Przejdź do forum
Szkoła Kadetów - pr...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Szkoła Kadetów - prosty blog o walce z 45tkami

4 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
167 Wyświetlenia
prosteraczej
Poker Player

Witam wszystkich,

:club: Miło mi powitać was ponownie. Jest to już moje drugie podejście do bloga i mam nadzieję, że ostatnie :) Mam 22 lata i pochodzę z Wrocławia. Głównie interesuję się filmem i różnymi innymi formami filmowymi. Na co dzień uczęszczam do Wrocławskiej Szkoły Filmowej (tak wiem, nikt nie wie o jej istnieniu :D). Moja przygoda z pokerem trwa już jakieś 3 lata. Zaczęło się tradycyjnie od szybkiej torby kapitału startowego. Od tego czasu co jakiś czas zbieram się, żeby zacząć grać na poważnie i regularnie, ale niestety dotychczas nie do końca to wychodziło. Doskwierał brak czasu i warunków. Głownie dobija mnie sprawa warunków, bo niby wszystko ok, ale jak się mieszka z rodzicami to wyjście do sklepu po mleko w środku sesji jest raczej mało +EV. Oczywiście jeśli chodzi o rodziców to nie ma szans, żeby powiedzieć im co jest grane - przynajmniej póki nie przynosi to stałego i dobrego profitu.

I taki jest właśnie cel - sprawić by z pokera można by było jako tako wyżyć. Zakładam, że do samodzielnego mieszkania i egzystowania wystarczy 3000zł i gdybym osiągał na razie niesamowitą dla mnie kwotę 600$ miesięcznie to byłbym w pełni zadowolony. Wiem, że dla niektórych to może być błahy grosz, ale dla mnie to póki coś zupełnie w sferze magii :D

Nie chce być też źle zrozumianym - poker sprawia mi przyjemność i bardzo lubię tą grę. Po prostu chce postawić sobie jakiś jasny cel, a poza tym chciałbym być kiedyś jedną z tych osób, które robią to co lubią i jeszcze mogą z tego żyć. Niestety na swojej drodze widzę dużo ludzi ze studiami wybranymi przez rodziców albo w związku z tym, że "po tym się dużo zarabia" i po prostu bardzo nie chciałbym iść w tą stronę. Jestem jeszcze w sferze poszukiwań tego co dokładnie chciałbym w życiu robić i dobrze by było mieć finansowe koło ratunkowe w postaci pokera :)

Ostatnio czasu mam trochę więcej i warunki się nieco poprawiły, a więc wziąłem się za grę :)

:heart:Na chwilą obecną gram 45tki non turbo na P*. Do tej pory mixowałem 0,25$ i 1$, ale dzisiaj mam zamiar zagrać seta z samych 1$. Sesja zazwyczaj składa się u mnie z rozegrania ok 40 stołów granych w stacku na 16.
Mój roll to obecnie 75$, ale na tym limitach czuje się w miarę pewnie i dzisiejsza sesja z samych dolarówek nawet jeśli poszłaby źle to nie będzie tragedii i szybko odbuduje w następnej (gdzie przy niepowodzeniu będe mixował). Może nie jest to do końca dobre podejście, ale miksowanie jest nieco męczące. Głównie dlatego, że w czasie gry zerkam na pasek stołu i w zależności od tego jaka jest stawka zachowuje się różnie. Poza wszystkim póki co TableNinja ma bugi w SnG Openerze i nie potrafi dobrze otwierać stołów na różnych filtrach.

:diamond: Dlaczego Szkoła Kadetów?

Powodów dlaczego chciałbym wziąć w tym udział jest bardzo wiele.
Przede wszystkim dlatego, że bardzo potrzebuję zdyscyplinowanej nauki pokera. Niestety większość mojej gry jest to gra na "czuja" i według tego co mniej więcej pamiętam z artykułów na poziomie srebra. Na danym statusie ilość materiałów z ps jest nieco okrojona, więc jako niepodpięty pod p* użytkownik miałbym szansę mocno się dokształcić. W końcu zaangażowałbym się w to na poważnie i regularnie.
Chciałbym wspólnie z innymi użytkownikami wziąć udział w takim ciekawym projekcie - nie ma to jak poczucie wspólnoty w osiąganiu jakiegoś celu.
Byłoby to też dla mnie niezwykle pomocne by ktoś z doświadczonych graczy śledził moje poczynania. Jest to bardzo motywujące i na pewno rozwijające.
Poza wszystkim dostanie się do takiej promocji to byłby wspaniały prezent na urodziny. 17 marca stukną mi 23 lata :)
Jestem początkującym graczem pokerowym i chętnie zmobilizuje się by stawać się coraz lepszym. Myślę, że dobrze wpasuję się w Szkole Kadetów :)

:spade:Tyle na dzisiaj - kończę filmikiem, po którym dzisiaj padłem ;d
PS. W przyszłym poście napiszę nieco więcej o mojej planowanej drodze do stałego profitu

Odpowiedz
Cytat
3 odpowiedzi
prosteraczej Autor wątku
prosteraczej
Poker Player

Poniedziałkową sesję musiałem przerzucić na wtorek, ale koniec końców udało się ją na spokojnie rozegrać.
Spotkanie z samymi 1$ na szczęście w miarę udane ;)

Sesja nr 1
Rozegranych: 56sng
ROI: +22%
BR: 86,35$ (+12,78$)

Zastanowiły mnie natomiast dwie rzeczy w HMowym podsumowaniu. Po pierwsze na 4 x HU tylko jeden udało się wygrać. I to własciwie ciężko stwierdzić o jakimś HU, bo w sytuacji 3 left miałem stacka ok 50k. Jest więc nad czym pracować, chociaż przyznam szczerze, że nie wiem w jaki sposób. Druga rzecz to 11 x 8th i tu nie wiem czy czytać to jako jakiś leak czy to właściwie norma przy takiej próbce.

