Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL10 zoom TT

15 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
1,488 Wyświetlenia
soodol
PokerStrategist

partypoker - $0.10 NL FAST (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

BTN: 31 BB (VPIP: 19.98, PFR: 17.12, 3Bet Preflop: 7.76, Hands: 1,201)
Hero (SB): 149.2 BB
BB: 101.8 BB (VPIP: 27.68, PFR: 24.11, 3Bet Preflop: 19.05, Hands: 117)
UTG: 126.6 BB (VPIP: 27.17, PFR: 23.39, 3Bet Preflop: 7.98, Hands: 639)
MP: 100 BB (VPIP: 21.57, PFR: 17.94, 3Bet Preflop: 5.56, Hands: 1,217)
CO: 120.5 BB (VPIP: 23.62, PFR: 20.47, 3Bet Preflop: 19.15, Hands: 129)

Hero posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has T♥ T♣

fold, MP raises to 3 BB, fold, fold, Hero raises to 9 BB, fold, MP calls 6 BB

Flop: (19 BB, 2 players) 6♣ Q♠ 8♣
Hero checks, MP bets 9.9 BB, Hero calls 9.9 BB

Turn: (38.8 BB, 2 players) 2♠
Hero checks, MP bets 20 BB, Hero ?

MP wins 56.9 BB

Niby prosty spot,ale czesto mam tu problemy czy grać cbet dla protekcji czy x/c czy moze x/f. On otwiera 20% z mp i folduje 63% do 3beta. Value tam za dużo na tym flopie nie mam, tak jak mówie, gram bardziej dla protekcji. On ma z kolei 2/3 floata w 3bet pocie,ale w single tylko 33%,wiec nie jest do konca typem floatera. Jaka obieracie linie?

Odpowiedz
Cytat
14 odpowiedzi
arkhos
Oldschool Grinder

Z chociażby TT na Qxx boardzie jest tego typu problem, że po skipie cbeta nie wiadomo ile razy x/callować. Dlatego na tych stawkach najprościej po prsotu cbetnąć (ściągając value od gorszych PP i wyrzucając sporo air, które może nas wyblefować).

Odpowiedz
Cytat
Coach
weirdcreep
PokerStrategist

zakładam, że na SB nie masz calling range'u, bo ja bym to chyba wolał callnąć

as played jest spoko, gram tak samo (fold turn). Można się pokusić o jeszcze jeden call, ale spodziewam się wielu Q w jego range (Q trafia świenite w range callera 3beta)

Odpowiedz
Cytat
innocent2102
PokerStrategist

Problemy masz dlatego, że nie włączasz equilaba/flopzilli i nie liczysz kombinacji rąk które callną, a które foldną.

Na prawdę nic w tym trudnego, a bardzo poprawia grę w podobnych spotach.

Jeśli nie wiesz jak to zrobić, to wrzuć nam jego range PF i możemy podyskutować/policzyć co villain zagra z jakimi rękoma.

Samo wrzucenie rozdania i otrzymanie gotowej odpowiedzi nie poprawi za bardzo skilla. A nawet jeśli poprawi, to nie w takim stopniu jak samemu "posiedzisz" przy rozdaniu.

Odpowiedz
Cytat
ShakeMeDown
PokerStrategist

Napisane przez arkhos
Z chociażby TT na Qxx boardzie jest tego typu problem, że po skipie cbeta nie wiadomo ile razy x/callować. Dlatego na tych stawkach najprościej po prsotu cbetnąć (ściągając value od gorszych PP i wyrzucając sporo air, które może nas wyblefować).

To samo mówił rusher. Pojawia się tylko pytanie jaki jest gameplan. Poprawiamy turn w przypadku korzystnej karty czy przechodzimy w x/c x/f? Board jest dosyć mokry bo mamy FD i na upartego SD ale z drugiej strony przeciwnik ma sporo Qx w swoim range.

