Przejdź do forum
Thunder SNG od zera...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Thunder SNG od zera do...:)

13 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
614 Wyświetlenia
thunder121
PokerStrategist

Cześć wszystkim! :)

Nigdy nie prowadziłem bloga ale wypadałoby zacznąć od przedstawienia swojej skromnej osoby. Nazywam się Jakub i jestem katolikiem:) Mieszkam w moim ukochanym mieście - Białymstoku. Tu żyje, studiuje (ostatni semestr MGR:) ) oraz pracuje na 1/2 etatu. Do tego jestem już zaręczony z najwspanialszą kobietą na świecie :) ( uprzedzam pytania: nie, to nie jest Carmen Electra:D ). Moje zainteresowania to przede wszystkim podróże _love: oraz piłka nożna _ugly: a także wszelkie inne sporty. Mogę się również pochwalić od tego roku członkostwem w MENSA Polska.

Jeżeli chodzi o pokera jest to również moje hobby(sprawia mi bardzo dużo przyjemności i wysiłku intelektualnego, który tak lubię). Chciałbym, żeby te hobby kiedyś przynosiło zyski, by móc stać się niezależnym finansowo i móc zwiedzać świat, zrobić wymarzony ślub, wspomóc rodzine ahh mógłbym tu wymieniać i wymieniać. Zaskoczę was, ale nie chce pracować u kogoś do końca życia:D Wiem, że ciężką pracą uda mi się osiągnąć to do czego dąże. W pokera gram od ponad roku aczkolwiek nigdy tak naprawdę nie przyłożyłem się do nauki, jedyne co robiłem to czytałem artykuły i oglądałem filmiki trenerów PokerStrategy.com. Nie usiadłem i nie pracowałem za dużo z Equilabem. Mój bankroll przechodzi przez to wieczne wahania.

Dlaczego mielibyście wybrać akurat mnie? Do pokera podchodzę poważnie, do tego jestem osoba inteligentną, szybko uczącą się i wbrew pozorom skromną _biggrin:. Ze swojej strony zapewniam mnóstwo motywacji, chęci i wylanie siódmych potów (jeśli będzie wymagane mogę je zachować jako dowód :D ). Skąd u mnie taki zapał? Ostatnio miałem kontuzję kostki i nie chodziłem prawie 3 miesiące - teraz nie mogę jeszcze grać w piłkę ale wziąłem się za siebie i swoja formę, a co za tym idzie - codzienne ćwiczenia dostarczają pozytywnego kopa, który w połączeniu z moim humorem, ciężką pracą oraz częstymi wpisami, sprawi, że ten blog będzie naprawdę ciekawy, a czas poświęcony przez trenerów będzie w pełni wykorzystany:)

Ahh dziwnie tak pisać o sobie tyle dobrych rzeczy:D ale wyszedłem z założenia, że nikt mnie za mnie nie przedstawi:)

Co gram? Grałem juz praktycznie wszystko od 180 do 9-10 os sng po 6maxy i heads'upy, zarowno regular jak i turbo, heads upy nawet hyper. Mam zamiar w przyszłości napewno grac heads'upy turbo oraz SnG 9 max oraz 180-90 os. Ogółem wiem, że trzeba w końcu wybrać jedną odmianę i się w niej wyspecjalizować, aczkolwiek zawsze biorę pod uwagę gry HU gdyż są one podstawą do wygrywania turniejów.
Chciałbym również popracować nad mindsetem.

Pozdrawiam wszystkich i w dalszej części bloga liczę na pozytywne komentarze jak i również te złe, lecz konstruktywne bym mógł wyciągać z nich wnioski.

PS: Przyszedł mi do głowy pewien cytat człowieka, którego podziwiam za jego osiągnięcia, jest to Robert Kiyosaki który powiedział mniej więcej tak:
"Tylko głupi lamentuje nad swoimi porażkami i błędami, człowiek mądry cieszy się z nich, wyciąga z nich wnioski i nigdy więcej ich nie popełnia"

Tak więc popełniajmy mnóstwo błędów!!! a każdy z nich tylko raz!:) Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
12 odpowiedzi
szczelon
PokerStrategist

Cytat jest super, mam nadzieję, że więcej takich będę tutaj czytać.

Co do mindsetu mogę polecić produkcje kolegi lechrumskiego, jest ich "od koloru do wyboru" w dziale wideo

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

powodzenia :)
Będę na pewno zaglądał :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
thunder121 Autor wątku
thunder121
PokerStrategist

dzięki za pozytywne wpisy, będę się starał co jakiś czas wrzucić coś mądrego ( nie za często aby nie straciło na jakości ) :)
rzeczywiście dużo jest filmów lechrumskiego o mindsecie, dzięki zabieram się do oglądania:)
a propo mindsetu mam książkę(pdf) i audiobooka Ian Taylor, Matthew Hilger - The poker mindset. Naprawdę rewelacyjna książka i wydaję mi się że każdy chociaż raz powinien ją przeczytać/przesłuchać, otwiera oczy na wiele ważnych aspektów pokera. Jeżeli ktoś chce mogę udostępnić, aczkolwiek posiadam tylko wersję w języku angielskim.