Jeśli chodzi o moją pokerową drogą to szczerze mówiąc nie wiem w którą stronę pójść. Póki co myślę, że non-turbo to jest gra która sprawia mi przyjemność i wolałbym nie iść w stronę nieco szalonego i szybkiego turbo.
W takim razie moim następnym przystankiem powinno być miksowanie 1$ z 3,5$. Jakoś to przeżyję, chociaż tak jak mówiłem miksowania nie lubię bo jest się na scary money w tych wyższych stawkach.
Jako, że 45tki chyba są raczej mało przyszłościowe to może wypadałoby by się przerzucić na coraz to większe ilości stołów i pójśc w 90tki, a dalej 180. Prawdopodobnie mogę się martwić o to później po zbudowaniu lepszego bankrolla, ale fajnie by było sobie wytyczyć jakieś cele.
Fajnie jakby się ktoś wypowiedział w tej kwestii i coś poradził. Będę wdzięczny :)

Jutro poczynię analizę dzisiejszej gry i wrzucę jakieś problematyczne dla mnie spoty.

Odpowiedz
Cytat
Kozaczov
Poker Player

życzę wytrwałości zarówno w prowadzeniu bloga, jak i sukcesów pokerowych i dostania się do szkoły kadetów :P ...

będę odwiedzać

Odpowiedz
Cytat
prosteraczej Autor wątku
prosteraczej
Poker Player

Dzięki kozaczov, będę się starał :)

Trochę spotów z wczoraj:

1. Zastanawiam się jak bardzo agresywnie mogę grać jak już jestem po bubblu, stack mam komfortowy i gram przeciwko luźnemu zawodnikowi.

Spoiler

Poker Stars, $0.91 Buy-in (300/600 blinds, 50 ante) No Limit Hold'em Tournament, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

CO: 5,292 (8.8 bb)
BTN: 22,370 (37.3 bb)
SB: 6,747 (11.2 bb)
Hero (BB): 14,987 (25 bb)
UTG: 7,072 (11.8 bb)
MP: 11,032 (18.4 bb) 18/14

Preflop: Hero is BB with T T
UTG folds, MP raises to 1,200, 3 folds, Hero raises to 3,300, MP raises to 10,982 and is all-in, Hero folds

2. W tej sytuacji wydaje mi się, że w większości ludzie agresywnie rozgrywają drawy i nie wiem czy spokojnie się stackować czy raczej odpuścić obstawiając go na to A2 albo 22.

Spoiler

Poker Stars, $0.91 Buy-in (25/50 blinds) No Limit Hold'em Tournament, 8 Players

SB: 2,215 (44.3 bb)
Hero (BB): 1,415 (28.3 bb)
UTG+2: 1,345 (26.9 bb)
MP1: 1,535 (30.7 bb)
MP2: 1,305 (26.1 bb)
MP3: 2,605 (52.1 bb)
CO: 560 (11.2 bb)
BTN: 2,295 (45.9 bb)

Preflop: Hero is BB with J 2
5 folds, BTN calls 50, SB completes, Hero checks

Flop: (150) J A 2 (3 players)
SB bets 150, Hero raises to 450, BTN folds, SB raises to 1,500, Hero calls 915 and is all-in

3. Sytuacja, w której chyba standardowo można resteal'ować, ale zastanawiam się jak bardzo wpływa na to call z SB.

Spoiler

Poker Stars, $0.91 Buy-in (100/200 blinds, 25 ante) No Limit Hold'em Tournament, 9 Players

UTG+2: 4,443 (22.2 bb)
MP1: 1,318 (6.6 bb)
MP2: 1,630 (8.2 bb)
MP3: 3,498 (17.5 bb)
CO: 4,787 (23.9 bb)
BTN: 12,951 (64.8 bb)
SB: 5,856 (29.3 bb)
Hero (BB): 2,155 (10.8 bb)
UTG+1: 3,705 (18.5 bb)

Preflop: Hero is BB with J A
6 folds, BTN raises to 484, SB calls 384, Hero raises to 2,130 and is all-in

4. Ostatnio mam również drobny problem z donkbetami. Zupełnie nie wiem jak się zachować w sytuacji kiedy pre otwierałem i na flopie przede mną pojawia się jakiś niski bet (szczególnie na nietrafionym flopie).

Spoiler

Poker Stars, $0.91 Buy-in (50/100 blinds) No Limit Hold'em Tournament, 9 Players

MP2: 5,120 (51.2 bb)
Hero (MP3): 2,550 (25.5 bb)
CO: 1,628 (16.3 bb)
BTN: 1,765 (17.7 bb)
SB: 2,023 (20.2 bb)
BB: 630 (6.3 bb)
UTG+1: 4,910 (49.1 bb)
UTG+2: 2,449 (24.5 bb)
MP1: 2,560 (25.6 bb)

Preflop: Hero is MP3 with A J
UTG+1 calls 100, 3 folds, Hero raises to 350, 4 folds, UTG+1 calls 250

Flop: (850) 3 9 4 (2 players)
UTG+1 bets 300, Hero folds

Ładna pogoda, więc trzeba skorzystać, więc wywalam na pierwsze w tym roku plenerowe piwo :D Za to po zmroku spróbuje powtórzyć wczorajszy wynik :)

Odpowiedz
Cytat