet z pozycją są ciężko grywalne.

Calling range mniej więcej w porządku, najważniejsze to dostosowywanie się do przeciwników.

Najważniejszą rzeczą, której się nauczyłem podczas ostatnich dwóch dni: pomyśl jak chciałbyś daną rękę rozegrać, jakich masz graczy na stole. Nie ucz się na pamięć. POMYŚL!! W każdym rozdaniu można znaleźć subtelne różnice a diabeł tkwi w sczegółach...

Do tego właśnie dążyliśmy dając taki temat lekcji _thumbsup:

pzdr i do usłyszenia wkrótce, w międzyczasie zachęcam do wypełniania lekcji drugiej !

Odpowiedz
Cytat
dfrugo Autor wątku
dfrugo
PokerStrategist

Wpis 4: Lekcja druga - outy, oddsy, implied pot oddsy, czyli nauka drawowania

Pierwsza lekcja już za nami. Czas zabrać się za podsumowanie lekcji drugiej..

Miałem okazje zapoznać się kiedyś z dwoma pierwszymi artykułami ale dobrze było sobie odświeżyć parę rzeczy. Moje liczenie odssów przy stole zazwyczaj wyglądało w sposób: prawdopodobieństwo trafienia outów = 2*outy ;)

Zadanie 1

:spade: Pierwsza jakaś wygrzebana stara ręka:

iPoker - $0.02 NL - Holdem - 9 players
Hand converted by PokerTracker 3

BB: $5.10
UTG: $2.82
UTG+1: $5.06
MP: $2.04
MP+1: $8.15
LP: $2.10
CO: $4.11
Hero (BTN): $2.02
SB: $5.13

SB posts SB $0.01, BB posts BB $0.02

Pre Flop: ($0.03) Hero has Q♣ K♣

fold, fold, fold, fold, fold, fold, Hero raises to $0.08, fold, BB raises to $0.20, Hero calls $0.12

Flop: ($0.41, 2 players) 2♦ 3♣ 4♣
BB bets $0.30, Hero calls $0.30

Turn: ($1.01, 2 players) J♣
BB bets $1.01, Hero raises to $1.52, BB calls $0.51

River: ($4.05, 2 players) 5♦

BB shows 4♠ 4♦ (Three of a Kind, Fours) (PreFlop 50%, Flop 74%, Turn 23%)
Hero shows Q♣ K♣ (Flush, King High) (PreFlop 50%, Flop 26%, Turn 77%)
Hero wins $3.78

Na flopie dostałem drawa. Moje przeliczenia:

Pot odds: 2.37:1
Moje outy: 9 lub 15 po doliczeniu over cards.
Oddsy: 4:1 po doliczeniu over cards 2.13:1

Gracz swoją agresją sugeruje silną rękę i gramy nad nim z pozycją. Te czynniki wskazują na to, że najprawdopodobniej włoży do puli na turnie jeszcze więcej. Uważam, żę dodatkowe outy za over cards mogę sobie doliczyć bo gra zawodnika z BB wskazuje na jakąś średnią pare. Oddsy sprzyjają nie mówiąc już w takim wypadku o implied pot odds. W przypadku gdy nie doliczę 6 outów do sprawdzenia potrzebowałbym 1.2$ w puli. Brakuje 0.5$, które rywal raczej dołoży na turnie. Wszystko przemawia za callem;)

:spade: Ręka druga

MP+1: $0.99
LP: $5.76
CO: $0.68
Hero (BTN): $2.21
SB: $2.52
BB: $5.00
UTG: $0.98
UTG+1: $1.00
MP: $5.13

Pre Flop: ($0.03) Hero has 9♥ 7♥

fold, fold, fold, fold, fold, fold, Hero raises to $0.08, SB calls $0.07, fold

Flop: ($0.18, 2 players) 3♥ J♥ 3♣
SB bets $0.18, Hero calls $0.18

Turn: ($0.54, 2 players) K♥
SB bets $0.54, Hero raises to $1.95, SB calls $1.41

River: ($4.44, 2 players) J♦

Hero mucks 9♥ 7♥ (Flush, King High) (PreFlop 39%, Flop 34%, Turn 86%)
SB shows K♦ J♣ (Full House, Jacks full of Kings) (PreFlop 61%, Flop 66%, Turn 14%)
SB wins $4.15

Na flopie dostałem drawa. Moje przeliczenia:

Pot odds: 2:1
Moje outy: 9
Oddsy: 4:1

Ciężko określić ile pieniędzy jest tu w stanie dołożyć SB w daleszej grze. Dlatego ciężko określić jakieś implied pot odds. Jedyne plusy, które przemawiają za sprawdzeniem to gra z pozycją do końca rozdania. Odssy wyraźnie wskazują na fold w tej sytuacji. Taka też chyba powinna być moja decyzja.

:spade: Ręka trzecia

PartyGaming - $0.02 NL - Holdem - 8 players

UTG: $2.53
UTG+1: $2.00
MP: $1.88
MP+1: $4.34
CO: $0.67
Hero (BTN): $2.79
SB: $2.04
BB: $2.00

Pre Flop: ($0.03) Hero has J♦ Q♦

fold, fold, MP calls $0.02, fold, fold, Hero calls $0.02, fold, BB checks

Flop: ($0.07, 3 players) 9♦ 5♦ T♥
BB checks, MP bets $0.07, Hero calls $0.07, BB calls $0.07

Turn: ($0.28, 3 players) T♦
BB checks, MP bets $0.27, Hero calls $0.27, fold

River: ($0.82, 2 players) Q♣
MP bets $0.78, Hero raises to $2.43 and is all-in, MP calls $0.74 and is all-in

MP shows T♣ K♣ (Three of a Kind, Tens) (PreFlop 59%, Flop 33%, Turn 20%)
Hero shows J♦ Q♦ (Flush, Queen High) (PreFlop 41%, Flop 67%, Turn 80%)
Hero wins $0.00
Hero wins $3.67

Nie analizując już gry przed flopem bo tam pewnie powinienem podbijać
Na flopie przy podbiciu gracza z MP
Pot odds: 2:1
Moje outy: 15
Oddsy: 2:1

Pot odds zgadza się z moimi oddsami dlatego na flopie chyba dobry call.
Ciekawa sytuacja na riverze gdzie przeciwnik mógł skompletować fulla. Co prawda nie jest to już tematem lekcji bo układ już jest skompletowany ale ciekawi mnie jak miała by wyglądać gra dalej w tym rozdaniu

Zadanie 2

Według mnie najważniejszymi brak pozycji znacząco wpływa na implied pot odds ponieważ:
:spade: przede wszystkim jesteśmy bardzo czytelni gdy na stół spada 3 karta pod kolor i kompletuje naszego drawa. Gra agresywna zmusza nas także do postawienia zakładu na turnie gdy przeciwnik nas sprawdzi.
:spade: Inną kwestią jest to, że gdy gramy check i ktoś za nami podbija to ciężko oszacować co dane podbicie oznacza a w konsekwencji trudno oszacować implied pot odds
Z tego wynika, że granie draw-ów bez pozycji może być cięższe i mniej dochodowe niż gra z pozycją.

Zadanie 3

TEST 1: Drawy ( https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/236/ )

:spade: Zadanie 1.1 (1pkt)
Podbijam: Ponieważ będę grał na flopie z pozycją i jako agresor.
:spade: Zadanie 1.2 (0pkt)
Pasuje: Ponieważ moje oddsy wynoszą 4:1 a pot oddsy 2.5:1. Przyznam się, że chwile zastanawiałem się nad sprawdzeniem bo być może ktoś jeszcze sprawdzi a na turnie dalej gram z pozycją. Zauważyłem też, że niepokazane jest co zrobił BB.
:spade: Zadanie 1.3 (3pkt)
Sprawdzam: Początkowo myślałem żeby sfoldować ale po dłuższym wniosku doszedłem do wniosku, że gracz z MP na pewno postawi zakład na turnie co daje nam korzystne implied pot odds.
:spade: Zadanie 1.4 (3pkt)
Sprawdzam: Ten sam tok rozumowania co w poprzednim zadaniu
:spade: Zadanie 2.1 (2pkt)
Podbjiam: Po flopie gram z pozycją
:spade: Zadanie 2.2 (3pkt)
Pasuje: Dla mnie ewidentny fold przy 6 outach. Ah i 10h mogą skompletować kolor rywalowi.
:spade: Zadanie 2.3 (1pkt)
Stawiam zakład: W tym wypadku nasze oddsy wynosza 2.53:1 przy 13 outach. Postawiłbym zakład żeby w przypadku trafienia streeta lub flasha wyciągnąć jak najwięcej oraz nie dać darmowej karty graczom zbierającym do skompletowania kierów. Chociaż darmowa karta też nie wygląda głupio może nawet i lepiej.
:spade: Zadanie 2.4 (3pkt)
Pasuje: Wszystko wskazuje na to, że ktoś skompletował flasha.

Wyniki: Otrzymałeś 16 z 24 możliwych punktów. Odpowiada to 67 %!

TEST 2: Pule wieloosobowe (1) - drawy OOP ( https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/1678/ )

:spade: Zadanie 1 (3pkt)
Call: Wielu graczy weszło w rozdanie co zwiększa szanse wygrania dużej ilości pieniędzy gdy pojawią się pomyślne karty na stole.
:spade: Zadanie 2 (3pkt)
Check: Przy tylu graczach na stole starałbym się mimo wszystko grać pasywnie
:spade: Zadanie 3 (2pkt)
Call: Według mnie zdecydowany call. Wysokie pot odds 4.36:1. Nie może być innej decyzji.
:spade: Zadanie 4 (0pkt)
Fold: Tutaj gramy bez pozycji, w przypadku trafienia flasha będziemy bardzo czytelni. Dlatego nie brałbym pod uwagę implied pot odds tylko normalne oddsy które niestety w tym przypadku nam nie sprzyjają.
:spade: Zadanie 5 (0pkt)
Call: Duże prawdopodobieństwom, że któryś z graczy nas spłaci w przypadku skompletowania przez nas flasha. Być może starałbym się zagrać na turnie linią check/call, check/raise w przypadku flasha.
:spade: Zadanie 6 (3pkt)
Call: Tutaj z pewnością call. Dobre pot odds na sprawdzenie.
:spade: Zadanie 7 (3pkt)
Check: Karta, która spada na flopie nie poprawia naszej reki a gramy dalej przeciwko dwóm graczom
:spade: Zadanie 8 (3pkt)
Bet: Nie ma sensu chyba zwalniać gry. Wypłacą nas tutaj wszystkie Ax.
:spade: Zadanie 9 (2pkt)
Check: Bardzo dużo outów. Niestety mamy przeciwko sobie wielu graczy. Starałbym się zagrać check/call
:spade: Zadanie 10 (3pkt)
Raise: Bardzo dużo outów i można zagrać agresywnie.
:spade: Zadanie 11 (3pkt)
Raise: Przy tylu outach próbuje zagrać check/raise na zmuszenie agresora do zrzucenia swojej ręki. Jeśli się to nie uda to zawsze zostaję mi dużo outów na skompletowanie flasha bądź strita.
:spade: Zadanie 12 (0pkt)
Call: Tu także nie może być innej opcji jak call. Za nami jeszcze UTG może sprawdzić. W przypadku skompletowania drawa MP raczej i tak będzie skłonny dorzucić coś do puli.

