Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Eksperyment poker (Zoom NL10 SH)

18 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
579 Wyświetlenia
krazen
PokerStrategist

Cześć. Jestem Krazen a to mój blog :) (serio, to jest blog? :ayfkm: )

Wypadałoby przedstawić ogólny zarys mojej, nie zawsze skromnej, osoby. Dwadzieścia kilka lat na karku i zmienny poziom oleju w głowie to moje atrybuty. Lubię sporo rzeczy, sporo innych mnie denerwuje, wobec niewielu jestem neutralny. Nie ma sensu ich teraz wymieniać, jeśli ten blog się rozwinie to się dowiecie. Kim jestem? Na pewno nie zawodowym pokerzystą. Pieniądze zdobywam głównie poprzez produkcję stron internetowych oraz mały handelek. Gdy akurat nie zdobywam pieniędzy to:

1. śpię
  2. jadę na rowerze
  3. gram w piłkę nożną
  4. oglądam głupoty w internecie (niestety)
  5. czytam książkę lub oglądam film/serial
  6. jestem na meczu
  7. gram w snookera
  8. porządkuję dom i zagrodę

W wielu z tych czynności towarzyszy mi niezawodne radio WBGO, nadające oprócz pierwszorzędnej muzyki także lokalne informacje, dzięki czemu słuchając go całymi dniami czuję się już prawie mieszkańcem New Jersey :D

Zakładam tego bloga, ponieważ od jakiegoś czasu w wolnych chwilach pogrywam w pokera, mianowicie SH NL 2/4/10. Ba, nawet trochę materiałów z PokerowejStrategii przyswoiłem, dzięki czemu nie ma torby. Nie ma też powodów do dumy, wykres po prawie 85k rozdań (głównie NL4) wygląda tak:

Jak widać tak naprawdę gram dobrze, bo według linii EV powinienem mieć jakieś zawrotne 0,5 bb/100 _cool:

Statystyk nie podaję, bo na przestrzeni czasu zmieniły się od niciora do całkiem spoko luzaka. Jednak za bardzo nie odbiło się to na moim pokerowym bogactwie.

Aby to zmienić, aby poziom bogactwa szedł w górę, zaczynam naukę od nowa i porządnie. Traktuję to jako wyzwanie rzucone mojemu lenistwu i brakowi systematyczności, które do spółki powodują że nie wykorzystuję swojego potencjału w 100%. Nie chodzi tu tylko o pokera, ale poker ma docelowo pomóc mi wyrobić pewne nawyki przydatne w innych dziedzinach życia.

Moja dotychczasowa nauka przebiegała różnie. Czasem coś obejrzałem lub przeczytałem dokładnie i coś z tego wyniosłem, innym razem robiłem to po łebkach i w głowie zostawało wielkie nic. Jak widać po wykresie, swoich stawek nie miażdżyłem, więc trzeba obrać inne podejście do pokerowej edukacji.

Na początek stwierdzam: WIEM, ŻE NIC NIE WIEM. I zaczynam naukę od zera.

Na początek zrobię zadania z obu semestrów promocji "Od zera do bohatera". W tym czasie będę grał NL4 na jednym z roomów sieci iPoker. Niestety tamto konto mam niepodpięte, przeniosę rolla na inne "jak se powyrabiam bonusy". Póki co materiały z brązu muszą wystarczyć. Roll to około $200, powinien więc przetrwać moje eksperymenty na NL4, a gdyby szło mi dobrze to przy $300 planuję wejść na NL10.

Cel pokerowy na ten rok: zostać wygrywającym graczem NL50.

Nie zakładam że wejdę na jakieś mega wysokie stawki, bo nie mogę się póki co poświęcić pokerowi full-time. Próbuję jednocześnie pracować nad innymi źródłami dochodu. Oczywiście może być tak, że poker okaże się najbardziej profitowy i uda mi się wejść szybciej i wyżej niż NL50, ale może też być zupełnie odwrotnie, dlatego nie stawiam tu sobie zbyt wygórowanych celów.

Cele pozapokerowe:

• przejechać co najmniej 3 maratony MTB do końca sezonu.
  • przynajmniej podwoić swój kapitał przeznaczony na handel
  • spróbować wrócić na studia

Ku uciesze jednych i desperacji innych, będę tu też wrzucał rozmaite teksty niezwiązane z pokerem.

Ciąg dalszy i pierwsze pokerowe rozkminy jutro! <patrzy na zegarek> W sumie to już dziś, tylko później. Póki co :f_zZz: :f_zZz: :f_zZz: :f_zZz: :f_zZz:

Odpowiedz
Cytat
17 odpowiedzi
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Proszę bardzo o zapoznanie się i krytykę moich odpowiedzi na zadania z pierwszej lekcji. Nie mam dostępu do materiałów dla srebra, więc proszę o wyrozumiałość jeśli pominąłem jakieś oczywiste zagadnienie znajdujące się tam. Ja tymczasem popatrzę, jak z tymi zadaniami poradzili sobie inni. Z góry dzięki! ;)

Zadanie 1:

Prosiłbym was o zapoznanie się z jak najwiekszą liczbą materiałów – zaczynając od artykułów i wypisanie swoich wniosków na temat zalożeń gry z:

* Early Position - EP (Pozycja wczesna)
* Middle Position - MP (Pozycja środkowa)
* Late Position - LP (Pozycja późna)
* Blindy i blindów (Small Blind - SB Mała ciemna oraz Big Blind - BB Duża ciemna)

z rozróżnieniem:

1. Zakresu rąk, z jakim chcecie otwierać z małym podsumowaniem czemu tak z danej pozycji, a czemu tak z innej.

2. Zakresu rąk, z którym macie zamiar izolować limperów – w tym wypadku tez napiszcie czemu gracie szerszy/węższy zasięg.

