Przejdź do forum
3bet range NL SH

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

3bet range NL SH

17 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
4,043 Wyświetlenia

Wymyśliłem sobie coś takiego, żeby wypisać ręce do 3betu (powiedzmy wstępnie vs unk - czyli coś typu range standardowy). No i wyróżniłem 3 grupy:

1. 3bet/broke (value)
QQ+, AK

2. 3bet/fold (value)
JJ+, AJ+, KQ no i to oczywiście bez range 3bet/broke

i tutaj w przypadku zobaczenia flopa i trafienia TP lub over pary chcę stacknąć powiedzmy odważniej

3. 3bet/fold (bluff)
22-TT, 45s-QJs, A5s, ATs

takie ręce spekulacyjne

Wyliczyłem, że moje 3bety for value to 88 rąk, a 3bety as bluffs to 94 ręce, czyli w miarę niezły stosunek

razem 182 ręce które stanowią 182/1326 = 13,7% wszystkich rąk

i przy tym 34 ręce grają 3bet/broke tj 34/1326 = 2,6%

czy nie za szeroko w standardzie? może przeciwko często fold to 3betującym graczom powinienem uderzać tak szeroko? w standardzie powinno być może coś koło 10%? W artykule o podstawach w grze SH pre flop autor napisał: "Twój zakres dla value przed flopem wynosi między 3-4.5%" więc może zbyt szeroki range tu sobie przypisuje... u mnie jest to 88/1326 = 6,6% // AQ+, JJ+ to już 56 rąk i 56/1326 = 4,2% może to bardziej trafione jest?

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi
maklakiewicz
Elite Grinder

Moim zdaniem wypisywanie z czym chcesz grać 3bet jest bez sensu, bo takie zestawienie nie uwzględnia ani pozycji ani przeciwnika, ani dynamiki przy stole (jeżeli to regularne stoły).

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

przeciwnik to unk, wszedłem świeżo na stół i nic o nim nie wiem, a pozycja no to mogłem napisać coś ... no więc gramy vs CO vs BU i vs SB i wydaje mi się, że te range wtedy nie będą się BARDZO różniły

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz
Elite Grinder

Nie wiem jak inni, ja na unka gram ciaśniej w kierunku value, a nie luźniej w kierunku bluff, przecież skoro nic o gościu nie wiesz to dalej już grasz w ciemno, a tego chyba chciałbyś uniknąć.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

no to ja mam mniej więcej 50/50 value/bluff ... traktuję 3bet z KQ jako value chociaż gram 3bet/fold (chodzi mi o to, że przeważnie jestem lepszy, ale się nie chce stackować... pre flop jeśli dostanę call i trafię parę to chcę grać już o stacki) czy powinienem dzielić 50/50 ręce 3bet/broke / ręce 3bet/fold ?

wtedy wyjdzie mi wartość dla 3betu ok 5,2% to chyba za mało na SH czy w miarę ok (to są tylko 3bety przeciwko unkom - zwykle mogą być szersze)