Otrzymałeś 25 z 35 możliwych punktów. Odpowiada to 71 % !

TEST 3: Pule wieloosobowe (2) - drawy IP ( https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/1694/ )

:spade: Zadanie 1 (3pkt)
Call: Dobra pozycja do gry postflop. Wzrosło pot odds dzieki sprawdzeniu kilku graczy.
Call: Sprawdzam ze względu, że nawet w przypadku gdy nie skompletuje flasha na turnie mogą pojawić mi się karty które dadzą mi dodatkowe outy pod gutshota. Na turnie będę grał dalej z pozycją.
:spade: Zadanie 3 (3pkt)
Call: Sprawdzam przy dobych implied pot odds.
:spade: Zadanie 4 (3pkt)
Call: Sprawdzam przy niskim podbiciu i z szansą, że za mną ktoś jeszcze powiekszy pule.
:spade: Zadanie 5 (1pkt)
Check: Nie chce donkbetować przy tylu graczach. Czekam na darmową karte.
Fold: Zbyt małe pot odds żeby sprawdzić tego allina
Call: Dobre implied pot odds. Na turnie doszły nam 3 dodatkowe outy.
Raise: Jedno z cięższych zadań jak dla mnie. Patrząc na gracza który podbijał widziałbym u niego Qx. Nie wydaje mi się zeby miał taki rozrzut na ręce jak Q7, Q4. Coś raczej jak QJ,QK,QA
Jest trochę outów poprawiających nasz układ. Możemy na turnie dostać też drawa do koloru. Przy sprawdzeniu tylu graczy zdecydowałbym się na call.
:spade: Zadanie 10 (3pkt)
Raise: Bardzo dużo outów. Gracz stawia cbeta i albo wyrzucimy go z rozdania z lepszą ręką albo jest duze prawdopodobieństwo, że uda skompletować nam się jakiś mocny układ.
:spade: Zadanie 11 (3pkt)
Call: gra rywala wygląda na jakiś wysoki pocket. Według mnie przy tylu outach: kiery, 5tki, 10tki, 8ki powinien być call.
:spade: Zadanie 12 (3pkt)
Fold: Nasze odssy 3.27:1 przy pot odds 1.5:1 nie dają nam możliwości sprawdzenia tego allina.

Otrzymałeś 33 z 36 możliwych punktów. Odpowiada to 92 % !

Wreszcie jakiś dobry wynik :D

Testy zmusiły mnie do bardzo długiego wysiłku umysłowego w niektórych sytuacjach. Była to chyba najbardziej wyczerpująca część zadania. Tym bardziej, że niektóre ręce naprawdę nie były proste do oceny przynajmniej dla mnie. Zresztą widać to po wynikach z poszczególnych pytań.

Co dała mi lekcja druga:
Lepsze przyjrzenie się i oswojenie z zagadnieniami odssów i pot oddsów. Zawsze musiałem zastanowić się chwile jak policzyć odssy w niektórych sytuacjach na stole. Po przerobieniu tych testów niektóre rzeczy automatycznie wklepuje się w kalkulator :P Spotkałem się z wieloma ciekawymi sytuacjami nad którymi miałem okazje się zastanowić, które napewno kiedyś zaprocentują na stole..
Pozdrawiam do następnego zadania;)

Odpowiedz
Cytat
dfrugo Autor wątku
dfrugo
PokerStrategist

Wpis 5: Lekcja trzecia - flop, zakład kontynuacyjny

Nie ma przerwy... jesteśmy na półmetku naszej przygody i czas na podsumowanie lekcji trzeciej.

Zadanie 1

Miało być jednym zdaniem więc będzie jednym zdaniem.. ;)
Najważniejsze czynniki które wpływają na mój c-bet:
:spade: Przeciwnik/cy duży współczynnik fold na c-bet
:spade: Trafiam co najmniej top-pair (w celu ochrony ręki)
:spade: Przy dwóch i więcej graczach w przypadku nie trafienia co najmniej top pair lub silnego drawa nie decyduje się na c-bet. Unikam sytuacji czystego blefu dla wielu graczy.
:spade:Robię c-beta gdy flop jest dla mnie przyjazny. Nie jest za bardzo drawowaty i nie trafia w range przeciwnika oraz jest dobry do blefu w przypadku gdy nie trafiłem swojej ręki.

Zadanie 2

No trochę się naszukałem rąk które miałyby spełniać założenia zadania
:spade: Reka pierwsza

LP: $2.00
Hero (CO): $2.00
BTN: $1.52
SB: $1.25
BB: $6.05
UTG: $1.00
UTG+1: $2.41
MP: $1.00
MP+1: $6.60

SB posts SB $0.01, BB posts BB $0.02, MP posts DB $0.02

Pre Flop: ($0.05) Hero has K♦ K♠

fold, fold, MP checks, MP+1 raises to $0.10, LP calls $0.10, Hero raises to $0.38, fold, fold, fold, fold, fold, LP calls $0.28

Flop: ($0.91, 2 players) A♣ 6♣ 8♣
LP checks, Hero bets $0.72, LP raises to $1.62, fold

Flop jeden z gorszych na jaki mogłem trafić. Przegrywam z Ax oraz wiele rąk mnie tu sprawdza które mogą się poprawić. Ja stawiając c-bet w tym przypadku za bardzo związałem się z pulą a moja ręka ma znikome szanse na poprawe. Wydaje mi się, że mimo wszystko można by rozważyć check/fold.

iPoker - $0.02 NL - Holdem - 8 players

UTG+1: $3.53
MP: $1.17
Hero (MP+1): $2.11
CO: $5.00
BTN: $1.97
SB: $2.11
BB: $1.00
UTG: $2.05

Pre Flop: ($0.03) Hero has Q♠ A♥

fold, fold, fold, Hero raises to $0.08, fold, BTN calls $0.08, fold, fold

Flop: ($0.19, 2 players) J♣ 3♣ 9♣
Hero bets $0.14, BTN calls $0.14

Turn: ($0.47, 2 players) 2♦
Hero checks, BTN bets $0.23, fold

Flop niestety bardzo drowowaty. Mój cbet jest czystym blefem. Nie mam zbyt wielu szans na poprawe ręki. Gram bez pozycji. Przy takim flopie rywal mógł trafić chociażby jakiegoś drawa którego nie zrzuci. Wszystko wskazuje na to, że powinienem od razu na flopie odpuścić i zagrać check/fold

UTG: $1.68
UTG+1: $1.18
MP: $0.98
MP+1: $5.99
LP: $0.75
BTN: $0.58
SB: $5.14

Pre Flop: ($0.03) Hero has 8♦ 6♦

fold, fold, fold, fold, fold, Hero raises to $0.08, BTN calls $0.08, fold, fold

Flop: ($0.19, 2 players) J♦ 2♥ K♥

Turn: ($0.47, 2 players) T♥
Hero checks, BTN bets $0.36, fold

Gracz na BTN sprawdza moje podbicie przed flopem i jestem zmuszony do gry bez pozycji. Stawiam zakład w celu zbadania sytuacji jednak zastanawiam sięczy nie byłoby tutaj dobre też check/fold. Flop dla mnie nie jest zbyt dobry. Wiele rąk które trafiają w range przeciwnika mnie tutaj sprawdzi. Jakieś Kx, JT+. AT+. Moja ręka nie ma raczej szans na poprawe.

Zadanie 3

TEST 1: Gra po flopie - w grze przed flopem podbiłeś ( https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/473/ )

:spade: Zadanie 1 (0pkt)
a) Silna reka gotowa
:spade: Zadanie 2 (1pkt)
c) Trash
:spade: Zadanie 3 (1pkt)
a) Silna ręka gotowa - ponieważ przy takim flopie ciężko by było aby ktoś skompletował coś lepszego
:spade: Zadanie 4 (1.5pkt)
d) Żadna z odpowiedzi nie jest właściwa. - Prawidłową odpowiedzią według mnie powinna być średnia ręka
:spade: Zadanie 5 (2pkt)
a) call - przy tylu outach wydaje mi się, że sprawdzenie będzie dochodowe tym bardziej, że gramy w podbitej puli
:spade: Zadanie 6 (2pkt)
b) Fold: W tym wypadku nasze oddsy nie są wystarczające żeby sprawdzić
c) Jeszcze raz podbić do ~55BB - Czekanie jest tutaj chyba złym rozwiązaniem bo bije nas tylko KK i 2x. Dajemy szane drawom obejrzeć darmową karte. Zostaje tylko przebicie. Podbicie co prawda angażuje ponad połowe naszego stacka ale zagraniem allin wyrzuciłbym drawy z rozdania czego zrobić nie chce.
a) Call, aby grać slowplay - Początkowo myślałem nad małym przebiciem. Jednak flop jest suchy a przeciwnik raczej na turnie powinien kontynuować agresje. Dlatego spróbowałbym gry slowplay.
a) Fold - za słabe oddsy aby sprawdzić to podbicie.
:spade: Zadanie 10 (2pkt)
a) Bet ~15BB - Nie chce dawać darmowej karty bo jest możliwość skompletowania koloru. Zakład na turnie umożliwi mi najprawdopodobniej na riverze gre check bez inwestowania dodatkowych pieniędzy aby dojść do showdownu.
:spade: Zadanie 11 (2pkt)
b) Fold - Bije nas tutaj wiele rąk i niestety nasz ukłąd jest najprawdopodobniej za słaby aby sprawdzić to podbicie.

Zdobyłeś 19 z 21 możliwych punktów. Odpowiada to 90 %!
Ah, normalnie aż się przez chwilę dumny poczułem;)

TEST 1: Zakład kontynuacyjny w grze z pozycją( https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/862/ )

:spade: Zadanie 1 (2pkt)
Bet/fold - Dobry flop do blefu + wysokie VPIP rywala, który najprawdopodobniej nie trafia flopa
:spade: Zadanie 2 (2pkt)
Bet/fold - Flop nadaje się do zakładu kontynuacyjnego. Tylko zacząłem się zastanawiać po co taki zakład postawić. Sprawdzą nas raczej tutaj tylko lepsze ręce Tx albo wyższy pocket. Jednak stawiam zakład bo nie chce dać darmowej karty jakimś broadwayom Ax które mogłyby się poprawić na turnie.
Bet - Stawiam niski zakład z nadzieją, że sprawdzą mnie wszystkie Ax lub pockety. Nie chce grać check przy takim wsp. AF rywala ponieważ mógłbym nie wyciągnąć watrtości z mojego monstera.
Bet/call - Stawiam zakład kontynuacyjny w celu zobaczenie dwóch darmowych kart w przypadku gdyby gracz z BB mnie sprawdził. mam 6 outów które mogą poprawić moją rekę. Zastanawiam się tylko między bet/call bet/fold. Wybrałem bet/call w celu zobaczenie dodatkowej karty, która być może poprawiła by mi rękę albo dała dodatkowe outy do flasha albo gutshota.
Check behind - decyduje się na zagranie check bo rywal może nie uwierzyć w naszą rękę. Zakładem nie zmuszę lepszych rąk do spasowania.
Bet/call (push) Stawiam zakład kontynuacyjny gdyż jest duza szansa, że moja ręka się jeszcze poprawi.
Raise - na flopie mam ponad 12 outów więc takie zagranie będzie dochodowe na flopie. Generuje dodatkowe fold equity. W przypadku sprawdzenie na turnie moje equity mogłoby znacznie spaść.
Bet/fold - Flop dobry do zakładu c-bet. W przypadku przebicia musimy spasować bo mało prawdopodobne, że rywal ma gorszą rękę.
:spade: Zadanie 9 (3pkt)
Bet/broke - Zdecydowanie nie ma na co czekać. Flop bardzo niebezpieczny i nie daję rywalom darmowej karty.
Bet/fold - Stawiam zakład kontynuający z overparą jednak w przypadku przebicia rzadko będę z przodu ponieważ bardzo wiele rąk mogło trafić lepiej.
Bet/fold - Stawiam zakład kontynuacyjny bo raczej na showdownie nie wygram. Jeśli nie zmusze rywali do spasowania gram check/fold
:spade: Zadanie 12 (1pkt)
Bet/call - Mało prawdopodobne żeby ktoś trafił 4ke. w tej sytuacji często będę z przodu.

