Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Lesioo FL Blog - Za duży rake at FL ?

173 Posty
39 Użytkownicy
0 Reakcje
8,009 Wyświetlenia
damianpat
BlackMember

widzisz problem polega na tym, że Twoja linia i sposób rozumowania jest dobry, ale na innych pozycjach, tutaj po prostu masz wojnę blindów i wiadomo, że rzadziej ma się dobre ręce

jakby to było tak, że ja gram raise z UTG, a ty mnie 3-betujesz i potem obierasz taką linię, to łatwo Cię ona polaryzuje

na blefy i monstery

ale w wojnie blindów częściej to już są blefy, zależy wszystko na jakim poziomie obaj myślicie

Balin1
Poker Player

To ja też sie wypowiem apropo tej ręki.

Naprawdę mało dobrych regów (zaobserwowałem to sam i słyszałem od kolesi grających 1BB+/100 na 2/4+) gra b/c lub c/c/ c/r turn w tego typu sytuacjach, dlatego najlepsze wydaje mi się b/3b, reprezentujesz jakiegoś pocketa lub dobrego AX i wtedy myślący koleś się zrzuca max na turn, jeśli sprawdzi to wiesz, że ma lepszy układ i możesz na luzie się poddać. Taka linia jest fajna bo grasz ja w większości wypadków z faktycznie jakimś pocketem lub dobrym AX, semiblefy masz na tyle żadko że jest Ci łatwo zmienić linie jeśli koleś Cię zacznie calldownować.

oo, widze ze Damian sie zabral za wglebne analizy rozdan ;D

W kazdym razie fajnie ze bloga zalozyles, ja tez sie przymierzialem swego czasu ale chyba sobie odpuszcze bo nei mam na to czasu - wole to na gre/szlifowanie skilla przeznaczyc ;d

Ja teraz chwilowo siedze na FTP i PP gdzie dostaje takie baty ze juz zapominam jak sie nazywam.. :f_rolleyes:

No ale z pewnych przyczyn posiedze tam do weekendu conajmniej a potem wracam do was na Starsy i mam nadzieje ze cos odrobie z dotychczasowych strat...

btw, grales na 0 na 5/T? (PTR ?()

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez Balin1
To ja też sie wypowiem apropo tej ręki.

Naprawdę mało dobrych regów (zaobserwowałem to sam i słyszałem od kolesi grających 1BB+/100 na 2/4+) gra b/c lub c/c/ c/r turn w tego typu sytuacjach, dlatego najlepsze wydaje mi się b/3b, reprezentujesz jakiegoś pocketa lub dobrego AX i wtedy myślący koleś się zrzuca max na turn, jeśli sprawdzi to wiesz, że ma lepszy układ i możesz na luzie się poddać. Taka linia jest fajna bo grasz ja w większości wypadków z faktycznie jakimś pocketem lub dobrym AX, semiblefy masz na tyle żadko że jest Ci łatwo zmienić linie jeśli koleś Cię zacznie calldownować.

Zmusiłeś Mnie domyślenia
Rzeczywiście sam jak mam value na dobrego rega gram 80 % czasu b/3bet b b for value z 8. Bo zdaje sobie sprawę że na c/r turn oni foldną chyba że trafią swojego outa.

na fisha standard b/c c/r

Ballin podoba mi sie ;-)

POzdrawiam

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez Danny917
oo, widze ze Damian sie zabral za wglebne analizy rozdan ;D

W kazdym razie fajnie ze bloga zalozyles, ja tez sie przymierzialem swego czasu ale chyba sobie odpuszcze bo nei mam na to czasu - wole to na gre/szlifowanie skilla przeznaczyc ;d

Ja teraz chwilowo siedze na FTP i PP gdzie dostaje takie baty ze juz zapominam jak sie nazywam.. :f_rolleyes:

No ale z pewnych przyczyn posiedze tam do weekendu conajmniej a potem wracam do was na Starsy i mam nadzieje ze cos odrobie z dotychczasowych strat...

btw, grales na 0 na 5/T? (PTR ?()

CO do 5/T byłem na plusie całkiem ładnie dopóki nie zabrałem się za SNE.
wtedy jak ztiltowałem to poleciałem i z 5/T i z 3/6 z winratem. kilka k$ mnie to kosztowało.

