Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] FL Tips & Tricks

36 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
2,489 Wyświetlenia
Pazurrr

P.S. POGANIAM! ;)

co znaczy MOCNY??

A do tego ja bym do akcji (verb) używał małych liter np r- raise
A do rzeczowników Dużych - M - maniak, CSD-calling station delux, R-river

Pazurrr napisał
P.S. PONAGLAM! ;)

Hmm. Uważam, że blog ma strukturę otwartą, więc każdy może pisać swoje FL Tips & Tricks, a Marek zmieni z czasem nazwe.

Pazurrr

Szczepans napisał
co znaczy MOCNY??

- to taki mój skrót myslowy, oznacza, że dane zagranie nigdy nie jest bluff u danego przeciwnika. Gdy robię pierwszy raz taka notkę, daje trzy znaki "?", za kazdym razem, gdy przeciwnik dane zagranie powtarza w identyczny sposób, to usuwam jeden znak "?"

Szczepans napisał
A do tego ja bym do akcji (verb) używał małych liter np r- raise
A do rzeczowników Dużych - M - maniak, CSD-calling station delux, R-river

Fajny pomysł!

Szczepans napisał

Pazurrr napisał
P.S. PONAGLAM! ;)

Hmm. Uważam, że blog ma strukturę otwartą, więc każdy może pisać swoje FL Tips & Tricks, a Marek zmieni z czasem nazwe.

Zmieniłem. To moja odpowiedź na prośbę Masqba o poganianie! Tak jak inni czekam z niecierpliwoscia na ciąg dalszy :)

Pozdrawiam

Masqb Autor wątku
Masqb

Guess who's back? :P

Wpisu o kombinacjach nie będzie. Temat jest jednak trochę za trudny albo za łatwy. Sam nie wiem ale jakoś nie wiedziałem jak to ułożyć. (może kiedyś jak będzię więcej weny)

Postanowiłem zrobić krótki wpis o graniu na SB. Był o tym trening na teorii FL. Mi osobiście średnio się pomysły prowadzących podobały ale stwierdziłem, że co mnie to tam obchodzi. Problemem tego treningu IMO jest to, że jest on i dla początkujących i dla zaawansowanych a wszystkiego się pogodzić jednak nie da.

Na forum o strategii, kolega mojega brata napisał posta z pytaniem o grze na SB. Link
No i wtedy jakoś mnie ta wena naszła i napisałem szybko w notepadzie mini arcik o grze na SB.

Kompletowanie z SB

Jakie ręce?

A2o+, K4o+, Q6o+,J7o+, T7o+, 96o+, 85o+, 74o+, 64o+, 54o+ (można troche bardziej tight)

Any 2 suited nawet 3way

Ogólnie gramy tak dużo rąk bo w puli jest już 1 lub 2 słabych graczy a to od nich zarabiamy pieniądze.

Zawsze komletując najsłabsze ręce musimy popatrzeć na BB. Jeśli gra on agresywnie to obcinamy najsłabsze ręce.
3way jak BB da raise to nie musimy dawać potem call z naszym bottom range, complete/fold to nie jest fishowate zagranie. 4 way oddsy są już takie, że trochę żal wyrzucać nawet K4o a nasza relatywna pozycja do agresora jest dobra bo na flopie po jego cbet ruszamy się ostatni (prawie jakbyśmy mieli buttona)

Bottom range ma troche mniej equity niż powiedzmy 25% ale takie K4o gramy praktycznie tylko pod high card value (top pair)

64o itp to ręce słabe ale które mogą coś flopnąć a w multiwayach na boardach gdzie 64o ma dwie pary czy nawet tripsy to często jednak nasze implied oddsy są wysokie (ludzie nie pasują overcard na flopie czy nawet na turnie)

Jak grać je dochodowo?

c/r w/ mh on scary/dry boards

Jak mamy k5o i flop spada K72, to nie gramy donka !!! IMO jest to typowy błąd jaki robią ludzie (tak zresztą zalecały grać arty na PS kiedyś, teraz nie wiem jak jest)
Gramy tutaj c/r, jest za nami 2 lub 3 graczy, którzy widzą, że board jest toche scary i mogą chcieć to wykorzystać. Do tego ważne jest, że nawet jak blefowali to często zagrają call naszego raise licząc na jakiś cud na turnie. Jak na turnie im coś dojdzie to już polecą z tym do SD bo przecież wy pewnie blefowaliście na flopie. Dlatego też odradzam blefowanie na takich boardach poprzez granie c/r !!