Otrzymałeś 23 z 27 możliwych punktów. Odpowiada to 85 %!

Nie jest najgorzej ;) Największe problemy miałem z zadaniem 4 i 5. Wydaje mi się, że za bardzo przekombinowałem. Jak widać w takich przypadkach bet/fold jest najrozsądniejszym rozwiązaniem

Co dała mi lekcja trzecia:
Jak dla mnie była to najciekawsza lekcja, która napewno poprawi w jakiś sposób moją grę. Wiem o tym, że zbyt często stawiam zakład kontynuacyjny. Miałem okazję przypomnieć sobie kiedy bezwzględnie nie powinienem tego robić i kiedy nie jest to wskazane. No i jak w każdej lekcji miałem okazje zobaczyć dużo ciekawych sytuacji, które mogą każdego spotkać przy stole. Według mnie dzięki temu można wyszkolić w sobie pewien instynkt dzięki któremu wzrośnie liczba dobrze podejmowanych decyzji;)
Pozdrawiam do nastepnej lekcji.

Odpowiedz
Cytat

Hejho !

Podoba mi się stopień Twojego zaangażowania w cały ten projekt. Jestem pewien, że jeśli dalej będziesz szedł drogą to przebicie kolejnych stawek będzie tylko formalnością. Trzymam kciuki za Twój progres _thumbsup:

Przejdźmy teraz do analizy lekcji nr 2.

Pierwsza jakaś wygrzebana stara ręka

Call pre jest ok. Drawowanie w 3bet potach różni się znacznie od single raise potów. Generalnie mamy o wiele większe IO z uwagi na to, że częściej range agresora jest węższy in rzadko on tu zrzuci overpairs nawet na uzupełnionym flush:c. Spot rozegrany poprawnie

Hand no 2

Jak dla mnie wp. Linia przeciwnika wskazuje, że nie jest jakimś rozgarniętym graczem. Każdy A:h tu wrzuci, Jx, Kx tak samo, jak ma tripsa nigdy nie zrzuci.

Hand no 3

Limp pre to spory błąd, QJs jest wystarczająco mocnym handem byś to już tutaj podbił. As played na flopie masz ez raise/broke, masz outy do oesd + fd:d, jest ich multum i stackoff będzie tu praktycznie zawsze profitowy. Raise na T jest ok, jeśli MP to fish, bo tripsa nigdy tu nie zrzuci. As played river to dla mnie tylko call, zbyt dużo FH / lepszych flush:d jest w jego range i ship to lekki overkill dla naszego handu

Zadanie 2

Według mnie najważniejszymi brak pozycji znacząco wpływa na implied pot odds ponieważ:
:spade: przede wszystkim jesteśmy bardzo czytelni gdy na stół spada 3 karta pod kolor i kompletuje naszego drawa. Gra agresywna zmusza nas także do postawienia zakładu na turnie gdy przeciwnik nas sprawdzi.
:spade: Inną kwestią jest to, że gdy gramy check i ktoś za nami podbija to ciężko oszacować co dane podbicie oznacza a w konsekwencji trudno oszacować implied pot odds
Z tego wynika, że granie draw-ów bez pozycji może być cięższe i mniej dochodowe niż gra z pozycją.[\quote]

Bardzo dobre wnioski. Cieszę się z tego, że zdajesz sobie sprawy z wagi pozycji, szczególnie gdy nasz układ to nie made hand a ręka drawująca i jak ciężko gra się takie układy nie mogąc kontrolować spota.

Przejdźmy teraz do omówienia quizów.

I

1.1. - ja tu gram po prostu fold, nie jestem fanem limpowania a 45s nie jest dobrym handem do izolacji fishy. Wolę tu zaczynać od 89s jako bottom range SC do izolacji.

1.2 - call jest ok, masz w spocie CSa, który nie zrzuci się z jakimkolwiek SDvalue + pula jest na tyle niska, że możesz tanio drawować ten flop

2.3 - fold jest ok, bo nie mamy tu nic poza drawem do 6 outów, villain jest pasywny i najczęściej ma tu seta/2pairs gdy gra ch/r, nasze IO są jeszcze do przyjęcia, dlatego call jest na pograniczu, ale ja tu również wolę mimo wszystko fold.

II

4 - raise jest ok, bo reg zrzucić tu musi TP nawet, w razie calla mamy outy. Tutaj agresja > pasywne drawowanie, wykorzystujemy FEq by zgarnąć pulę już teraz a w razie calla mieć swoje outy.

5 - wpadamy w pułapkę reversed IO, opłacimy się lepszym flushom gdy trafimy a czasem UTG zagra ship zmuszając nas do foldu przez co robimy z siebie dead money

12 - problem jest taki, że overpairs jak i wiele innego sdvalue zrzuci nam do betów na skompletowanym draw, na blanku nasze equity drastycznie spada. Polecam zwiększenie agresji postflop, tego typu combo drawy możesz śmiało grać b. agresywnie. W tym spocie jest to dla mnie ez raise/broke.

III

5 - wykorzystując pozycję możesz spokojnie próbować przejąć pulę już teraz. Qx wykorzystujesz jako scary card, w razie calla masz outy do swojego drawu.

9 - close spot, jednak ja tu również wolę fold. Problem jest taki, że zbyt często lecimy na split / na wielu T zmuszeni jesteśmy do foldu by takie zagranie było w longrunie coś więcej niż breakeven

Co dała mi lekcja druga:
Lepsze przyjrzenie się i oswojenie z zagadnieniami odssów i pot oddsów. Zawsze musiałem zastanowić się chwile jak policzyć odssy w niektórych sytuacjach na stole. Po przerobieniu tych testów niektóre rzeczy automatycznie wklepuje się w kalkulator Spotkałem się z wieloma ciekawymi sytuacjami nad którymi miałem okazje się zastanowić, które napewno kiedyś zaprocentują na stole..

Cieszę się, że zmotywowałeś się do przebrnięcia przez dla niektórych nudne i żmudne analizy czysto teoretyczne. Możesz mi zaufać, zaprocentuje to w najbliższej przyszłości a spoty z drawami przyjdą Ci o wiele łatwiej do rozgrywania.

Keep up the good work
_thumbsup:

pzdr

Odpowiedz
Cytat

Hejho !

Ładny bloczek naukowy ;) Jestem pewien, że Twoja nauka nie pójdzie na marne i czas poświęcony analizom i treningowi teoretycznemu zaprocentuje bezpośrednio przy stolikach :sdrink

Przejdźmy do samej analizy lekcji 3.

Napisane przez dfrugo
Wpis 5: Lekcja trzecia - flop, zakład kontynuacyjny

Nie ma przerwy... jesteśmy na półmetku naszej przygody i czas na podsumowanie lekcji trzeciej.

Zadanie 1

Miało być jednym zdaniem więc będzie jednym zdaniem.. ;)
Najważniejsze czynniki które wpływają na mój c-bet:
:spade: Przeciwnik/cy duży współczynnik fold na c-bet
Jak to wpływa na Twój cbet ?
:spade: Trafiam co najmniej top-pair (w celu ochrony ręki)
:spade: Przy dwóch i więcej graczach w przypadku nie trafienia co najmniej top pair lub silnego drawa nie decyduje się na c-bet. Unikam sytuacji czystego blefu dla wielu graczy.
:spade:Robię c-beta gdy flop jest dla mnie przyjazny. Nie jest za bardzo drawowaty i nie trafia w range przeciwnika oraz jest dobry do blefu w przypadku gdy nie trafiłem swojej ręki.
Na skoordynowanych boardach musisz bronić tak czy siak swoich silnych układów, jako bluff większość spotów z drawy boardami będziemy spokojnie unikać

Zadanie 2

No trochę się naszukałem rąk które miałyby spełniać założenia zadania
:spade: Reka pierwsza

BTN: $1.52
SB: $1.25
BB: $6.05
UTG: $1.00
UTG+1: $2.41
MP: $1.00
MP+1: $6.60

SB posts SB $0.01, BB posts BB $0.02, MP posts DB $0.02

Pre Flop: ($0.05) Hero has K♦ K♠

fold, fold, MP checks, MP+1 raises to $0.10, LP calls $0.10, Hero raises to $0.38, fold, fold, fold, fold, fold, LP calls $0.28

Flop: ($0.91, 2 players) A♣ 6♣ 8♣
LP checks, Hero bets $0.72, LP raises to $1.62, fold

Flop jeden z gorszych na jaki mogłem trafić. Przegrywam z Ax oraz wiele rąk mnie tu sprawdza które mogą się poprawić. Ja stawiając c-bet w tym przypadku za bardzo związałem się z pulą a moja ręka ma znikome szanse na poprawe. Wydaje mi się, że mimo wszystko można by rozważyć check/fold.

Close spot, generalnie będąc tu na pozycji + sqz spot można grać chback. Jeśli już decydowałeś się na cbet - $0.55-$0.6 w zupełności wystarczy.

UTG+1: $3.53
MP: $1.17
Hero (MP+1): $2.11
CO: $5.00
BTN: $1.97
SB: $2.11
BB: $1.00
UTG: $2.05

Pre Flop: ($0.03) Hero has Q♠ A♥

fold, fold, fold, Hero raises to $0.08, fold, BTN calls $0.08, fold, fold

Flop: ($0.19, 2 players) J♣ 3♣ 9♣

Turn: ($0.47, 2 players) 2♦
Hero checks, BTN bets $0.23, fold

Flop niestety bardzo drowowaty. Mój cbet jest czystym blefem. Nie mam zbyt wielu szans na poprawe ręki. Gram bez pozycji. Przy takim flopie rywal mógł trafić chociażby jakiegoś drawa którego nie zrzuci. Wszystko wskazuje na to, że powinienem od razu na flopie odpuścić i zagrać check/fold

Nie mając info o przeciwniku ch/f jest najlepszym rozwiązaniem, bez pozycji będziemy musieli często ch/f masę T nietrafionych

UTG: $1.68
UTG+1: $1.18
MP: $0.98
MP+1: $5.99
LP: $0.75
BTN: $0.58

Pre Flop: ($0.03) Hero has 8♦ 6♦

fold, fold, fold, fold, fold, Hero raises to $0.08, BTN calls $0.08, fold, fold

Flop: ($0.19, 2 players) J♦ 2♥ K♥

Turn: ($0.47, 2 players) T♥
Hero checks, BTN bets $0.36, fold

Gracz na BTN sprawdza moje podbicie przed flopem i jestem zmuszony do gry bez pozycji. Stawiam zakład w celu zbadania sytuacji jednak zastanawiam sięczy nie byłoby tutaj dobre też check/fold. Flop dla mnie nie jest zbyt dobry. Wiele rąk które trafiają w range przeciwnika mnie tutaj sprawdzi. Jakieś Kx, JT+. AT+. Moja ręka nie ma raczej szans na poprawe.

