Przejdź do forum
Matura o języku pok...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Matura o języku pokerzystów ;)

24 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
1,553 Wyświetlenia
stekubuk
Oldschool Grinder

Wojciech mi na imię i mam około tygodnia na zadeklarowanie tematu matury ustnej. _cool:
Temat "Zaprezentuj, na podstawie zebranego materiału językowego, charakterystyczne cechy języka wybranej współczesnej grupy środowiskowej."

Grupą, o której bym pisał byli by oczywiście pokerzyści. Według mojej polonistki, jeśli tylko udowodnię, że pokerzyści takową grupę stanowią to nie będzie problemu z takim tematem.

Tylko do zrobienia prezentacji potrzebna mi będzie duża interakcja ze strony środowiska pokerowego. Wypełnianie ankiet, konstruktywne wypowiedzi itp.
I teraz mam pytanie czy społeczność pokerstrategy.pl jest chętna do pomocy w promowaniu pokera na sali egzaminacyjnej w małym acz renomowanym liceum ogólnokształcącym. :f_cool:

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
23 odpowiedzi

dawej ankiety ;)

Odpowiedz
Cytat
dendi93
Poker Player

Ja się pisze na taką ankiete:D

Odpowiedz
Cytat
Agilitys
PokerStrategist

Jestem za :D

Odpowiedz
Cytat
bania12345
PokerStrategist

trzeba miec fantazje i odwage zeby cos takiego wymyslic. Jestem za :)

Odpowiedz
Cytat
bocik14
PokerStrategist

.

Odpowiedz
Cytat
stekubuk Autor wątku
stekubuk
Oldschool Grinder

Po 12 minutach stwierdzam, że z integracją nie będzie problemu. _cool:
Co do ankiet to najpierw trzeba je wymyślić. :D

A jakie według was są "najcharakterystyczniejsze" cechy języka pokerzystów?

Dziękuje za wpisy :sdrink

Odpowiedz
Cytat
marinero36
Elite Grinder

To może i ja to wybiorę?

Odpowiedz
Cytat
meffmeff
Oldschool Grinder

Najbardziej charakterystyczne, młody humanisto. :)

ja też to biorę!

Odpowiedz
Cytat
sondi007
Poker Player

Jak najbardziej za :f_thumbsup: Graty za odwage i pomysl:) _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
stekubuk Autor wątku
stekubuk
Oldschool Grinder

Napisane przez marinero36
To może i ja to wybiorę?

Myślę, że nasza współpraca w tym temacie mogłaby być owocna. :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
meffmeff
Oldschool Grinder

Od tego tematu można zacząć

Jedyny problem to taki, że jeżeli to będzie tylko robota ze słownikiem, to to będzie mało atrakcyjne. :)

Odpowiedz
Cytat
stekubuk Autor wątku
stekubuk
Oldschool Grinder

Tylko, marinero36 jeszcze jest pytanie czy masz taki temat na liście aprobowanych tematów w swojej szkole, bo ja z meffmeff'em chodzimy do jednej klasy i z tym nie będzie problemu ;)

Odpowiedz
Cytat
johnybananas
Oldschool Grinder

siemka fajny temacik: ja w tym roku miałem za temat języka kibica piłki nożej przytoczyłem wiele ciekawych zwrotów i prezentacja sie podobała dostałem 16/20 więc nie źle...

Uwagi dostałem takie że za bardzo skupiłem się na zwrotach a za mało mówiłem o stylu, fleksji itp.

Hmmm co jeszcze mogę podpowiedziec jako plan mowienia ustaliłem sobie poprostu drogę kibica na mecz:

zacząłem od tego jak się ubiera potem ze idzie na mecz, jakie srodki transportu w przypadku wyjazdu itd itd az do dojscia na stadion czyli co tam sie znajduje.

Odpowiedz
Cytat
marinero36
Elite Grinder

A nie wiem, muszę to najpierw przeczytać. Jak coś to się odezwę

Odpowiedz
Cytat
stekubuk Autor wątku
stekubuk
Oldschool Grinder

Czyli johny mówisz, żeby nie zapominać o dużej ilości "naukowych, mądrych i ogónie humanistycznych" rzeczy w prezentacji tak ?

A z ciekawości, można wiedzieć jakie pytania dostałeś od szanownej komisji ? :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
preludiumm
PokerStrategist

Napisane przez johnybananas
siemka fajny temacik: ja w tym roku miałem za temat języka kibica piłki nożej przytoczyłem wiele ciekawych zwrotów

Nie rusz Kazika bo zginiesz? ;d

Język pokerzystów to najczęściej po prostu code switching, bo tak szybciej, łatwiej i przyjemniej.

Odpowiedz
Cytat
stekubuk Autor wątku
stekubuk
Oldschool Grinder

W sumie to tak, ale i tak przez 15 minut można o nim paplać ;)

Odpowiedz
Cytat

Fajny pomysł, ankiete chętnie wypełnię ale lepiej się dobrze zastanów czy będziesz w stanie opracowac temat tak zeby był przystepny dla komisji. W języku pokerowym jest masa zwrotów które nawet po wytłumaczeniu nadal nie będa zrozumiałe np: miałeś tutaj second barrel for value, na jego range w tym spocie jesteś zawsze ahead, przetłumaczone na: powinieneś stawiać kolejny zakład na turnie w celu zwiększenia profitu od tego słabego gracza, nadal będzie czarną magią dla nauczyciela ;) mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi ;)

Odpowiedz
Cytat
Radzieniek
PokerStrategist

Moim zdaniem należy się zastanowić co dokładnie znaczy ten "język pokerzystów" bo jeśli chciałbyś to jakoś zrobić na czynniki pierwsze i przedstawić jaśniej to są to po prostu angielskie słówka które po przetłumaczeniu sa dla każdego jasne i znane, tak samo jakbyś pisał o słownictwie społeczeństwa WOW'a... to czyste makaronizmy ktore nie tłumaczone fajniej brzmią a już tak się utarły bo poker przyszedł z za granicy więc wiele słówek zostało i nie da sie ich zmienić na polskie choć szkoda że my polacy mowimy coś jak " betowałem dla value" , ostatnio widziałem szkolenie na szkole Starsów gdzie koleś ktory jest węgrem mowi biegle w 4 jezykach w tym PL ,używa mniej słówek angielskich niż wieszkość Polaków.
Myślę, że szanowna komisja tak to może odczytać...

Odpowiedz
Cytat