3. Zakresu z którym macie zamiar callować (sprawdzać) pojedyncze podbicie na innych graczy BSS ( pełny stack )
Wnioski napiszcie na swoich blogach, gdzie będziemy mogli się do nich ustosunkować.

EP:

1. Otwieramy tylko mocne ręce, czyli pocket pary, ewentualnie nawet tylko 66+. Do tego wysokie asy, ATs+, AJo+ oraz KQ. Po flopie najczęściej będziemy grać bez pozycji i/lub na kilku przeciwników, dlatego chcemy trafiać mocne układy takie jak sety, wysokie strity, wysokie kolory i TPTK.
  2. nie dotyczy
  3. nie dotyczy

MP:

1. Dodajemy ATo oraz KJ do zasięgu z UTG. Gracz z UTG spasował, więc odpada nam jeden potencjalny przeciwnik. Pozycję nad nami po flopie mogą mieć już tylko dwie osoby, a nie trzy, jak to było w przypadku gdy siedzieliśmy na UTG. Dzięki temu perspektywy gry po flopie są lepsze niż grając z UTG, mamy większe folding equity, dlatego możemy trochę rozluźnić nasz zasięg.
  2. Limpera z UTG izolowałbym z tym samym zasięgiem, z jakim podbijam. Czyli AT+ KJ+ 22+. Zazwyczaj zasięg limpera jest dość szeroki i mamy dobre folding equity. W dodatku w przypadku calla mamy pozycję na niezbyt dobrego gracza, bo dobrzy gracze na tych stawkach raczej nie będą limpować.
  3. Podbicie gracza na pełnym stacku z UTG sprawdzę z pocketami 22-JJ. Mogę trafić seta, mam pozycję. On też, grając mocny zakres z UTG często coś trafi i w przypadku posiadania seta można wyciągnąć dużo value.

CO i BU:

1. Tutaj dokładam już ręce takie jak konektory i gappery. Dokładam też asy, szczególnie te w kolorze. Do tego J9+ K9+ Q9+ a na BU nawet trochę luźniej. Jeśłi chodzi o konektory to CO 78o+ i 45s+, BU 45+. Gappery to na CO T8s, BU 79+. Jednym słowem mniej więcej zakres z tabelki. Gramy już z tych pozycji dość luźno, dodajemy dużo rąk spekulacyjnych względem wcześniejszych pozycji. Po flopie najpewniej (na BU na pewno) będziemy grać z pozycją oraz bardzo możliwe, że na jednego przeciwnika. Wtedy możemy trafić wiele gotowych układów lub silnych drawów z takimi zasięgami. Możemy też wykorzystać pozycję i dochodowo c-betować dla blefu.
  2. Jeśli jest jeden limper to izoluję całym zakresem jakim bym podbijał. Jeśli dwóch to trochę bardziej tight, wyrzucając np najniższe konektory, konektory offsuited oraz ręce typu Q9.
  3. Podbicie gracza z wcześniejszej pozycji na pełnym stacku sprawdzam z pocketami, mogę też się pokusić o dodanie suited connectorów.

Blindy:

1. Na SB moje otwarcie będzie zależeć w dużej mierze od przeciwnika siedzącego na BB. Im bardziej jest on tight, tym szerzej ja będę otwierał licząc na fold.
  2. Limperów będę izolował z mocnym zakresem, np takim jak otwieram na UTG. Po flopie czeka mnie gra bez pozycji i nie chcę się pakować w trudne spoty ze spekulacyjnymi rękoma.
  3. Podbicie sprawdzam tak jak na CO i BU.

Zadanie 2:

Wypiszcie wg was najważniejsze czynniki wpływające na zmiany w zakresach rak na poszczególnych pozycjach, stosując się do schematu: "Na pozycji EP otwieram bardziej tight niż standardowo gry taki i taki gracz siedzi za mną/przede mną, natomiast mogę poszerzyć swój zakres kiedy [...]" Skupcie się przy tym nie na podawaniu konkretnych zakresów w postaci "otwieram 22+/ATs/AJo", ale na czynnikach, które warunkują zmiany w waszym range -> i tutaj UWAGA: swoje odpowiedzi postarajcie się napisać możliwie rzeczowe. To nie ma być poemat, tylko coś na zasadzie ściągawki - na którą można rzucić okiem, i szybko znaleźć potrzebne informacje.

Odpowiem ogólnie: im więcej przeciwników w grze i czym bardziej są loose, tym bardziej gram tight. Są też wyjątkowe sytuacje, np jeden przeciwnik bardzo loose przed flopem i grający fit or fold po flopie. Z kimś takim chcę grać jak najwięcej bo mam jasną sytuację.

Zadanie dodatkowe:

Wypisz czynniki warunkujące steale, stosując model: "Z CO stealuje any2 kiedy przeciwnicy [...], natomiast muszę zawęzić zakres kiedy na pozycji [...], siedzi przeciwnik typu [...]".

Ogólnie żeby steal za 3 bb wyszedł na zero, nie licząc możliwości wygrania puli po flopie, to muszę dostać za mną foldy w 66%. Mam do wygrania 1,5 bb, ryzykuję 3. Wygrywając dwa razy na trzy wychodzę na zero, bo wygrałem w sumie 3 bb i straciłem tyle samo. Więc siedząc na SB muszę wiedzieć, że gracz z BB folduje ponad 66% rąk. Jeśli siedzę wcześniej, np na BU to iloczyn fold2steal graczy z SB i BB musi być ponad 66%. Na przykład jeśli obaj mają po 80%, to wtedy iloczyn wynosi 64%, więc nie ma opłacalnego steala z any2. Jednak nadal mogę stealować dość szeroki zakres, bo często dostanę fold, a po flopie będę grał z pozycją. Na graczy nagminnie 3betujących steale gram tylko mocne ręce.