Spokojny ch/f, grasz bez pozycji, nie zrzucisz tu Jx, Kx, FD:h, b. często zmuszony jesteś do foldowania kolejnych streetów.

Zadanie 3

TEST 1: Gra po flopie - w grze przed flopem podbiłeś ( https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/473/ )

:spade: Zadanie 1 (0pkt)
a) Silna reka gotowa
Gołe A-high nigdy nie jest gotowym handem ;) Masz combo draw, b. silny, z nutsowym potencjałem, ale wciąż przegrywasz z 23o
:spade: Zadanie 2 (1pkt)
c) Trash
:spade: Zadanie 3 (1pkt)
a) Silna ręka gotowa - ponieważ przy takim flopie ciężko by było aby ktoś skompletował coś lepszego
:spade: Zadanie 4 (1.5pkt)
d) Żadna z odpowiedzi nie jest właściwa. - Prawidłową odpowiedzią według mnie powinna być średnia ręka
:spade: Zadanie 5 (2pkt)
a) call - przy tylu outach wydaje mi się, że sprawdzenie będzie dochodowe tym bardziej, że gramy w podbitej puli
b) Fold: W tym wypadku nasze oddsy nie są wystarczające żeby sprawdzić
c) Jeszcze raz podbić do ~55BB - Czekanie jest tutaj chyba złym rozwiązaniem bo bije nas tylko KK i 2x. Dajemy szane drawom obejrzeć darmową karte. Zostaje tylko przebicie. Podbicie co prawda angażuje ponad połowe naszego stacka ale zagraniem allin wyrzuciłbym drawy z rozdania czego zrobić nie chce.
a) Call, aby grać slowplay - Początkowo myślałem nad małym przebiciem. Jednak flop jest suchy a przeciwnik raczej na turnie powinien kontynuować agresje. Dlatego spróbowałbym gry slowplay.
a) Fold - za słabe oddsy aby sprawdzić to podbicie.
a) Bet ~15BB - Nie chce dawać darmowej karty bo jest możliwość skompletowania koloru. Zakład na turnie umożliwi mi najprawdopodobniej na riverze gre check bez inwestowania dodatkowych pieniędzy aby dojść do showdownu.
b) Fold - Bije nas tutaj wiele rąk i niestety nasz ukłąd jest najprawdopodobniej za słaby aby sprawdzić to podbicie.
Przy tych oddsach mimo wszystko nie potrafię zrzucić tu TPTK na unka, gdzie on blockbetować może każdą gorszą TP
Zdobyłeś 19 z 21 możliwych punktów. Odpowiada to 90 %!
Ah, normalnie aż się przez chwilę dumny poczułem;)
Anywayz - b. ładny wynik _thumbsup:

TEST 1: Zakład kontynuacyjny w grze z pozycją( https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/862/ )

:spade: Zadanie 1 (2pkt)
Bet/fold - Dobry flop do blefu + wysokie VPIP rywala, który najprawdopodobniej nie trafia flopa
:spade: Zadanie 2 (2pkt)
Bet/fold - Flop nadaje się do zakładu kontynuacyjnego. Tylko zacząłem się zastanawiać po co taki zakład postawić. Sprawdzą nas raczej tutaj tylko lepsze ręce Tx albo wyższy pocket. Jednak stawiam zakład bo nie chce dać darmowej karty jakimś broadwayom Ax które mogłyby się poprawić na turnie.
Bet - Stawiam niski zakład z nadzieją, że sprawdzą mnie wszystkie Ax lub pockety. Nie chce grać check przy takim wsp. AF rywala ponieważ mógłbym nie wyciągnąć watrtości z mojego monstera.
Bet/call - Stawiam zakład kontynuacyjny w celu zobaczenie dwóch darmowych kart w przypadku gdyby gracz z BB mnie sprawdził. mam 6 outów które mogą poprawić moją rekę. Zastanawiam się tylko między bet/call bet/fold. Wybrałem bet/call w celu zobaczenie dodatkowej karty, która być może poprawiła by mi rękę albo dała dodatkowe outy do flasha albo gutshota.
Pasywny fish jak gra Ci tu ch/r to nawet jak trafisz Ax możesz być dead, dlatego jest to palenie kasy.
Check behind - decyduje się na zagranie check bo rywal może nie uwierzyć w naszą rękę. Zakładem nie zmuszę lepszych rąk do spasowania.
W analogicznym spocie wyżej chcesz grać bet/call a tutaj chback ? Tutaj jestem chętniejszy do gry cbet, bo masa crapu u fisha nie zrzuci a my z pozycją całkowicie kontrolujemy grę :)
Bet/call (push) Stawiam zakład kontynuacyjny gdyż jest duza szansa, że moja ręka się jeszcze poprawi.
Raise - na flopie mam ponad 12 outów więc takie zagranie będzie dochodowe na flopie. Generuje dodatkowe fold equity. W przypadku sprawdzenie na turnie moje equity mogłoby znacznie spaść.
Bet/fold - Flop dobry do zakładu c-bet. W przypadku przebicia musimy spasować bo mało prawdopodobne, że rywal ma gorszą rękę.
:spade: Zadanie 9 (3pkt)
Bet/broke - Zdecydowanie nie ma na co czekać. Flop bardzo niebezpieczny i nie daję rywalom darmowej karty.
Bet/fold - Stawiam zakład kontynuający z overparą jednak w przypadku przebicia rzadko będę z przodu ponieważ bardzo wiele rąk mogło trafić lepiej.
Bet/fold - Stawiam zakład kontynuacyjny bo raczej na showdownie nie wygram. Jeśli nie zmusze rywali do spasowania gram check/fold
:spade: Zadanie 12 (1pkt)
Bet/call - Mało prawdopodobne żeby ktoś trafił 4ke. w tej sytuacji często będę z przodu.
Nah, fish ch/r ma tu b. mocno przy swojej małej agresji, będzie to prócz 4x masa lepszych overpairs, ch/r od SB to zawsze QQ+ lub 4x
Otrzymałeś 23 z 27 możliwych punktów. Odpowiada to 85 %!

Nie jest najgorzej ;) Największe problemy miałem z zadaniem 4 i 5. Wydaje mi się, że za bardzo przekombinowałem. Jak widać w takich przypadkach bet/fold jest najrozsądniejszym rozwiązaniem

Co dała mi lekcja trzecia:
Jak dla mnie była to najciekawsza lekcja, która napewno poprawi w jakiś sposób moją grę. Wiem o tym, że zbyt często stawiam zakład kontynuacyjny. Miałem okazję przypomnieć sobie kiedy bezwzględnie nie powinienem tego robić i kiedy nie jest to wskazane. No i jak w każdej lekcji miałem okazje zobaczyć dużo ciekawych sytuacji, które mogą każdego spotkać przy stole. Według mnie dzięki temu można wyszkolić w sobie pewien instynkt dzięki któremu wzrośnie liczba dobrze podejmowanych decyzji;)
Pozdrawiam do nastepnej lekcji.

Jestem pewien, że po takim przyłożeniu się do gry na flopie będziesz lepiej rozumiał dane spoty a decyzje czy cbetować czy odpuścić nie będą już tak ciężkie jak wcześniej.

Daj proszę znać, czy pasuje Ci forma w jakiej teraz odpowiedziałem - bezpośrednio pod Twoimi wypowiedziami. Mi wypełnia się to szybciej, nie muszę tyle przerzucać a i Tobie powinno być wygodniej i wygląda to bardziej przejrzyście.

Podoba mi się Twoje zaangażowanie, keep up the good work ! :sdrink

Odpowiedz
Cytat
dlrzz
PokerStrategist

Witam,

Pojawiła się już lekcja 5, ale wciąż u Ciebie brakuje 4. Do roboty! :)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
dfrugo Autor wątku
dfrugo
PokerStrategist

Wpis 6: Lekcja czwarta - podstawy gry na turnie

Witam. Zaczne od spraw organizacyjnych. Forma odpowiedzi jak najbardziej mi odpowiada. Szybciej cokolwiek znaleźć ;) Miałem ostatnio bardzo mało czasu stąd leciutki poślizg.

Zadanie 1

Na początek, krótko o moich przemyśleniach gry na turnie:

Głównym czynnikiem jaki ma wpływ na naszą gre na turnie jest z pewnością to z jakim przeciwnikiem mamy do czynienia. W przypadku gdy mamy made hand rozważamy 2 zagrania. Możemy albo betować albo czekać. Powinniśmy zastanowić się która z tych decyzji da nam większe korzyści. Zazwyczaj będzie to decyzja o postawieniu zakładu, w celu ochrony ręki. Jednak w niektórych sytuacjach może okazać się korzystniejsze zwolnienie gry. Jednak aby takie zagranie było opłacalne muszą zostać spełnione odpowiednie warunki:
:spade: stół nie umożliwia drawów
:spade: przeciwnik wykazuje dużą skłonność do blefu. Jesteśmy prawie pewni, że w przypadku naszego check, rywal zdecyduje się postawić zakład.
Kolejnym z elementów na jaki powinniśmy zwrócić uwagę jest zakres rąk z jakimi przeciwnik może grać. Czy na stole leżą karty które mogły dać mu silny układ. W przypadku gracza tight być gotowym na zagranie bet/fold w przypadku przebicia.

Zadanie 2

:spade: Pierwsza ręka

MP+1: $2.00
CO: $5.39
BTN: $4.92
Hero (SB): $2.00
BB: $1.10
UTG: $1.74
UTG+1: $3.36
MP: $2.03

Hero posts SB $0.01, BB posts BB $0.02

Pre Flop: ($0.03) Hero has A♣ K♥

fold, UTG+1 calls $0.02, fold, fold, fold, fold, Hero raises to $0.10, fold, UTG+1 calls $0.08

Flop: ($0.22, 2 players) 3♦ 5♦ 7♣
Hero bets $0.16, UTG+1 calls $0.16

Turn: ($0.54, 2 players) A♥
Hero bets $0.40, UTG+1 raises to $1.74, Hero calls $1.34

River: ($4.02, 2 players) 8♦

Spoiler

Hero mucks A♣ K♥ (One Pair, Aces) (PreFlop 70%, Flop 44%, Turn 66%)
UTG+1 shows 2♦ A♦ (Flush, Ace High) (PreFlop 30%, Flop 56%, Turn 34%)
UTG+1 wins $3.76

Gram tutaj bez pozycji. Flop bardzo śliski więc c-bet wątpliwy. Jednak zajmujemy się grą na turnie. Na turnie spada mi A. Stawiam zakład w celu ochrony ręki. Czekanie nie wchodzi w grę przy takim stole.

