Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Fixed limit jest dla amatorów

46 Posty
22 Użytkownicy
0 Reakcje
1,399 Wyświetlenia

Zawsze uwielbiałam twoje piosenki rzeczywiście oparły się próbie czasu
zawsze chciałam cię o to zapytać co sprawia, że piosenka staje się ponadczasowa
Musi mieć:
niezapomnianą melodię,
romantyczne słowa
i oczywiście piękny wokal

Tym cytatem chcę rozpocząć pisanie swojego bloga. Wiemy już co sprawia, że piosenka staje się ponad czasowa, ale co sprawia żeby blog stał się ponadczasowy? Uznałem, że musi mieć:
ciekawą teść,
dużo aktualnych wpisów,
oryginalnego bohatera
i oczywiście kontrowersyjny tytuł :D

Podejrzewam, że część osób, która tu weszła, weszła tylko po to żeby potwierdzić, że Fixed Limitt jest dla amatorów albo że nie jest. Spotkałem się z różnymi opiniami na tym forum i jakoś ostatnio zauważyłem, że większość użytkowników twierdzi, że Fixed Limit to nie poker.

Dlatego no cóż, muszę to powiedzieć publicznie: "Jestem amatorem, gram Fixed Limit".

Oczywiście początkowo próbowałem swoich sił grając w NL, ale zawsze miałem pewien problem potrafiłem wygrywać małe pule podczas dwugodzinnej sesji żeby w dwa rozdania przegrać 2 BI mając na ręce AK czy QQ (oczywiście all-in preflop). Tymczasem grając FL tracę maksymalnie 25BB, ale w ciągu moich 10k rąk nie miałem jeszcze takiej sytuacji.

Początki na FL nie były zbyt przyjemne. Na stawkach 0.05/0.10 FR miałem 0.8BB/100 rąk po rozegraniu około 7 k rąk. Jednak dzięki sprzyjającym okolicznościom udało mi się uzbierać 180$ i z takim rollem postanowiłem zaatakować FL 0.25/0.50 FR. Jak będzie? Zobaczymy :D

Kapitał początkowy: 180$

Cele na nadchodzące dni:
- zdać egzamin z analizy matematycznej w pierwszym terminie
- zadomowić się na dobre na stawkach 0.25/0.50 (żeby ammount won w poker trackerze był zawsze na zielono, a nie raz tak raz tak)
- uzyskać srebrny status i jednocześnie dostęp do nowych artykułów, filmów szkoleniowych i coachingów
- podnieść swoją agresję w grze

Jak te cele chcę osiągnąć? Hmm pierwszy mam nadzieję, że to tylko kwestia formalności. Drugi wiąże się z trzecim, potrzebuję srebrny status, a osiągnę go hmm no właśnie, może mi ktoś powiedzieć kto gra na stawkach tych co ja 0.25/0.50 FL FR jak szybko mu lecą punkty? Chodzi mi o P*, bo ja grając 2,5k rąk uzbierałem ich aż, uwaga, 55 ... :/

Co do agresji to wytłumaczy mi ktoś w jaki sposób liczony jest Total Aggression Factor? Wiem, że w moim przypadku problem jest w grze na riverze no ale ... :/ mam nadzieję, że nowe arty mi pomogą.

Dzisiaj jak skończę grę to może wrzucę jakiś wykresik. Tylko znowu muszę się zrobić zielony :D

45 odpowiedzi
kamil90

Czesc. Ogolnie powodzenia. Mam nadzieje, ze kiedys staniesz sie prawdziwym mezczyzna i zaczniesz grac NL. A co do Twojej ulubionej piosenki, powinienes ja zniemic zgodnie z trendem klubowym na : Lady Gaga - Poker Face. :D
Co do trudnych poczatkow na NL tak jest zawsze. Rozumiem, ze wybierasz bezpieczniejsza droge, ktora jest FL. Tez kiedys od tego zaczynalem i mysle, ze jest to dobre na poczatek. Na NL mamy wiecej roznych zagran, ktore zeby poprawnie wykonywac potrzeba wiedzy jak i praktyki;)