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Ponownie proszę o krytykę :)

Lekcja II

Zadanie 1

1. Znajdź w swojej bazie 3 ręce, w których drawowałeś, wstaw je na swoim blogu i oblicz outy, oddsy i implied pot oddsy dla każdej decyzji (mogą to być również rozdania, w których popełniłeś błędy)
2. Zastanów się i napisz jak brak pozycji wpływa na implied pot oddsy?

1.
Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $0.04(BB) Replayer
Hero ($5.44)
BB ($6.50)
UTG ($4.74)
UTG+1 ($3.50)
CO ($4)
BTN ($9.21)

Dealt to Hero 9♠ A♠

UTG calls $0.04, fold, fold, BTN calls $0.04, Hero calls $0.02, BB checks

FLOP ($0.16) 8♠ 4♠ Q♥

Hero bets $0.12, BB folds, UTG calls $0.12, BTN calls $0.12

TURN ($0.52) 8♠ 4♠ Q♥ 8♦

Hero checks, UTG checks, BTN bets $0.50, Hero calls $0.50, UTG calls $0.50

RIVER ($2.02) 8♠ 4♠ Q♥ 8♦ K♠

Hero bets $0.96, UTG calls $0.96, BTN raises to $4.32, Hero raises to $4.78 (AI), UTG folds, BTN calls $0.46

BTN shows 2♥ 8♥
(Pre 34%, Flop 48.1%, Turn 84.1%)

Hero shows 9♠ A♠
(Pre 66%, Flop 51.9%, Turn 15.9%)

Hero wins $11.92

Przed flopem dokładam 2 centy ze względu na dużą pulę i możliwość złapania dobrego drawa.
UTG i BB to znani mi fisze CS, dlatego stawiając zakład 12 centów liczę na przynajmniej jeden call. Daję sobie 9 outów, czyli 18% equity. Mój udział w puli przekroczy 18% nawet jeśli dostanę 2 calle. Jednak daję sobie implied oddsy. Przy jednym callu pula wyniesie 40 centów, będę musiał wyciągnąć jeszcze 26 żeby się opłącało, co przy takim przeciwniku i takich stackach wydaje się całkiem realne.

Na turn czekam, dostaję pot size bet i oddsy 33%. Ponownie muszę szukać implied oddsów. Jeśli UTG spasuje to pula wyniesie 1.52 i będę potrzebował na river wyciągnąć 1.26 żeby implied oddsy się zgadzały. Jako że dotąd pasywny CS z buttona się ożywił liczę na to, że zabetuje też river. Call od UTG poprawia tylko moją sytuację. Na river trafiam i gram bet/call.

SB ($3.96)
BB ($5.50)
UTG ($1.60)
UTG+1 ($1.91)
CO ($8.74)
Hero ($5.22)

Dealt to Hero 5♣ A♣

fold, UTG+1 calls $0.04, fold, Hero raises to $0.16, SB calls $0.14, fold, UTG+1 calls $0.12

FLOP ($0.52) 4♣ 3♥ K♣

SB checks, UTG+1 checks, Hero bets $0.37, SB calls $0.37, UTG+1 calls $0.37

TURN ($1.63) 4♣ 3♥ K♣ J♥

SB bets $1.32, UTG+1 folds, Hero folds

SB wins $1.55

Na flopie mając dwóch przeciwników stawiam zakład za 3/4 puli. Daję sobie 9 outów do koloru. Nie licząc folding equity, przy jednym callu będę miał pulę 1.24 na turnie i w przypadku trafienia będę musiał wyciągnąć jeszcze około 0.80 żeby implied oddsy się zgadzały. Obaj przeciwnicy to CS, więc powinno być dobrze. Na turnie nie trafiam i zostaję w HU przeciwko SB, który stawia spory zakład. Pot oddsów nie mam, natomiast implied pot oddsy mówią, że na river pula będzie wynosić 4.27. Mi natomiast do poprawnego sprawdzenia za 1.32 potrzebna jest pula 7.33. Brakuje ponad 3 dolarów, przeciwnikowi w stacku zostaje 2.11, więc pasuję.

SB ($12.84)
Hero ($4.47)
UTG ($3.88)
CO ($3.12)
BTN ($4)

Dealt to Hero 3♥ A♥

UTG calls $0.04, CO calls $0.04, fold, SB calls $0.02, Hero checks

FLOP ($0.16) Q♥ T♥ J♠

SB checks, Hero bets $0.12, UTG raises to $0.28, CO folds, SB folds, Hero calls $0.16

TURN ($0.72) Q♥ T♥ J♠ 8♣

Hero checks, UTG bets $0.60, Hero calls $0.60

RIVER ($1.92) Q♥ T♥ J♠ 8♣ 5♥

Hero bets $1.40, UTG calls $1.40

Hero shows 3♥ A♥
(Pre 62%, Flop 43.0%, Turn 25.0%)

UTG shows K♣ 9♦
(Pre 38%, Flop 57.0%, Turn 75.0%)

Hero wins $4.49

Wchodzę do gry za darmo i dostaję mocnego drawa. 9 outów do koloru + 4 króle - jeden w kolorze. Daje to razem 12 outów. Próbuję przejąć inicjatywę. Dostaję minraise i pot oddsy 22%. Mam 24% więc sprawdzam. Na turnie już trochę gorzej, dostaję 31%. Jednak obaj mamy spore stacki, na river będzie 1.92 w puli, a implied oddsy każą, by pula wynosiła 2.5 do tego calla. Potrzebuję ugrać na river w przypadku trafienia 52 centy, co przy tych stackach wydaję się łatwe. Trafiam, stawiam zakład i zgarniam pulę. Może mogłem wyciągnąć tu więcej value na river ale to nie temat tej lekcji.

