Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[FR] Smocze boje z mikrusami #2 Skill up! BSS NL2[]->

27 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
548 Wyświetlenia
smoku
PokerStrategist

Witam, to mój drugi blog na PS, pierwszy istniał krótko i zginął gdzieś w forumowej otchłani.

Pokerowo w skrócie: Tak "na poważniej" zacząłem grać SSS-em, ale bez jakiegoś odpowiedniego podejścia i większych sukcesów przez kilka miesięcy. Po tym okresie wypłaciłem rolla i zapomniałem o pokerze na kilka miesięcy.

Gdy sobie o nim przypomniałem nie zacząłem od gry, a od oglądania filmów mindsetowych lechrumskiego z założeniem, że po wypłacie coś wrzucę na Evera i zacznę grać MSSa.

Zanim przyszła wypłata zagrałem freerolla dla Polaków na Everest, który udało się wygrać i tak zacząłem grę z rolllem 60$ na NL5 MSS.
Gra opierała sie na grindzie i typowym ABC bez jakiegokolwiek rozwoju.
W sumie wszystko szło do przodu, NL5 minęło stosunkowo gładko, poszło parę wypłat i zaczął się swing w dół i powrót na piątki. Żeby nie stracić wszystkiego stwierdziłem, że może zacznę się rozwijać pokerowo i przejdę na BSS.

I tak teraz zaczynam grę i naukę na NL2 na Everest Poker.

Mój główny leak, o którym wiedziałem od dawna, ale nic z nim nie robiłem to gra postflop i niemożność wytłumaczenia dlaczego zagrałem tak, a nie inaczej. Od tego zaczynam naukę.

Wczoraj ogarnąłem arty basica i pobieżnie brązu, po czym spróbowałem trochę pograć na 4 stołach. Po początkowej masakrze i próbie przestawienia się z chęci 3betowania, 4betowania i stackowania się z nie tym co trzeba, poszło całkiem przyjemnie.

Spoiler

Uploaded with ImageShack.us

Przed pójściem spać spisałem sobie krótki plan na dzisiejszy dzień, który właśnie realizuję:

:spade: Jeszcze raz zajrzeć do artów z basica
:heart: Przeczytać i zaanalizować arty : Gra przed flopem i Po flopie- podbiłeś i masz inicjatywę.
:diamond: Obejrzeć i wyciągnąć wnioski z Step by Step cz.1 bąbla
:club: Zanalizować i wytłumaczyć zagrania z wczoraj

Po co ten blog? Wpisy będą się głównie opierać na moje analizie i wnioskach z artów filmów itp. Dokładniej to będą to przepisane z kartek moje notatki, któe robię przy czytaniu/oglądaniu or smth.
Często (albo i w większości ♠_biggrin: ) będą to podstawy podstaw, więc nie zdziwcie się ;) Ma to na celu utrwalenie tego co już spisałem na papierze oraz ewentualne zwrócenie uwagi na błędne interpretacje przez innych.

No to lecim. :fdrink

Aha. Nie piszę jaki jest stan bankrolla, bo jakie to ma znaczenie? Nie o to tu chodzi. :pokerface:

Odpowiedz
Cytat
26 odpowiedzi
smoku Autor wątku
smoku
PokerStrategist

Po flopie- podbiłeś przed flopem i masz inicjatywę.

FLOP

ZAKŁAD KONTYNUACYJNY

Po co gramy cbet?

:club: zmuszenie przeciwnika do spasowania
:club: chronienie gotowej ręki przed drawami, kolejna karta za droga dla przeciwników z drawami
:club:gotowe ręka, zarobienie jak najwięcej od słabszych rąk

Kiedy grać cbet?

:diamond: Gotowa ręka -> top para+
cel: ochrona ręki, budowanie puli
:diamond: silny draw, przy 1 przeciwniku
cel: zmuszenie do spasowania, skompletowanie drawa
*Co musi być spełnione?

• odpowiedni flop
  • odpowiedni przeciwnicy, czyli tacy, których uda się zmusić do spasowania

:diamond: słaby draw (gutshot, niska para, overcards, backdoor draw) -> blef

• tylko przy 1 przeciwniku
  • przy odpowiednim flopie bez możliwości drawów z małymi szansami na gotową rękę

przy braku pewności co zrobić -> fold

najlepiej blefować graczy tight

gdy mamy:
- wielu przeciwników
- wiele możliwych drawów
- luźnych nei pasujących graczy
gramy check/fold

Wysokość cbetu
:heart: im silniejsza ręka, tym wyżej
:heart: im więcej przeciwników, tym wyżej
1/2 pot - pot

1 przeciwnik + suchy board= 1/2 pot
dlaczego:
* gotowa silna ręka, więc nie trzeba jej chronić
* brak ręki- mniejsza strata

Jak grać po przebiciu
:spade: 1 przeciwnik mały zakład względem puli (1-3 bb)
-- mały stack (2.5 puli)- gramy gotowe ręce, silne drawy
-- średni. duży stack- można podbić, jeśli przeciwnik nie jest loose
-- przeciwnik tight, a my nie mamy gotowej silnej ręki- pas
:spade: 1 przeciwnik- duży zakład
--gramy tylko silne układy
:spade: kilku graczy
-- gramy bez blefów, możliwy call ze średnią ręką ( niska najwyższa/środkowa para) z fold turn, gdy nie polepszymy układu