InTooDeep

życzę powodzenia, mi tam FL nie odpowiadał, bo ilość donków poprostu prowadziła do zawału serca prawie. właściwie na tych micro stawkach to pomyślałem, że nie warto AA nawet podbijać, bo jakiś fish z ręką np. 35s i tak trafi strita z tych 7 którzy i tak sprawdzą bet. Zresztą ciężko strasznie mi tam było określić rękę przeciwnika, bo ludzie tam często grają równie zawzięcie z parą dwójek jak z 4oak hehe

ja po wczorajszym dniu na NL10 miałem 30pkt i tak średnio 15 pkt. dziennie mam, a na FL rosły mi po punkciku po dwa dziennie kiedyś. Może nie ma co się do tego NL zrażać hę? ;) Ale co kto lubi, czasami jeszcze skoczę na FL, wczoraj wygrałem jakiegoś s'n'g FL, bo przez pomyłkę się zarejestrowałem.

Tak więc powodzenia i samych sukcesów.

galer

Powodzenia w grze! Do boju! ;)

P.S. Tez lubię O.S.T.R :P

Na 0.25/0.50 masz 1 punkt za 20 raked hands (czyli rozdania z flopem). Sam gram FL 0.10/0.20 (0.75 pkt za 20 raked hands) akurat jestem w trakcie wyrabiania bonusu 100$ i te 150 pkt to w tydzień mniej więcej robię więc spokojnie punkty tez lecą szybko :)

Życzę powodzenia, będę tu zaglądał.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

befeku napisał
Na 0.25/0.50 masz 1 punkt za 20 raked hands (czyli rozdania z flopem).

Z tego co czytałem to pierwszy punkt jest za rake wynoszący 0.40$, a taki rake jest gdy w buli jest około 16-18 BB co niestety nie zdarza się za często :/

bart87

galer napisał
Powodzenia w grze! Do boju! ;)

P.S. Tez lubię O.S.T.R :P

+1 ;)

Poproszę skrzynkę wódki i dwie oranżady ;)

emomaniac

total aggression factor:

(ilość bet +ilość raise)/ilość call

Ogólnie AF powinien wyglądać tak: AF flop>AF turn>AF river

FL jest zajebisty :) grając FL od kilku miesięcy jestem na +
na poczatku też zaczałem grac NL ale za dużo traciłem $$$ ostanio w ciągu jednej nocy ponad 100$ :/ przez 3 dni miałem wyrzuty sumienia "po co ja wchodziłem na NL" juz nigdy tam nie zajrze

TehGamer

Nie sluchaj tych co mowia zebys gral NL, trzymaj sie FL.
Gram 0.25/0.5 FL FR x6 stolow Titan. Swingi na tym limicie sa gigantyczne (od -$30 do +$30). Po 600 handach wbijalem ~20-25 SP, po 1800 ~75 SP. Niedlugo uda mi sie zdobyc zloto, wiec na tym limicie da sie na spokojnie srebro zdobyc. To, ze sa donki, wcale nie jest zle. W artach jest wiele zagran przeciwko donkom jak i totalnym idiotom, ktorym po pierwszym przegranym rozdaniu, odechce sie blefowania Ciebie (np bet/call flop, raise turn :) ). Jezeli juz doszedles do takiego limitu, nie przegrales (mam nadzieje) kapitalu startowego $50, to juz mozesz uznac sie za potencjalnego przyszlego pokerzyste, gdyz "tylko niewielki procent graczy, to gracze, ktorzy wychodza z dodatnim net profit" (Barry Greenstein tak pisal w swojej ksiazce).
FL wymaga wiedzy, jak i doswiadczenia. Wymaga dobrych readow i umiejetnosci rozgrywania danych kart w roznych sytuacjach. Czasem trzeba odchodzic od standardowych linii, jezeli wiemy co robimy (mozesz sie o tym przekonac, czytajac rozne oceny rozdan w dziale "przykladowe rozdania").
Nie jest tez prawda, ze na NL mozna zarobic wiecej niz na FL. Na dluzsza mete, gracz FL zarabia srednio tyle samo co gracz NL (oczywiscie jezeli dobrze porownac limity). Problem w tym, ze na NL mozna zlapac ostrego tilta i poleciec ostro. Jeden blad i tracisz BI. Na FL jeden blad - tracisz 1/20 stacka. Oczywiscie, nie jestes tez w stanie tyle wygrac co na NL : ).
Moim zdaniem to wyglada tak, ze FL jest bezpieczniejszy, bo:
- NL, wchodzimy all-in. Do wygrania 2x lub nawet 3x tyle co ty masz. Do stracenia stack.
- FL, gramy agresywnie. Do wygrania x% stacka, do stracenia - zawsze mniej.
Na wyzszych limitach (juz na .25/.5) blef jest skuteczniejszy, niz na .05/.1 czy .1/.2. Przeciwnicy maja juz jakis olej w glowie i czesto nawet przy semi-bluff zrzucaja lepszy hand, a jeszcze czesciej przy cont bet lub zwyklym becie przy HU (np BB vs limper).