niskie flushe na monotone boardach betujemy. c/r jest o tyle ryzykowny, że ludzie mogą mieć po prostu flush drawy z jedną kartą i sobie będą brać free card a do tego jak my mamy jakiegoś shitowego flusha każda następna karta w kolorze jest w sumie dla nas scary.

wysokie flushe można grać c/r (A/K high) ale to tylko jak mamy ze 2 agresywnych graczy. Najczęściej jednak po prostu walimy lead bet i dajemy po gazie ile wlezie.

b/f w/ air kradnięcie na scary boardach

Tutaj robimy odwrotnie. Jak board spada K72, QQ7 to betujemy 3 way. 4 way nie za często się to udaje niestety. Nie róbcie c/r jako blef
(nie wiem czemu bardzo popularne wśród tagów).

b/c w/ mh on normal/wet boards

Jak coś trafiamy na dosyć normalnym/mokrym boardzie np mamy T7o na T84 to betujemy.

b/c w/ draw

Betujemy 4 way często for value. Do tego zawsze jest jakaś minimalna fold equity. Po prostu semibluff robimy. Nie grajcie b/3bet bo to jest totalnie bez sensu bez pozycji vs cs

c/c w/ second pair (bluff induce)

Szczególnie na scary boardach nie robimy c/r z second pair. Pule są dosyć małe i nie musimy chronić naszej ręki. Wtedy bluff induce > protection. (tak wiem 4 way pula już ma 2BB ale też nigdy nic lepszego ani nawet drawa w takim family pot nie wywalimy)

Te linie są całkowicie nie zbalansowane ! Zastanówmy się jednak gdzie spotykamy się z limped pots. Na niskich limitach może to się zdarzać dosyć często. Wtedy gracze są jednak bardzo słabi i o balansowaniu nie ma sensu w ogóle myśleć. Na wyższych limitach
(5/T +) takie poty to już nie jest chleb powszedni ale to właśnie jest argument za tym, że balansowanie (tragicznie to słowo brzmi w polskim języku) jest nie potrzebne bo dobrzy gracze nie będą mieli zbyt wielu okazji to rozgryzienia naszych linii.
Na high stakes (30/60) gdzie już gramy z tymi samymi ludźmi bardzo dużo pewnie trzeba to jakoś balansować. O tym jednak nie napisze bo sam tak wysoko nie grywam :P

Mam nadzieję, że komuś się to przyda.

Jak macie jakieś sugestie albo się z czymś nie zgadzacie to piszcie !

Zminiłem też nazwę tematu i zachęcam doświadczonych graczy do umieszczania przemyślań :P

Pazurrr

Warto było czekać! :)

Czy mógłbyś tylko wyjasnić, co oznacza "w" i "air"?

kamil90

to jest chyba podbicie z niczym czyli pure bleff np. z T high:D

air - nic

w - with

Pazurrr

Teraz wszystko jasne - dzieki :)

Masqb Autor wątku
Masqb

Poszukałem trochę przykładów:

Typowy scary flop gdzie ciężko coś trafić limperom. (tutaj się akurat okazało, że potrafiali)

Grabbed by Holdem Manager
Limit Holdem $5(BB) Replayer
Hero ($142)
BB ($291)
UTG ($270)
UTG+1 ($175)
CO ($108)
BTN ($199)

Dealt to Hero Q♣6♠

fold, UTG+1 calls $5, fold, BTN calls $5, Hero calls $2.50, check,

FLOP ($20) 4♣Q♠5♥

check, BB bets $5, UTG+1 calls $5, BTN calls $5, Hero raises to $10, BB calls $5, UTG+1 calls $5, BTN calls $5,

TURN ($60) 4♣Q♠5♥2♣

Hero bets $10, BB calls $10, UTG+1 raises to $20, BTN folds, Hero calls $10, BB calls $10,

RIVER ($120) 4♣Q♠5♥2♣3♣

Hero bets $10, BB calls $10, UTG+1 calls $10,

UTG+1 shows A♣3♠
(Flop 26.4%, Turn 88.1%)

Hero shows Q♣6♠
(Flop 59.2%, Turn 4.8%)

BB shows 3♦5♦
(Flop 14.4%, Turn 7.1%)

Hero wins $147

Flop jest drawheavy więc nie bawimy się w c/r.