Aczkolwiek jak grałem do 4 stolików to byłem w stanie tam wygrywać... teraz pewnie już nie, bo jednak skill nieco opadł dopiero sobie przypominam pewien game flow.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Takie ciekawe rozdanie miałem dzisiaj

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$1/$2 Fixed-Limit Hold'em (6 handed)

Preflop: Hero is BU with 6:d, 6:h.
2 folds, CO raises, Hero 3-Bets, 2 folds, CO caps, Hero calls.

Flop: (9.5 SB) J:c, 9:c, 7:h (2 players)
CO bets, Hero calls.

Turn: (5.75 BB) 7:c (2 players)
CO bets, Hero calls.

River: (7.75 BB) 6:s (2 players)
CO bets, Hero raises, CO 3-Bets, Hero caps, CO calls.

Final Pot: 15.75 BB.

Results follow:

Hero shows a full-house, sixs full of sevens(6d 6h).
CO shows two pairs, queens and sevens(Qc Qd).

Hero wins with a full-house, sixs full of sevens(6d 6h).

Przeciwnik : 29/17 AF 1.8 PFR 8.8

Ciekawe rozdanie...
Zastanawiał mnie CAP czy był ok.. uznaje że tak... za to ciekawi Mnie co sądzicie na temat 3bet'a tego reg'a IMO zrobił overplay.

Kolega jest wygrywającym na 1/2 (jakieś 9 k $ na + ) graliśmy razem ponad 700 rozdań więc myślę że jestem mu znany jako w miarę rozgarnięty przeciwnik.

Graj rękę

$1/$2 Fixed-Limit Hold'em (5 handed)

Preflop: Hero is BU with K:d, K:s.
MP3 folds, CO raises, Hero 3-Bets, SB calls, BB folds, CO calls.

Flop: (10 SB) 2:d, T:h, 3:h (3 players)
SB checks, CO checks, Hero bets, SB calls, CO calls.

Turn: (6.5 BB) A:c (3 players)
SB checks, CO bets, Hero calls, SB folds.

River: (8.5 BB) J:h (2 players)
CO bets, Hero folds, CO gets uncalled bet back.

Final Pot: 8.5 BB.

I znów rozdanie z river... 1: 8 call or not to call.. gracz nieznany.
Sam nie wiem.. co i jak najlepiej zagrać ? Raise turn ? free SD na skompletowany draw ?
Call kiedy ? fold kiedy ? co z blankami na river itd.. masa pytań...

Czasami widzę że sensowne regi na Mnie grają takiego donka z A aby wyciągnąć value na następnych streetach, W szczególności na dry boards (świetne zagrania dla meta game - wychowaj go że donk = value a potem donkuj często i niech zrzuca mocniejsze układy na Twój TANI bleff)

eSGe
Elite Grinder

Miło cię widzieć
co do 66 to bez reada z takimi statami to wg mnie overpaly, no chyba że mam już w historii takie rozdania albo reada że valin bardzo cienko 3betuje river lub często wpada w tilt i robi takie akcje to ok

interesuje mnie jakbyś zagrał jeżeli na turn-ie spadła by Q :club:

co do KK to gram rise turn i free sd, ta lini jest dobra do czasu aż przeciwnik ją rozgryzie i zacznie grać z monsterami b/3b zamiast c/r

edit jakie miałeś winrate na poszczególnych stawkach

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez eSGe
Miło cię widzieć
co do 66 to bez reada z takimi statami to wg mnie overpaly, no chyba że mam już w historii takie rozdania albo reada że valin bardzo cienko 3betuje river lub często wpada w tilt i robi takie akcje to ok

interesuje mnie jakbyś zagrał jeżeli na turn-ie spadła by Q :club:

Czy mółbyś napisac kto co dokładnie overplay uje bo mam problem z określeniem o który moment się Tobie rozchodzi :)

jeśli spadnie Q♣ na river gram tak samo... większe prawdopodobieństwo że ma A♣ X niż QQ ;)

Napisane przez eSGe
co do KK to gram rise turn i free sd, ta lini jest dobra do czasu aż przeciwnik ją rozgryzie i zacznie grać z monsterami b/3b zamiast c/r

edit jakie miałeś winrate na poszczególnych stawkach

Sam bardzo często stosowałem linie donk/3bet turn na wyższych stawkach na agro TAGów - w szczególności tam gdzie moja ręka była niejednoznaczna a spadała scary card która tworzyła wizerunek że donk = blef. Bardzo dochodowe zagranie... ale balansować je trzeba.. i nie przesadzać z nim ;)

