Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

dupnę sobie bloga

31 Posty
9 Użytkownicy
26 Reakcje
2,665 Wyświetlenia
ZolnierzSkez
Oldschool Grinder

Wróciłem do gry w pokera i stwierdziłem, że dupnę sobie bloga na tym martwym forum.

Parę słów o mnie. Zacząłem w 2012, grałem gdzieś do 2015, potem przerwa aż do września tego roku, kiedy to natchnęło mnie, żeby powrócić. W tamtych czasach sukcesów wielu nie było, grałem cash, najwyżej NL25. Coś tam wpadało, ale niewiele, większość szło na cash out. Aktualnie sytuacja już inna, chcę się przyłożyć i robić powoli rolla. Zero aspiracji do rzucania pracy i utrzymywania się z pokera. Chłodna głowa i delikatny grind. Czasu na grę mam tyle, że zakładam jakieś 30k rozdań w miesiącu grając cztery Zoomy. Zacząłem standardowo od NL2 i póki co wciąż tam jestem, niżej wykres od kiedy zacząłem do ostatniej niedzieli. Niedziela to mój dzień analizy i podglądania ile pieniążków przybyło lub ubyło, także wykresik zakładam tu ładować co tydzień, bo tylko po to wchodzi się na blogi.

Spoiler

Co do powrotu, kilka spraw dość mocno zdziwiło, multitabling zablokowany do 4 stołów (dlatego tylko Zoom wchodzi w grę), jakieś solvery, PokerStars w końcu dodał opcję zamiany $ na BB (dziękuje Pan PokerStars). Poziom na NL2 taki jakby troszkę poluzowany? Ogólnie jest fajnie i bardzo chce mi się grać. Specjalnie poczekałem z blogiem aż ugram chociaż te 30k rozdań, żeby sprawdzić czy podjara nie umrze po tygodniu. Nie umarła, więc sprawdzamy ile pożyje blog.

Cele na najbliższe tygodnie to uzbierać te 25 BI na NL5 i wskoczyć wyżej. Docelowo chciałbym dostać się na NL50 i tam już zacząć grubsze studium GTO i wszelakich zaawansowanych konceptów, które na obecnym limicie są zbędne, a wręcz przeszkadzają w szybkim go opuszczeniu.

Co do nauki - czy PokerSnowie to dobre narzędzie? Odpaliłem trial i wydaje się przyjemny. Może ktoś bardziej doświadczony mógłby się wypowiedzieć, bo sporo tego aktualnie na rynku, a nie kosztuje mało, także chciałbym dobrze wybrać.

Odpowiedz
Cytat
30 odpowiedzi
andsa55
PokerStrategist

gl

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales
Elite Grinder

Z pokersnowie nie korzystalem, wiec nie pomoge. Moge jedynie doradzic zebys wybral inny dzien na analizy niz niedziela, bo wtedy gierki sa najbardziej juicy. gl

Odpowiedz
Cytat
ZolnierzSkez Autor wątku
ZolnierzSkez
Oldschool Grinder

W niedzielę po prostu zazwyczaj mam więcej czasu, także jest trochę na grę i trochę na analizę.

PokerStars - $0.02 NL FAST (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

BTN: 184.5 BB
SB: 84 BB
BB: 70 BB
UTG: 84.5 BB
MP: 154 BB
Hero (CO): 150.5 BB

SB posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has Q♦ A♦

fold, fold, Hero raises to 2.5 BB, BTN raises to 10 BB, fold, fold, Hero calls 7.5 BB

Flop: (21.5 BB, 2 players) T♦ J♦ 7♠
Hero checks, BTN bets 20 BB, Hero raises to 140.5 BB and is all-in, BTN calls 120.5 BB

Turn: (302.5 BB, 2 players) A♠

River: (302.5 BB, 2 players) J♥

Spazz (na deepach, których nie zauważyłem wsuwając) czy niskie stawki wybaczają? No i kwestia samego preflopu, 4bet/fold chyba byłoby gorsze z AQs CO vs BTN? Typek 13/9 po 57 rękach.

Odpowiedz
Cytat
alekzg
Poker Player

.

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales
Elite Grinder

Majac tyle equity ciezko o spazza. Fakt, ze na deepach troche gorzej z tym, ale on tez jebnal mega duzy sizing, wiec nie nazwalbym Twojej wsuwki spazzem. Call jest ok, AI nie jest zly. Na deepach na pewno nie 4b bym z ta reka, zwlaszcza takiego typa, choc 57 rak to nie probka, no ale 5b callnac nie mozemy, wiec flat preflop. Unlucky

Odpowiedz
Cytat
ZolnierzSkez Autor wątku
ZolnierzSkez
Oldschool Grinder

Jeszcze dwie z dziś z cyklu ciężka decyzja river.

