Przejdź do forum
Jak poukładać sobie...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Jak poukładać sobie życie?

22 Posty
19 Użytkownicy
0 Reakcje
3,886 Wyświetlenia

Witam pewnie wielu z was czytając temat pomyślało zupełnie o czymś innym niż o tym o czym będę pisał :D . Mój problem polega na tym że mając nadmiar wolnego czasu nie potrafię go spożytkować przykładowo wstaję sobie coś koło 10-11 robię jakieś śniadanko i zasiadam do kompa przy czym nie robię na nim nic co przynosiłoby mi jakieś korzyści odświeżam fb , przeglądam fora , youtube , jakiś serial film i tak leci mi cały dzień praktycznie , oczywiście jak jest opcja wyjścia na jakiś rower czy pograć w cokolwiek to od razu się na to piszę , wieczorkiem zazwyczaj jakieś wyjście piwko/imprezka/miasto . Za niedługo zacznie się rok akademicki chciałbym sobie zacząć wyrabiać nawyk który podczas roku ak. pozwoli mi na nie marnowaniu czasu na jakieś pierdoły typu wyżej wymienione rzeczy , wiadomo jakieś 1/3 tego wolnego czasu zostanie zapełnione przez zajęcia ale w październiku chciałbym rozpocząć swój mały challenge związany z SnG a do tego będzie mi potrzebny poukładany dzień w którym będą ściśle wyznaczone godziny na konkretne rzeczy . Jakie są wasze sposoby na poukładanie dnia ? Już nie raz próbowałem dzień wcześniej zaplanować sobie dzień ale niestety wolnego czasu i tak zostawało co nie miara , czekam na wasze propozycje ;)

Odpowiedz
Cytat
21 odpowiedzi
Franczo
PokerStrategist

Mój Plan.
Obowiązki, które trzeba wykonać.
Rower lub bieganie w wolnym czasie.
A co do gry w pokera... Mnie motywuje wydawanie $$. Gram tak długo, aby osiągnąć wyznaczoną granicę $$$ ( a, że trzeba płacić rachunki za telefon, za szkołe, trzeba mieć na życie to gram i gram i gram.... )

MOJA MOTYWACJĘ SĄ PLAYMONEY I TYLE W TEMACIE :D

Odpowiedz
Cytat
dragoste
PokerStrategist

Witam,

Już nie raz próbowałem dzień wcześniej zaplanować sobie dzień ale niestety wolnego czasu i tak zostawało co nie miara , czekam na wasze propozycje

Najwyraźniej Twoim problemem nie jest niepoukładany dzień, tylko brak zajęć. A to już chyba nie jest taki znowu problem. Czymś się musisz po prostu zająć. Nikt Ci raczej nie będzie powie, co masz robić w życiu. Mówię tutaj właśnie o długoterminowych czynnościach, czyli czym ogólnie się zajmujesz.

Jedyne, co mogę zaproponować, to nauka pokera od rana. ^^

Ewentualnie, jeśli masz problem z wczesnym zaczęciem działań (piszesz, że wstajesz o 10-11 i nic-nie-robisz), z czym ja też miałem nieco problemu jakiś czas temu, to dobrze jest zacząć dzień od czegoś, co z chęcią zrobisz. Tak aby się łatwiej wstawało wiedząc, że już zaraz będziesz mógł się tym zająć. Czynności mozolne raczej nie są tym czymś. Jak dla mnie analiza rozdań z poprzedniego dnia to akurat nie jest czynność na zaraz-po-pobudce. Raczej chodzi o rzeczy niecodzienne.
U mnie, ponieważ generalnie pracuję przy komputerze, dobrym początkiem dnia było wyjście na dwór w jakimkolwiek celu. Coś do załatwienia na mieście, to jest z pewnością dobry początek dnia dla mnie. ;)

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
trymer
Elite Grinder

I tak się do tego planu który ułożysz nie zastosujesz. Jak jesteś leń to żaden plan nie pomoże. Ty się musisz mocno kopnąć w dupę i ciężko zastanowić na tym czego chcesz w życiu a potem szukać niesamowitego zaparcia każdego dnia i realizować to co zamierzyłeś i chcesz osiągnąć. Wypunktowana kartka papieru gówno Ci da ... :challenge
Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Blad3K
Elite Grinder

polecam posłuchać wykładów na temat zarządzania czasem Brian'a Tracy. Daje niezłego motywacyjnego kopa. Naprawde polecam

Odpowiedz
Cytat
Bilson
Elite Grinder

:]

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Kurcze chyba właśnie brak motywacji do działania jest moim problemem , w chwili obecnej jest tak z większością rzeczy ,że za cokolwiek trudno jest mi się zabrać do roboty jest kilka rzeczy na które naprawdę czekam i mam w nich 100% motywacji ale jest to nie wielka część czasu jaki mam do rozdysponowania a najgorsze jest to , że wiele ważnych rzeczy po prostu odkładam na później a nie powinienem. Od października się to zmieni bo wolnego czasu będzie dużo mniej ale nie chcę aby ta końcówka wakacji polegała na marnowaniu czasu który jakoś mógłbym spożytkować .