Odpowiedz
Cytat
thunder121 Autor wątku
thunder121
PokerStrategist

dzisiaj myslalem sobie nad takim spotem, gram HU turbo trzymam :
blindy 15/30
Hero AdTd mam 2655 zetonow
i jest agro fishek zostalo mu 345 zetonow, zagrywa oallin z SB

jego range okreslam w dwoch przypadkach, tight na 12,5% (55+,A6s+,KTs+,QJs,A9o+,KQo,KhJd,KsJd,KsJh,KcJd,KcJh,KcJs) (wybralem polowe KJo zeby dac mu lepszy range) - gral agro callowal wszystko i ogolem, nie bylo za duzo myslenia w tym co gral, no poprostu taki slaby zawodnik ze ho ho.

druga wersja range bardziej rzeczywista moim zdaniem 23%
22+,A2s+,K7s+,Q9s+,JTs,T9s,A7o+,K9o+,QTo+,JTo

wiadomo jest to sprawa dyskusyjna i od dobrego doboru range'u zalezy poprawnosc obliczen, ale jak juz mowilem duzo blefowal byl agro, na jego nieszczescie szybko go odczytalem i stracil caly stack, w tym momencie moim zdaniem fishek szaleje, chociaz na niekorzysc tego rangu mowi ze to pierwszy spot na 12 bb i pierwszy jego allin, no ale rozwazmy i taka sytuacje

na range 1 moje ATs ma 47,35%
na range 2 moje ATs ma 55,82%

mam do dolozenia 315 do puli 690 czyli potrzebuje 0,456 equity.

i mnie zastanawia bo o ile na pierwszy range calluje z ATs+ i 77+
tak na drugi range lapie sie juz A4s+, A8o+ , KTs+, KJo+, i 44

i tak mnie zastanawia, majac tak duza przewage w umiejetnosciach i zetonach, czy warto z takimi niskimi asami ktore jednak czesto beda zdominowane ( asy w jego rangu(2) to 132 kombinacji z 338 czyli prawie 40%) i niskie parki, czy warto callowac, nie zrozumcie mnie zle, DOSKONALE rozumiem ze wszystko co jest EV+ trzeba brac i robimy na tym profit, aczkolwiek o ile na blindach 15/30 za te 12 bb mozna spokojnie to zrobic, tak juz na blindach powiedzmy 40/80 czy jednak nie warto spasowac bottom range'u? dodatkowo gdy nie jest to zwykly HU turbo tylko np turniej HU turbo superknockout i w takiej sytuacji gdy grozi nam skrocenie sie duze, co wtedy robicie?

Odpowiedz
Cytat
thunder121 Autor wątku
thunder121
PokerStrategist

gram sobie zoom micromilions i taka sytuacja:

http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/2469066_894BBE5E6D

dwie pary? set 8? street? byl to koles z bronze status, eh sick ....

Odpowiedz
Cytat
szczelon
PokerStrategist

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia.

Prędzej dałbym tam Q8, ale to moje zdanie.

Wrzucaj więcej boomów chciałbym zerknąć na Twoją grę ( jeżeli można oczywiście )

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
thunder121 Autor wątku
thunder121
PokerStrategist

no jasne ze mozna, milo ze ktos chcialby zobaczyc jak gram:D a skad taka ochota? moge przeslac jakies HH jesli chcesz:P ogolem narazie gram w wiekszosci turnieje HU superknockout bo odkrylem tam mase value, oraz micromilionsy, ogolem czytalem kilka artykulow i filmow i jesli chodzi o turnieje to widze ze sa dwie szkoly, jedna mowi ze w turnieju we wczesnej fazie nie wygrasz wiec grasz tight i czekasz na rece, a druga mowi, żeby się nabudować we wczesnych fazach bo jest masa fishkow, osobiscie doszedlem do wniosku z wlasnych doswiadczen, ze gdy struktura turnieju jest turbo lub szybsza, warto od poczatku lowic fishy(nie musze mowic jak komfortowo sie gra i szybko buduje stack gdy przy ante wiekszosc jest na m10 i mniej a my jestesmy jeszcze deep:) ) jednak gdy struktura jest bardziej deepowa oraz w sng np 90 regular warto jednak czekac i nie wdawac sie w przepychanki bo stack startowy jest duzo mniejszy. ogolem mam wrazenie ze w SNG multi table poziom jest wiekszy niz w MTT, aczkolwiek gram tylko micromilionsy i moze dlatego mam takie wrazenie:>

Odpowiedz
Cytat
szczelon
PokerStrategist

Nie jestem specem, ani ocena rozdań nie należy do moich obowiązków.

Sam siedzę na micro i bez większych powodzeń. Po prostu zainteresowałeś mnie swoim blogiem i tyle. A co do rozdań to jestem ciekawy jak wygląda Twoja gra.