2. Brak pozycji osłabia implied pot odds. W przypadku trafienia musimy wyciągnąć określoną ilość value od przeciwnika żeby implied pot odds z wcześniejszych stritów się zgadzały. Bez pozycji jest to utrudnione. Kiedy dochodzi draw a my nagle budzimy się przejmując inicjatywę wygląda to podejrzanie. Próbując zagrać check/raise ryzykujemy że przeciwnik też poczeka.

Zadanie 2

1. Co powinien zrobić Hero w tej sytuacji w perspektywie pot oddsów?
BB: $0.40
UTG: $3.01
UTG+1: $0.11
UTG+2: $0.32
MP1: $1.08
MP2: $1.98
CO: $2.18
Hero (BTN): $2.03
SB: $1.83

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with 8♥ 7♥
2 folds, UTG+2 bets $0.08, 2 folds, CO calls $0,08, Hero calls $0.08, 1 fold, BB folds

Flop: ($0.27) J♦ 6♥ 2♥ (3 players)
UTG+2 $0,24, CO folds, Hero ???
2. Zastanów się i napisz, co w no-limit Hold'em jest ważniejsze - pot oddsy czy też implied pot oddsy? Opisz najważniejsze czynniki, które wpływają na implied pot oddsy.

1. Powinien sprawdzać all-in gracza z UTG+2. Ma 9 outów do flusha + można doliczyć jeden out za backdoor straight draw. Dostaje oddsy 32%. Z 10 outami na flopie ma około 40% equity, więc sprawdzenie jest tu opłacalne.

2. Moim zdaniem w NL Hold'em implied pot oddsy są ważniejsze niż pot oddsy. Jest tak, ponieważ w każdej chwili gracz może wejść za wszystko i możemy liczyć że nieopłacalne z perspektywy pot odds calle na wcześniejszych stritach, na późniejszych w przypadku trafienia zostaną nam zrekompensowane. Drawujemy najczęściej do mocnych układów, pozwalających spokojnie wygrywać duże pule. Gdyby nie implied pot odds, ciężko byłoby budować te pule, ponieważ rzadko kiedy będziemy dostawać od przeciwników bety pozwalające nam sprawdzać zgodnie z pot odds.

Na razie to tyle ode mnie, muszę jeszcze rozwiązać quizy z tej lekcji. Na razie jednak trochę relaksu przy obiedzie i transmisjach z Rolanda Garrosa

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Brak czasu + brak sreberka utrudnił mi rozwiązywanie tych zadań. Zamiast męczyć się samemu postanowiłem więc poczytać rozwiązania innych + komentarze trenerów. Oglądałem też ostatnio filmiki hahaUnaaba i chyba już mi weszło do głowy jedno:

Na mikro grać ABC i nie kombinować.

Odkąd moja znajomość z przyciskiem fold układa się bezproblemowo, rośnie ilość bb na moim koncie. Niby próbka mała, ale analizując moją bazę danych widzę że w największej mierze hero calle psuły mój winrate.

Także nie będzie na razie przynudzania o edukacji na mikro. Wiedzy na ten temat na forum dostatek, a ja raczej na blogu Ameryki nie odkryję. Będę za to wrzucał jakieś ciekawe rozdania jak się trafią.

Tyle się mówi o inteligencji finansowej, obejrzyjmy więc krótki kołczing jednego z hajstejksowców :D

Także tego. Był również wyścig rowerowy, ale mój wynik lepiej, jak mawia kolega, przemilczeć milczeniem.

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Mam 215 dolarów i marzą sie szoty na NL10 ale trzymamy dyscyplinę. Przy 250 się zobaczy. Trochę oszukuję i gram też za funty i ojro żeby szło to szybciej. Jednak brak czasu przyniósł tylko 1900 rozdań przez ostatnie 2 dni:

Taka zagadka, co tu zrobić?

Hero ($5.49)
BB ($4)
UTG ($4.50)
CO ($13.40)
BTN ($1.08) 23/7/0 (vpip/pfr/3bet) po 100 rękach

Dealt to Hero Q♥ A♦

fold, fold, BTN raises to $0.08, Hero raises to $0.28, fold, BTN raises to $0.48, ???

Niby ma mały stack, ale jest tak strasznie pasywny że ciężko mi powiedzieć czy grać jego all ina po tym min 4becie.

Więcej trudnych spotów nie pamiętam, za wszystkie proste gdzie zachowałem się jak średnio rozgarnięta ameba serdecznie żałuję :)

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Pierwsza dzisiejsza sesja zakończona. 2h, 6 stołów, 1k rozdań.

Szczęście dziś po mojej stronie jak widać :fdrink

Wiem że taki winrate w longrunie jest nie do osiągnięcia i że 1k to żadna próbka, ale jednak cieszy :)

Ogólnie na tym NL4 czuję się mega mocno odkąd zacząłem grać trochę bardziej tight i ABC. Dużo staranniej dobieram spoty do light 3 betów, floatów i cbetów.

Wcześniej słabo rozumiałem co to są implied odds, przez co prawie nie drawowałem. Teraz widzę ile value traciłem.