Jak grać po przebiciu cbeta

:club: agresywne przebicie z silnym drawem mieszanym (OESD+flushdraw, OESD+para, flushdraw+para) przy >12 outach ->PUSH
:club: przy korzystnych implied pot odds call z flushdraw, OESD, podwójnym gutshotem

TURN

:diamond: agresywne rozgrywane silne gotowe ręce
:diamond: przy 1 przeciw. aggr. silne drawy
:diamond: aggr. silne pary
:diamond: przy wielu przeciw. pasywnie-> call przy pot oddsach

RIVER

:heart: aggr. silne gotowe ręce
:heart: top par/overpair-> check/fold (chyba, że przeciwnik loose, a nie skompletował się żaden draw-> check/call)
:heart: przy karcie kompletującej draw-> bet/fold
:heart: przy dwóch parach- bet (bet=1/2 puli)

ODDSy- k. niepomocne : k. pomocne
k.niepomcne= neiznane karty-k.pomocne

POT ODDS- możliwy zysk:żetony, które trzeba dołożyć

Zagranie opłacalne = POT ODDS>ODDS

-----------------------------------------------------------------------------------------------

No to by było na tyle jeśli chodzi o artykuły na dziś. Nie sądziłem wcześniej, że przy jednym arcie można kilka godzin spędzić.

Niby same oczywistości, ale jakoś nigdy nie szło mi wprowadzanie tych oczywistości w życie. Inna sprawa, że nawet nie bardzo próbowałem się nad nimi kiedykolwiek jakoś konkretniej zastanawiać.

Później raport z wykonania dzisiejszego planu.

Odpowiedz
Cytat
smoku Autor wątku
smoku
PokerStrategist

Obiad się gotuje, więc można na spokojnie zasiąść do poker.

Wczoraj brakło już sił na pisanie czegokolwiek, dawno już wieczorem nie byłem tak zmęczony. Myślenie całkowicie się wyłączyło w pewnym momencie.

Na początek podsumowanie wczorajszego dnia. Co udało się zrobić z planu:

:spade:Jeszcze raz zajrzeć do artów z basica
:heart: Przeczytać i zaanalizować arty : Gra przed flopem i Po flopie- podbiłeś i masz inicjatywę.
:diamond: Obejrzeć i wyciągnąć wnioski z Step by Step cz.1 bąbla
:club:Zanalizować i wytłumaczyć zagrania z wczoraj

Pierwsze dwa poszły. Na basicu za bardzo skupiać się nie musiałem, aż tak lewy na szczęście nie jestem :pokerface:

Przy arcie z gry po flopie po podbiciu na flopie spędziłem prawie 4h. Męczące, ale wydaje mi się, że przyniesie to oczekiwane rezultaty. Niby większość rzeczy jest oczywista nawet dla mnie, jednak co innego jest coś przeczytać i mniej więcej wiedzieć o co chodzi, a co innego spróbować to zrozumieć i potrafić wyjaśnić.

Tak więc:

:spade:Jeszcze raz zajrzeć do artów z basica +
:heart: Przeczytać i zaanalizować arty : Gra przed flopem i Po flopie- podbiłeś i masz inicjatywę. +

Po maratonie z artem trzeba było zrobić sporą przerwę. Chciałem przejrzeć ręce i na podstawie tego co przeczytałem wcześniej spróbować je ocenić, więc na film brakło już czasu. Teraz już wiem, że ogarnięcie arta i filmu w ciągu jednego dnia, nie jest dla mnie możliwe, dlatego będę musiał dzielić dni na te, kiedy skupiam się na czytaniu i na te, kiedy oglądam.

Tak więc:

:diamond: Obejrzeć i wyciągnąć wnioski z Step by Step cz.1 bąbla -

Ostatni punkt poszedł gładko, choć jak przemyślałem pewne zagrania swoje to jedyną rekacją było :facepalm:

Trochę pograłem i generalnie nie wyglądało to najgorzej. Udało się uniknąć jakichś większych świadomych błędów (chyba 3 takie zagrania miałem w których zaraz wiedziałem, że to nie tak powinno wyglądać). Generalnie z gry mogę być zadowolony.

Plan na dziś:

:spade: Wpis na blogu z podsumowaniem poprzedniego dnia
:spade: Quiz z gry po flopie z inicjatywą
:spade: Art z gry po flopie przy inicjatywie przeciwnika
:spade: Analiza gdy z wczoraj
:spade: Przygotowanie do gry na pełnej koncentracji od początku sesji, bo zauważyłem, że przez pierwsze kilkanaście minut bywa masakra

To by było na tyle póki co, zabieramy się do roboty.

jeszcze na koniec łapy z wczoraj:

1. QJs
2. 99
3. AJo
4. ATo
5. KK

Odpowiedz
Cytat
smoku Autor wątku
smoku
PokerStrategist

Wczoraj brakło czasu na pisanie, więc trzeba nadrobić.

Gra po flopie- przeciwnik ma inicjatywę.

