Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

ABC pokera

13 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
531 Wyświetlenia
fruzia

Zaczęłam edukację od nowa a w zasadzie chciałabym ją uporządkować.

W wątku Panamórz był poruszony temat nauki i określenia zasad ABC pokera, nawet ktoś napisał, że się podejmie stworzenia bloga naukowego ale pewnie na dobrych chęciach się skończyło. Mi się pomysł spodobał i liczę na współpracę.

Generalnie piszę dla siebie ale oczywiście zapraszam do współpracy, dyskusji a zwłaszcza do konstruktywnej krytyki oraz z góry dzięki za wyprowadzanie mnie z błędu (każdy je popełnia, to rzecz ludzka).

Najbardziej utkwiła mi w głowie ta część:
polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?postid=3267386#post3267386

a w szczególności:

Spoiler

Wartość merytoryczna jest i tak nie do ocenienia bo ludzie zupełnie nie wiedzą jak to zrobić więc w większości komentarzy pójdzie albo w wytknięcie błędu stylistycznego/jakości dźwięku lub video (co mnie autentycznie szokuje bo to rzecz na którą nigdy w życiu nie zwróciłem uwagi), albo w pytanie o jakieś rozegranie ręki ze skupieniem się na jeden bardzo konkretny przykład zamiast wyjście z niego i objęcie całościowe wielu sytuacji aby nauczyć się myślenia przez które będą wiedzieli jak grać w każdym tego rodzaju spocie a nie tylko w tym konkretnym. Dużo osób nie wie również jak oglądać filmiki chociaż połowa jest przekonana że to umie robić a druga połowa nigdy nad tym nie myślała, że może warto zacząć od metodologii a dopiero później brać się za filmik.

Zaczynam od definicji ABC pokera i liczę na współpracę.

Najprostsza definicja:

Proste i nieskomplikowane ale czy wystarczające?

Może tak? :

OK spis jest (jeżeli coś dodać zmienić -piszcie).
Teraz "tylko" to rozwinąć i będzie ściąga dla chcących się uczyć fishy (czyli takich jak ja).

Na początek założenie (nie wiem czy słuszne). Po przeczytaniu i zrozumieniu artykułów z Pokerstrategy do np. statusu srebrnego włącznie znam TEORIĘ ABC pokera.

Teraz muszę określić "gry plan" czyli wyznaczyć jakoś ścieżkę dotarcia do końca.

Spróbuję wg. tego:
Ścieżka naukowa no-limit dla początkujących
Zaawansowana ścieżka naukowa I: Junior
Zaawansowana ścieżka naukowa II: średniozaawansowany
Zaawansowana ścieżka naukowa III: senior

ale raczej w losowej (może nie do końca) kolejności.

Postaram się "zrobić" min. jeden artykuł dziennie.

Odpowiedz
Cytat
12 odpowiedzi
fruzia Autor wątku
fruzia

No dobra to lecimy z pierwszymi tematami:

Jak grać po flopie?
(Przed flopem, na razie, zakładam grę podstawową tabelką - dopóki się nie rozwinie gry po flopie wychodzenie poza tabelkę jest ryzykowne - right?)

Co przeczytałam i opracowałam:
Jak grasz po flopie?
Gra na flopie - podstawy

Efekt:

i to co najweżniejsze, konkretne decyzje (under construction):

Co mi jeszcze zostało:
Po flopie - podbiłeś przed flopem i masz inicjatywę
Gra po flopie - przeciwnik ma inicjatywę
Po flopie - nikt nie ma inicjatywy
Gra na flopie - kiedy grasz agresywnie?
Gra na flopie - kiedy grasz pasywnie?

Postaram się przetworzyć w 2-3 dni. W każdym razie na bieżąco będzie update.

Odpowiedz
Cytat
matirix20

Podoba mi się. Będę zaglądał. ;)

Odpowiedz
Cytat
boxer82
Pomarancza

Wow. Wygląda jak plany tajnej broni. ;P
Bardzo fajne podejście do gry. Propsuję! _thumbsup:

Mi zawsze brakowało tego podejścia... ;p

Odpowiedz
Cytat
Dyszka90

.

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Hej,

fajnie się zapowiada, oby sił i zapału starczyło! :truestory:

Ale przejdę do tematu.

Mam mały problem ze zrozumieniem twoich wykresów, mógłbyś jakoś opisać te wykresy?
Na początek ten pierwszy, czy to jest jakiś rodzaj wykresu przejściowego, jest w nim jakiś kierunek (od lewej do prawej), czy po prostu będzie on rozwijany w dwie strony (lewo i prawo)?

Jeśli ma on kierunek to, najpierw powinno być ABC, potem preflop, a następnie postflop.
Jeśli będzie on rozwijany w dwie strony, to chyba najpierw powinieneś się skupić na grze "preflop"!

Do drugiego wykresu też mam parę pytań/uwag, ale poczekam na odpowiedź, bo może źle interpretuję te schematy.

I chyba zbyt szybko rozwijasz te schematy, zbyt dużo informacji aby solidnie to przerobić, a poza tym ciężko będzie zwrócić uwagę na jakiś błąd lub niedokładność, a potem to poprawiać.

Nie do końca też rozumiem intencję tego tematu, czy chcesz w ten sposób zrobić poradnik/schemat do nauki teorii pokera, czy może ma to być twój (który może się też innym przydać) plan rozwoju?