Pozdrawiam i zycze sukcesow.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

TehGamer napisał
Moim zdaniem to wyglada tak, ze FL jest bezpieczniejszy, bo:
- NL, wchodzimy all-in. Do wygrania 2x lub nawet 3x tyle co ty masz. Do stracenia stack.
- FL, gramy agresywnie. Do wygrania x% stacka, do stracenia - zawsze mniej.
Na wyzszych limitach (juz na .25/.5) blef jest skuteczniejszy, niz na .05/.1 czy .1/.2. Przeciwnicy maja juz jakis olej w glowie i czesto nawet przy semi-bluff zrzucaja lepszy hand, a jeszcze czesciej przy cont bet lub zwyklym becie przy HU (np BB vs limper).

Pozdrawiam i zycze sukcesow.

Dlatego bardziej odpowiada mi FL :D Zresztą w jakimś artykule dotyczącym strategii było napisane, że FL jest dla zimnych, wyrachowanych matematyków i bardzo mi się to stwierdzenie podoba.

no ja tam nic do fl specjalnie nie mam, ale mnie zraziła właśnie cała masa limpujących osób i normalnie nie ma się ich jak pozbyć...!!! narazie gram nl i jest mi dobrze :D złotko tez w ciągu najbliższych dni powinno wskoczyć

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Tak jak obiecałem wstawiam wykresik. Generalnie nie jest źle, tylko finish trochę słaby, ale będzie dobrze. Jutro dam jakieś ręce do analizy, będę miał mniej "riverstarsów" i może dobije do srebra?

Wykres:

I jeszcze dodatkowo statystyki:

Jak wstawić obrazek żeby nie trzeba było go oglądać na zewnętrznej stronie, a jednocześnie nie rozwalał on szerokości forum?

Zmniejszyć jego wielkość programem np. IrfanView czy czymkolwiek i wtedy wstawiasz..

A i wstaw wykresy jeszcze raz. Bo z tych nic nie widać bo są masakrycznie malutkie nawet po wejściu w zewnętrzny link...(Prawdopodobnie podałeś linki do małych obrazków a nie prawdziwych rozmiarów)...

mcmoe

GalGavu napisał
A i wstaw wykresy jeszcze raz. Bo z tych nic nie widać bo są masakrycznie malutkie nawet po wejściu w zewnętrzny link...

nie wiem o co ci chodzi … trzeba tylko jeszcze raz myszka kliknac na obrazki i wtedy dostajemy duza wersje (raz tutaj, drugi raz na stronie imgshack).