Srawdzanie z konektorami- gdy jest małe podbicnie (4-5 BB), gdy przynajmniej 2 przeciwników sprawdziło, mają pełne stacki; sprawdzenie z SB jest błędem, gramy bez pozycji, ze słabą ręką, nie będąc agresorami

FLOP

:diamond: SILNA GOTOWA RĘKA

*przeciwko agresorowi bez pozycji (gdy jesteś na SB/BB lub gdy limpujesz i ktoś za tobą podbija)

• bet
  • check/raise- tylko wtedy, kiedy grasz przeciwko agresorowi, drawowaty board
  • chek/call- tylko wtedy, kiedy grasz przeciwko agresorowi, suchy board

*przeciwko agresorowi z pozycją

• przy check gramy bet
  • przy bet
    -> raise na skoordynowanym boardzie
    -> call przy nieskoordynowanym boardzie (niskei dwie pary i niski kolor-> raise)

:diamond: TRASH/SŁABY DRAW

• check/fold (jedyny możliwy blef przy jednym przeciwniku jeśli nie gra cbeta -> bet/fold)

:diamond: SILNY DRAW

Aby prawidłowo sprawdzić na flopie trzeba mieć na szansę na wygranie dwukrotności inwestycji na flopie w późniejszych rundach (przeciwnik musi mieć duży stack)

:diamond: ŚREDNIA GOTOWA RĘKA

*przeciwko agresorowi z pozycją (jeden przeciwnik, suchy board, grał cbet)

• podbijał z EP-> fold
  • podbijał z MP/LP-> call -> TURN check/fold (możliwy raise, gdy ulepszy nam się ręka)

*przeciwko agresorowi z pozycją (drawowaty board, jeden przeciwnik)

• raise/fold

* przy wielu przeciwnikach, cbecie

• fold

* przeciwko agresorowi bez pozycji można próbować przejąć pulę przy odpowiedniej strukturze stołu

TURN

:spade: SILNA GOTOWA RĘKA

• gramy agresywnie, możemy zwolnić gdy mamy agresywnego przeciwnika

:spade: KOMPLETUJESZ DRAW

• gramy agresywnie, zwalnianie jest błędem

:spade: TRASH ALBO SŁABY DRAW

• check/fold
  • semi-blef, gdy dostajemy drawa- tylko w wypadku, gdy mamy przekonanie, że przeciwnik nie będzie dążył do SD

:spade: ŚREDNIA GOTOWA RĘKA

• jeśli na flopie był call z pozycją -> turn FOLD po kolejnym BET
  • jeśli na flopie był call z pozycją-> turn RAISE/FOLD po CHECK przeciw.
  • na flopie była call na nasz bet-> turn FOLD na BET przeciw.
  • na flopie był call na nasz bet-> turn CHECK na CHECK przeciw. (grając bez pozycji nie stawiamy zakładu)

Odpowiedz
Cytat
smoku Autor wątku
smoku
PokerStrategist

Podsumowanie wczorajszego dnia:

:spade: Wpis na blogu z podsumowaniem poprzedniego dnia +
:spade: Quiz z gry po flopie z inicjatywą +
:spade: Art z gry po flopie przy inicjatywie przeciwnika +
:spade: Analiza gdy z wczoraj +
:spade: Przygotowanie do gry na pełnej koncentracji od początku sesji, bo zauważyłem, że przez pierwsze kilkanaście minut bywa masakra +-

Bez większego problemu udało się zrealizować wszystko, co było zaplanowane z wyłączeniem ostatniego punktu, ale o tym później.

Rozwiązałem QUIZ z gry z inicjatywą osiągając oszałamiający wynik 12/21, czyli 57% :rage:
Wnioski proste, trzeba siedzieć i pracować. Z określeniem swojej ręki w połączeniu z boardem nie ma poblemu. Gorzej jest z braniem pod uwagę tego, co zrobili przeciwnicy przed flopem- jak grali i z jakiej pozycji, przez co często nie mogę określi ich zakresu.

Artykuł poszedł w miarę sprawnie, nie było już takiego szoku dla głowy jak przy pierwszym, chociaż trochę czasu musiało na to zejść.

Gorzej było z ostatnim punktem, zwłaszcza przed pierwszą sesją, bo wczoraj ogólnie jakiś dziwny dzień miałem i bardzo łatwo się rozpraszałem. Przez to ta pierwsza sesja nie wyglądała do końca tak jak powinna.