Odpowiedz
Cytat
roommate1000
Oldschool Grinder

3bet 22-TT na unka jest mega glupota, ogolnie 3betowanie tych rak musi byc mocno uzasadnione. Po co chcesz zamieniac reke z ogromnymi implied odds w blef ?. Tak samo, chlopaki dobrze mowia odnosnie pozycji. Jaki sens ma bluff 3bet z KQ, AJ, AT czy nawet A9s w sytuacji CO vs BTN ? Rozkmin sobie, 'standardowy' gracz calluje bardzo malo OOP wiec nie masz zadnego value we 3betowaniu tych rak, tylko zwyczajnie wyrzucasz gorsze rece i dostajesz 4beta od rak lepszych/blefow gdzie musisz muckowac reke grajaca bardzo dobrze z pozycja i na range CO. Dla mnie 3bet range in position powinien skladac sie z niskich Ax i niskich Kx.
Jesli chodzi o 3bet range OOP to zalezy juz od tendencji przeciwnika, ale tez na unka nie chce za bardzo blefowac z KQ, AJ, AT bo nie znam jego tendencji i nie mam pojecia czego spodziewac sie na flopie. W kazdym razie OOP wole 3betowac SC niz slabe Ax bo przecietnie ogarniety przeciwnik wie, ze ludzie czesto 3betuja z Ax wiec w jego calling range mysle ze mamy tylko AQ, AJ, AT ev A9. Wiec w przypadku akcji przewaznie Axx bord konczy sie na c-becie. Za to SC czesto trafiaja equity na 2-3 barele i gra sie je zdecydowanie przyjemniej niz Ax. Wiec ja bym 3bet range OOP widzial bardziej 67s+ i ev A2-A5s no i wiadomo, standardowy value range premium hands + AQ.
Moim zdaniem taki range jest duzo bardziej rozsadny, zostawiamy w calling range rece, ktore dominuja zakres przeciwnika badz maja implied oddsy a 3betujemy rece grajace dobrze po flopie. Choc chyba wybrales zle pytanie. Bardziej podobal by mi sie temat '3bet range na standardowego rega na limicie xxx' i staty do tego. Bo na totalnego unka radzil bym unikac 3bet blefow. Warto poznac przynajmniej jego vpip/pfr i wiedziec cokolwiek o tym jak traktuje pozycje takie jak CO i BU.

edit: Mowienie o % 3betu tez jest glupota. Jak mam weak rega na CO to ja mam przedewszystkim ogromne VPIP na BU. Np typ otwiera 25% z CO, flatujesz caly range jaki podalem (A9+, KQ, PP, JKs, JQs i ev sc, s-brodways jesli daje sie latwo floatowac) i przy sporym fold to 3bet blefujesz go z niskimi Ax i Kxs.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

CO vs BU
fajny pomysł z tymi niskimi Kx i Ax (chodzi o ograniczenie króli i asów w rangu rywala) a z niezłymi rękami typu KQ lepiej callować bo to są już niezłe ręce i nie chcę zamieniać ich w bluff - nic słabszego nie sprawdzi mnie raczej - OOP

zastanowię się jeszcze tylko co konkretnie tu callować/3betować - wiadomo, że wszystko zależy od rywala m.in.

i chyba można podobnie grać w sytuacji SB vs BB !! ?

(CO v BU) vs (SB v BB)
no to w miarę w porządku był mój range: A5s, ATs, AJ+, SC 45s+, KQ... to mi się podoba bo asy są tylko dwa niskie (A5s, ATs) które bardziej traktuję jako ręce spekulacyjne i tutaj z TP nie chcę grac o stacki... AJ+ to często gra z A9,AT i tylko raz jestem zdominowany vs AQ, KQ też często gra z KT,KJ i tylko jedne AQ dominuje//

niemniej pomógł mi twój post roommate1000 // chyba nie zwróciłem uwagi na to, że OOP vs 3bet gracze rzadziej callują :) stąd samemu lepiej próbować z takimi KQ callować i liczyć na stół, jakiś float itd ...