---

@krylie:
14/10 to bardzo tight i bardzo agresywnie na preflopie. pewnie grasz wylacznie bardzo silne highcards + pocketpary. i jeslli je grasz to masz przycisniety caly czas raise :D

moim zdaniem mozesz grac ciutke luzniej i sobie tez pozwolic na call z spekulacyjnymy rekami majac pozycje. np. cos jak Q9s albo J9s po dwoch limperach.
wedlug tabelek pokerstrategy tez sie gra wylacznie "raise or fold first-in" na preflopie co nie musi byc koniecznie najlepszym rozwiazaniem w lagodnych gierkach jak .25/.50. sa pewne rece ktore sie nadaja do limpowania first-in z pierwszych pozycji, bo sa za slabe na raise ale za dobre zeby je wyrzucic. np. KJs, QJs i KQo.

w kazdym razie zycze powodzenia i trzymam kciuki.

Kazdy kto gada ze tylko NL graja prawdziwi faceci sa donkami.I tyle FL to gra jak kazda inna i tu sie liczy duzo wiecej umiejetnosci bo grasz wiecej rak niz w NL gdzie czekasz na AA AK itd.

I co z tego ze na najnizyszch limitach jest tyle donkow ze twoje podbicie sprawdza 4 graczy??.Tym lepiej dla ciebie oczywiscie zdarzy sie ze przegrasz AA ale w wiekszosci przypadkow wyjdziesz na duzy plus.Ja sobie zrobilem maly osobisty chalenge zrobilem wplate na starsy 20$ i Fl FR mam zamiar powiekszac ta kase i przechodzic przez kolejne limity.

Ja gram FL i to dzieki tej grze zbudowalem swoj bankrol i teraz go powiekszam!!FL FR uczy grac ludzi na post flopie.

A babami sa ludzie grajacy SSS to jest dopiero gra dla naiwnych.Zero umiejetnosci tylko szablonowa gra przynajmniej do NL50.

krylie napisał

Studiujesz matematykę?

mazik22 napisał
A babami sa ludzie grajacy SSS to jest dopiero gra dla naiwnych.Zero umiejetnosci tylko szablonowa gra przynajmniej do NL50.

Uuu... się magic wk^$#%# :]

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

tool8 napisał

krylie napisał

Studiujesz matematykę?

Informatykę, ale na chwilę obecną mam prawie samą matematykę.

Zastanawia mnie w jaki sposób zakłada się konto na P* poprzez PS.
Założyłem z linka, mam zaznaczoną wymianę informacji, a na stronie z partnerami mam cały czas przy P* "Bonus 50$".
Jak wejdę w szczegóły to na samym dole mam coś takiego:

Wpisz tutaj swoje ID na PokerStars: ✔

Wczoraj dostałem maila od P*, że jestem w programie, ale punktów jeszcze nie mam :/

mazik22 napisał
Kazdy kto gada ze tylko NL graja prawdziwi faceci sa donkami.I tyle FL to gra jak kazda inna i tu sie liczy duzo wiecej umiejetnosci bo grasz wiecej rak niz w NL gdzie czekasz na AA AK itd.

I co z tego ze na najnizyszch limitach jest tyle donkow ze twoje podbicie sprawdza 4 graczy??.Tym lepiej dla ciebie oczywiscie zdarzy sie ze przegrasz AA ale w wiekszosci przypadkow wyjdziesz na duzy plus.Ja sobie zrobilem maly osobisty chalenge zrobilem wplate na starsy 20$ i Fl FR mam zamiar powiekszac ta kase i przechodzic przez kolejne limity.

Ja gram FL i to dzieki tej grze zbudowalem swoj bankrol i teraz go powiekszam!!FL FR uczy grac ludzi na post flopie.

jak jakiś gracz NL napisałby tak o FL to zaraz zleciała cała banda i pisała jaki FL jest trudny itd.

Nikt nie piszę, że FL grają baby czy coś, wychodzą chyba jakieś twoje kompleksy, wielu graczy przechodzi na FL bo nie radzi sobie z NL (jak opisali tutaj niektórzy) i potem każda wzmianka o FL przez gracza NL budzi obronne reakcję, ale nie obrażaj grających NL, bo to do niczego nie prowadzi...
ja nie jadę po limitowcach po co zaczynasz wojny jakieś????