Wieczorem, jak siadłem do drugiej było już o wiele lepiej.
Zagrałem najdłuższą sesję w swoim życiu trwającą trzy godziny- tak fajnie mi się grało, że nawet nie wiedziałem kiedy na zegarku pojawiła się 2 w nocy. Przy graniu SSS czy MSS nie było to możliwe, bo po godzinie gry nie miałem już stołów ;)

Dwie ręce zapdły mi mocno w pamięć. Pierwsza, o dziwo, mocno poprawiła mi humor i dała fajnego kopa, druga za to wręcz przeciwnie:

Spoiler

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $0.02(BB) Replayer
SB ($2.29)
BB ($1.50)
UTG ($0.83)
UTG+1 ($2.13)
UTG+2 ($2)
MP1 ($0.47)
Hero ($2)
MP3 ($1.61)
CO ($2.18)
BTN ($1.39)

Dealt to Hero 3♥ 3♠

fold, fold, UTG+2 checks, MP1 calls $0.02, Hero calls $0.02, fold, CO calls $0.02, BTN calls $0.02, SB raises to $0.07, BB calls $0.05, UTG+2 calls $0.05, MP1 calls $0.05, Hero calls $0.05, CO calls $0.05, fold

FLOP ($0.44) 5♠ 3♣ 7♥

SB checks, BB checks, UTG+2 checks, MP1 bets $0.02, Hero raises to $0.40, CO raises to $1.66, SB folds, BB folds, UTG+2 folds, MP1 calls $0.38 (AI), Hero raises to $1.93 (AI), CO calls $0.27

TURN ($4.70) 5♠ 3♣ 7♥ 9♣

RIVER ($4.70) 5♠ 3♣ 7♥ 9♣ 8♠

Hero shows 3♥ 3♠
(Pre 18%, Flop 4.5%, Turn 2.4%)

CO shows 7♣ 7♦
(Pre 43%, Flop 78.6%, Turn 88.1%)

MP1 shows 8♣ 9♥
(Pre 39%, Flop 16.8%, Turn 9.5%)

CO wins $4.40

Spoiler

SB ($2.95)
BB ($0.20)
UTG ($0.18)
UTG+1 ($0.48)
UTG+2 ($3.10)
Hero ($2.17)
MP2 ($0.45)
CO ($2.10)
BTN ($1.25)

Dealt to Hero K♦ K♣

fold, fold, fold, Hero raises to $0.08, MP2 raises to $0.45 (AI), fold, fold, SB calls $0.44, fold, Hero raises to $2.17 (AI), SB calls $1.72

FLOP ($4.81) 7♦ 6♠ 5♥

TURN ($4.81) 7♦ 6♠ 5♥ 8♣

RIVER ($4.81) 7♦ 6♠ 5♥ 8♣ 6♥

Hero shows K♦ K♣
(Pre 58%, Flop 49.2%, Turn 7.9%)

MP2 shows T♥ A♣
(Pre 25%, Flop 11.1%, Turn 12.7%)

SB shows 8♦ 8♠
(Pre 18%, Flop 39.6%, Turn 79.4%)

SB wins $4.49

Dzisiaj przerwa z nowymi artami, męczę te dwa poprzednie włącznie z obydwoma quizami. Na jutro zostaje ostatni art. z brązu z gry po flopie. Mam nadzieję trochę więcej pograć.

Jeszcze łapy:

1. AQo
2. 88
3. AA
4. QQ
5. KTo
6. ATo

Odpowiedz
Cytat

Świetnie prowadzony blog, będę się trochę wzorował na Twoich wpisach, bo dobrze to poukładane :)

Życzę powodzenia, może któregoś dnia spotkamy się w Golden Nugget Hotel :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
bestiariusz
Elite Grinder

Bardzo podoba mi się Twój sposób pisania, tak więc będę wpadał ;)

Odpowiedz
Cytat

Gdzie znalazłeś ten quiz z gry z inicjatywą? Szukam, ale chyba oślepłem :)

Odpowiedz
Cytat
smoku Autor wątku
smoku
PokerStrategist

Ktoś to czyta? Ktoś tu coś napisał?
Znak, że trzeba ogarnąć blogową systematyczność. :challenge

W tym miejscu powinny być notatki z lekcji trzeciej, czyli grze post flop w limpowanych pulach, ale uzupełnię to innym razem, gdyż czymś innym chciałbym się podzielić.

Zbierałem się cały tydzień do tego, żeby coś napisać, ale jak już miałem coś napisane, to nagle stwierdzałem, że te moje przemyślenia, które już przelałem na klawiaturę się zdezaktualizowały. :D Taką sieczkę na temat swojej gry i ogólnego podejścia do pokera mam w głowie ;) A ciągle padający śnieg i mus usuwania go z podwórka bardzo sprzyjał przemyśleniom :)

Generalnie tytułowe boje wyglądają tak:

Spoiler

Znaczy wyglądały, bo zielona kreska jeszcze troszkę spadła. Kluczowy w tym wykresie jest moment spadku na sam dół i takiego mocnego odbicia się od niego. Spadek na końcu jest tylko potwierdzeniem tego, do czego udało mi się dojść. I o tym będzie traktował ten post.

Na początek może pokażę przyczyny moich rozkmin. Takie samobiczowanie:

1.

Spoiler

SB ($2.40)
BB ($1.20)
UTG ($1.99)
UTG+1 ($2.63)
UTG+2 ($2)
Hero ($4.61)
MP2 ($1.87)
MP3 ($1.95)
CO ($0.71)
BTN ($0.80)

Dealt to Hero A♦ A♣

fold, fold, fold, Hero raises to $0.08, fold, fold, CO calls $0.08, fold, SB calls $0.07, fold

FLOP ($0.26) 9♠ 6♥ Q♣

SB checks, Hero bets $0.20, CO raises to $0.63 (AI), SB calls $0.63, Hero calls $0.43

TURN ($2.15) 9♠ 6♥ Q♣ K♥

SB bets $1.69 (AI), Hero calls $1.69

RIVER ($5.53) 9♠ 6♥ Q♣ K♥ Q♥

Hero shows A♦ A♣
(Pre 72%, Flop 9.0%, Turn 4.8%)

CO shows T♣ Q♦
(Pre 11%, Flop 7.1%, Turn 9.5%)

SB shows 9♦ 9♣
(Pre 17%, Flop 83.9%, Turn 85.7%)

SB wins $5.17

2.