Chętnie się włączę, jeśli tylko będę potrafił coś pomóc, ale trochę zbyt szybko jak dla mnie rozwijasz ten schemat. Daj ludziom trochę czasu na odpowiedź. Na razie widzę duży zapał i mam wrażenie, że masz mnóstwo pomysłów, które chciałbyś jak najszybciej przelać na "papier", ale w ten sposób nie jesteś w stanie dokładnie wszystkiego przemyśleć i może pojawić się dużo błędów, których poprawa może cię zniechęcić.

:fdrink

Odpowiedz
Cytat
ultrac

Hej,

fajne, faaaajneeee, FAAAAAAAAAAAAAJNEEEEE :pokerface:
Czekam na więcej, dokończenie tematu :sdrink

Podoba mi się właśnie tempo w jakim to robisz. Jest zapał, wykorzystać do maksimum. Później, jak już będzie całość, przyjdzie czas na ponowne rozbieranie na części pierwsze i ewentualne poprawki.

Kropencja.

Odpowiedz
Cytat
fruzia Autor wątku
fruzia

Napisane przez boxer82
Zobacz sobie to: http://www.mindomo.com/mindmap/poker-15022012-kopia-ab4e3adcbcc44335bc33303af4051a1e
może ci sie przyda

Dzięki, ale "troche" przerost formy nad treścią.

@xbibol

Jestem płci żeńskiej ;) i postaram się to doprowadzić do końca. Jeżeli będzie pomoc i zainteresowanie to tym bardziej się postaram.

To nie są wykresy. To mindmapy. Nie mają zwrotów i/lub przepływów. Są jakby opisem stanu. Od ogółu do szczegółu. Będzie się rozwijał w obie strony oczywiście, chociaż nie podejmuję się rozwijania np. mindsetu. Poza tym jeżeli jakaś gałąź będzie za duża (nieczytelna) to ją po prostu umieszczę na oddzielnym rysunku.

Zmiany wprowadza się bardzo łatwo więc o to się nie martwię. Nie pracuję nad konkretnym tematem ale raczej nad artykułem. Czytam go, robię taki jednoosobowy mindstorm :D czyli zrzut "pamięci", potem to porządkuję i staram się jakoś poukładać (po swojemu, na pewno można lepiej, na pewno się to jeszcze zmieni wielokrotnie). Po prostu zamieściłam stan aktualny. Generalizowanie wiedzy zawsze jest dynamiczne, ale od czegoś trzeba zacząć.

Informacji jest tyle ile jest w artykułach (nawet mniej bo część nie pasowała i wylądowała w "Inne" do późniejszego wykorzystania. Na razie staram się nie dokładać wiedzy "z boku". Mam takie przeczucie, że w tych artykułach sporo wiedzy brakuje albo jest opisana tak ogólnie, że nie da się z niej skorzystać.

No właśnie - po co to robię? Chcę sobie uporządkować wiedzę i zrozumieć dlaczego nie rozumiem wszystkich treningów :(. Czy spowodowane jest to złym przerobieniem teorii czy jednak jest jakaś luka w materiałach. Robię to dla siebie, ale żeby podtrzymać zapał, zachęcić innych do współpracy oraz pomóc innym założyłam bloga.

Wiem, że przy pokerze trzeba myśleć ale trzeba znać podstawy bo czasami coś nie jest oczywiste jak się niektórym wydaje. Zresztą np. rozwiązując zadanie matematyczne - np. badanie zmienności funkcji (na czasie-właśnie przerabiam to z moimi córkami) - można wymyślić rozwiązanie ale łatwiej np. sięgnąć po gotowy wzór niż np. go wyprowadzać za każdym razem. To co robię to tak jakby takie tablice matematyczne - oczywiste w zamiarze - droga daleka - nawet do ABC pokera.

Zresztą to co było w drugim poście jest podzielone jakby na dwie częsci. Pierwsza to tak jakby teoria. A w drugiej chciałabym zamieścić jakby "tabelkę" gry po flopie. Wiem, że się nie da i każdy spot jest inny (na pewno?) ale spróbuję. Myślę (mam nadzieję), że na poziomie ABC pokera jest te kilka, kilkanaście schematów które wystarczą do wygrywania, potem można się skupić na analizie każdego spota osobno. Wydaje mi się, że jak się opisze te schematy to pokryją one znakomitą większość przypadków. Jak się nie da to trudno przyznam, że się nie da, ale czego się nauczę to i tak zaprocentuje.

@Moderatorzy

No nie spodziewałam się... Mam nadzieję na konstruktywną krytykę i pomoc w wyłapywaniu błędów.

Odpowiedz
Cytat
Rumcajs777

Cześć,

baaardzo fajne :)

Odpowiedz
Cytat
Michail00

Fajnie to wygląda :)

. żeby nie zginęło

Odpowiedz
Cytat

Cześć, fajnie że poświęcasz swój czas i przedstawiasz tutaj konkretne rzeczy.
Te efekty są dość trudne i o tym chyba większość zapomina się podczas gry, jeśli mógłbym tutaj coś dodać to ja to najprościej widzę tak :

Ogólne zasady - > Matematyka - > Nauka - > Mindset
Przeciwnicy - > Statystyki - > Pre flop - > Flop - > Postflop - > Turn i River

mi jeszcze troszkę brakuje żeby to ukończyć _cry:

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
xbibol

Uciekł mi ten blog i myślałem, że będzie dużo do przeczytania, a tu.... szkoda, fajnie się zapowiadało.

Odpowiedz
Cytat