Jest trochę czasu więc pora odrobić pracę domową. Na początek pozycje, krótko bo myślę że ameryki tutaj nie odkryję.
UTG – No tutaj sprawa jest dość prosta, otwiera się tylko najsilniejsze ręce. Jest tak dlatego, że mamy przed sobą wszystkich graczy, więc jest największa szansa że przed nami siedzi ktoś kto trzyma mocniejszy układ. Ponadto nie mamy pozycji więc z słabszymi rękami startowymi będzie nam się grało tutaj po prostu źle. Ja nie gram tutaj słabych asów, oraz rąk które mogą być zdominowane, ponieważ od lepszych dostaniemy call i się ładnie wypłacimy, szczególnie że nie mamy pozycji.Otwieram tutaj top swojego range-u czyli AJs + oraz wszystkie pary 22+
MP – Na środkowych pozycjach nieco poluźniam range, ponieważ mam już nieco informacji, oraz przede mną nie ma już aż tak wielu graczy jak na pozycjach UTG jednak dalej nie gram tu przesadnie luźno. Jeśli z UTG nie było akcji, otwieram parki 22+ oraz dodaję tutaj siuted konektory ale nie niżej niż 9Ts, a ręce nie w kolorze, przy założeniu że nie znam tutaj stołu to KJo.
CO – tutaj mam już pozycję nad niemal wszystkimi graczami na stole. Jeśli przede mną nie było żadnej akcji to otwieram tu koło 35 % range`u a to dlatego że z przodu jest jeszcze tylko trzech zawodników w tym dwóch nie ma na mnie pozycji więc zmniejsza się szansa że ktoś będzie tu trzymał coś dobrego a poza tym będzie im się na mnie ciężko grało po callu a ja mam w miarę prostą decyzję. Mój range na tej pozycji to 55+,A2s+,K3s+,Q5s+,J7s+,T7s+,97s+,87s,A4o+,K8o+,Q9o+,J9o+,T9o
BU – najbardziej komfortowa pozycja i najszerszy range. Mamy tutaj pozycję nad każdym a przed nami tylko blindy co sprawia że można tu dochodowo otwierać naprawdę szeroko. Jeśli nie mam informacji o pozostałych graczach to mój range na tej pozycji to jakieś 50 % według holdem menagera 33+,A2s+,K2s+,Q2s+,J4s+,T6s+,96s+,86s+,76s,65s,A2o+,K5o+,Q7o+,J7o+,T7o+,98o.
SB- przed nami tylko jeden gracz więc również dość szeroko, HM mówi że otwieram tu 40% rąk, z tego względu że często dostanę po prostu fold i o to mi chodzi. Często gracze z BB zaznaczają opcje fold to any bet co czyni kradzież jeszcze bardziej dochodową. Jednak ta pozycja ma ogromną wadę bo o ile na preflopie decyduję jako ostatni, to po zobaczeniu flopa nie mam nad nikim pozycji i zawszę decyduje jako pierwszy co utrudnia grę.
Jeśli chodzi o limperów, zazwyczaj staram się izolować całkiem szeroko. Ponieważ najczęściej będzie on charakteryzował słabego gracza. Jeśli limper jest jeden to robię to z wszystkimi parkami i suted konektorami, oraz TJ +. Jest to wszystko oczywiście podane tak na oko, bo jak to w pokerze decycje zależą od mnóstwa czynników, ale myślę że to dobrze obrazuje mój range. Nie zmienia go to że gram na nich bez pozycji, wtedy tylko zwiększam sizeingi do 5bb + 1 za limpera, żeby nie utrudniać sobie gry, ponieważ często się zdarza że zrzucą to co mają preflop. Nieco inaczej jest gdy liperów jest więcej. Wtedy to z niskimi parkami czy konektorami wolę się dołożyć i liczyć na to że trafię mocną rękę na flopie i wygram sporą pulę w multiway pocie. No tutaj mój range izolacji to powiedzmy 99+ , KQs + a ręce typu QJ o wyrzucam.
Natomiast do 3-betów mam prostą zasadę. Im przeciwnik bardziej tight tym więcej go light 3-betuje, natomiast luźnych graczy 3-betuje tylko z bardzo mocnym range`m. Oczywiście największy wpływ na to ma statystyka fold to 3-bet, i jeśli ktoś ma powyżej 70 % 3-betuję z każdym układem mającym card removal effect. Ponadto ważna tu jest pozycja, im późniejsza, tym zakres 3-bet bluffu poszerzam, ponieważ call bez pozycji utrudni przeciwnikowi grę i zniechęci go do sprawdzania. Również szeroko 3-betuję na pozycjach BB i SB przeciwko BU i CO które steelują a tym samym ich range jest słabszy i często będą się składać do tego zagrania.
Karty które 3-betuje jako standard to zazwyczaj AQo+, JJ+. Oczywiście do podbicia przez murka z utg trzymając AK będę callował, lubie sobie zostawiać szerszy range przeciwnika jeśli gram na niego z pozycją, ale staram się z tym nie przesadzać, ponieważ taki 3-bet często bardzo upraszcza grę a tym samym pomaga podjąć najlepszą decyzję.
No i na koniec ręka obrazująca doskonale przysłowie slow play - u pay
Full Tilt No-Limit Hold'em, $0.10 BB (7 handed) - Full Tilt Converter Tool from http://www.flopturnriver.com
BB ($8.44)
UTG ($10.34)
MP1 ($20.42)
MP2 ($10.10)
CO ($5.98)
Button ($3.18)
Hero (SB) ($10.13)
Preflop: Hero is SB with 10
, 2
3 folds, MP2 calls $0.10, CO calls $0.10, 1 fold, Hero checks
Flop: ($0.35) 2
, 9
, 2
(3 players)
Hero checks, MP2 checks, CO checks
Turn: ($0.35) 6
(3 players)
Hero bets $0.35, MP2 calls $0.35, 1 fold
River: ($1.05) 2
(2 players)
Hero bets $1.05, MP2 raises to $2.10, Hero raises to $4.10, MP2 raises to $9.65 (All-In), Hero calls $5.55
Total pot: $20.35 | Rake: $1.35
Results below:
Spoiler
Hero had 10
, 2
(four of a kind, twos).
MP2 had 9
, 9
(full house, nines over twos).
Outcome: Hero won $19
♠_cool: ♠_cool: ♠_cool:
Pozostały czas : 41 dni