Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Być hardcorem

14 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
752 Wyświetlenia

Witam wszystkich forumowiczów.

Jako że zacząłem grać na MansionPoker postanowiłem dzielić się z wami moimi postępami i analizować ciekawsze rozdania.
Zamierzam próbować zarówno z BSS jak i SSS i w związku z tym będę stosunkowo często zmieniał limity, tak więc mój bilans będę wyrażał w ptBB (1ptBB = 2 x Big Bling)
Zapraszam do komentowania.

To zaczynamy!

Postanowiłem zacząć grę od NL 4 strategią Big Stack na Full Ring. Myślę, że mój bonusowy bankroll wytrzyma ten limit.

Dzisiejsza sesja : ~150 rąk
Bilans: +38 ptBB, czyli 24 ptBB/100 rąk czyli przyzwoicie.

Mimo, że grywalnych rąk startowych dostałem koło 10, to dwa razy czekając z BB trafiłem na flopie flush drawy, które dzięki pasywnej grze moich przeciwników miały okazję się skompletować.

Nie zabrakło jednak i bad beatów, kiedy to mój nuttsowy straight z flopa poległ na riverze skompletowanemu fullowi.

Hm muszę jeszcze ściągnać program do konwersji rąk, tak więc jakieś rozdanko wrzucę następnym razem

13 odpowiedzi

Witaj, życzę powodzenia no i kolejny blog do czytania :D

P.S. str8 vs full to nie badbeat :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Sorki, żę nie doprecyzowałem.

Mając KQ na flopie A J 10 rainbow sprawidziłem push shorta, który pokazał mi J10.

Tak więc miałem koło 85% equity

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzisiaj doświadczyłem dość dużych swingów, a to za sprawą częstego pushu shortów. Masakra, skąd ile ich się tylu na Mansion bierze. Ale ma to i dobre strony, są czytelni do bólu a ich strategia wg mnie przegrywająca.
Najczęściej były to sytuacje 70-30 dla mnie, dzięki czemu dosyć ładnie zakończyłem moją sesję.

Rozgegranych rąk: ~200
Bilans: +61 ptBB,
dzięki czemu utrzymuję winrate na poziomie niecałych 30 ptBB/ 100 rąk.

Mam małe problemy z PokerTracker, może też wam się zdażyło, że PT liczył wam trochę za dużo tych wygranych?

A1varo

30ptBB=60BB ?( ?(

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

No cóż trochę czasu upłynęło, pomału zaczynam myśleć o przesiadce z NL5 SH na NL10 SH (oczywiście BSS) i w związku z tym postanowiłem reaktywować mój blog.

Na początek podsumowanie tego co w ciągu ostatnich 6 tygodni udało mi się osiągnąć.

Po bodajże 2k rękach na NL5 FR na MansionPoker porządnie się wnerwiłem. Kolejki do stołów były okrutne. Dlatego też pomyślałem czemu by nie spróbować SH.

Początki nie były proste, trzeba było się przyzwyczaić do bardziej luźnej gry. Ale już po paru sesjach zadomowiłem się na krótkich stolikach i ani myślałem o czekaniu w kolejkach do stołów FR.

Efekt jest:

Bankroll = 200$
Winrate: 10,7 ptBB/100 rąk

W związku z tym, że osiągnąłem taką okrągłą sumkę pomyślałem. że czas pomyśleć o zmianie limitu. Wiem wiem mam TYLKO 20 BI na NL10.
Jak na razie robię shoty na nowy limit, ale za 2 tygodnie zamierzam zupełnie pożegnać NL5. Po pierwszych sesjach mogę już stwierdzić, że różnica poziomu gry jest zauważalna, jest o wiele bardziej agresywnie.

Moje cele na maj:

- zadomowić się na NL10
- ugrać w ciągu miesiąca 2k MCP (nie powiem przy moim aktualnym bankrollu freeroll z pulą 3,000$ kusi)

A1varo napisał
30ptBB=60BB ?( ?(

Zgadza się, gdy w PokerTrackerze sprawdzasz winrate, to musisz go przemnożyć x2, ponieważ on podaje tą wartość w PokerTrackerBigBets -> 1 Big Bet = 2 Big Blinds.

Przykład, po dzisiejszej sesji patrzysz w PT3, że masz winrate 8,5 PTBB/100.

Tak naprawdę masz: 2 * 8,5 = 17 BB/100

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

No i zacząłem grać na NL10. Jak narazie 700 rąk i nawet lekki upswing bo 16ptBB/rąk. Jeżeli nadal będzie tak szło to NL10 przejdę bez problemów. Mam nadzieję, że uda mi się utrzymać w longrunie winrate na poziomie 10-11 ptBB/100 hands.

Udało mi się też w ugrać w tym miesiącu już 800 MCP, więc myślę, że bez problemu osiągne drugi z moich celów.