Tutaj pojawia się kolejne pytanie jak interpretować takiego donka na turnie... raczej nie jako donk/3bet to chyba nie jest popularne dla monsterów jednak.. Jak na 2/4 3/6 ? byście to widzieli ?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

eSGe Aktualne zestawienie od kiedy gram:

jarrekz
PokerStrategist

duza probka na 2/4 widze:P

eSGe
Elite Grinder

Z overplayem to oczywiście cap river z 66, w jego rangu na preflopie nie ma za dużo 7x ( sporadycznie 77, a7s czy kolorówAJs+, może KQs) z którymi mógłby easy zagrać 3bet river po twoim rise, twój range tu oczmi przeciwnika widziałbym nutsowy kolor / 66 lub blefa raczej rzadko grałbyś slowplay z tripsem, setem, stritem lub niskim kolorem na takim turnie. przeciwnik zagrał koszmarnie chyba nie liczy że po cap na preflopie grasz rise river z Jx albo J6 :D jak dla niego to call river bo albo masz tu rękę albo blefa

dlaczego pytam o Q :club:?? Bo AQ trafia, AK ma +4 outy na ciebie Ak z :club: ma 3+9 outów więcej na ciebie

Jeżeli przeciwnik cap-uje na ciebie AQo to equity na turnie spada ci o 13 puntów procentowych w porównaniu z 7

co do donk/3b z monsterem to przeciwnicy na 3/6$ próbowali mnie tak exploatować balansując swoje donki dlatego że za często podbijałem (prawie każdego takiego donka:D). Ja tego nadużywałem to oni próbowali się adaptować a tam gdzie grałem 3/6 był mały ruch i może z 10 dobrych regów więc byliśmy na siebie skazani :facepalm:

co do interpretacji tego donka to z doświadczenia
- często jest to słaby as który nie chce abyś zagrał check back z drawem lub nie chce nadziać się na b/3b od mocniejszej ręki
- draw który podszywa się pod tego asa
-air
-czasem monster chce zagrać b/3b na takiego agro donka jak ja :facepalm:

Jak zawsze nie ma jednoznacznej odpowiedzi wszystko zależy od tego kim jest gracz i jak postrzega ciebie/jaki masz image na stole. Jak ocenia twój range i jakie fold equity daje sobie na ciebie przy takich oddsach, na taki boardzie.

Ławo zauwarzyć że bezposrednio na donka wystarczy że spasujesz 1: 6 razy to zarobi swoim blefem, można by się doktoryzować nad tym donkiem przeliczć jako semiblef, np z Tx, 4x, bądź value line z np A 6, jak również skalkulować kiedy opłacało by się tu zagrać semiblef- donka np z KQo.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

eSGe bardzo dziękuje Ci za bardzo konstruktywne posty.

I odrazu przepraszam bo źle przeczytałem Twoje pytanie o Q♣.
Jak spada na turnie jakakolwiek karta z broadway'i to folduje.

Mam marginalna rękę którą opłaca mi się sprawdzać jeśli spadnie air... bo najczęściej Ci ludzie przestają betować na river jeśli nie są lepsi bojąc się Flusha. Co daje mi free SD gdzie wystarczająco często jestem lepszy, jeśli pojawiają się 2 karty (mam na myśli broadway - uzupełnią outy lub streeta) z jego zakresu to już uważam że nie jestem na tyle dobry.. i mam w miarę easy fold.

Nie zgadzam się jedna co do tego że mój CAP z 66 był overplayem. Jedyny układ jaki reprezentuje który mnie bije to JJ. Już prędzej widzę go z jakimś Ax:club: który chciał zagrać tricky.

PS.

Miło mi że jesteście i tworzycie ciekawe dyskusje...
Chciałbym aby ten blog właśnie zawierał ciekawe dyskusje i problematyczne... koncepcje.. wymianę poglądów nas grających w FL na low i mam nadzieje mid stackes niebawem.