UTG: $5.53
Hero (UTG+1): $2.27
MP: $0.97
MP+1: $1.31
LP: $1.79
CO: $6.49
BTN: $0.98

Pre Flop: ($0.03) Hero has K♠ K♦

fold, Hero raises to $0.08, fold, fold, fold, fold, BTN calls $0.08, fold, fold

Flop: ($0.19, 2 players) 2♥ 4♥ 9♠

Turn: ($0.47, 2 players) A♦
Hero bets $0.35, fold

Spoiler

Hero shows K♠ K♦ (One Pair, Kings)
Hero wins $0.44

Tutaj niestety na turnie spada As. Postawiłem zakład ponieważ w dalszym ciągu możliwe drawy i nie chce dać darmowej karty. Przeciwnik niekoniecznie mógł czekać na asa.

:spade: ręka trzecia
Jakieś stare znalezione rozdanie

MP: $3.74
MP+1: $4.30
CO: $11.19
Hero (BTN): $2.06
SB: $4.83
BB: $2.03
UTG: $2.00
UTG+1: $3.96

Pre Flop: ($0.03) Hero has A♦ T♠

Flop: ($0.18, 2 players) J♠ A♠ 4♠
SB checks, Hero bets $0.13, SB raises to $0.32, Hero calls $0.19

Turn: ($0.82, 2 players) 7♠
SB bets $0.40, Hero calls $0.40

River: ($1.62, 2 players) 8♦
SB checks, Hero checks

Spoiler

Hero shows A♦ T♠ (Flush, Ace High) (PreFlop 68%, Flop 89%, Turn 100%)
SB shows Q♣ T♣ (High Card, Ace) (PreFlop 32%, Flop 11%, Turn 0%)
Hero wins $1.52

Na flopie dziwny zagranie check/raise. Dziś pewnie byłby to fold z mojej strony. RIVER: podbicie niezbyt wysokie dlatego zdecydowałem się na sprawdzenie.

Zadanie 3

TEST: Turn Turn Turn! ( https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/181/ )

:spade: Zadanie 1 ()
Bet/fold - stawiam zakład ponieważ przeciwnik nie zawsze mógł skompletować kolor. Natomiast moja ręka także ma jeszcze szanse poprawić się. Jednak w przypadku przebicia na takim stole będę musiał poddać rękę.
Sprawdzam: Dziwny bet za mniej niż połowę puli. Sprawdzam ze względu, że oprócz mojej overpair posiadam uty na flasha.
Bet/call: Nie chce tu czekać ze względu na draw do koloru który doszedł. Zawsze posiadam jeszcze outy na fulla którego mogę skompletować.
Bet/fold: Stawiam zakład w celu ochrony ręki. W przypadku przebicia moja para króli może być za słaba przy tym graczu.
Bet/broke: Nie jestem za pasywnym rozgrywaniem dobrych rąk tym bardziej przy mozliwych drawach.
Bet/fold: W takiej sytuacji mam jeszcze możliwość wygrania z wieloma rękami a nie chce żeby river skompletował flasha. W przypadku przebicia moje QQ może być za słabe
Check/call: Gracz bardzo luźny. Duże prawdopodobieństwo wyciągnięcia od niego dodatkowej kwoty w przypadku skompletowania strita lub flasha. Dlatego decyduje się na check przy wielu outach

Otrzymałeś 17 z 19 możliwych punktów. Odpowiada to 89 %!

Co dała mi lekcja czwarta:
Przede wszystkim zobaczyłem jak trudna i skomplikowana potrafi być gra na turnie. Oraz jak kosztowne mogą być złe decyzje podjęte na tym etapie;)

Odpowiedz
Cytat
dfrugo Autor wątku
dfrugo
PokerStrategist

Wpis 7: Lekcja piąta - Typy graczy, notatki, equilab oraz analiza rozdania

Jak zobaczyłem tytuł zadania to muszę powiedzieć, że bardzo się ucieszyłem. Jest to zagadnienie, które zawsze chciałem przerobić ale jakoś się za nie nigdy nie zabrałem. Zauważyłem, że w niektórych sytuacjach na stole patrząc na statystyki graczy za bardzo zacząłem kombinować co przyniosło mi jakieś straty. Dzięki tej lekcji mam nadzieję, że to się zmieni i będę w stanie poprawnie oszacować z jakim graczem mam do czynienia i jak przeciwko niemu grać.. ;)

Zadanie 1

:spade: Zacznę od sympatycznego gracza jakim jest Osioł:
Jest to gracz, który nie ma pojęcia o jakiejkolwiek strategii pokerowej. Ktoś powiedział mu jaka jest hierarchia układów a on gra sobie zależnie od własnego upodobania. Nie rozumie po co gracze podbijają przed flopem. Wydaje mu się, że równie opłacalne zobaczenie flopa jest z kartami AK czy 27o. Gracz taki nie wierzy w siłę naszej ręki. Najprawdopodobniej to pair na flopie jest dla niego nie do zrzucenia. Takich graczy powinniśmy szukać i grać przeciwko nim prostego dochodowego pokera.

:spade: Maniak
Maniak rozgrywa swoje ręce agresywnie i dosyć często co za tym idzie jego zakres rąk jest bardzo szeroki. Przeciwko takiemu graczowi powinniśmy grać dobre ręce. Często opłacalnym zagraniem przeciwko maniakowi po flopie będzie slowplay. Bardzo często będzie próbował blefować. Przede wszystkim nigdy nie wolno blefować przeciwko niemu. Dobierając sobie takich graczy na stole trzeba być przygotowanym na to, że czasem może dopisać mu szczęście i być uodpornionym na tego typu rzeczy;)

Zadanie 2

:spade: Według mnie nie można lekceważyć statystyk jednak największy pożytek możemy mieć z własnych przemyśleń, notatek. Dlatego, że nie zawsze statystyki są sobie równe. Rozumiem to tak, że dwóch graczy o takich samych statystykach może inaczej rozgrywać różne ręce. Dlatego notatki mogą okazać się bardzo istotną rzeczą, która nam opowie jak dany gracz zachowuje się w specyficznych sytuacjach. Statystyki w niektórych przypadkach mogą nam dawać tylko ogólny pogląd na sposób gry przeciwnika. Jednak dokładniejszy obraz gry dają nam własne notatki.

:spade: Ręka pierwsza

PartyGaming - $0.02 NL - Holdem - 9 players

LP: $2.16
CO: $1.94
BTN: $2.04
SB: $5.87
BB: $3.00
Hero (UTG): $2.00
UTG+1: $0.68
MP: $2.00
MP+1: $3.81

Pre Flop: ($0.03) Hero has A♦ 2♠

fold, UTG+1 raises to $0.08, fold, fold, LP calls $0.08, fold, fold, SB calls $0.07, BB calls $0.06

Flop: ($0.32, 4 players) 2♦ 8♠ 7♣
SB checks, BB bets $0.31, fold, fold, SB calls $0.31

Turn: ($0.94, 2 players) 5♥
SB checks, BB bets $0.90, SB calls $0.90

River: ($2.74, 2 players) K♣
SB checks, BB checks

Spoiler

SB shows 8♣ 6♠ (One Pair, Eights) (PreFlop 32%, Flop 17%, Turn 25%)
BB shows A♥ 8♦ (One Pair, Eights) (PreFlop 68%, Flop 83%, Turn 75%)
BB wins $2.61

Przy robieniu notatki skupie się na graczu z BB. Istotnym elementem rozdani może być call przed flopem, a także agresja przy trafieniu top pair
DS1.5, A8 BB, c4bet MP1, 287r5K, F: PDb T: Pb

UTG: $1.55
UTG+1: $5.40
MP: $3.90
MP+1: $0.93
BTN: $2.00
SB: $1.61
BB: $1.97

Pre Flop: ($0.03) Hero has A♦ J♠

UTG calls $0.02, fold, fold, fold, LP calls $0.02, Hero raises to $0.12, fold, fold, fold, UTG calls $0.10, LP calls $0.10

Flop: ($0.39, 3 players) 2♣ 9♥ 9♦
UTG checks, LP checks, Hero bets $0.30, UTG calls $0.30, fold

Turn: ($0.99, 2 players) A♥
UTG checks, Hero bets $0.71, UTG raises to $1.13 and is all-in, Hero calls $0.42

River: ($3.25, 2 players) 3♠

Spoiler

Hero shows A♦ J♠ (Two Pair, Aces and Nines) (PreFlop 63%, Flop 1%, Turn 5%)
UTG shows 9♣ Q♥ (Three of a Kind, Nines) (PreFlop 37%, Flop 99%, Turn 95%)
UTG wins $3.09

Gra UTG warta zanotowania. Zwłaszcza zakres rąk z jakim zdecydował obejrzeć się flopa. A także późniejsza pasywna gra.
MS, 9Qo UTG, l/c isoR CO, 299rAs3, F: ch/c T: ch/p

Zadanie 3

Zapowiada się ciężkie zadanie

BB: $1.32
UTG: $0.96
UTG+1: $5.00
MP: $4.84 35/0/0 VPIP/PR/AFQ
MP+1: $1.05
LP: $1.89
Hero (CO): $2.05
SB: $0.89

Pre Flop: ($0.03) Hero has Q♠ J♥

fold, fold, MP calls $0.02, fold, fold, Hero raises to $0.08, fold, fold, fold, MP calls $0.06

Flop: ($0.19, 2 players) Q♣ 4♠ 8♠
MP checks, Hero bets $0.14, MP calls $0.14

Turn: ($0.47, 2 players) T♦
MP checks, Hero bets $0.35, MP calls $0.35

River: ($1.17, 2 players) A♥
MP checks, Hero checks

Spoiler

MP shows Q♥ A♠ (Two Pair, Aces and Queens) (PreFlop 74%, Flop 87%, Turn 84%)
Hero mucks Q♠ J♥ (One Pair, Queens) (PreFlop 26%, Flop 13%, Turn 16%)
MP wins $1.10

Preflop: Na preflopie zdecydowałem się na izolacje limpera z dużym VPIP. Jednak podbicie za małe o 1BB.
Flop: Flop wydaje się być korzystny i często powinienem być na prowadzeniu z tym graczem. Stawiam zakład kontynuacyjny w celu ochrony ręki. Myślę, że przeciwnik może sprawdzić ze wszystkimi drawami, jakimiś TJ, QT.
Turn: Na stół spada T która właściwie poprawia ręcę QT, J9. Nie mogę wykluczyć tych rąk z range mojego przeciwnika. Jednak w dalszym ciągu mogę być na prowadzeniu a przeciwnik może czekać na flasha. Dlatego stawiam 2nd barrel w celu ochrony ręki. Z myślą grania check na riverze.
River: Na riverze spada A co nie poprawia mojej sytuacji. Kolejny zakład w tym momencie nie ma już sensu bo jest wiele rąk które możę mnie pokonać. Dlatego tak jak wcześniej sobie założyłem gram check

SB: $5.15
BB: $2.15
UTG: $1.12
UTG+1: $5.84
MP: $2.00 13/8/44/ VPIP/PR/AFq
MP+1: $1.98
LP: $0.91
Hero (CO): $3.29

Pre Flop: ($0.03) Hero has 7♠ 6♠

fold, fold, MP raises to $0.06, fold, fold, Hero calls $0.06, fold, SB calls $0.05, fold

Flop: ($0.20, 3 players) 8♥ K♦ 9♣
SB bets $0.10, MP calls $0.10, Hero calls $0.10

Turn: ($0.50, 3 players) T♦
SB checks, MP checks, Hero bets $0.38, fold, MP raises to $1.84, Hero calls $1.46

River: ($4.18, 2 players) 2♥

Spoiler

MP shows K♥ Q♦ (One Pair, Kings) (PreFlop 59%, Flop 67%, Turn 9%)
Hero shows 7♠ 6♠ (Straight, Ten High) (PreFlop 41%, Flop 33%, Turn 91%)
Hero wins $3.91

Preflop: Decyduje się na call przy podbiciu 3BB i z mozliwością gry z pozycją po flopie
Flop: Na flopie trafiam drawa do strita. Przy dwóch graczach w grze i podbiciu 1/2pota posiadam dobre pot odds do sprawdzenia.
Turn: Dwóch graczy czeka. Natomiast ja muszę zdecydować się na zakład ponieważ wiele rąk może poprawić się na riverze. Nie mogę dać darmowej karty. Decyduję się na zakład w celu ochrony reki.
Niespodzianka spotyka mnie ze strony agresora który po moim podbiciu stawia zakład za wszystko. Pytanie brzmi czy powinienem sprawdzić zakład. Czy przeciwnik może mieć JQ na ręce. Jak często z nim wygram.
Doszedłem do wniosku, że przy statystykach tego gracza nie zdecydowałby się on na podbicie JQ na preflopie z MP. Ciężko mi było zrozumieć zagranie check/raise. Ponieważ gdyby trafił na turnie strita to chyba starałby się chronić rękę. Nie mógł zakładać, że ja za nim podbije i on sobie bedzie mógł pushować. Obstawiłem go na TT lub KQ, KA.