Zauważyłem również , że mam problemy z koncentracją nie potrafię skupić się na jednej rzeczy moją głowę zawraca 100 różnych spraw zazwyczaj naprawdę błahych , łatwo mnie rozproszyć jak z tym sobie radzicie ? Wiem że są środki na koncentrację ale nie tędy droga bo musiałbym brać co godzinę :D

Odpowiedz
Cytat
czak2
Oldschool Grinder

Mam ten sam problem :fdrink

Kiedy mam cały dzień wolny to nie potrafię sobie go zorganizować nawet jeżeli wypiszę plan dnia na kartce to i tak nic z tego zazwyczaj nie wychodzi. Próbowałem już wielu rzeczy i nadal brak mi motywacji i kończy się na słomianym zapale.

Za to kiedy mam jakąś robotę która zabiera 1/3dnia to potrafię sobie resztę tak zorganizować że nie tracę 15min z tego dnia i robię więcej niż w dzień wolny :rage:

Więc też chętnie posłucham jakichś rad jak na razie dla mnie najlepsza trymer na mnie nie działają żadne plany filmy motywacyjne etc (działa ale na chwilę ) więc też jestem zdania że nic nie zastąpi wiedzy czego tak naprawdę chcemy od życia i dążenia do tego, jednak łatwiej powiedzieć niż zrobić.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez czak2
Mam ten sam problem :fdrink

Kiedy mam cały dzień wolny to nie potrafię sobie go zorganizować nawet jeżeli wypiszę plan dnia na kartce to i tak nic z tego zazwyczaj nie wychodzi. Próbowałem już wielu rzeczy i nadal brak mi motywacji i kończy się na słomianym zapale.

Za to kiedy mam jakąś robotę która zabiera 1/3dnia to potrafię sobie resztę tak zorganizować że nie tracę 15min z tego dnia i robię więcej niż w dzień wolny :rage:

Więc też chętnie posłucham jakichś rad jak na razie dla mnie najlepsza trymer na mnie nie działają żadne plany filmy motywacyjne etc (działa ale na chwilę ) więc też jestem zdania że nic nie zastąpi wiedzy czego tak naprawdę chcemy od życia i dążenia do tego, jednak łatwiej powiedzieć niż zrobić.

Mam to samo, jestem śmierdzącym leniem ale gdy się za coś wezmę to mogę to robić cały dzień. Przyklad:

Pomagam bratu w remoncie, jest nas 3 to ja jako jedyny nie lubię się opierdzielać tylko 100% work.

Odpowiedz
Cytat
avril1991
Oldschool Grinder

Przy każdej czynności jaka w życiu robisz zadawaj sobie pytanie "Po co to robię?" Problem z celami jest taki że ludzi mówią o będę wstawało 9 i będę ćwiczył, medytował a jak się ktoś zapyta po co to odpowiedź pada w stylu "regi tak robią" . Wtedy nigdy nie będzie motywacji. Przyjdzie ona wtedy gdy znajdziesz silne pragnienie osiągnięcia celu i będzie to zgodne z Twoimi przekonaniami, wierzeniami oraz wizją życia.

PS.

Odpowiedz
Cytat

chciałbym mieć kiedyś problem z nadmiarem wolnego czasu i móc się zastanawiać jak go rozwiązać...

Odpowiedz
Cytat
streamus
PokerStrategist

poczytaj w internecie o prokrastynacji , jest to choroba, jak uswiadomisz ze jestes chory to latwiej bedzie to zwalczyc

najlepiej zaczac od najdrobniejszych rzeczy, jak masz wyniesc smieci to bierzesz i je po prostu wynosisz, jak masz pozmywac to zmywasz itp itd

Odpowiedz
Cytat
kylo6666
Oldschool Grinder

Ja nieraz mam ten problem, ale zazwyczaj nie mam czasu bo :

1. Pracuje, rozwijam sie w tym kierunku a latwo nie jest, poki co z pokera kasy nie mam nic(jakies drobne wygrane i budowa rolla)

Znajdz sobie jakas prace ale skoro studiujesz to moze to byc nauka pokera poprzez artykuly, filmiki (Rano gdy trafic jest mniejszy) a wieczor pozny gra w pokera i stosowanie sie do zasad.