Roll $236.Przy $250 wejdę na NL10 i przy ewentualnym spadku poniżej $200 wracam na NL4. Czy macie jakieś rady przy przejściu limit wyżej? Chyba na początek po prostu nic nie będę zmieniał w swojej grze, w końcu to nadal niski limit i pewnie dużo słabych graczy spotkam.

Kolejna sesja po meczach :)

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

No i kolejna mini-sesja. Tylko 500 rozdań, na szczęście nadal pełno fiszy na iPokerze no i kolejne 16 dolarów doszło do rolla, który wynosi już 252 dolary.

Zastanawiam się czy nie dograć do 260 i nie kupić bazy na NL10 za dyszkę.

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Dzisiejsza, pierwsza, sesja na NL10 wypadła tak samo dobrze jak i mecz reprezentacji.

Tak naprawdę to tylko 1200 rozdań. Roll poleciał z 252 na 206 dolarów. No ale takie życie. AK vs AA preflop, QQ vs AA, TTT99 vs 9999 :) Do tego nie za wiele okazji do gry postflop przez całą sesję i mamy słaby wynik. Szkoda rolla, bo jeszcze 6 dolarów mi zostało na grę na NL10, jeśli to przegram to powrót na NL4 i odrabiamy. Na NL4 zdarzały się tak samo kiepskie sesje, więc nie płaczę.

Różnica między NL4 a NL10 tak na pierwszy rzut oka to więcej 3betów preflop. Często miałem takie sytuacje że otwieram np KJo z CO, dostaję 3bet z blindów. Albo otwieram KQs z MP i 3bet z CO. Nie wiem za bardzo jak grać z takimi graczami co mają po te 12-15% 3 betu. Często albo nie mam pozycji, albo ciężko mi już sprawdzić ten 3bet mając te przykładowe KJo. Muszę nad tym popracować.

Żeby nie było różowo, to ja też niektóre rozdania rozgrywałem kiepsko:

Spoiler

NL Holdem $0.10(BB) Replayer
SB ($8.12)
Hero ($10)
UTG ($17.70)
CO ($10)
BTN ($12.61)

Dealt to Hero J♣ J♠

fold, fold, BTN raises to $0.35, fold, Hero calls $0.25

FLOP ($0.75) 7♥ 4♣ 5♥

Hero bets $0.56, BTN raises to $2.43, Hero raises to $9.65 (AI), BTN calls $7.22

TURN ($20.05) 7♥ 4♣ 5♥ 2♥

RIVER ($20.05) 7♥ 4♣ 5♥ 2♥ 3♠

Hero shows J♣ J♠
(Pre 81%, Flop 10.2%, Turn 4.5%)

BTN shows 7♠ 7♦
(Pre 19%, Flop 89.8%, Turn 95.5%)

BTN wins $18.72

Tu powinienem grać preflop 3bet raczej. Przeciwnik rysuje się na TAGa

Na flopie trochę rozentuzjazmowany myślałem że mam dobrego Vbeta, jednak ten board przy tym przeciwniku nie daje tak naprawdę dużo gorszych rąk które on tu wrzuci.

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

NL10 mnie nie polubiło. Oto wykres za ostatnie dni:

W najgorszym momencie miałem około $180, teraz $227. Wypłacam te pieniążki i zakładam konto na którymś z roomów współpracujących z PS.com.

Na który room polecacie zrobić wpłatę? Będę grał jeszcze trochę NL4-5 i potem znów uderzam na NL10. Myślę nad Starsami, bo duży field i mógłbym pograć też Zooma, ale nie wiem jak tam wygląda poziom graczy na mikro w porównaniu z iPoker. Druga opcja to jakiś mniejszy europejski room z rakebackiem.

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Tu była strasznie długa relacja z maratonu, po przeczytaniu jej jeszcze raz będąc w pełni sił okazała się denna.

Żeby nie było pustego posta to oświadczam że przenoszę się na Zooma na NL5.

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Kilka luźnych obserwacji:

Czym większy roll, tym bardziej komfortowo mi się gra. Po wejściu na NL10 przyszedł mały downswing, i było ciężko grać z myślą że jeszcze jeden wtopiony stack i wracamy na NL5. Teraz nie ma takiego zagrożenia, gram z taką pewnością siebie jak na NL5 i widzę że poziom jest podobny.

W dzień na Zoomie jest więcej słabych graczy niż w nocy.

Coraz częściej w czasie rozgrywania ręki biorę pod uwagę range przeciwnika i, z wykorzystaniem boardu, staram się go stawiać przed trudnymi decyzjami.

Poza Zoomem myślałem ostatnio o zmianie odmiany na MTT, ale po przemyśleniu postanowiłem dojść minimum do NL50 w cashówkach.

Po pierwsze, tak postanowiłem wcześniej, jeśli będę zmieniał długoterminowe plany przez chwilowe fascynacje to nie dam rady niczego wykonać do końca.

Po drugie, poprawi to z pewnością mojego skilla postflop, co potem da jakiś edge nad regami z MTT.

Po trzecie, będąc na NL50 będę miał rolla na sensowne MTT.

Ostatnie, banalne spostrzeżenie, jednak długo tego nie wiedziałem: regularne uprawianie sportu jest mega EV+ dla każdej dziedziny życia :)

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Znalazłem ciekawy wątek na angielskojęzycznym PS:

https://www.pokerstrategy.com/forum/thread.php?threadid=196519

Co prawda gość nie gra mikro, ale jest też dużo ogólnych porad porad dla Zoomowców grających 6-maxy oraz trochę odpowiedzi na pytania od graczy mikro.