Co dała mi lekcja piąta:
Lekcja pozwoliła mi zapoznać się z podstawowymi typami graczy z jakimi chielibyśmy grać a z jakimi nie. Zobaczyłem jak istotne może być robienie notatek. Jedyne czego zabrakło mi w danej lekcji, to jak utożsamić poszczególne statystyki z typami graczy. Jak mając 9 graczy z podobnym VPIP wstępnie ich rozróżnić, itp. :)

Odpowiedz
Cytat
dfrugo Autor wątku
dfrugo
PokerStrategist

Wpis 8: Lekcja szósta - table selection, table awareness, multitabling

Kolejne z zagadnień z którymi nie miałem okazji się zaznajomić pomimo, że zdarza mi się gra na wielu stołach.. Także chętnie biorę się do pracy

Zadanie 1

:spade: Dobór stolików jest bardzo ważnym czynnikiem wpływajacym na naszą gre. Wybierając stoliki powinnismy mieć na uwadze, które przyniosą nam największe zyski. Nie powinniśmy skupiać się na walce straconych pieniędzy przy danym stole, toczenie indywidualnych pojedynków, tylko starać się je zmieniać tak aby nasza gra była prostsza i efektywniejsza. Powinniśmy dobierać stoliki takie ktore mają wysokie współczynniki: średnia pula i VPIP. Przy takich stołach jest duża szansa, że zasiadają słabi gracze z którymi chcemy grać. Nie powinniśmy siadać do stołów gdzie grają sami gracze TAG. Ponieważ gra na takich stołach będzie znacznie cięższa i nie koniecznie dochodowa. A przecież chodzi nam o wygrane.. ;)

:spade: Mamy już stół, teraz równie ważnym czynnikiem jest miejsce na którym zasiądziemy. Na prawo od siebie powinniśmy mieć wszystkich graczy loose. Typowi calling station często po położeniu 1BB będą chcieli jeszcze dorzucić pare blindów do puli żeby potem z czystym sumieniem spasować na flopie. W dłuższym okresie czasu powinniśmy zarabiać na takich graczach. Gdyby CS siedzieli za nami to najprawdopodobniej po naszym podbiciu nie włożyli by do puli nic. Gracz LAG często będzie blefował i granie z pozycją przeciwko niemu może w wielu sytuacjach ułatwić nam decyzje.
Mając graczy typu tight po swojej lewej stronie mamy pewne korzyści. Przede wszystkim jedną z nich które ja dostrzegam to, że możemy zmusić ich do zrzucenia takich samych kart lub nawet trochę lepszych niż my mamy. Podbijając z AQ,AJ,AT często zmusimy ich do zrzucenia AQ,AJ,AT. Gdybyśmy mieli ich po prawej stronie sytuacja byłaby odwrotna, to oni by nas zmusili do zrzucenia ręki. Wiele z naszych grywalnych rąk musiałby być spasowane już przed flopem.

Zadanie 2

Statystyki nie są może zbyt dobrym materiałem żeby się nimi sugerować ze względu na małą ilość rozdań. Jednak w tym przypadku widząc pare rozdań mogę stwierdzić, że statystyki nie są takie przypadkowe. VPIP wysokie tych graczy nie wynika z tego, że akurat trafili karty lecz z luźnej gry w tych kilkunastu rozdaniach. Dlatego chętnie zostanę na tym stole wyczuwając słabych graczy. Jedyne co bym chętnie zmienił byłoby miejsce przy stole. Najodpowiedniejszym wydawałoby sie zająć miejsce gracza, który aktualnie jest sit-out.

Zadanie 3

Argumenty, które przemawiają za grą na 4 lub więcej stolikach:
:spade: Dla mnie najpoważniejszym argumentem może być to, że jeśli ktoś nudzi się przy grze na jednym stoliku może zacząć grać bardziej loose bo nie bedzie mógł się doczekać lepszych kart. Gra na wielu stolikach sprawi, że mimo wszystko te karty dostaniemy częściej i dzięki temu nasza gra nie stanie się luźniejsza.
:spade: Możliwy szybszy dochód na godzine w przypadku dobrze opanowanej strategii.
:spade: Mozliwość szybkiego wyrobienia bonusu

Argumenty, które przemawiają przeciw grze na 4 lub więcej stolikach:
:spade: Gra automatyczna, możliwość niezauważenia wielu dochodowych zagrań. Mniejszy rozwój gracza
:spade: Krótszy czas na podjęcie najlepszej decyzji
:spade: Szybsze zmęczenie i dekoncentracja.

Zadanie 4

Pierwszą oznaką kiedy powinnismy pomyśleć nad zwiekszeniu ilości stołów jest napewno znudzenie. Gdy zaczyna nas nudzić gra na jednym stole możemy zacząć grać za bardzo loose, dlatego powinniśmy pomysleć nad multitablingiem. Ważnym czynnikiem, który wpływa na to czy powinnismy zacząć grać na wiekszej ilości stołów jest to czy dobrze opanowaliśmy strategie a także czy gra na jednym stoliku przynosi nam zyski. W przeciwnym wypadku pod żadnym pozorem nie powinnismy otwierać następnych stołów gdyż to jedynie może powiększyć nasze straty.

Co dała mi lekcja szósta:
Lekcja szósta uswiadomiła mi jak ważne może okazać się miejsce na stole i jak może wpłynąć to na naszą gre. Dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy o multitablingu. Sam grywam raczej na kilku stołach ze względu na to, że grając na jednym popełniam więcej błędów. Może wynikało to z tego, że starałem się za bardzo "kombinować". Jednak moim zdaniem grając nawet parę stołów na raz, warto czasem wrócić do jednego - dwóch stołów, w celu poszukania u siebie błędów w grze i niedochodowych zazagrań.

Tak o to kończy się przygoda z pierwszą rundą promocji, która napewno wszystkim wyjdzie na dobre. Dziękuje sickpastor za współpracę. Twoje uwagi i komentarze były dla mnie bardzo pomocne i napewno nie raz będę do nich wracał _biggrin:

Odpowiedz
Cytat

Hejho !

B. ładnie systematycznie pracujesz, pastor's proud ;)

Przejdźmy do lekcji IV.

Napisane przez dfrugo
Wpis 6: Lekcja czwarta - podstawy gry na turnie

Witam. Zaczne od spraw organizacyjnych. Forma odpowiedzi jak najbardziej mi odpowiada. Szybciej cokolwiek znaleźć ;) Miałem ostatnio bardzo mało czasu stąd leciutki poślizg.

No problem, każdemu się zdarza nie dotrzymać lekko terminu, nie będziemy nikogo gonić póki obsuwy nie są za duże :).

Zadanie 1

Na początek, krótko o moich przemyśleniach gry na turnie:

Głównym czynnikiem jaki ma wpływ na naszą gre na turnie jest z pewnością to z jakim przeciwnikiem mamy do czynienia. W przypadku gdy mamy made hand rozważamy 2 zagrania. Możemy albo betować albo czekać. Powinniśmy zastanowić się która z tych decyzji da nam większe korzyści. Zazwyczaj będzie to decyzja o postawieniu zakładu, w celu ochrony ręki. Jednak w niektórych sytuacjach może okazać się korzystniejsze zwolnienie gry. Jednak aby takie zagranie było opłacalne muszą zostać spełnione odpowiednie warunki:
:spade: stół nie umożliwia drawów
:spade: przeciwnik wykazuje dużą skłonność do blefu. Jesteśmy prawie pewni, że w przypadku naszego check, rywal zdecyduje się postawić zakład.
Kolejnym z elementów na jaki powinniśmy zwrócić uwagę jest zakres rąk z jakimi przeciwnik może grać. Czy na stole leżą karty które mogły dać mu silny układ. W przypadku gracza tight być gotowym na zagranie bet/fold w przypadku przebicia.

Dość ogólne, ale generalnie trafne wnioski, gra na T jest na tyle złożona, że ciężko opisać ją krótko, musimy dostosować się do przeciwnika i zastanowić, czy mamy tu bet 4 value, czy potrzebujemy protektować nasz układ etc.

Zadanie 2

:spade: Pierwsza ręka

MP+1: $2.00
CO: $5.39
BTN: $4.92
Hero (SB): $2.00
BB: $1.10
UTG: $1.74
UTG+1: $3.36
MP: $2.03

Hero posts SB $0.01, BB posts BB $0.02

Pre Flop: ($0.03) Hero has A♣ K♥

fold, UTG+1 calls $0.02, fold, fold, fold, fold, Hero raises to $0.10, fold, UTG+1 calls $0.08

Flop: ($0.22, 2 players) 3♦ 5♦ 7♣
Hero bets $0.16, UTG+1 calls $0.16

Turn: ($0.54, 2 players) A♥
Hero bets $0.40, UTG+1 raises to $1.74, Hero calls $1.34

River: ($4.02, 2 players) 8♦

Spoiler

Hero mucks A♣ K♥ (One Pair, Aces) (PreFlop 70%, Flop 44%, Turn 66%)
UTG+1 shows 2♦ A♦ (Flush, Ace High) (PreFlop 30%, Flop 56%, Turn 34%)
UTG+1 wins $3.76

Gram tutaj bez pozycji. Flop bardzo śliski więc c-bet wątpliwy. Jednak zajmujemy się grą na turnie. Na turnie spada mi A. Stawiam zakład w celu ochrony ręki. Czekanie nie wchodzi w grę przy takim stole.

Lubię tu ch/f z fishem na flopie, board w nas w ogóle nie trafia za to fish nie zrzuci tu masy układów a na T grając bez pozycji b. często będziemy zmuszeni do foldu. As played cieżko tu coś ocenić, on ma tyle samo 46, setów, 2pairs co słabszych Ax/drawów generalnie bet/fold raczej ku temu się skłaniam nie mając większego info.