Odpowiedz
Cytat
TthreeO
Oldschool Grinder

Napisane przez ShakeMeDown

Napisane przez arkhos

To samo mówił rusher. Pojawia się tylko pytanie jaki jest gameplan. Poprawiamy turn w przypadku korzystnej karty czy przechodzimy w x/c x/f? Board jest dosyć mokry bo mamy FD i na upartego SD ale z drugiej strony przeciwnik ma sporo Qx w swoim range.

no i z iloma by betował 2 razy po 1/2 pota?
Całkiem ciekawe rozdanie, bo jak sobie myśle, to każdą dame mógłby betować 2 razy, bo otwiera się drugi fd, więc chce ciągnąc value od drawów i jakichś 97s, tak samo by grał z setem i FD. Z drugiej strony my tego flusha nie reprezentujemy, bo spokojnie bysmy barrellowali raz czy 2.
flop x/c jest chyba najlepszy z prostego powodu. Nie chcemy budować puli.

Jeżeli jest dobrym graczem, to zakładając, że broni vs 3bet (mniej wiecej 40% obrony przy PFR MP 20) 88+,ATs+,KQs,AQo+,KQo to będzie betował TT+,88,AQs,ATs,KQs,AsKs,AcKc,AsJs,AcJc,AQo,KQo, co jest w sumie +/- 75%! jego zasiegu przy którym jesteś bity niemiłosiernie już na flopie 80:20 i w takim wypadku wydaje się, ze x/f jest najlepszą decyzją :f_confused: nawet do tak małego beta.

Odpowiedz
Cytat
soodol Autor wątku
soodol
PokerStrategist

Napisane przez innocent2102
Problemy masz dlatego, że nie włączasz equilaba/flopzilli i nie liczysz kombinacji rąk które callną, a które foldną.

Jeśli nie wiesz jak to zrobić, to wrzuć nam jego range PF i możemy podyskutować/policzyć co villain zagra z jakimi rękoma.

Samo wrzucenie rozdania i otrzymanie gotowej odpowiedzi nie poprawi za bardzo skilla. A nawet jeśli poprawi, to nie w takim stopniu jak samemu "posiedzisz" przy rozdaniu.

Liczę, liczę,spoko, tylko mogę nie mieć na tyle doświadczenia, żeby oszacować co callnie, co foldnie, bo nie zawsze to wynika czysto z procentów jak się ma mała próbkę,a często właśnie z doświadczenia. Anyway, dzięki!

Odpowiedz
Cytat
soodol Autor wątku
soodol
PokerStrategist

Napisane przez soodol

Napisane przez innocent2102

Folduje 63% do 3betu czyli folduje 12, zostaje mu 8, powiedzmy,w 4becie za duzo nie bedzie mial, pewnie ze 2% rangu QQ-AA plus moze pare combo bluffu?Wiec w callu ma ok 6%, nie wiem cos takiego:JJ-88,ATs+,KJs+,QJs,JTs,T9s,AQo+ czyli 62 combo, z ktorych ja wyrzuce AKo chyba zawsze, i combo AKs,AJs,JTs,T9s, ktore nie sa w clubsach ,czyli 24 combo, w tym nie ma JT, T9 bo je blokuje. Z tym że jeśli te 99 i AKs, AJs,(8 combo w sumie) calluje w clubsach calluje to dla mnie dobrze, bo od tego valuebetuje. Czyli wywalam +cbetuje od 32 combo, a zostaje 30 combo czyli bardzo close. Dobrze kombinuje?

Problem po cbecie jest taki,ze nie moge chyba poprawiac turna, musze grac x/c?Nie mam za bardzo danych co do foldu na T

Odpowiedz
Cytat
rusher88
PokerStrategist

Siema.

Call pre. Nie bądźmy za bardzo do przodu na NLmicro, gdzie można bronić SB na bardzo wiele sposobów. Wolę tu 3betować, coś, co nie jest made, niz akurat mid PP w tym TT, bo właśnie często to zabije mi grywalność tej ręki, która w single raised jest bardzo dobra. Nie chcesz z ręki dominującej jego zakres/mającej 60+ % eq, zrobić flipa, czy dostac 4beta, na którego pewnie folujesz snap.