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Słaby dzień dziś. 8 BI na NL10 w plecy.

Mocniej, niż strata tych 8 stacków, boli mnie fakt, że jedno głupie zagranie spowodowało lawinę kolejnych i potrafiłem to zatrzymać dopiero po tak dużym spadku. Nigdy nie byłem w takiej sytuacji, muszę sobie teraz z tym poradzić i znaleźć sposób na powrót do pokera, którego grałem w ostatnim czasie.

Wcześniej pisałem o komforcie, jaki daje odpowiednio duży roll. Teraz po stracie kolejnych kilku stacków grozi mi powrót na NL5, więc to kolejny problem w mojej głowie.

Na pewno muszę sobie z tym wszystkim poradzić zanim znowu usiądę do stolików.

A oto i największe przegrane pule:

Spoiler

SB ($10.09)
BB ($19.20)
UTG ($13.94)
UTG+1 ($9.65)
Hero ($10.22)
BTN ($26.98)

Dealt to Hero 7♠ A♣

fold, fold, Hero raises to $0.30, fold, SB calls $0.25, fold

FLOP ($0.70) 3♣ 7♣ 4♠

SB bets $0.50, Hero raises to $1.20, SB calls $0.70

TURN ($3.10) 3♣ 7♣ 4♠ 6♣

SB checks, Hero bets $2.07, SB raises to $8.59 (AI), Hero calls $6.52

RIVER ($20.28) 3♣ 7♣ 4♠ 6♣ T♥

SB shows Q♣ K♣
(Pre 45%, Flop 47.2%, Turn 84.1%)

Hero shows 7♠ A♣
(Pre 55%, Flop 52.8%, Turn 15.9%)

SB wins $19.37

Od tego się zaczęło. SB po 93 rozdaniach rysujący się na TAG. Raise na flopie dałęm za mały, żeby wyrzucić drawy. A w jego range nie widzę nic słabszego, co by mnie tu sprawdziło. Może jakieś 76s. Już tu powinienem widzieć, że SB drawuje. Na turn uzupełnia się wiele drawów, i tu powinienem zrobić check behind, bo jeśli on jakimś cudem nie miał drawa to dostałbym tani/darmowy showdown, a jeśli miał drawa to właśnie mu wszedł. Mój bet beznadziejny, call jeszcze gorszy, bo przecież oddsów nie miałem nawet nie licząc zdyskontowanych outów. Stack oddany w głupi sposób, ewidentnie mnie tu poniosło

Spoiler

SB ($13.34)
BB ($12.15)
UTG ($54.43)
UTG+1 ($11.35)
Hero ($12.64)
BTN ($13.40)

Dealt to Hero K♦ T♣

fold, fold, Hero raises to $0.30, fold, fold, BB calls $0.20

FLOP ($0.65) K♣ 7♦ Q♥

BB checks, Hero bets $0.43, BB calls $0.43

TURN ($1.51) K♣ 7♦ Q♥ T♦

BB checks, Hero bets $1, BB raises to $3.40, Hero raises to $11.91 (AI), BB calls $8.02 (AI)

RIVER ($24.35) K♣ 7♦ Q♥ T♦ 7♥

BB shows A♥ J♣
(Pre 63%, Flop 23.0%, Turn 90.9%)

Hero shows K♦ T♣
(Pre 37%, Flop 77.0%, Turn 9.1%)

BB wins $23.25

BB 27/24 AF 5.0. Liczyłem, że odda stacka z parą króli. Nie chciałem uwierzyć na turn, że może mieć tego strita. Widać jednak po akcji, że na turnie mu doszło. Jego range widzę tak:

Stół: K♣7♦Q♥ T♦
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    39.81%   39.81%    0.00% { KdTc }
MP3    60.19%   60.19%    0.00% { TT, AKs, AJs, KJs, AKo, AJo, KJo }

Kolejny błąd z mojej strony.

Spoiler

SB ($24.77)
BB ($10)
Hero ($11.26)
UTG+1 ($13.60)
CO ($20.85)
BTN ($22.68)

Dealt to Hero A♥ K♦

Hero raises to $0.35, fold, fold, fold, SB calls $0.30, BB raises to $1.30, Hero raises to $4.25, fold, BB calls $2.95

FLOP ($8.85) 8♦ 8♥ 2♦

BB bets $5.07, Hero folds

BB wins $8.45

BB 16/12 3bet 4.0 Preflop mogłem callować, byłbym na pozycji i nie izolowałbym się na jego najmocniejszy range. Obstawiam go tu na KK albo QQ, na tym flopie nie miałem już co szukać.

Spoiler

SB ($15.23)
BB ($16.17)
UTG ($21.41)
Hero ($10.10)
CO ($15.43)
BTN ($14.53)

Dealt to Hero J♠ J♥

fold, Hero raises to $0.35, fold, BTN raises to $1, fold, fold, Hero raises to $3.15, BTN raises to $10, fold

BTN wins $6.45

BTN TAG z 3betem 14.3. Nie chciałem grać calla OOP będąc 100 bb deep, a wiedziałem że ma tu dość szeroki range i do 4beta sporo sfolduje. Tu nie wiem, czy call OOP nie byłby jednak lepszy, na taki range mógłbym coś grać postflop.