UTG: $5.53
Hero (UTG+1): $2.27
MP: $0.97
MP+1: $1.31
LP: $1.79
CO: $6.49
BTN: $0.98

Pre Flop: ($0.03) Hero has K♠ K♦

fold, Hero raises to $0.08, fold, fold, fold, fold, BTN calls $0.08, fold, fold

Flop: ($0.19, 2 players) 2♥ 4♥ 9♠

Turn: ($0.47, 2 players) A♦
Hero bets $0.35, fold

Spoiler

Hero shows K♠ K♦ (One Pair, Kings)
Hero wins $0.44

Tutaj niestety na turnie spada As. Postawiłem zakład ponieważ w dalszym ciągu możliwe drawy i nie chce dać darmowej karty. Przeciwnik niekoniecznie mógł czekać na asa.

Jak dla mnie wp, wciąż masz value od fd:h, 9x, TT-QQ ergo bet jest jak najbardziej ok i jest o niebo lepszy niż ch/c => guessing game na river.

:spade: ręka trzecia
Jakieś stare znalezione rozdanie

MP: $3.74
MP+1: $4.30
CO: $11.19
Hero (BTN): $2.06
SB: $4.83
BB: $2.03
UTG: $2.00
UTG+1: $3.96

Pre Flop: ($0.03) Hero has A♦ T♠

Flop: ($0.18, 2 players) J♠ A♠ 4♠
SB checks, Hero bets $0.13, SB raises to $0.32, Hero calls $0.19

Turn: ($0.82, 2 players) 7♠
SB bets $0.40, Hero calls $0.40

River: ($1.62, 2 players) 8♦
SB checks, Hero checks

Spoiler

Hero shows A♦ T♠ (Flush, Ace High) (PreFlop 68%, Flop 89%, Turn 100%)
SB shows Q♣ T♣ (High Card, Ace) (PreFlop 32%, Flop 11%, Turn 0%)
Hero wins $1.52

Na flopie dziwny zagranie check/raise. Dziś pewnie byłby to fold z mojej strony. RIVER: podbicie niezbyt wysokie dlatego zdecydowałem się na sprawdzenie.

Na unka cbet/fold flop, b. często możemy być dead vs made flush:s na lepszym kickerze niż T:s i tylko palimy kasę.

Zadanie 3

TEST: Turn Turn Turn! ( https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/181/ )

:spade: Zadanie 1 ()
Bet/fold - stawiam zakład ponieważ przeciwnik nie zawsze mógł skompletować kolor. Natomiast moja ręka także ma jeszcze szanse poprawić się. Jednak w przypadku przebicia na takim stole będę musiał poddać rękę.
Sprawdzam: Dziwny bet za mniej niż połowę puli. Sprawdzam ze względu, że oprócz mojej overpair posiadam uty na flasha.
Bet/call: Nie chce tu czekać ze względu na draw do koloru który doszedł. Zawsze posiadam jeszcze outy na fulla którego mogę skompletować.
Bet/fold: Stawiam zakład w celu ochrony ręki. W przypadku przebicia moja para króli może być za słaba przy tym graczu.
Bet/broke: Nie jestem za pasywnym rozgrywaniem dobrych rąk tym bardziej przy mozliwych drawach.
Bet/fold: W takiej sytuacji mam jeszcze możliwość wygrania z wieloma rękami a nie chce żeby river skompletował flasha. W przypadku przebicia moje QQ może być za słabe
Check/call: Gracz bardzo luźny. Duże prawdopodobieństwo wyciągnięcia od niego dodatkowej kwoty w przypadku skompletowania strita lub flasha. Dlatego decyduje się na check przy wielu outach

Otrzymałeś 17 z 19 możliwych punktów. Odpowiada to 89 %!

Ładny wynik, nie mam żadnych zastrzeżeń :).

Co dała mi lekcja czwarta:
Przede wszystkim zobaczyłem jak trudna i skomplikowana potrafi być gra na turnie. Oraz jak kosztowne mogą być złe decyzje podjęte na tym etapie;)

Gra na T jest b. ważna, nauka jest żmudna ale wierz mi, przynosi efekty. Decyzje są b. drogie bo pula jest już nabudowana i dlatego gra na tym streecie musi być bardzo rozplanowana by nie palić $ w longrunie.

Dobra robota póki co, trzymam kciuki za zrobienie lekcji 6 _thumbsup:

pzdr

Odpowiedz
Cytat

Hejho !

Jest niedziela, koniec semestru I więc nie pozostaje mi nic innego jak przeanalizować lekcje, które nam pozostały.

Startujemy od V.

Napisane przez dfrugo
Wpis 7: Lekcja piąta - Typy graczy, notatki, equilab oraz analiza rozdania

Jak zobaczyłem tytuł zadania to muszę powiedzieć, że bardzo się ucieszyłem. Jest to zagadnienie, które zawsze chciałem przerobić ale jakoś się za nie nigdy nie zabrałem. Zauważyłem, że w niektórych sytuacjach na stole patrząc na statystyki graczy za bardzo zacząłem kombinować co przyniosło mi jakieś straty. Dzięki tej lekcji mam nadzieję, że to się zmieni i będę w stanie poprawnie oszacować z jakim graczem mam do czynienia i jak przeciwko niemu grać.. ;)

Zadanie 1

:spade: Zacznę od sympatycznego gracza jakim jest Osioł:
Jest to gracz, który nie ma pojęcia o jakiejkolwiek strategii pokerowej. Ktoś powiedział mu jaka jest hierarchia układów a on gra sobie zależnie od własnego upodobania. Nie rozumie po co gracze podbijają przed flopem. Wydaje mu się, że równie opłacalne zobaczenie flopa jest z kartami AK czy 27o. Gracz taki nie wierzy w siłę naszej ręki. Najprawdopodobniej to pair na flopie jest dla niego nie do zrzucenia. Takich graczy powinniśmy szukać i grać przeciwko nim prostego dochodowego pokera.

Yup, nasz ulubiony przeciwnik. Nigdy nie bluffujemy, drawy gramy pasywnie (chyba, że mamy zylion outów np 8h9h na boardzie ThJhXx, cbet na F jest ok wtedy.

:spade: Maniak
Maniak rozgrywa swoje ręce agresywnie i dosyć często co za tym idzie jego zakres rąk jest bardzo szeroki. Przeciwko takiemu graczowi powinniśmy grać dobre ręce. Często opłacalnym zagraniem przeciwko maniakowi po flopie będzie slowplay. Bardzo często będzie próbował blefować. Przede wszystkim nigdy nie wolno blefować przeciwko niemu. Dobierając sobie takich graczy na stole trzeba być przygotowanym na to, że czasem może dopisać mu szczęście i być uodpornionym na tego typu rzeczy;)

Suckouty się zdarzają, tego gracza najchętniej widzimy po swojej prawej strony - gra jest nieporównywalnie łatwiejsza i o niebo bardziej profitowa wtedy.

Zadanie 2

:spade: Według mnie nie można lekceważyć statystyk jednak największy pożytek możemy mieć z własnych przemyśleń, notatek. Dlatego, że nie zawsze statystyki są sobie równe. Rozumiem to tak, że dwóch graczy o takich samych statystykach może inaczej rozgrywać różne ręce. Dlatego notatki mogą okazać się bardzo istotną rzeczą, która nam opowie jak dany gracz zachowuje się w specyficznych sytuacjach. Statystyki w niektórych przypadkach mogą nam dawać tylko ogólny pogląd na sposób gry przeciwnika. Jednak dokładniejszy obraz gry dają nam własne notatki.

Rola notek i statystyk się przeplata, bez dobrego reada ciężej grać na danego gracza mając np kupioną bazę i dysponując suchym statystykami, z kolei mając kilka notek a nie mając statystyk na gracza ciężej będzie dopasować nam zasięgi

LP: $2.16
CO: $1.94
BTN: $2.04
SB: $5.87
BB: $3.00
Hero (UTG): $2.00
UTG+1: $0.68
MP: $2.00
MP+1: $3.81

Pre Flop: ($0.03) Hero has A♦ 2♠

fold, UTG+1 raises to $0.08, fold, fold, LP calls $0.08, fold, fold, SB calls $0.07, BB calls $0.06

Flop: ($0.32, 4 players) 2♦ 8♠ 7♣
SB checks, BB bets $0.31, fold, fold, SB calls $0.31

Turn: ($0.94, 2 players) 5♥
SB checks, BB bets $0.90, SB calls $0.90

River: ($2.74, 2 players) K♣
SB checks, BB checks

Spoiler

SB shows 8♣ 6♠ (One Pair, Eights) (PreFlop 32%, Flop 17%, Turn 25%)
BB shows A♥ 8♦ (One Pair, Eights) (PreFlop 68%, Flop 83%, Turn 75%)
BB wins $2.61

Przy robieniu notatki skupie się na graczu z BB. Istotnym elementem rozdani może być call przed flopem, a także agresja przy trafieniu top pair
DS1.5, A8 BB, c4bet MP1, 287r5K, F: PDb T: Pb

Nie jestem fanem tak zakodowanych notatek, ja piszę bardziej ogólnie - BB: call pre A8o 4way pot, psb F, psb T /w TPTK, chback R overcard czy coś w ten deseń.

UTG: $1.55
UTG+1: $5.40
MP: $3.90
MP+1: $0.93
SB: $1.61
BB: $1.97

Pre Flop: ($0.03) Hero has A♦ J♠

UTG calls $0.02, fold, fold, fold, LP calls $0.02, Hero raises to $0.12, fold, fold, fold, UTG calls $0.10, LP calls $0.10

Flop: ($0.39, 3 players) 2♣ 9♥ 9♦
UTG checks, LP checks, Hero bets $0.30, UTG calls $0.30, fold

Turn: ($0.99, 2 players) A♥
UTG checks, Hero bets $0.71, UTG raises to $1.13 and is all-in, Hero calls $0.42

River: ($3.25, 2 players) 3♠

Spoiler

Hero shows A♦ J♠ (Two Pair, Aces and Nines) (PreFlop 63%, Flop 1%, Turn 5%)
UTG shows 9♣ Q♥ (Three of a Kind, Nines) (PreFlop 37%, Flop 99%, Turn 95%)
UTG wins $3.09

Gra UTG warta zanotowania. Zwłaszcza zakres rąk z jakim zdecydował obejrzeć się flopa. A także późniejsza pasywna gra.
MS, 9Qo UTG, l/c isoR CO, 299rAs3, F: ch/c T: ch/p

Preflop std, odpuszczam cbet na flopie bo fish nie zrzuci tu nigdy pocketa, ciężko mu się będzie rozstać z 2x no i tripsa też się boimy. Co do notki - slowplay z tripsem czy limp/call pre, ch/c F => ch/r ship T /w trips jest ok.