Hero ($246)
BB ($366)
CO ($629)
BTN ($156)

Dealt to Hero Q♥9♠

fold, BTN calls $5, Hero calls $2.50, check,

FLOP ($15) T♣8♣Q♦

Hero bets $5, BB folds, BTN calls $5,

TURN ($25) T♣8♣Q♦3♠

Hero bets $10, BTN calls $10,

RIVER ($45) T♣8♣Q♦3♠3♦

Hero bets $10, BTN calls $10,

BTN shows T♥5♥
(Flop 17.0%, Turn 11.4%)

Hero shows Q♥9♠
(Flop 83.0%, Turn 88.6%)

Hero wins $63

Przykład boardu, którego nie atakujemy z niczym:

Hero ($279)
BB ($60)
UTG ($262)
UTG+1 ($578)
CO ($197)
BTN ($387)

Dealt to Hero 9♦3♦

naboogeemaster calls $5, fold, CO calls $5, fold, Hero calls $2.50, check,

FLOP ($20) 3♣A♥T♠

check, check, check, CO bets $5, Hero folds, ...

I na koniec przykład jakie boardy steelujemy.

Limit Holdem $2(BB) Replayer
Hero ($133)
BB ($16.50)
UTG ($195)
UTG+1 ($189)
CO ($82)
BTN ($62)

Dealt to Hero 8♠K♥

fold, UTG+1 calls $2, fold, BTN calls $2, Hero calls $1, check,

FLOP ($8) 4♥6♦Q♠

Hero bets $2, BB folds, UTG+1 raises to $4, BTN folds, Hero folds,

UTG+1 wins $12

Nie sprawdzamy tutaj z 3 outami ! (też częsty błąd u graczy)

Ten konwerter z HM jest dosyć marny ale nic lepszego nie mam na teraz :P

jestem pod wrażeniem:D

Masqb Autor wątku
Masqb

maggman napisał
jestem pod wrażeniem:D

dzięki :]

Jeszcze ostatni przykład na semibluff w takiej sytuacji:

Mamy J:h 7:s na SB

BTN limps, Hero limps, BB checks

Flop: 8:s T:h 2:d
Hero bets, ...

Wzięte żywcem z Five's A Crowd S2 / Episode Six ~13 minuta (z krótkim komentarzem autorów serii)

Te ręce wrzucasz do jakiegoś konwertera na stronce HM czy coś? Czy po prostu jest taka opcja? Ja jakoś nie mogę znaleźć :D

Wielkie dzięki za odpowiedź na moje pytanie dotyczące kompletowania z SB. Właśnie mniej więcej czegoś takiego jak twój "mini arcik" poszukiwałem. Jakbyś kiedyś jeszcze miał wenę to napisz coś o tabelkach approxa, bo chyba nie doczekam się tego tematu na treningach.
Pozdrawiam.

hasiek napisał
Te ręce wrzucasz do jakiegoś konwertera na stronce HM czy coś? Czy po prostu jest taka opcja? Ja jakoś nie mogę znaleźć :D

Hands --> wybierasz jakąś rękę - otwiera sie HM Replayer, w lewym gornym rogu jest taki dość dobrze zamaskowany przycisk "hand history", tam po prawej masz opcje TXT, 2+2 itd, wystarczy wybrać 2+2 i masz hh w schowku gotowe do wklejania

To samo możesz robić w czasie gry klikając ta formatke pokazującą ostatnio rozgrane rozdania i statsy stołu

slimy3

Fajny art, kiedy następny? :)

Masqb Autor wątku
Masqb

To co napisałem o grze postflop ma też zastosowanie do grania w limped potach z BB !! Tyle, że jeśli SB limpował i jesteśmy HU to jak on gra check do nas to prawie zawsze dajemy bet, chyba że board jest typu J87tt.