Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL50 AQo 27.05

6 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
146 Wyświetlenia

Full Tilt - $0.50 NL - Holdem - 9 players
Hand converted by PokerTracker 4

SB: $92.50 (VPIP: 25.92, PFR: 1.78, 3Bet Preflop: 2.29, Hands: 1,542)
BB: $35.55 (VPIP: 35.23, PFR: 6.81, 3Bet Preflop: 3.69, Hands: 2,010)
UTG: $58.20 (VPIP: 13.93, PFR: 10.77, 3Bet Preflop: 4.06, Hands: 8,096)
UTG+1: $24.55 (VPIP: 75.00, PFR: 25.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 9)
Hero (UTG+2): $52.25
MP: $66.90 (VPIP: 15.10, PFR: 12.77, 3Bet Preflop: 6.00, Hands: 3,612)
MP+1: $49.50 (VPIP: 10.48, PFR: 6.89, 3Bet Preflop: 3.64, Hands: 8,242)
CO: $50.45 (VPIP: 14.46, PFR: 11.10, 3Bet Preflop: 5.53, Hands: 16,932)
BTN: $52.05 (VPIP: 16.24, PFR: 5.37, 3Bet Preflop: 2.71, Hands: 681)

SB posts SB $0.25, BB posts BB $0.50

Pre Flop: (pot: $0.75) Hero has A♦ Q♠

UTG raises to $1.50, UTG+1 calls $1.50, Hero raises to $6.00, fold, fold, fold, fold, fold, fold, fold, UTG+1 raises to $24.55 and is all-in, Hero calls $18.55

Flop: ($51.35, 2 players) 4♦ 5♠ 2♥
Turn%s: ($51.35, 2 players) 7♣
River%s: ($51.35, 2 players) T♥

W jaki sposób obliczyć EV tego zagrania?
Czy ten wzór jest dobry do tego?
EV= FEq*Pot+(1-FEq)(HeroEq*Win$-VillEq*Lose$)
Czyli:
FEq=0 więc FEq*Pot i 1-FEq nas już nie dotyczy i zostaje ta część
HeroEq*Win$-WillEq*Lose$
Win$ - to co jest już w puli czyli $32,80
Lose$- czyli to co musimy dołożyć, zaryzykować $18,55
HeroEq i VillEq zależą od range villaina...
Na jaki możemy go określić?

Range Villaina:
77+,AQs+,AQo+

Nie wiem czy to jest range pesymistyczny czy optymistyczny ale daje EV+ calla.
Wydaje mi się, ze fisha może szerzej wrzucać nawet z gorszymi AJo.
Najistotniejsze to czy wzór jest ok i jaki range.

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi
pozdroANDpocwicz

Nie wiem na jakiej podstawie oceniłeś ten range, ale ja przy tych informacjach, które tutaj widzę nie jestem w stanie określić zasięgu villaina. Wzór o ile dobrze kojarzę dotyczy sytuacji, kiedy to sam pushujesz, więc imo nie ma on tutaj zastosowania. Tutaj liczy się po prostu equity vs jego range. Jeśli już 3betujesz AQ vs midstack to ja nie widzę opcji, żeby to foldować na ship. Jeśli to jest regularny gracz to na pewno bym dodał do jego zasięgu AA, KK i AK, które może trapować vs UTG open. Nie przeceniałbym też ilości niskich pocketów w jego zasięgu, bo 77 jakoś super nie grają na tych stackach vs UTG open i na squeeze by to raczej foldował, ale jak już mówiłem nie mam info na temat tego gracza, więc ciężko jednoznacznie stwierdzić.
Sam na unka bym zagrał tutaj 3bet/fold o ile gra na kilku stołach, a jak na jednym to bym callował.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

a to w jaki sposób określić ev zagrania?

Odpowiedz
Cytat
pozdroANDpocwicz

Napisane przez pozdroANDpocwicz
Wzór o ile dobrze kojarzę dotyczy sytuacji, kiedy to sam pushujesz, więc imo nie ma on tutaj zastosowania. Tutaj liczy się po prostu equity vs jego range.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

to jaki range dałbyś w tym przypadku fishowi?

czemu uważasz, że liczy się po prostu equity vs jego range pomijając fakt ile włożyliśmy do puli a ile mamy do calla?

Odpowiedz
Cytat
pozdroANDpocwicz

Po raz pierwszy w tym wątku podajesz jakąkolwiek informacje o graczu. Wiemy, że jest fishem, więc mój gameplan zmienia się diametralnie z prostego powodu - nigdy tutaj nie gram 3bet/fold. Jeśli nie chce się stackować to po prostu gram call na preflopie. Z AQo bez info się nie stackuje i gram 3bet/call z TT+ i AK, a pozostałe grywalne ręce po prostu call. Czasem możesz też trapnąć tam z AA/KK jak masz za sobą squeezerów.

Co do liczenia EV to w przypadku, gdy masz zagrać call do shipa to wzór jest prosty: ile pieniędzy jest w puli/ile musisz dołożyć i to wszystko razy 100%. Wynikiem będzie equity jakie potrzebujesz mieć, żeby call był profitowy, np:
Trzymasz AKs, w puli jest 12bb, do dołożenia po shippie masz 30bb, więc potrzebujesz 40% equity na range przeciwnika. Masz te 40%, kiedy jego range wygląda mniej więcej tak: KK+ i AK, więc jeśli villain gra szerzej ship to masz profitowy call.

Co do range u fisha to jedynie on sam wie co tam zagra z jaką ręką, ale ja tam bym mu dał na pewno QQ+, AK i kilka niższych pocketów. Pamiętaj, że on czasem tam zagra po prostu call do Twojego 3beta i tam będzie miał mase broadwayów, średnich i niskich pocketów, jakiś trash w postaci suited rąk itp. Na jego 4bet range AQ nie wygląda najlepiej i biorąc pod uwagę, że masakrycznie dominujesz jego opening range ja preferuje grać call na preflopie dopóki nie mam informacji, że on stackuje się luźniej.

Odpowiedz
Cytat