Spoiler

SB ($11.51)
Hero ($10.23)
UTG ($10.10)
UTG+1 ($13.58)
CO ($11.78)
BTN ($4.73)

Dealt to Hero K♦ J♥

fold, UTG+1 raises to $0.20, fold, fold, fold, Hero raises to $0.65, UTG+1 calls $0.45

FLOP ($1.35) A♠ 6♦ Q♦

Hero bets $0.90, UTG+1 calls $0.90

TURN ($3.15) A♠ 6♦ Q♦ 5♦

Hero checks, UTG+1 bets $1.50, Hero calls $1.50

RIVER ($6.15) A♠ 6♦ Q♦ 5♦ 4♣

Hero checks, UTG+1 bets $10.20, Hero folds

UTG+1 wins $5.87

Tutaj pierwszy błąd preflop. Przeciwnik był zbyt luźny, żeby liczyć na łątwy fold od niego. Postflop po nieudanym c-becie powinienem się poddać.

Spoiler

SB ($9.90)
BB ($25.03)
UTG ($9.90)
UTG+1 ($2.70)
Hero ($13.13)
BTN ($10)

Dealt to Hero Q♥ A♦

fold, UTG+1 raises to $0.30, Hero raises to $1.05, fold, fold, fold, UTG+1 raises to $2.70 (AI), Hero calls $1.65

FLOP ($5.55) 2♦ 7♣ 7♦

TURN ($5.55) 2♦ 7♣ 7♦ 9♣

RIVER ($5.55) 2♦ 7♣ 7♦ 9♣ 4♣

UTG+1 shows A♣ A♥
(Pre 94%, Flop 95.1%, Turn 100.0%)

Hero shows Q♥ A♦
(Pre 6%, Flop 4.9%, Turn 0.0%)

UTG+1 wins $5.30

Tu patrząc, że mam około 30% do calla nie zwróciłem uwagi, że ten UTG+1 ma mały 3 bet i AF, więc tak naprawdę mnie tu z mocnym range raisuje.

Spoiler

SB ($25.39)
BB ($9.46)
UTG ($21.32)
UTG+1 ($14.02)
Hero ($10)
BTN ($23.83)

Dealt to Hero Q♣ J♣

fold, UTG+1 raises to $0.30, Hero calls $0.30, fold, fold, fold

FLOP ($0.75) K♠ 6♥ 6♦

UTG+1 bets $0.30, Hero calls $0.30

TURN ($1.35) K♠ 6♥ 6♦ 4♥

UTG+1 bets $0.30, Hero raises to $1.24, UTG+1 calls $0.94

RIVER ($3.83) K♠ 6♥ 6♦ 4♥ 3♣

UTG+1 checks, Hero checks

UTG+1 shows 5♦ 5♣
(Pre 49%, Flop 61.7%, Turn 79.5%)

Hero shows Q♣ J♣
(Pre 51%, Flop 38.3%, Turn 20.5%)

UTG+1 wins $3.66

Tu fis 80/47, AF 3.5. Nie powinienem takiego blefować, to raz. Już na pewno nie na takiej karcie jak ten turn, to dwa. Na flopie powinienem się poddać będąc praktycznie drawing dead, to trzy.

Spoiler

SB ($14.67)
BB ($38.91)
UTG ($14.20)
UTG+1 ($13.69)
Hero ($11.23)
BTN ($20.56)

Dealt to Hero Q♦ A♠

fold, fold, Hero raises to $0.30, BTN calls $0.30, fold, fold

FLOP ($0.75) 5♦ 2♦ 4♠

Hero checks, BTN bets $0.30, Hero calls $0.30

TURN ($1.35) 5♦ 2♦ 4♠ 3♠

Hero bets $0.90, BTN raises to $2, Hero raises to $10.63 (AI), BTN calls $8.63

RIVER ($22.61) 5♦ 2♦ 4♠ 3♠ 5♣

BTN shows 6♣ 4♥
(Pre 38%, Flop 75.9%, Turn 96.6%)

Hero shows Q♦ A♠
(Pre 62%, Flop 24.1%, Turn 3.4%)

BTN wins $21.59

Tu mam mieszane uczucia. BTN 44/6, więc mógł trzymać wszytko, również tę szóstkę. Drawa raczej sprawdzałby na turnie. Raczej powinienem grać call na turn i X/C river.

Spoiler

SB ($22.64)
BB ($35.34)
UTG ($8.44)
UTG+1 ($6.85)
Hero ($10)
BTN ($9.12)

Dealt to Hero A♣ K♥

fold, fold, Hero raises to $0.30, fold, SB calls $0.25, BB raises to $1.20, Hero raises to $3.90, fold, BB raises to $19.50, Hero calls $6.10 (AI)

FLOP ($20.30) 4♦ 5♥ 8♣

TURN ($20.30) 4♦ 5♥ 8♣ 3♠

RIVER ($20.30) 4♦ 5♥ 8♣ 3♠ 7♣

BB shows Q♣ Q♠
(Pre 57%, Flop 73.6%, Turn 77.3%)

Hero shows A♣ K♥
(Pre 43%, Flop 26.4%, Turn 22.7%)

BB wins $19.39

Tu raczej poprawnie rozegrane. Pot oddsy miałem koło 30%, natomiast range przeciwnika widzę tak:

Equity  Wygrana  Podział
MP2    38.82%   18.15%   20.68% { AKo }
MP3    61.18%   40.50%   20.68% { QQ+, AKs, AKo }

Dodatkowo, widziałem nawet regów wrzucających AQ i AJ, więc miałem jakieś dodatkowe equity.