BTN: 109 BB
SB: 332 BB
Hero (BB): 111 BB
UTG: 103 BB
MP: 125.5 BB
CO: 96.5 BB

SB posts SB 0.5 BB, Hero posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has K♠ Q♠

fold, fold, CO raises to 3 BB, fold, fold, Hero calls 2 BB

Flop: (6.5 BB, 2 players) K♣ 3♦ J♠
Hero checks, CO bets 3.5 BB, Hero calls 3.5 BB

Turn: (13.5 BB, 2 players) Q♣
Hero checks, CO bets 11 BB, Hero calls 11 BB

River: (35.5 BB, 2 players) 9♦
Hero checks, CO bets 28 BB

Easy call czy raczej to foldujecie?

BTN: 42 BB
SB: 196.5 BB
BB: 47 BB
UTG: 101.5 BB
Hero (MP): 169.5 BB
CO: 131.5 BB

SB posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has T♠ T♣

fold, Hero raises to 2.5 BB, fold, fold, SB raises to 9 BB, fold, Hero calls 6.5 BB

Flop: (19 BB, 2 players) 5♦ K♠ T♥
SB checks, Hero bets 5 BB, SB calls 5 BB

Turn: (29 BB, 2 players) K♥
SB checks, Hero bets 9 BB, SB calls 9 BB

River: (47 BB, 2 players) J♦
SB checks, Hero bets 50 BB, SB raises to 173.5 BB and is all-in

Tutaj zastanawiam sie nad moimi sizingami postflop, czy ten overbet river ma sens? Szukam tu value od tripsów lub AA, ewentualnie AQ, które mógł callować na moje niskie bety. No i czy foldujecie na ten raise river?

Odpowiedz
Cytat
aleasy77
PokerStrategist

Za niskie bety według mnie na flopie i turnie w drugim spocie. Na turnie można śmiało uderzyć ponad 1/2, bo jak tam ma Kx to śmiało sprawdzi w 3betowanej puli. Na river po tym jego check-raise fold ma tam pewnie KJ lub ewentualnie KT, JJ też mógł sprawdzać przy takich sizingach. Po takiej linii nie widzę, żeby tego befował vs overbet (przy założeniu, że to nieznany przeciwnik).
Przy pierwszym rozdaniu decyzja w założeniu jak przeciwnik do tej pory "zachowywał się przy stole."

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales
Elite Grinder

pierwszy spot folduje, co do drugiego spota sizing jest tu sprawa kosmetyczna, bo ogolnie maly bet mi sie podoba, ale podciagnalbym do jakiegos 6,77. Turn maly sizing nie ma zadnego sensu. Albo masz tripsa +, albo drawa lub jakis random blef, wiec izi duzy bet. OB river nie jest jakis tragiczny w tym spocie, choc raczej go nie uzywam, ale na pewno nie na J. Na blanku spoko, na walecie mi sie nie podoba. As played izi fold. Repujesz fulla, ktorego masz, a przeciwnik przebija, wiec to walka na fulle, a Ty siedzisz na najnizszym mozliwym, bo nikt w tym spocie raczej nie ma 55. Nie blokujesz zadnego K, wiec to jest mega latwy fold. Nawet jakbys nie zagral pot beta tylko 2/3 to na raisa to dalej fold jesli nie masz info, ze przeciwnik jest mega tricky albo spewy.

Odpowiedz
Cytat

ok

Odpowiedz
Cytat
ZolnierzSkez Autor wątku
ZolnierzSkez
Oldschool Grinder

Dzięki za analizy, bardzo pomocne.

Więcej rąk pewnie w niedziele, aktualnie skupiam się na graniu, dobre volume szykuje się na październik, aczkolwiek mam wrażenie, że ostatnie sesje to bicie głową w mur troszeczkę. Z jakości gry jestem zadowolony, z każdą sesją coraz mniej dramatycznych decyzji postflop, które niszczą winrate, ale wciąż sporo jeszcze do poprawy, szczególnie w 3bet potach.