Spoiler

SB ($1.56)
BB ($4.27)
UTG ($3.72)
UTG+1 ($1.98)
UTG+2 ($0.22)
MP1 ($2.32)
MP2 ($2.05)
Hero ($2)
CO ($1.88)
BTN ($2.07)

Dealt to Hero 9♦ 9♥

fold, fold, UTG+2 calls $0.02, fold, fold, Hero calls $0.02, CO raises to $0.11, fold, fold, BB calls $0.09, fold, Hero calls $0.09

FLOP ($0.36) 2♣ Q♥ J♣

BB checks, Hero bets $0.25, CO folds, BB raises to $0.50, Hero calls $0.25

TURN ($1.36) 2♣ Q♥ J♣ T♣

BB checks, Hero bets $1.39 (AI), BB calls $1.39

RIVER ($4.14) 2♣ Q♥ J♣ T♣ A♦

Hero shows 9♦ 9♥
(Pre 19%, Flop 3.1%, Turn 13.6%)

BB shows Q♠ Q♣
(Pre 81%, Flop 96.9%, Turn 86.4%)

BB wins $3.88

3.

Spoiler

SB ($2.29)
BB ($2.10)
UTG ($3.17)
Hero ($3.75)
UTG+2 ($2.09)
MP1 ($0.37)
MP2 ($1.73)
MP3 ($3.65)
CO ($3.86)
BTN ($2.04)

Dealt to Hero A♦ A♠

UTG raises to $0.07, Hero raises to $0.21, fold, fold, fold, fold, fold, fold, fold, fold, UTG calls $0.14

FLOP ($0.45) T♥ Q♥ 9♦

UTG checks, Hero bets $0.30, UTG raises to $0.90, Hero raises to $3.54 (AI), UTG calls $2.06 (AI)

TURN ($6.37) T♥ Q♥ 9♦ 2♠

RIVER ($6.37) T♥ Q♥ 9♦ 2♠ 2♥

UTG shows 9♥ 9♠
(Pre 19%, Flop 89.4%, Turn 95.5%)

Hero shows A♦ A♠
(Pre 81%, Flop 10.6%, Turn 4.5%)

UTG wins $5.95

4.

Spoiler

SB ($0.50)
BB ($2.86)
UTG ($2.01)
UTG+1 ($1.41)
UTG+2 ($2.48)
MP1 ($0.24)
Hero ($2.17)
BTN ($0.37)

Dealt to Hero T♦ A♦

fold, fold, fold, fold, Hero raises to $0.08, fold, fold, BB raises to $0.14, Hero raises to $0.48, BB raises to $0.82, Hero raises to $2.17 (AI), BB raises to $2.86 (AI)

FLOP ($4.35) 6♦ K♦ J♣

TURN ($4.35) 6♦ K♦ J♣ 9♠

RIVER ($4.35) 6♦ K♦ J♣ 9♠ K♣

Hero shows T♦ A♦
(Pre 14%, Flop 46.2%, Turn 27.3%)

BB shows A♠ A♥
(Pre 86%, Flop 53.8%, Turn 72.7%)

BB wins $4.07

5.

Spoiler

SB ($1.94)
BB ($2.79)
UTG ($2.73)
Hero ($2.13)
UTG+2 ($0.79)
MP1 ($0.51)
CO ($4.23)
BTN ($4.77)

Dealt to Hero T♦ K♦

UTG calls $0.02, Hero calls $0.02, fold, fold, fold, fold, SB calls $0.01, BB checks

FLOP ($0.08) Q♣ J♥ K♠

SB checks, BB checks, UTG checks, Hero bets $0.06, SB folds, BB folds, UTG calls $0.06

TURN ($0.20) Q♣ J♥ K♠ 8♥

UTG checks, Hero bets $0.15, UTG raises to $0.65, Hero raises to $2.05 (AI), UTG raises to $2.65 (AI)

RIVER ($4.30) Q♣ J♥ K♠ 8♥ Q♠

UTG shows T♥ A♠
(Pre 70%, Flop 91.1%, Turn 96.6%)

Hero shows T♦ K♦
(Pre 30%, Flop 8.9%, Turn 3.4%)

UTG wins $4.02

Dobra, starczy bo do jutra nie skończę, a już prawie pół godziny to klecę :D

Jak ktoś mi wytłumaczy tok myślenia Hero jest dobry :D

I tu się pojawia problem i przyczyna tych górek wykresowych. Grając wcześniej SSS, czy MSS zawsze patrzyłem w cashier'a, przy Evereście i dobieraniu co chwilę stołów ciężko było nie patrzeć (teraz wiem, że dało się, ale nvmd). Sęk w tym, że wtedy nie wpływało to zbytnio na moją grę (inna kwestia jak ta gra generalnie wyglądała- nieistotne teraz, szło wszystko do przodu ;) )