Dlatego zapraszam do udzielania się ;)

A na zlot sie wybierasz, albo ktos z piszacych tutaj? ;d Bo z tego co sie orientuje to paru limitowcow ma byc we Wroclawiu ;]

trzcinek
BlackMember

Nie bede powatarzal argumentow eSGe, ale potwierdzam ze cap na river z 66 to overplay. W zasiegu jego kart sa wedlug mnie czasem KK AA QQ AQs i AKs ale naprawde rzadko poniewaz jego agresja nie wkazuje ze moglby on zagrac tutaj taki overplay. Takze ja sadze ze on tutaj ma JJ 99 i raz na milion 77.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

@danny co do zlotu nie wiem..

@reka 66 powoli zaczynam się skłaniać ku Waszej argumentacji ;)

Dzisiaj nieco z BB war.

Graj rękę

$1/$2 Fixed-Limit Hold'em (4 handed)

Preflop: Hero is SB with J:s, 4:s.
3 folds, Hero raises.

Flop: (2 SB) 2:h, K:d, Q:d (1 players)
Hero bets, Hero gets uncalled bet back.

Turn: (1.5 BB) 2:s (1 players)
Hero checks, Hero folds, gets uncalled bet back.

Final Pot: 1 BB.

Przeciwnik 33/12 PFR 7.9 AF 1.4 WTS 38 fold to steal BB 17 % po 400 hands

Hmm Cbet turn czy fold ?
kiedy cbetuje kiedy odpuszczacie ? blefujecie all streets na busted FD OESD ? Od czego to uzależniacie na takich przeciwników z jakimi rękami ?

Druga ręka en sam stolik (ciekawie tam było) :)

Graj rękę

$1/$2 Fixed-Limit Hold'em (6 handed)

Preflop: Hero is BU with A:h, T:c.
3 folds, Hero raises, SB folds, BB calls.

Flop: (4.5 SB) 2:c, 7:s, 4:s (2 players)
BB checks, Hero bets, BB raises, Hero calls.

Turn: (4.25 BB) 9:d (2 players)
BB bets, Hero calls.

River: (6.25 BB) J:s (2 players)
BB bets, Hero folds, BB gets uncalled bet back.

Final Pot: 6.25 BB.
fore Flop

Przeciwnik 27/22 PRF 11.5 AF 2.2 WTS 45.

To call or not to call river ?
Obstawiłem bo na FD ;)

eSGe
Elite Grinder

Co do J4s to jeżeli nie mam histori to opieram się na statach foldcbet flop/foldcbetturn/foldcbetriver

Jeżeli przeciwnik ma tendencję do luźnego peelownia flopów i wyrzuca często tuna to easy( mamy tu kupę GS, + jeżeli gram agresywnie wszystkie 3 strity w takich sytuacjach to niektórzy mają tendencję do pasowania maleńkich par (na turnie) bo np z 33 (o ile tego nie 3betuje) gościu nie chce widzieć 2/3 tali na turnie i riverze, a jeśli mam tam zbalansowany range to z 22-44/55 ma mega trudny call river) to samo jeśli nadużywa infoline to trzeba go przyobserwować i exploatować na maxa 3rd barelem,

A c/f gram na sd monkey/ lub gracza który ma wysoki fold cbetflop a niski na turnie, oraz jeżeli wiem że nie odpuszcza tu (turn) żadnego GS i jak trafi np 9 river to zawsze gra call, no i oczywiście na graczy tricky którzy na tak drawowatym boardzie potrafią od czasu do czasu zagrać rise river z np K3 jak spadają blanki, a także na graczy semi-calling station (niektórzy dobrzy gracze LAG tak na mnie grają w takich spotach z rękami typu A8/66 czekając aż sam się wystrzelam z value).

ATo
river też raczej wyrzucam bo bije tylko kilka nietrafionych strait draws,
natomiast co do turna to lubię tu zagrać rise for free sd może tutaj nie ma to zbyt dużej wartości oczekiwanej/ o ile nie jest lekko EV- ale często mam 4-6 outów w momencie kiedy jestem z tyłu + robi mi to świetny balans do gry z mocnymi rękami i bardzo ułatwia mi to river play zwłasza na takie karty jak tu, a także dodaje mi bluffouty na river, T i Q są świetne żeby próbować wyrzucić 4x lub 2 x

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez eSGe
Co do J4s to jeżeli nie mam histori to opieram się na statach foldcbet flop/foldcbetturn/foldcbetriver

Jakie zakresy tej statystyki uważasz za wysokie niskie (kiedy częściej blefujesz aby wyrzucić kogoś ?)