Nareszcie udało mi się chycić pierwszego w życiu pokera, no cóż nie powiem, pulę sobie wyobrażałem większą, ale i tak cieszy.

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

$0.05/$0.1 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]SB$0.84:///////;BB(Hero)$10.00:///////;MP2$0.70:///////;MP3$8.10:///////;CO$1.85:///////;BU$2.13:///////;[/tg]
Preflop: Hero is BB with 7:d, 9:d.
MP2 folds, MP3 calls $0.10, 2 folds, SB calls $0.05, Hero checks.

Flop: ($0.30) T:d, 2:d, 8:d (3 players)
SB checks, Hero checks, MP3 checks.

Turn: ($0.30) 6:d (3 players)
SB checks, Hero bets $0.10, MP3 folds, SB folds, Hero gets uncalled bet back.

Final Pot: $0.30.

Results follow:

Hero shows a straight flush, ten high (7:d 9:d)
Hero wins with a straight flush, ten high (7:d 9:d).

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Następna sesja na NL10 zaliczona do udanych, chociaż czasem chciało mi się płakać, gdy po preflop all-in moje KK poległo przeciw A8o i cały stack poszedł się paść. Ogólnie odnotowałem dzisiaj straszne swingi, nie powiem, na NL5 gra nie była aż tak swingowna.

Prawie jak sinusoida (tylko taka kopnięta, żeby szła do góry :f_biggrin:

Postawiłem sobie też kolejny cel, tym razem dotyczący edukacji:

Będe codziennie oddawał co analizy 3 rozdania, które sprawiły mi najwięcej kłopotów, a jeżeli nie będe w danym dniu grał, to będe analizował ręce zamieszczonymi na forum

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzisiejsza sesja minęła pod znakiem pogoni za maniakami, nie obyło się niestety bez krótkotrwałego tiltu, przez który straciłem 1 BI. Jednak całą sesję udało mi się zakończyć na + 1 BI

Spotkałem też regularsa, którego dość dobrze znałem i nawiązała się między nami taka oto walka.

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

$0.05/$0.1 No-Limit Hold'em (5 handed)

Known players:
[tg]SB$9.90:///////;BB$9.90:///////;MP3(Hero)$17.61:///////;CO$14.73:///////;BU$22.89:///////;[/tg]
Preflop: Hero is MP3 with Q:c, Q:h.
Hero raises to $0.4, 3 folds, BB raises to $1.15, Hero calls $0.75.

Flop: ($2.35) 3:c, J:h, 3:d (2 players)
BB bets $1.76, Hero calls $1.76.

Turn: ($5.87) K:h (2 players)
BB bets $6.99(All-In), Hero folds, BB gets uncalled bet back.

Final Pot: $5.87.

Jego range z którym robi 3bet to At+, TT+, więc uznałem na flopie, że i tak wejdę all-in, więc chociaż spróbuje wyciągnąć od niego max, jak zechce blefować, niestety król na riverze troche mnie zmartwił i uświadomiłem sobie, że teraz to już nic nie biję.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Właśnie minęła połowa miesiąca, tak więc postanowiłem podsumować moje postępy.

Myślę, że w miarę zaaklimatyzowałem się na NL10, za mną już ponad 3k rozdań na tym limicie.

Bankroll w maju też ładnie urósł, jestem koło +130$ z czego 110$ pochodzi z gry a tylko 20$ z bonusu.

W drugiej połowie mam zamiar grać z taką intensywnością jak do tej pory. Myślę, że pod koniec czerwca pomału zacznę myśleć o NL20. Jedyne to co mnie boli to fakt, że moje konto na Mansionie nie jest przypisane do PS, przez co nadal jestem brązem, mimo, że mógłbym być już spokojnie złotem i czytać arty dla niego przeznaczone. No ale cóż, może przez wakacje, kiedy powyrabiam już na Mansionie bonusy pomyślę o przejściu na PP.

RockyRaccoon

yyy na PP? Przemyśl tę decyzję synu. Na forum jest dużo osób, które narzekają na PP :)

kaczuba

RockyRaccoon napisał
yyy na PP? Przemyśl tę decyzję synu. Na forum jest dużo osób, które narzekają na PP :)

Ja nie narzekam... :f_biggrin:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Kocham grę SH. Swingi chyba każdego wykończą nerwowo. Wczoraj grałem swoje A-game i co z tego 3BI w plecy, wszystkie sytuacje to badbeaty, gdzie po allin miałem 80% szans na wygraną. Masakra. :f_confused:

Na szczęście dzisiaj poszło mi o wiele lepiej +2 BI +1 BI uwolniony z bonusu, więc można uznać, że dołek z wczoraj zakopany.

Bankroll: 275$

MCP potrzebne do zdobycia wyższego poziomu VIP: 290 (jakieś 2 dłuższe sesje)