Zobacz wtedy, ile boardów jesteś w stanie zrobić XC więcej niż jeden raz, a umówmy się, field na NL10 nie multibarreluje nagminnie.

Odpowiedz
Cytat
soodol Autor wątku
soodol
PokerStrategist

Napisane przez rusher88
Siema.

Call pre. Nie bądźmy za bardzo do przodu na NLmicro, gdzie można bronić SB na bardzo wiele sposobów. Wolę tu 3betować, coś, co nie jest made, niz akurat mid PP w tym TT, bo właśnie często to zabije mi grywalność tej ręki, która w single raised jest bardzo dobra. Nie chcesz z ręki dominującej jego zakres/mającej 60+ % eq, zrobić flipa, czy dostac 4beta, na którego pewnie folujesz snap.

Zobacz wtedy, ile boardów jesteś w stanie zrobić XC więcej niż jeden raz, a umówmy się, field na NL10 nie multibarreluje nagminnie.

Dzięki,a tak btw jaki powinien byc procentowo sensowny 3bet z bu/co vs mp/utg na tych stawkach. Bo zastanawia mnie czy powinienem miec w 3becie powiedzmy na unka taki top of folding range typu J9s, J8s, K9s, Q9s, jesli JTs,KTs,QTs juz calluje?

Odpowiedz
Cytat
rusher88
PokerStrategist

Zależy od kilku czynników imo. Balansowanie zakresu na NL10 to bym raczej zostawił z boku, szczególnie, że większość przeciwników ma pewnie +/- 65% fold to 3bet -----> powinieneś mieć zakres przesunięty w stronę bluffów.

To czy JTs 3betować vs Open z EP/MP, to zależy od kilku czynników:

a) czy na zakres przeciętnego gracza, jesteś w stanie callować to dochodowo i jeśli tak, to gdzie będzie top of folding - wtedy to 3betuj
b) czy posiadając małe info, jesteś w stanie grac postflop, mimo, że teoretycznie masz +EV call pre

Z CO z pewnością calluje mało, bo mam za sobą jeszcze BU + 2 graczy, więc tutaj vs wczesne pozycje proponuje raczej wąski CC, natomiast na BU możesz go mocno rozszerzyć, szczególnie, że statystyczny BB nie nie będzie dokładał nawet połowy rąk, które powinien.

Odpowiedz
Cytat
innocent2102
PokerStrategist

Jeśli calluje taki range - http://screenshot.sh/m3cZo2u6vuqai (dałem połowę kombinacji AK+, QQ+, bo nie jest powiedziane, że villain zawsze je gra przez stackoff).

Nie masz CB, bo jesteś z tyłu na jego range. Wątpię, że w ogóle masz x/c, a nawet jeśli masz na flopie to zostają jeszcze 2 streety gdzie jesteś OOP i nie wiadomo jak villaina zagra.

Jeśli calluje dodatkowo ręce takie jak: ATs, T9s+ to sytuacja wygląda tak - http://screenshot.sh/m7Qb4GJ9cyGtE czyli dalej padaka.

Jeśli villain gra pewmium zawsze przez 4bet, to wygląda to tak - http://screenshot.sh/odSZ3Xzs53PtI

Moim zdaniem masz fold i tyle. Zresztą, jest to świetny przykład na to, że TT nie nadaje się do 3betu na tej pozycji co wytłumaczył już rusher.

Odpowiedz
Cytat
djalbert182
Oldschool Grinder

Pre bym jedynie dał call i donk bet na takim flopie, w twoim przypadku cbet. Ze srednia para pasywna gra sie rzadko opłaca.

Odpowiedz
Cytat
arkhos
Oldschool Grinder

Donk z TT na Qxx na tych pozycjach, hmmm... Jaki range byś tutaj donkebetował overall na tego gracza?

Odpowiedz
Cytat
djalbert182
Oldschool Grinder

Napisane przez arkhos
Donk z TT na Qxx na tych pozycjach, hmmm... Jaki range byś tutaj donkebetował overall na tego gracza?

W tym wypadku mysle, ze 99+ AQ+

Odpowiedz
Cytat