Co do gry MTT to masz rację, artykuły mówią o graniu tight we wczesnej fazie i ma to zastosowanie w formule non-turbo a co do Turbo to nie ma co czekać. Idealne są do tego turki KO za 1,35$ i 2,7$ ( wyżej nie grywam ), na 11k ludu nie jest aż tak trudno przedostać się do pierwszej 100, kilka razy miałem okazję. Raz mnie wyoutowali z rakietami na 22 miejscu.

Powinieneś sobie w nich poradzić, a co do HU uwielbiam je grać ale w SnG kończąc, czuję skilla i rzadko je przegrywam będąc nawet na przegranej pozycji typu moje 11k do 55k przeciwnika.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
thunder121 Autor wątku
thunder121
PokerStrategist

Witam ponownie,
przepraszam za długą przerwę spowodowaną zbastowaniem rola, swiętami itd.
Postanowiłem przestac działac po swojemu tylko zaufać autorytetom w dziedzinie pokera i zaczalem ogladac dokladnie i robic notatki z filmow Lechrumskiego, Zapolka i Wombata, to tylko początek, mam zamiar przejżeć cały dział video PokerStrategy.
Zacząłem od zmiany swojego otoczenia gry, teraz mam nienaganny porządek:) Codziennie jest czas przed sesja na jeden film i jego analize, pozniej sesja, a na koncu analiza sesji, wszystko oczywiscie dawno zaplanowane:)
Gram tylko wypoczęty i tylko gdy warunki w domu sprzyjają(mieszkam z rodziną ...;) )
Robie rzeczy ODRAZU!
Robie rzeczy bez zbednych przerw!
Zrobilem sobie rowniez plan gry, nauki i kariery.
Treningi i diete mam od kilku miesiecy wiec nic tu sie nei zmienilo:)
Caly Kwiecien mam zamiar pracowac nad mindsetem głownie (filmiki) plus analiza gry po sesji.
Opracowałem również range pusha HU bez ante na 15 BB i mniej przy uzyciu Holdemresurces calculator i musze powiedziec ze napewno kupie sobie ten program, poniewazj jest rewelacyjny!
Grałem same freerolle i dzisiaj dobilem do 1.7$ rolla i zagrałem 1 HU turbo, mam tu kilka spotow ktorymi chcialbym sie podzielic i wnioskami z nich:

Poker Stars, $1.40 Buy-in (10/20 blinds) No Limit Hold'em Tournament, 2 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

Hero (SB): 1,456 (72.8 bb)
BB: 1,544 (77.2 bb)

Preflop: Hero is SB with 6 T
Hero raises to 40, BB raises to 80, Hero calls 40

Flop: (160) K 5 T (2 players)
BB bets 90, Hero calls 90

Turn: (340) 9 (2 players)
BB bets 120, Hero calls 120

River: (580) 3 (2 players)
BB checks, Hero checks

Results:

Spoiler

580 pot
Final Board: K 5 T 9 3
Hero showed 6 T and won 580 (290 net)
BB showed 8 7 and lost (-290 net)

Mysle ze tutaj zgubilem thin value na riverze, byl to slaby agro fishek overcallujacy i mysle ze moglem sie pokusic o jakis bet 190$, teraz oczywiscie by mnie nie sprawdzil, ale po jego checku na river widac ze nie ma krola, wiec z jakas 9 by sprawdzil bet za 180 moze nawet z 5, no problem ze sprawdzilby tez 10 a moj kicker jest do bani

Odpowiedz
Cytat
thunder121 Autor wątku
thunder121
PokerStrategist

Tak jak caly HU gralem dobrze tak tutaj jakos dziwnie sam siebie zlevelowalem i nie uwierzylem w jego reke bo byl troche tricky (przeciez to fish! trzeba jednak mu uwierzyc!)

Poker Stars, $1.40 Buy-in (10/20 blinds) No Limit Hold'em Tournament, 2 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

Hero (SB): 1,816 (90.8 bb)
BB: 1,184 (59.2 bb)

Preflop: Hero is SB with A T
Hero raises to 40, BB calls 20

Flop: (80) J 5 T (2 players)
BB checks, Hero bets 46, BB calls 46

Turn: (172) 5 (2 players)
BB checks, Hero bets 97, BB raises to 200, Hero calls 103

River: (572) J (2 players)
BB bets 220, Hero calls 220

Results:

Spoiler

1,012 pot
Final Board: J 5 T 5 J
Hero mucked A T and lost (-506 net)
BB showed 5 2 and won 1,012 (506 net)

Odpowiedz
Cytat
thunder121 Autor wątku
thunder121
PokerStrategist

a tutaj taki maly problem co zrobic?
J8s FR Freeroll

Odpowiedz
Cytat
thunder121 Autor wątku
thunder121
PokerStrategist

Dzisiaj chodzi mi po glowie fajny cytat"
"Nawet największy błąd jest o tysiąckroć lepszy od niepodjecia próby"

Gdzie chcesz dojść nie podejmując prób/ryzyka?

Odpowiedz
Cytat