Spoiler

SB ($8.94)
BB ($10.15)
UTG ($23.38)
UTG+1 ($18.34)
CO ($24.09)
Hero ($10)

Dealt to Hero T♣ T♠

UTG calls $0.10, fold, fold, Hero raises to $0.40, fold, fold, UTG raises to $0.70, Hero calls $0.30

FLOP ($1.55) 8♦ 5♦ 6♥

UTG bets $0.70, Hero raises to $2.71, UTG raises to $22.68 (AI), Hero calls $6.59 (AI)

TURN ($20.15) 8♦ 5♦ 6♥ J♠

RIVER ($20.15) 8♦ 5♦ 6♥ J♠ 2♥

Hero shows T♣ T♠
(Pre 19%, Flop 10.8%, Turn 4.5%)

UTG shows A♥ A♣
(Pre 81%, Flop 89.2%, Turn 95.5%)

UTG wins $19.24

UTG unk. Na takim boardzie i z taką akcją to nie wiem na co ja liczyłem. Tak się tiltuje, proszę państwa :)

Spoiler

SB ($8.44)
Hero ($10)
UTG ($14.57)
UTG+1 ($6.13)
CO ($5.04)
BTN ($27.23)

Dealt to Hero J♣ A♥

fold, fold, CO raises to $0.30, fold, fold, Hero raises to $0.95, CO calls $0.65

FLOP ($1.95) K♦ A♣ 8♣

Hero bets $1.30, CO calls $1.30

TURN ($4.55) K♦ A♣ 8♣ 7♣

Hero bets $3.04, CO calls $2.79 (AI)

RIVER ($10.13) K♦ A♣ 8♣ 7♣ J♥

Hero shows J♣ A♥
(Pre 29%, Flop 2.8%, Turn 0.0%)

CO shows K♣ K♥
(Pre 71%, Flop 97.2%, Turn 100.0%)

CO wins $9.67

CO 42/31 AF 0.7 Liczyłem na dużo słabszych asów, których on tu nie wyrzuci. A on mnie tak zrobił na miękko.

Spoiler

SB ($8.08)
BB ($13.34)
UTG ($20.62)
UTG+1 ($4.90)
CO ($2.75)
Hero ($13.56)

Dealt to Hero Q♦ Q♥

fold, UTG+1 calls $0.10, fold, Hero raises to $0.40, fold, fold, UTG+1 raises to $1.60, Hero raises to $4.95, UTG+1 calls $3.30 (AI)

FLOP ($9.95) 9♣ 2♥ 2♠

TURN ($9.95) 9♣ 2♥ 2♠ 5♥

RIVER ($9.95) 9♣ 2♥ 2♠ 5♥ T♠

Hero shows Q♦ Q♥
(Pre 18%, Flop 8.4%, Turn 4.5%)

UTG+1 shows A♣ A♥
(Pre 82%, Flop 91.6%, Turn 95.5%)

UTG+1 wins $9.50

Wrzucając stacka preflop miałem przerzucie że dostanę asy na mordę :) A tak na poważnie, to nie wiem czy nie ograniczyć stackowania preflop do KK i AA na unków.

Odpowiedz
Cytat
MrM1lo
PokerStrategist

Stary, powiem Ci tak. Też tak miałem, że narzekałem na to jak im dochodzi, jakiego ja mam pecha, aż w końcu zrozumiałem. To nie pech, to nei downswing tylko moja chujowa gra i patrzę na te rozdania, które prezentujesz i moim zdaniem bezmyślnie wrzucasz te stacki...
Na micro nawet agrofish jest bardzo przewidywalny i jak gość Cie 3betuje na suchych flopach lub na drawowatych boardach to wiedz, że coś się dzieje..

KT - fajnie, dwie parki, ale typ Cie cold calluje preflop, flop i na T wrzuca 3bet.. Dla mnie to oznacza tylko seta lub strita i po prostu zrzucam te dwie parki, bo za rzadko mi dojdzie do fulla na river..

Popracuj nad grą i graj dużo dużo na nl5, myśl i analizuj i zobaczysz poprawe gry.. aha i pieprz tabelki!

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Dzięki za odpowiedź.

Ja sobie zdaję sprawę że zagrałem źle. I normalnie tak nie gram, nie wiem co się dziś ze mną stało. Te wszystkie rozdania wypisałem nie po to żeby narzekać że innym dochodzi a mi nie, tylko ku przestrodze na przyszłość. To, co tu widać to moja absolutna C-game, nazwałbym to nawet monkey tilt.

Nigdy nie miałem takiej sesji żebym zapomniał że trzeba swoje pofoldować, starannie dobierać spoty, a dobre karty, z których wyciągnie się value w końcu przyjdą. Dziś mi się taka zdarzyła, mam nadzieję że będę potrafił się przed tym uchronić w przyszłości.

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Dziś dla odmiany ja nie tiltowałem, za to sporo spotów gdzie moje KK trafiało na AA, QQ na KK itd. na unków preflop. Dzięki temu ponownie zawitam w gościnne progi NL5 :) To już chyba czwarty raz wracam z NL10 na Nl5 :)

Odpowiedz
Cytat
rootpl
Oldschool Grinder

Ja tam jestem za 350$ na NL10 bo można szybko polecieć, a takie wchodzenie tam i z powrotem jest bez sensu ( miałem tak samo ) potrzeba czasu, żeby się zaaklimatyzować.

Odpowiedz
Cytat
krazen Autor wątku
krazen
PokerStrategist

Dziś dla odmiany ja nie tiltowałem, za to sporo spotów gdzie moje KK trafiało na AA, QQ na KK itd. na unków preflop. Dzięki temu ponownie zawitam w gościnne progi NL5 :) To już chyba czwarty raz wracam z NL10 na NL5. Trzeba schować ego do kieszeni, spojrzeć w oczy BRM i znów dogrindować do NL10 :)

Odpowiedz
Cytat