2. Trening/hobby : czy to ciała poprzez siłownie, sporty walki czy poprzez bieganie itd. Najlepiej z rana biegać potem prysznic , sniadanie i zabieranie sie za prace/nauke czegos.

Hobby moze byc poker ale powinno byc tez takie hobby dzieki ktoremu nawiazujesz kontakty z innymi ludzmi face to face jak nauka jezyka obcego, taniec czy chocby wspolne sklejanie modeli ;)

3. Poswiecenie czasu bliskim osobom i nawiazywanie kontaktow z ludzmi.
To jest bardzo wazna kwestia, nie mozna jej zaniedbac. W tym punkcie znajduje sie tez relacja z kobieta, wspolne spedzanie z nia czasu.

Gra na instrumencie tez jest ciekawa i dosyc fajna ;).

Kolejna sprawa dlaczego zauwzylem ze czesto mi sie nic nie chce?ano dlatego ze WLACZAM KOMPUTER I SIEDZE CZESTO PRZEGLADAJAC GLUPOTY.

Dlatego rada na przyszlosc, niech twoja pierwsza czynnoscia nie bedzie wlaczenie komputera a np bieganie i zalatwienie spraw. Wlacz komputer w celu sprawdzenia czegos albo nauki. Staraj sie najpierw zalatwic wszystkie sprawy nie zwiazane z wlaczeniem komputera.

Np . moja praca sklada sie z tego ze siedze przy komputerze wiec robie najpierw swoja prace potem nie siadam do komputera do wieczora , spotykam sie z ludzmi, trenuje robie wszystkie rzeczy zwiazane nie z komputerem a wieczorem siadam by przejrzec maile, pograc w pokera czy obejrzec jakis film.

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
TeemTeem
Poker Player
Spoiler

Postępowanie prokrastynatora można podzielić na następujące etapy:

1, Chęć zrobienia czegoś
2, Decyzja o zrobieniu tego
3, Odkładanie czynności z obawy przed porażką
4, Uświadomienie sobie niekorzystnych skutków odkładania czynności
5, Kontynuacja odkładania
6, Szukanie wymówek bądź odejście od problemu
7, Odkładanie zadania
8, Wykonanie zadania pod działaniem stresu w ostatniej chwili lub ukończenie go za późno bądź też niezrobienie go wcale
9, Postanowienie niepostępowania w ten sposób w przyszłości
10, Powtarzalność powyższego schematu myślowego przy kolejnym zadaniu

Wlasnie zdalem sobie sprawe, ze to dotyczy mnie...

Odpowiedz
Cytat
jociasija
Oldschool Grinder

.

Odpowiedz
Cytat
iunctim
PokerStrategist

polecam książkę Davida Allena - Getting Things Done

Odpowiedz
Cytat
qsiex
Oldschool Grinder

A ja ci radze ZNAJDŹ SOBIE PRACE. Przelamywanie zlych nawykow jest latwiejsze gdy zostajesz postawiony w sytuacji bez wyjscia. Jak pójdziesz do roboty nadmiar czasu sie skonczy i problem zniknie. Wyjscie latwiejsze niż szukanie codziennie od nowa motywacji no i przy okazji troche zarobisz. Zapierdalac trzeba.

Odpowiedz
Cytat
sz3sz
Elite Grinder

Napisane przez qsiex
A ja ci radze ZNAJDŹ SOBIE PRACE. Przelamywanie zlych nawykow jest latwiejsze gdy zostajesz postawiony w sytuacji bez wyjscia. Jak pójdziesz do roboty nadmiar czasu sie skonczy i problem zniknie. Wyjscie latwiejsze niż szukanie codziennie od nowa motywacji no i przy okazji troche zarobisz. Zapierdalac trzeba.

rotfl

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

W chwili obecnej nie potrzebuje pracy rzuciłem ją jakiś tydzien temu :D . Plan na nowy rok akademicki nie jest najgorszy ale zapełni większą lukę czasie także pewnie problem się rozwiąże , obecnie poświęcam trochę czasu na szukanie swoich leaków nie tylko tych pokerowych , robię przerwę od pokera na jakiś tydzien aby od pierwszego ruszyć pełną parą , a przy okazji wolny czas poświęcę na naukę wypadałoby zamknąć wkoncu zaległy semestr :D

pozdro :D

Odpowiedz
Cytat

Też sobie robię tę prokastynację całe życie, strasznie chujowa sprawa. Wmawiam sobie, że coś zmienię, ale przez lata ciągle to samo. W "Obudź w sobie olbrzyma" jest dużo metod na wzięcie się do realizacji celów i marzeń, ale nie mogę się zebrać, żeby siąść do lektury :facepalm:

Odpowiedz
Cytat