Dobra przepraszam wszystkich ktorzy czytaja tego bloga za lekkie opoznienie, weekend byl wiadomo, troche pogralem, ale ogolnie cierpie na brak czasu sprobuje teraz zrobic ile sie da.
LEKCJA 3
FLOP
Najwazniejsze czynniki :
BOARD - cbet tak naprawde jest blefem, chce przeciwnika wyrzucic z rozdania, musze to robic w sytuacjach kiedy jest mala szansa, ze przeciwnik cos trafil, flop nie przyjaciel to flop z dwoma-trzema kartami w tym samym kolorze, lub taki ktory umozliwia z dwoma obcymi kartami oesd lub podwojny gutshot, badz odrazu skompletowany strit.
Dobry board to board z wysoka karta A, K ktora moge reprezentowac jako top para lub board sparowany.
Kiepskim boardem jest board niski, gdzie nie moge nic reprezentowac.
Statystyki przeciwnika.
Im przeciwnik gra bardziej tight tym czesciej go cbetuje im bardzie loose tym rzadziej. Istotna jest tez statystyka fold to c bet.
Sila reki
Jezeli mamy mocna reke na niskich limitach lepiej od razu betowac, z reka slabsza tez raczej cbetujemy zeby wyrzucic przeciwnika, albo czekamy dla kontroli puli jezeli mamy pozycje nad przeciwnikiem.
Dynamika stolu.
Jezeli gramy na stole gdzie duzo sie dzieje rzadziej gracze dadza sie wyrzucic przez cbeta.
Ilosc przeciwnikow.
Wiadomo im wiecej graczy tym ciezej moze byc ich wyrzucic z rozdanie, bo jest wieksze prawdopodobienstwo ze ktorys cos trafil.
:nh :nh :nh
0,01/0,02 No-Limit Hold'em (9 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy.com Elephant 0.105 by www.pokerstrategy.com.
Preflop: Hero is MP1 with A
, K♣
2 folds, Hero raises to $0,08, MP2 folds, MP3 calls $0,08, 4 folds.
Flop: ($0,19) 7♥ , 6♠ , 2♥ (2 players)
Hero bets $0,14, MP3 raises to $0,30, Hero folds.
Final Pot: $0,63
Moze nie jest to kiepska reka do cbeta ale nie jest najlepsza w range przeciwnika trafia wszystkie serca, do tego jakies connectory 89, 56. My natomiast nie za bardzo mamy co reprezentowac.
Przykro mi nie jestem w stanie znalezc trzech rak ze zlym cbetem za duzo czasu mi to zajmie tym bardziej ze nie mam swojej bazy, zbyt wielkiej.
Tutaj jest reka jeszcze taka
Pacific Poker - $0.02 NL - Holdem - 8 players
Hand converted by PokerTracker 3
BB: $0.80
UTG: $0.95
Hero (UTG+1): $2.06
MP: $2.74
MP+1: $1.00
CO: $1.72
BTN: $3.41
SB: $1.03
SB posts SB $0.01, BB posts BB $0.02
Pre Flop: ($0.03) Hero has T♠ J♦
fold, Hero raises to $0.08, fold, fold, fold, fold, SB calls $0.07, fold
Flop: ($0.18, 2 players) 9♣ 2♣ 4♦
SB checks, Hero bets $0.13, fold
Moglbybyc to dobry cbet, ale tutaj akurat przeciwnik byl dosc calling station (41 VPiP) dlatego jest to blad.
Quiz 1:
18 - 13 punktów:
Całkiem nie najgorszy wynik. Jeżeli wystawialibyśmy oceny jak w szkole, to otrzymałbyś 3. Nie jest to wprawdzie zachwycające, ale również nie jest to wynik, gdzie musiałbyś się specjalnie martwić. Albo wszędzie popełniłeś kilka drobnych błędów, albo w pewnym dziale odpowiedziałeś źle na wszystkie pytania. Powinieneś to sobie jeszcze raz przeglądnąć i zrozumieć, gdzie popełniłeś błędy. Nie powinieneś uczyć się na pamięć odpowiedzi z quizu, jak na przykład na egzamin na prawo jazdy (ok, właściwie tego też nie powinno się robić, ale nikomu to nie zaszkodziło), lecz powinieneś je zrozumieć. Nie będziesz miał z tego żadnej korzyści, jeżeli zapamiętasz sobie odpowiedzi i jutro otrzymasz maksymalną ilość punktów, jeżeli sam nie grasz w ten sposób. Lepiej postaraj się zrozumieć uzasadnienie odpowiedzi, gdyż jedynie w ten sposób możesz się czegoś nauczyć. A jeżeli to już uczynisz, to z pewnością będziesz miał lepszy wynik w następnym quizie.
Zadanie 3 napisalem ze nie jest to silna gotowa reka, nie wiem czemu myslalem ze to podchwytliwe
Zadanie 8 dalem all ina a tutaj pisza zeby slowplayowac, za duzo sie naogladalem filmikow zeby nie slowplayowac to dlatego
Zadanie 10 dalem check behind ale rzeczywiscie na tak drawowatym stole to glupota oddawac karty za friko, juz rozumiem blad.
drugi quiz
27-21 punktów:
Dobra robota! Sporo zajmowałeś się problematyką zakładu kontynuacyjnego.
Ha, wreszcie w najwyzszej tabeli, ale fakt duzo sie tym interesowalem swego czasu bo duzo pieniedzy na tym tracilem, wiec troche jestem z siebie dumny :D.
Zadanie 8 dalem tutaj bet call rzeczywiscie as jest zbyt czesto w zasiegu graczy na flopie.
Zadanie 10 bet call nie wiem wlasciwie czemu to nie tak jest.
Dobra juz sie balem ze nie ogarne zrobic tej lekcji, ciesze sie ze sie zmusilem i jakos sie udalo!
Pozdrowienia dla wszystkich