Odkąd zacząłem przygodę z BSS, spoglądanie do cashiera nie było problemem, ale wynalazłem sobie coś innego. Ciągłe spoglądanie na wykres, bądź stan sesji w trakcie gry.
Do tego dochodziło wkurzenie na to, że grając np. przez 1h+ ciągle jestem BE (co wynikało z poprzedniego), a do czego nie byłem przyzwyczajony grając innymi strategiami, bo tam w sumie co jakiś czas ze względu na podbudowanie się zamykałem stolik i szukałem nowego. Tutaj po wygraniu dajmy na to 10 BB dalej siedzę przy stole, do czego nie mogłem się przyzwyczaić.

Te głupie zagrania wyżej dawały mi do myślenia, bo robiłem coś, wiedząc, że to nie ma sensu i na pewno jestem z tyłu. Po upewnieniu się na SD, że miałem rację zaraz było sprawdzenie jak wygląda dzisiejszy wykres. Mimo to nie widziałem żadnego związku pomiędzy tymi zagraniami, a tym co następowało później.

Ogarnąłem, że patrzenie na ten cholerny wykres powoduje u mnie tilt. Tylko zaraz, samo patrzenie na wykres tliltu wywołać nie może, nie? Wiadomo przecież, że nie tiltujemy przez to co robimy, tylko przez swoje myśli/emocje. :pokerface:

I tu zaczął się następny etap rozkmin. Co myślę i czuję, że patrzę i przy patrzeniu? Do czego mi to jest potrzebne?

I tu się pojawiła miazga, takie jebnięcie głową w ścianę.
Pierwsze- jak to mogę być BE grając tyle czasu, przecież wykres powinien szybować do góry? -> przyczyna, typowy result oriented

...

W tym miejscu skończyłem pisać wczoraj i zgubiłem myśl :D

Konkludując- patrzenie na wykres, do cashiera wywołuje u mnie uczucie albo wkurzenia, zniechęcenia albo wręcz mega zadowolenia i uczucia- w końcu. Przez te ostatnie, gdy przychodzi jakaś stracona większa pula wraca do pierwszego. Jest to typowy objaw chęci zakończenia sesji na plusie.

Przyczynę takiego stanu rzeczy udało mi się zidentyfikować, więc jest dobrze. Teraz trzeba pracować nad wyeliminowaniem tego. A to już temat na kolejny etap rozkmin.

Nie czytam tego od początku, bo pewnie znowu by wszystko poszło do kasacji, więc możliwe, że jest chaotycznie, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi :D

Odpowiedz
Cytat
smoku Autor wątku
smoku
PokerStrategist

Napisane przez niceblack
Gdzie znalazłeś ten quiz z gry z inicjatywą? Szukam, ale chyba oślepłem :)

https://polska.pokerstrategy.com/quiz/weekly/473/

Proszę :)

Odpowiedz
Cytat
smoku Autor wątku
smoku
PokerStrategist

Jak widać blog znowu poszedł w zapomnienie.

Ostatnimi czasy znowu przestałem grać i się edukować, ale niestety trzeba było odpuścić ze względu na pewne, inne sprawy.

Jak z nieba spadła mi nowa promocja PS "Od zera do bohatera", dzięki której mam nadzieję, systematycznie dalej rozwijać swą wiedzę, a co za tym idzie (mam nadzieję, że będzie szło ;) ) wyniki pokerowe.

Załapałem się na semestr drugi, więc za dwa tygodnie tutaj zacznę zdawać relacje z przebiegu całej akcji.

Odpowiedz
Cytat
tskuter
PokerStrategist

.

Odpowiedz
Cytat
smoku Autor wątku
smoku
PokerStrategist
Spoiler

ZADANIE:

Wypiszcie wg was najważniejsze czynniki wpływające na zmiany w zakresach rak na poszczególnych pozycjach, stosując się do schematu:

"Na pozycji EP otwieram bardziej tight niż standardowo gry taki i taki gracz siedzi za mną/przede mną, natomiast mogę poszerzyć swój zakres kiedy [...]"

Skupcie się przy tym nie na podawaniu konkretnych zakresów w postaci "otwieram 22+/ATs/AJo", ale na czynnikach, które warunkują zmiany w waszym range -> i tutaj UWAGA: swoje odpowiedzi postarajcie się napisać możliwie rzeczowe. To nie ma być poemat, tylko coś na zasadzie ściągawki - na którą można rzucić okiem, i szybko znaleźć potrzebne informacje.

Zadanie dodatkowe:

Wypisz czynniki warunkujące steale, stosując model: "Z CO stealuje any2 kiedy przeciwnicy [...], natomiast muszę zawęzić zakres kiedy na pozycji [...], siedzi przeciwnik typu [...]".

*Oczywiście piszcie swoimi słowami - ja dałem schematy, aby pokazać, o co mi chodzi. Generalnie kilka zdań na temat poszczególnych pozycji w zupełności wystarczy, aby można było ocenić, czy wasze myślenie i interpretacja zdobywanej wiedzy idzie w dobrym kierunku.