Zadanie 3

Zapowiada się ciężkie zadanie

BB: $1.32
UTG: $0.96
UTG+1: $5.00
MP: $4.84 35/0/0 VPIP/PR/AFQ
MP+1: $1.05
LP: $1.89
Hero (CO): $2.05
SB: $0.89

Pre Flop: ($0.03) Hero has Q♠ J♥

fold, fold, MP calls $0.02, fold, fold, Hero raises to $0.08, fold, fold, fold, MP calls $0.06

Flop: ($0.19, 2 players) Q♣ 4♠ 8♠
MP checks, Hero bets $0.14, MP calls $0.14

Turn: ($0.47, 2 players) T♦
MP checks, Hero bets $0.35, MP calls $0.35

River: ($1.17, 2 players) A♥
MP checks, Hero checks

Spoiler

MP shows Q♥ A♠ (Two Pair, Aces and Queens) (PreFlop 74%, Flop 87%, Turn 84%)
Hero mucks Q♠ J♥ (One Pair, Queens) (PreFlop 26%, Flop 13%, Turn 16%)
MP wins $1.10

Preflop: Na preflopie zdecydowałem się na izolacje limpera z dużym VPIP. Jednak podbicie za małe o 1BB.
Flop: Flop wydaje się być korzystny i często powinienem być na prowadzeniu z tym graczem. Stawiam zakład kontynuacyjny w celu ochrony ręki. Myślę, że przeciwnik może sprawdzić ze wszystkimi drawami, jakimiś TJ, QT.
Turn: Na stół spada T która właściwie poprawia ręcę QT, J9. Nie mogę wykluczyć tych rąk z range mojego przeciwnika. Jednak w dalszym ciągu mogę być na prowadzeniu a przeciwnik może czekać na flasha. Dlatego stawiam 2nd barrel w celu ochrony ręki. Z myślą grania check na riverze.
River: Na riverze spada A co nie poprawia mojej sytuacji. Kolejny zakład w tym momencie nie ma już sensu bo jest wiele rąk które możę mnie pokonać. Dlatego tak jak wcześniej sobie założyłem gram check

Jak dla mnie wp. Na flopie i T bronisz się przed , wyciągasz value od drawów i słabszych Qx, fish czasem nie zrzuci 8x, 99-JJ. River na blanku zawsze gram chback, drawy nie siadły i range, który gra ch/c po raz trzeci częściej nas będzie bił. Co do analizy - nie mam zastrzeżeń.

SB: $5.15
BB: $2.15
UTG: $1.12
UTG+1: $5.84
MP: $2.00 13/8/44/ VPIP/PR/AFq
MP+1: $1.98
LP: $0.91
Hero (CO): $3.29

Pre Flop: ($0.03) Hero has 7♠ 6♠

fold, fold, MP raises to $0.06, fold, fold, Hero calls $0.06, fold, SB calls $0.05, fold

Flop: ($0.20, 3 players) 8♥ K♦ 9♣
SB bets $0.10, MP calls $0.10, Hero calls $0.10

Turn: ($0.50, 3 players) T♦
SB checks, MP checks, Hero bets $0.38, fold, MP raises to $1.84, Hero calls $1.46

River: ($4.18, 2 players) 2♥

Spoiler

MP shows K♥ Q♦ (One Pair, Kings) (PreFlop 59%, Flop 67%, Turn 9%)
Hero shows 7♠ 6♠ (Straight, Ten High) (PreFlop 41%, Flop 33%, Turn 91%)
Hero wins $3.91

Preflop: Decyduje się na call przy podbiciu 3BB i z mozliwością gry z pozycją po flopie
Flop: Na flopie trafiam drawa do strita. Przy dwóch graczach w grze i podbiciu 1/2pota posiadam dobre pot odds do sprawdzenia.
Turn: Dwóch graczy czeka. Natomiast ja muszę zdecydować się na zakład ponieważ wiele rąk może poprawić się na riverze. Nie mogę dać darmowej karty. Decyduję się na zakład w celu ochrony reki.
Niespodzianka spotyka mnie ze strony agresora który po moim podbiciu stawia zakład za wszystko. Pytanie brzmi czy powinienem sprawdzić zakład. Czy przeciwnik może mieć JQ na ręce. Jak często z nim wygram.
Doszedłem do wniosku, że przy statystykach tego gracza nie zdecydowałby się on na podbicie JQ na preflopie z MP. Ciężko mi było zrozumieć zagranie check/raise. Ponieważ gdyby trafił na turnie strita to chyba starałby się chronić rękę. Nie mógł zakładać, że ja za nim podbije i on sobie bedzie mógł pushować. Obstawiłem go na TT lub KQ, KA.

WP, nic nie zmieniam w rozegraniu. Analiza też jak najbardziej mi się podoba, pastor' approved :) :sdrink

Co dała mi lekcja piąta:
Lekcja pozwoliła mi zapoznać się z podstawowymi typami graczy z jakimi chielibyśmy grać a z jakimi nie. Zobaczyłem jak istotne może być robienie notatek. Jedyne czego zabrakło mi w danej lekcji, to jak utożsamić poszczególne statystyki z typami graczy. Jak mając 9 graczy z podobnym VPIP wstępnie ich rozróżnić, itp. :)

Dopasowywanie statystyk i rozpoznanie na ich podstawie typów graczy przyjdzie z doświadczeniem, nie musisz się niczym przejmować :)

_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat

Hejho !

Czas na ostatnią lekcję !

Napisane przez dfrugo
Wpis 8: Lekcja szósta - table selection, table awareness, multitabling

Kolejne z zagadnień z którymi nie miałem okazji się zaznajomić pomimo, że zdarza mi się gra na wielu stołach.. Także chętnie biorę się do pracy

Zadanie 1

:spade: Dobór stolików jest bardzo ważnym czynnikiem wpływajacym na naszą gre. Wybierając stoliki powinnismy mieć na uwadze, które przyniosą nam największe zyski. Nie powinniśmy skupiać się na walce straconych pieniędzy przy danym stole, toczenie indywidualnych pojedynków, tylko starać się je zmieniać tak aby nasza gra była prostsza i efektywniejsza. Powinniśmy dobierać stoliki takie ktore mają wysokie współczynniki: średnia pula i VPIP. Przy takich stołach jest duża szansa, że zasiadają słabi gracze z którymi chcemy grać. Nie powinniśmy siadać do stołów gdzie grają sami gracze TAG. Ponieważ gra na takich stołach będzie znacznie cięższa i nie koniecznie dochodowa. A przecież chodzi nam o wygrane.. ;)

Nie zawsze stół 'dobry' będzie miał wysoką średnią pulę i vp$p, ważne jest zaznaczanie sobie fishy i jeśli lubią powracać warto dosiadać się do starych 'znajomych' ;).

:spade: Mamy już stół, teraz równie ważnym czynnikiem jest miejsce na którym zasiądziemy. Na prawo od siebie powinniśmy mieć wszystkich graczy loose. Typowi calling station często po położeniu 1BB będą chcieli jeszcze dorzucić pare blindów do puli żeby potem z czystym sumieniem spasować na flopie. W dłuższym okresie czasu powinniśmy zarabiać na takich graczach. Gdyby CS siedzieli za nami to najprawdopodobniej po naszym podbiciu nie włożyli by do puli nic. Gracz LAG często będzie blefował i granie z pozycją przeciwko niemu może w wielu sytuacjach ułatwić nam decyzje.
Mając graczy typu tight po swojej lewej stronie mamy pewne korzyści. Przede wszystkim jedną z nich które ja dostrzegam to, że możemy zmusić ich do zrzucenia takich samych kart lub nawet trochę lepszych niż my mamy. Podbijając z AQ,AJ,AT często zmusimy ich do zrzucenia AQ,AJ,AT. Gdybyśmy mieli ich po prawej stronie sytuacja byłaby odwrotna, to oni by nas zmusili do zrzucenia ręki. Wiele z naszych grywalnych rąk musiałby być spasowane już przed flopem.

Generalnie im agresywniejszy/luźniejszy gracz po lewej tym ciężej nam będzie grać. Na fisha dobrze jest mieć pozycję, ale z wielu z nich łatwo wyciągnąć value nawet grając oop.

Zadanie 2

Statystyki nie są może zbyt dobrym materiałem żeby się nimi sugerować ze względu na małą ilość rozdań. Jednak w tym przypadku widząc pare rozdań mogę stwierdzić, że statystyki nie są takie przypadkowe. VPIP wysokie tych graczy nie wynika z tego, że akurat trafili karty lecz z luźnej gry w tych kilkunastu rozdaniach. Dlatego chętnie zostanę na tym stole wyczuwając słabych graczy. Jedyne co bym chętnie zmienił byłoby miejsce przy stole. Najodpowiedniejszym wydawałoby sie zająć miejsce gracza, który aktualnie jest sit-out.

Stolik wygląda fajnie, co prawda nie mamy pozycji na CSów, ale i tak nie można narzekać.

Zadanie 3

Argumenty, które przemawiają za grą na 4 lub więcej stolikach:
:spade: Dla mnie najpoważniejszym argumentem może być to, że jeśli ktoś nudzi się przy grze na jednym stoliku może zacząć grać bardziej loose bo nie bedzie mógł się doczekać lepszych kart. Gra na wielu stolikach sprawi, że mimo wszystko te karty dostaniemy częściej i dzięki temu nasza gra nie stanie się luźniejsza.
:spade: Możliwy szybszy dochód na godzine w przypadku dobrze opanowanej strategii.
:spade: Mozliwość szybkiego wyrobienia bonusu

Argumenty, które przemawiają przeciw grze na 4 lub więcej stolikach:
:spade: Gra automatyczna, możliwość niezauważenia wielu dochodowych zagrań. Mniejszy rozwój gracza
:spade: Krótszy czas na podjęcie najlepszej decyzji
:spade: Szybsze zmęczenie i dekoncentracja.

Właśnie z uwagi na krótszy czas na podjęcie każdej decyzji multitabling zaczynamy grać wtedy, gdy większość decyzji jest podejmowana przez nas automatycznie i dopiero przy problematycznych spotach się zatrzymujemy z akcją.

Zadanie 4

Pierwszą oznaką kiedy powinnismy pomyśleć nad zwiekszeniu ilości stołów jest napewno znudzenie. Gdy zaczyna nas nudzić gra na jednym stole możemy zacząć grać za bardzo loose, dlatego powinniśmy pomysleć nad multitablingiem. Ważnym czynnikiem, który wpływa na to czy powinnismy zacząć grać na wiekszej ilości stołów jest to czy dobrze opanowaliśmy strategie a także czy gra na jednym stoliku przynosi nam zyski. W przeciwnym wypadku pod żadnym pozorem nie powinnismy otwierać następnych stołów gdyż to jedynie może powiększyć nasze straty.

Yup, pewne schematy trzeba mieć wyuczone, multitabling zaczynamy gdy znamy już kiedy i co możemy otwierać, potrafimy szybko oszacować kto siedzi za nami, czy często dostaniemy 3bet, kto nas callnie, czy warto stealować etc., podobnie postflop.

Co dała mi lekcja szósta:
Lekcja szósta uswiadomiła mi jak ważne może okazać się miejsce na stole i jak może wpłynąć to na naszą gre. Dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy o multitablingu. Sam grywam raczej na kilku stołach ze względu na to, że grając na jednym popełniam więcej błędów. Może wynikało to z tego, że starałem się za bardzo "kombinować". Jednak moim zdaniem grając nawet parę stołów na raz, warto czasem wrócić do jednego - dwóch stołów, w celu poszukania u siebie błędów w grze i niedochodowych zazagrań.

Tak o to kończy się przygoda z pierwszą rundą promocji, która napewno wszystkim wyjdzie na dobre. Dziękuje sickpastor za współpracę. Twoje uwagi i komentarze były dla mnie bardzo pomocne i napewno nie raz będę do nich wracał _biggrin:

Dzięki wielkie również ! Współpracowało mi się z Wami naprawdę przyjemnie widząc Wasz wkład i zaangażowanie. Życzę sukcesów w młodej karierze, gl na stołach !

_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat