Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Norek's blog.

5 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
139 Wyświetlenia
Norekk90

Witam.
Jak widać po nicku jestem Norek, mam 22 lata. W pokera gram hmm.. jakos może 3 lata? Coś koło tego. Do tej pory nastawiałem się na ostry grind NL micro stakes (24stoły etc.). Oprócz tego grałem... no we wszystko w zasadzie i nie mogłem (oprócz NL) zagrzać miejsca na stałe. Dziś nastąpił ten dzień kiedy postanowiłem odrzucić grind na stałe i zająć się nauką, progressem i chcę się piąć po limitach. Zakładam ten blog żeby mieć motywację i usystematyzować swoją gre (tak wiem, bla, bla, bla). To moje drugie podejście do FL (wcześniej nawet wrzuciłem parę rozdań do oceny). To jeżeli chodzi o mojego pokera.

Poza pokerem studiuję informatykę, a co jest paradoksem jestem raczej typem sportowca. Przez 8 ostatnich lat profesjonalnie uprawiałem Footbag (freestylowa odmiana popularnej "zośki").Dzięki temu mój mindset jest nastawiony na ciężką prace i wie, że nic samo nie przyjdzie. Teraz z powodu na kontuzje musiałem odpuścić, ale zająłem się żonglerką. Do tego mam nikczemny plan zająć się bodybuildingiem. Mam w domu sprzęt i ułożyłem sobię dietę. Ostatnio gdzieś na forum wyhaczyłem jak ktoś poleca książkę "sztuka spania i wstawania" Mateusza Karbowskiego. Bez wahania ją przeczytałem i muszę przyznać, że zrobiła na mnie całkiem pozytywne wrażenie i mam chęć stosować się do rad tam zawartych. Gorąco polecam tą książkę.

Jeżeli chodzi o plany pokerowe (bo po to przecież tu jestem) to ma się to mniej więcej tak:

- zaczynam od 0,10/0,20 SH na 4-8 stolików (w zależności od jakości stolików),
- obejrzenie co najmniej jednego filmu szkoleniowego dziennie (w sumie to chyba już obejrzałem wszystkie produkcje dla bronze i silver). Co do tego punktu to musze przyznać, ze filmiki Klz03 i TerrorBlade są nie do przebicia (jak dla mnie). Dzięki tym filmikom dużo się nauczyłem. Są to produkcje o dużej wartości merytorycznej i nie usypiają.
- wrzucanie rąk do oceny (zarówno w dziale jak i tu na blog(licze, że ktoś będzie się wdawał w rozkminy i że nie będzie to blog jednoosobowy)),
- czytanie artykułów. Hmm.. noo hmm.. co do tego punktu mam trochę mieszanie uczucia, bo przeczytałem już wszystkie artykuły bronze i silver i hmm... no wydaje mi sę, że uczą one zbyt schematycznego myślenia. oczywiście są pomocne, ale myślę ze analiza, filmiki i blog dadzą dużo więcej, więc nad tym punktem się jeszcze zastanawiam.
- punkt, który łączy wszystkie pozostałe w sumie, mianowicie : maksymalizacja value. Wiadomo jak się trafia to można powiedzieć, że ręka gra się sama. Problemem u mnie jest, że często tracę value, gdy nie trafiam boardu, a i tak mam najlpszą rekę, ale boję się betować, załatwo się poddaję. To samo w drugą stronę, że czasem robię zbyt loose calldowny. Muszę jakoś to wypośrodkować. Także dużo pracy i analizy mnie czeka.

Celem jest wejście co najmniej na 0,50/0,1 (chociaż wolałbym 1/2) do końca roku. Myślę, że jest to do zrealizowania chociaż nie podchodzę do tego w ten sposób, że jest to obowiązek. Najważniejszy jest progress i dobra gra. Jak się nie uda tam wejść to uda się później. Myślę, że ciężka praca prędzej czy później zostanie i tak wynagrodzona.

Także zasiadam do stolików. Wieczorem wrzucę rozdania problemowe.
Pozdrawiam z nadzieją, że chociaż jedna osoba postawi kropę! ;)

Odpowiedz
Cytat
4 odpowiedzi
klz03

No to masz pierwszą ode mnie!

Powodzenia!

Trzymam kciuki!

Odpowiedz
Cytat
GlupiecBlazen

Ja też tu będę zaglądał. Już po samym tekście wiem że będę mógł coś poczytac i się nauczyc od bardziej doświadczonego gracza :f_grin:

Odpowiedz
Cytat
Norekk90 Autor wątku
Norekk90

Dzięki chłopaki, miło czytać, że ktoś tu będzie zaglądać.

A więc w ramach podsumowania dzisiejszej gry:

grałem prawie cały czas 6 stolików i tak wnioskuje, że przy tym zostanę.

total hands: 1953
profit: 23,85$
rakeback: 10,87$ (walka o platinum na p* trwa)

ogólnie wydaje mi się, że jak na ten limit moje staty są całkiem spoko (chociaż po jednej sesji nie można tego stwierdzić zważając, że starałem się grać na maksa pod przeciwników( a trafiłem 3-4 totalnych bankomatów więc rozluźniałem range jak tylko mogłem i 2 maniaków pokroju 95/50):

23/20/9,5/36,4/57/2,4

VPIP/PFR/3b/wtsd/w$sd/agg

Pierwszy raz zastosowałem się tak naprawdę do filmowej rady Klz03 o seat selection i muszę przyznać, że ta rada robi robotę bez cienia wątpliwości.

A teraz trochę rąk, gdzie wydaje mnie się, że popełniłem błedy:

$0.1/$0.2 Fixed-Limit Hold'em (5 handed)

Preflop: Hero is SB with T:h, T:d.
2 folds, BU raises, Hero 3-Bets, BB folds, BU caps, Hero calls.

Flop: (9 SB) 7:d, K:d, Q:c (2 players)
Hero checks, BU bets, Hero calls.

Na flopie call i chęć wyciągnięcia value od jego Ax, jakichś PP i tym podobnych zważając na jego staty ma tego w range sporo

Turn: (5.5 BB) 9:h (2 players)

w zasadzie turn nic nie zmienia. do tego mam dwa blokery do strita. wydaje mi sie ze call nadal jest ok

River: (7.5 BB) Q:s (2 players)

na river spada nawet przyjazna karta i raczej nie ma opcji zebym to odpuscil

Final Pot: 9.5 BB.
Results follow:

Hero shows two pairs, queens and tens(T:h T:d).
BU shows a pair of queens(A:h J:d).

Hero wins with two pairs, queens and tens(T:h T:d).

Ogólnie nie uważam żebym popełnił tu błąd na gościa który gra 44/27/3,0agg po 48handach, ale wole sie upewnic

$0.1/$0.2 Fixed-Limit Hold'em (5 handed)

Preflop: Hero is MP3 with 7:h, 7:d.
Hero raises, CO 3-Bets, 3 folds, Hero calls.

Flop: (7.5 SB) 9:d, 8:h, 8:c (2 players)
Hero checks, CO bets, Hero calls.

wydaje mi sie ze mam tu spokojnie call zwazajac na jego broadways, Ax.

Turn: (4.75 BB) J:c (2 players)

na turnie wydaje mi sie ze mimo podlapanego GS jest to fold. J wpada mocno w jego range i na river bedzie malo kart ktore pomoga mi a jemu zaszkodza.

River: (6.75 BB) 4:d (2 players)

no i na takim blanku callujac turna musze tez callowac river

Final Pot: 8.75 BB.
Results follow:

CO shows a pair of eights(K:h Q:h).
Hero shows two pairs, eights and sevens(7:h 7:d).

Hero wins with two pairs, eights and sevens(7:h 7:d).

Gosciu 60/20/0,6agg/8,3 3b/40h. Jak Wy to widzicie? bo mi sie wydaje ze fold turn jest ok

$0.1/$0.2 Fixed-Limit Hold'em (6 handed)

Preflop: Hero is SB with 9:d, A:c.
3 folds, BU calls, Hero raises, BB folds, BU calls.

Flop: (5 SB) 8:c, 3:c, K:d (2 players)
Hero bets, BU calls.

gosc CS wiec betuje for value od jego calego trashu

Turn: (3.5 BB) 2:h (2 players)
Hero bets, BU calls.

turn = blank wiec dalej robie swoje

River: (5.5 BB) 9:c (2 players)
Hero bets, BU raises, Hero calls.

no i tutaj gram standard vbeta i dostaje raise. i pytanie czy na goscia z agresja 0,5 jest sens to callowac?

Final Pot: 9.5 BB.
Results follow:

Hero shows a pair of nines(9:d A:c).
BU shows a flush, king high(K:c 5:c).

BU wins with a flush, king high(K:c 5:c).

gosc 46/0/0,5agg po 45h

$0.1/$0.2 Fixed-Limit Hold'em (3 handed)

Preflop: Hero is BU with A:h, 7:d.
Hero raises, SB folds, BB 3-Bets, Hero calls.

Flop: (6.5 SB) 8:d, 5:c, 4:h (2 players)
BB bets, Hero calls.

tutaj raczej standard call majac gs i Ah

Turn: (4.25 BB) 4:d (2 players)
BB bets, Hero calls.

tu mam dylemat. zagralem ten call ale w sumie nie wiem po co. nie widze tu duzo kart ktore bije, nie sadze zeby na tym boardzie betowal Kh albo jakies broadwaye, a praktycznie kazdy Ax mnie bije. wydaje mi sie ze fold tutaj jest ok

River: (6.25 BB) 7:h (2 players)
BB bets, Hero calls.

no i tutaj taki bardzo crying call.

Final Pot: 8.25 BB.
Results follow:

BB shows two pairs, fives and fours(A:s 5:d).
Hero shows two pairs, sevens and fours(A:h 7:d).

Hero wins with two pairs, sevens and fours(A:h 7:d).

gosc 23/18/1,6agg/10,1 3b/366h

Odpowiedz
Cytat
GlupiecBlazen

Nawet nie wiem co te staty oznaczają. Nie mam ani PT ani HM. Dla mnie 3 stoliki to raczej kosmos ...

Wracam do oglądania EPT live z naszym rodakiem Piaseckim. Szkoda że teraz połowa stacka poszła...

Odpowiedz
Cytat