No to lecim z lekcją pierwszą.

Czynniki wpływające na zmiany w zakresach rąk.

:heart: Gra bardziej loose:
:diamond: mamy pozycję nad słabszymi graczami
:diamond: sporo graczy tight przy stole
:diamond: przed nami kilku graczy limpowało

:heart: Gra bardziej tight:
:diamond: luźni gracze przy stole
:diamond: przed nami otwierają lepsi gracze
:diamond: słabo czujemy się w grze postflop

Generalnie wydaje mi się, że podstawą zmian w naszych zakresach są nasze umiejętności określenia z kim siedzimy przy stoliku, oceny umiejętności przeciwników i orientowania się kto gra tight/loose. Do tego ważna jest nasza umiejętności gry na flopie i później.

Steale:

Generalnie na mikro nie chcemy się wdawać w wojny blindów, więc kradniemy tylko wtedy, kiedy na BU, SB, czy BB siedzą gracze pasywni, rzadko broniący blindów (SB/BB) czy rzadko 3betujący (BU).

Najluźniej kradnę z BU, z SB staram się grać tight bez jakiegoś mocnego rozszerzania, ze względu na brak pozycji (zwłaszcza, gdy BB lubi tylko sprawdzać nasze próby kradzieży). Z CO tylko przy pasywnym BU, który rzadko 3betuje.

Nie wiem czy to się kupy trzyma, ale jak się zacznę zastanawiać to znowu skasuję i będę myślał od początku, i się nie wyrobię w terminie ;) :D

Edyta podpowiedziała, że nie wie skąd mi się przy stealach 4bety wzięły ;)

Odpowiedz
Cytat
Thorek
Oldschool Grinder

To nie jest tak, ze nie chcemy wdawać się w wojnę blindów, tylko musimy być w tej kwestii bardziej rozważni i należy zwracać uwagę na naszych przeciwników, co prawidłowo opisałeś później.

Powodzenia w promocji :).

Odpowiedz
Cytat
smoku Autor wątku
smoku
PokerStrategist

Nie wiedziałem jak określić to o co mi chodzi w dwóch słowach, więc napisałem, jak napisałem. Dobrze, że udało mi się to później wyjaśnić. :)

Lekcja 2

Spoiler

1. Co powinien zrobić Hero w tej sytuacji w perspektywie pot oddsów?

BB: $0.40
UTG: $3.01
UTG+1: $0.11
UTG+2: $0.32
MP1: $1.08
MP2: $1.98
CO: $2.18
Hero (BTN): $2.03
SB: $1.83

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with 8 7
2 folds, UTG+2 bets $0.08, 2 folds, CO calls $0,08, Hero calls $0.08, 1 fold, BB folds

Flop: ($0.27) J 6 2 (3 players)
UTG+2 $0,24, CO folds, Hero ???

Hero fold
Oddsy: 38:9 4:1
pot oddsy: 51:24 2:1
Aby to zagranie było opłacalne pot oddsy powinny wyności min. 5:1.

Spoiler

2. Zastanów się i napisz, co w no-limit Hold'em jest ważniejsze - pot oddsy czy też implied pot oddsy? Opisz najważniejsze czynniki, które wpływają na implied pot oddsy.

W pokerze najważniejsze jest maksymalłizowanie zysków, czyli „wyciąganie” jak najwięcej żetonów od przeciwników w momencie, gdy trafiamy najsilniejszy układ. W związku z tym ważniejsze są implied pot oddsy, ponieważ określają one naszą, potencjalną, maksymalną wygraną w danym rozdaniu, biorąc pod uwagę stack przeciwnika. Pot oddsy określają tylko sytuację w danym momencie, nie zważając na dodatkowe zakłady przeciwnika w dalszych rundach licytacji.

Czynniki wpływające na implied pot odds:

:club: wielkość stacka przeciwnika (implied pot oddsy opierają się na tym, jak dużo możemy wygrać, więc bez odpowiedniej wielkości stacka przeciwnika nie będziemy ich mieli, więc nie możemy ich brać pod uwagę)

:club: który street (im mamy więcej kart do wyłożenia na stół, tym większe szanse mamy na to, że przeciwnik opłaci nasz układ)

:club: możliwość określenia przez przeciwnika naszej ręki (im mniej oczywisty jest nasz draw, tym mamy większe szanse, na opłacenie go przez przeciwnika. IMO na micro jest to mniej istotny czynnik, gdyż rzadko się zdarza, byśmy grali z kimś, kto się zastanawia nad tym, co możemy mieć, a bardziej się skupia na swoich kartach)

:club: styl gry przeciwnika (im rywal gra bardziej loose i częściej „lubi” dochodzić do SD tym nasze implied odsy są lepsze, gdyż mamy większe prawdopodobieństwo, że od flopa zobaczymy i turn i river, co zwiększa nasze szanse na skompletowanie drawa)

:club: siła ręki przeciwnika (im ma mocniejszą rękę, tym trudniej będzie mu ją zrzucić, co za tym idzie częściej będzie dochodził do SD, co zwiększa nasze szanse na skompletowanie drawa)

3. QUIZY:

1. Drawy

Otrzymałeś 22 z 24 możliwych punktów. Odpowiada to  92 %!