Napisane przez eSGe
niektórzy dobrzy gracze LAG tak na mnie grają w takich spotach z rękami typu A8/66 czekając aż sam się wystrzelam z value

To jest jedno z moich ulubionych zagrań z Ax na A high boards czy pocetami czy A high... czekam aż fishe i słabe regi zrobią bleff bet river. na 1/2 czy 2/4 mam z tego olbrzymie value. Z czego na 2/4 widzę że już nie na każdego to działa..

Dzięki eSGe za sporego posta... wzbogacasz szalenie dyskusje.

Z bieżących rzeczy - jestem chory.... przez co praca się sypie w pokera gram niewiele bo kondycja psychofizyczna nie pozwala na większy grind.

Siedzę już na 2/4 i na 1/2 raczej - jeśli w ogóle - będę powracać sporadycznie. Mam 400 BB na 2/4 co przy dobrym table selecion spokojnie starczy...

Skok na stare stawki powoduje że muszę za chwilę podjąc decyzje czy atakować wyższe limity (5/T +) czy zostać tutaj i prowadzić miły całkiem dochodowy grind.
Jakie macie ambicje co do waszej gry po stawkach ?

niebawem kilka notek które chodzą po głowie... tylko musi głowa być jaśniejsza...

PS już wiem że niestety nie będzie mnie we Wrocławiu... na skutek awarii sieci elektrycznej w sobotę muszę być w Krakowie.. bo przyjeżdża ekipa elektryków zmieniać kable...

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ciekawe rozdanie które dzisiaj miałem okazje zagrać :

Graj rękę

$2/$4 Fixed-Limit Hold'em (6 handed)

Preflop: Hero is BB with 4:s, 4:h.
3 folds, BU raises, SB folds, Hero 3-Bets, BU calls.

Flop: (6.5 SB) 6:h, 5:d, Q:h (2 players)
Hero bets, BU calls.

Turn: (4.25 BB) 9:s (2 players)
Hero bets, BU calls.

River: (6.25 BB) 3:d (2 players)
Hero bets, BU calls.

Final Pot: 8.25 BB.

Results follow:

Hero shows a pair of fours(4s 4h).
BU shows a pair of nines(9d Kd).

BU wins with a pair of nines(9d Kd).

Przeciwnik (crabman1) 30/22 PFR 11.8 AF 1.9 WTS 37 !!

Dwa pytania...
Czy c bet river gracie czy nie ? (teraz patrze to raczej c/c chyba lepsze)

Co sądzicie o rozegraniu przez przeciwnika w szczególności call flop ?
IMO jeśli mam tylko Khigh bez drawów to raczej ciężko to sprawdzać mało tego dostałem 3bet PF więc przecież to Khigh jest raczej za słabe i nie ma SD value... chyba że nie doceniam siły tej ręki ?;)

PS Mam do sprzedania ponad 500 T$ + ktoś zainteresowany ?

Przeciwnik zagral to bardzo dobrze, w bardzo rzadkich przypadkach na pewnych przeciwnikow moglby zagrac raise turn, ale cala reszta to standard.

Natomiast Ty, no coz ja tu gram zupelnie inaczej ;d Przede wszystkim call pre, potem c/c flop c/c turn c/f river (c/c jesli wiem ze ktos lubi 3barrelowac).
As played rozwazylbym c/c turn bo pytanie co tu bijesz co Cie sprawdzi na turnie. Drawy? Ok, drawy zwykle zagraja raise i Ty spasujesz. Grajac check indukujesz blef i nei dajesz sie zraisowac, a po c/c Twoim przeciwnik rzadko zablefuje rivera wiec masz latwiejsza decyzje.

No chyba ze mam juz troche zbyt midstakes'owe myslenie, jesli uwazasz ze zagra call z fd czy oesd, to bet/fold turn jest ok i potem c/c lub c/f w zaleznosci od rivera.

petesam
Oldschool Grinder

hej Lesioo, powodzenia w grindingu FL, ja juz skonczylem z tym jakis czas temu. Teraz relizuje sie w mtt :) W zwiazku z tym chetnie kupie od ciebie T$. daj znac czy jeszcze aktualne i ewentualnie jaka jest stawka.