Odpowiedz
Cytat
ZolnierzSkez Autor wątku
ZolnierzSkez
Oldschool Grinder

Niedzielny update z wykresikiem przesunie się na jutro lub wtorek, bo chciałem dziś usunąć z bazy w PT4 jakieś ręcę z play money (denerwowało mnie, że pojawiają się na filtrowaniu stawek), wybrałem rodzaj gier, kliknąłem purge i trwało to dość długo, co wzbudziło moje podejrzenia. Potem odświeżyłem no i okazało się, że baza usunęła się cała. :f_thumbsup:

Napisałem do supportu, czekam na hand history.

Odpowiedz
Cytat
ZolnierzSkez Autor wątku
ZolnierzSkez
Oldschool Grinder

Ok, jednak będzie dziś, szybcy są.

Ostatni tydzień zmagań tak średnio bym powiedział:

Spoiler

Kopią mnie na NL2, ale walczymy dalej.

Odpowiedz
Cytat
aleasy77
PokerStrategist

Nie wiem czy też u Ciebie i innych na najniższych limitach, ale ostatnimi czasami na pokerstarsie widzę, że straszna niciarnia się zrobiła (dużo graczy nie 3betuje nawet z blindów vs button/CO AK czy QQ nawet zdarzają się tacy co grają check-call z setem na mokrym boardzie w multiway pot). Value betowanie w zasadzie kończy się na jednym becie, bo na turn lub river jak się przeniesie bet ponad 90% graczy pasuje. Tak samo preflop, w ostatnich dniach tylko dwa rozdania, gdzie przeciwnik pokazał jakiegoś Ax a tak to większość tylko AA/KK preflop.
Grał ktoś microstawki na ggpoker, bo szczerze zaczyna mnie męczyć ta niciarnia na pokerstarsie, a z chęcią bym spróbował na innym roomie pograć.

Odpowiedz
Cytat
ZolnierzSkez Autor wątku
ZolnierzSkez
Oldschool Grinder

Rozumiem, że masz na myśli Zoomy? W moim odczuciu nie jest aż tak źle, chociaż wiadomo, na zwykłych stołach tego value jest na pewno więcej i chętnie bym je grał, ale ograniczenie stołów do 4 niestety to wyklucza. Myślę jeszcze o opcji 2 Zoomy + 4 zwykłe, podobne volume godzinowe wpada, a chyba jednak profitowość byłaby większa.

Co do GG to nie grałem i raczej nie zamierzam, jakoś tak wszystkie inne softy poza PS mnie odpychają.

Odpowiedz
Cytat
aleasy77
PokerStrategist

Ostatnio grałem na zoomach i stolikach regularnych i powiem, że na normalnych stołach jest jeszcze gorszy brak akcji. Dla przykładu kiedy dostaję asy czy króle preflop to po open raise żadnej akcji nie ma, tak samo np. z setem na mokrym boardzie w multiway wszyscy od razu fold.
Według mnie jest źle w porównaniu z chociażby pierwsza połowa tego roku, bo skoro coraz więcej graczy nie 3betuje dwóch z top 5 hands preflop, to co za tym idzie tym bardziej nie będą oni 3bet blefować preflop. Na najniższych limitach podstawa jest wyciąganie value z value betów, a granie tricky częściej tam szkodzi niż pomaga.
Mam nadzieję, że w okresie zimowym może poprawi się sytuacja i będzie więcej graczy, w tym również tych bardzo rekreacyjnych.

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales
Elite Grinder

Chwila, bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Goscie flatuja preflop topke albo graja z setem na mokrym w multi pasywnie i Tobie to przeszkadza? :D Przeciez to chyba mega dobrze dla nas ?(

Odpowiedz
Cytat
aleasy77
PokerStrategist

Ale z drugiej strony na takich pasywnych graczach nie masz value betowania, bo zaraz pasują grając w ten sposób, plus taki, że ich monster handy są mało stratne dla nas.

Odpowiedz
Cytat
klz03
BlackMember

Napisane przez aleasy77
Ale z drugiej strony na takich pasywnych graczach nie masz value betowania, bo zaraz pasują grając w ten sposób, plus taki, że ich monster handy są mało stratne dla nas.

To trzeba jeszcze myśleć cały czas od czego realnie chcesz wyciągnąć te value bety, bo jak na boardzie A92 r betujesz za 3/4 seta asów to nie dziw się że foldują.

Odpowiedz
Cytat
aleasy77
PokerStrategist

Napisane przez klz03

Napisane przez aleasy77

To trzeba jeszcze myśleć cały czas od czego realnie chcesz wyciągnąć te value bety, bo jak na boardzie A92 r betujesz za 3/4 seta asów to nie dziw się że foldują.

W takim spocie jak Ty wymieniłeś to ja przeważnie czekam flopa.

Odpowiedz
Cytat