Stacks & Stats
BB ($100.00) (34/4/0.7/32/321) [VPIP/PFR/AF/WTS/Hands]
SB ($100.00)
UTG ($100.00) (40/12/1.2/30/180) [VPIP/PFR/AF/WTS/Hands]
MP ($100.00)
CO ($100.00)
Hero ($100.00)
Preflop: Hero is BU with J , T
UTG calls $1.00, 1 fold, CO calls $1.00, Hero raises to $6.50, 2 folds, UTG calls $5.50, 1 fold,

Flop: ($15.50) Q, K, 4 (2 players)
UTG checks, Hero bets to $11.00, UTG raises to $30.00, Hero...?
Jak grasz dalej?
Pasujesz (3 Pkt)
Sprawdzasz (1 Pkt)
All-in (0 Pkt)
Twoja odpowiedź: Sprawdzasz (1 Pkt)

Za dużo omawiania nie ma- źle wyliczyłem outy.

2. Pule wieloosobowe (1) - drawy OOP

Otrzymałeś 22 z 35 możliwych punktów. Odpowiada to 63 % !

Pierwsza część quizu bardzo dobrze, zepsułem drugą część z flushdrawem i OESD, podając odpowiedzi zbyt pasywne (call zamiast raise), nie biorąc pod uwagę, że z tak silną ręką często już na flopie chcemy iść na stacki. Nie wklejam poszczegółnych pytań, bo wszystko źle poszło, a nie ma sensu pół quizu kopiować ;)

3. Pule wieloosobowe (2) - drawy IP

Otrzymałeś 19 z 36 możliwych punktów. Odpowiada to 53 % !

Generalnie quizy masakra, pięknie obnażyły moje słabości. Drugi quiz to samo co w tym poprzednim, wolę foldować niż grać dalej. Nie zwracam uwagi na przeciwników (staty, ani ich zagrania). Do tego błędy przy obliczaniu pot oddsów.

Generalnie długa droga przede mną, jeśli chodzi o rozgrywanie drawów, muszę jeszcze raz siąść nad tymi quizami i na spokojnie raz jeszcze przeanalizować. Ot taka moja mała dodatkowa praca domowa ;)

Odpowiedz
Cytat
smoku Autor wątku
smoku
PokerStrategist

Nie chcę edytować swoich odpowiedzi, więc już tu dopiszę, że pierwsze jest źle.

Powinienem policzyć oddsy do rivera, bo już nie będzie kolejnej rundy licytacji, bo short się allinuje, więc oddsy mamy 2:1, nie 4:1.

Już wcześniej widziałem takie odpowiedzi u innych, ale nie mogłem skumać czemu tak. Teraz mnie oświeciło :D

Odpowiedz
Cytat
dlrzz
PokerStrategist

Witam,

Mimo wszystko bardzo dobrze, że myślałeś ciągle o tym i dostrzegłeś ten szczegół :fdrink Powodzenia w dalszej części promocji!

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
smoku Autor wątku
smoku
PokerStrategist

To, że to short i, że się stackuje na flopie to od razu widziałem, jednak nie wiedziałem, że przez to mam inaczej oddsy liczyć.

Promocja dobrze spełnia swe zadanie ;)

Odpowiedz
Cytat
Thorek
Oldschool Grinder

Pierwsze zadanie źle, ale sam się zreflektowałeś, więc ok :). Pamiętaj, że zawsze należy zwracać uwagę na stack przeciwnika. Drugie zadanie bardzo ładnie i zgrabnie opisane. Quizy nie poszły najlepiej, ale proponuję przejrzeć jeszcze raz materiały i rozwiązać zadania za kilka dni typowo dla siebie. Poza tym warto też, żebyś powstawiał rozdania na forum oceny rozdań, w których sam drawujesz i przeanalizujemy je wspólnie.

Odpowiedz
Cytat
smoku Autor wątku
smoku
PokerStrategist

Quizy nie poszły najlepiej, ale proponuję przejrzeć jeszcze raz materiały i rozwiązać zadania za kilka dni typowo dla siebie. Poza tym warto też, żebyś powstawiał rozdania na forum oceny rozdań, w których sam drawujesz i przeanalizujemy je wspólnie.

Taki też mam zamiar, ale to na spokojnie po zakończeniu już promocji, bo przy mieszaniu z innymi zagadnieniami nic dobrego nie wyjdzie.

Po przeczytaniu artów i tych quizach chciałem poprzeglądać stare rozdania, ale baza mi poszła po awarii sprzętu i nic nie ma :/ Teraz nie gram więc nie ma co analizować.

Jednak to zadanie mi pokazało nad czym będę musiał posiedzieć i na co zwracać uwagę, bo teraz zdałem sobie sprawę, że rzadko podczas grania "przejmowałem się" po i ipo, a i tego zagadnienia w teorii jakoś szczególnie nigdy nie ugryzłem.

Nic to, kończymy jutro zadanie następne i czekamy na kolejne z nadzieją, że nie będzie już gorzej ;)

Odpowiedz
Cytat