niemniej jeszcze zostaje problem PP / co tu z nimi robić ? :D

Odpowiedz
Cytat
roommate1000
Oldschool Grinder

AT nie jest niskim Ax. Pomyśl o standardowym range BU. On ma tam wszystkie Ax, i T8+ więc swoim AT bardzo mocno go dominujesz. Ale to już zależy od tendencji przeciwnika i stat takich jak fold to 3bet i stosunek calli do 4 betów oraz tego jak dużo bareluje po flopie. Jeśli typ mało folduje i mało 4 betuje + ma wysoki fold to cbet in 3bet pot to wiadomo że twój range jest ogromny bo robisz tone dead money na flopie. Polecam ci robić notatki co typ pokazał we 3bet pocie callujac CO/BU vs blinds i odpalić equilaba starając się na tej podstawie określić cały jego range, to mega pomaga później w barelowaniu. Jeśli chodzi o niskie PP to ja ich prawie nigdy nie 3betuje, masz ręke z dużymi implied odds ale: musisz ją foldować na każdy 4 bet gdzie ludzie nawet na niskich stawkach potrafią bluff 4betować. Jeśli dostaniesz call IP do 3betu to masz też słabego spota. PP jeśli nie trafi seta jest mega ciężka do barelowania bo grasz 2 outera więc albo masz SD value albo 2 outera.
Naprawdę polecam poświęcić trochę czasu na pracę z equilabem żeby mieć świadomość co dane % przy rangeu oznaczają i żeby wiedzieć kiedy tak naprawdę zamieniasz dobry holding na dany range w niepotrzebny blef.

Odpowiedz
Cytat
HandOnFire
BlackMember

nawet na unka mozna znalezc info. Chociazby to ile gra stolow, sprawdzic last hand w replayarze , zwrocic uwage na stack , narodowosc ^^

Odpowiedz
Cytat
tolari
BlackMember

niskie PP imo lepiej 3betowac niz callowac na szeroki open range oop. implied oddsow wcale nie mamy duzych vs range 40% np.

co do post flop: po co cbetowac? jezeli potrzebujemy do autoprofitowosci 3betu feq 68% pre(sytuacja Bu: 2,5bb Hero: 3bet 9bb BB: 1bb(fold)), malo graczy ma ft3bet nizszy niz 60% na BU otwierajac przynajmniej 40%

(a jezeli maja nizszy i robia 4bet szeroko to niskie pp sa fajnym 5betbluffem - 38%eq na top range)

przyjmujac ze trafiamy seta 12,5% czasu i wtedy zgarniemy pule 90% to nawet jezeli on nigdy nie wlozy ani blinda post flop do puli to mamy EV+ spot, czego nie mozna powiedziec o callowaniu oop.

reasumujac 3bet z niskimi pp oop dla feq + value przy secie i czesto give up flop > call oop

Odpowiedz
Cytat
roommate1000
Oldschool Grinder

Wg twojej 'strategi' wole 3betowac any2 niz PP. Dziala to dokladnie tak samo 3bet---> dead money i 1/10 flopow trafimy --->c-bet. To jedno, a druga sprawa to nikt nie mowi ze tego pocketa grasz fit or fold. Pamietaj ze grajac z range 40% twoja PP bardzo czesto jest dobra. Tak samo jak czesto dostajesz folda po x/r z trafionym setem tak samo czesto masz fold equity grajac x/r na odpowidnich bordach z PP. Zreszta, nie mozna bronic blindow tylko aktywnie. jesli 3betujesz 22+ AQ/AJ+ A2-A5o-s/A2-A9o-s itd to zobacz jaki twoj range jest szeroki i w pewnym momencie zaczniesz dostawac mase bluff 4betow, calli z zamiarem floatu. Jeszcze jak zaczniesz walic 3bet i give up flop to fold do twojego 3beta z blind bedzie 0%.

Odpowiedz
Cytat
tolari
BlackMember

3bet > fold > call

jasne, czesto nasze pp bedzie bilo jego range, ale co z tego jak praktycznie kazdy board bedzie mial jedna lub dwie OC a vil gra dwie albo 3 strzalki. problem w tym, ze on majac pozycje moze z latwoscia nie dac nam zrealizowac tego eq i zaczynamy liczyc na to ze popelni blad i da nam dojsc do SD.

nawet gdy trafimy o wiele ciezej zmusic goscia z range 40% do gry o stacki niz takiego z range 15%, prawda?

co do szerokiego 4bet bluff range villa jako dostosowanie to nadal jest spoko - zaczynasz grac 5bet bluffy albo zaczynasz 3betowac zdepolaryzowany value range.

co do give up flop jako 3betor, z jaka frekwencja chcesz cbetowac w 3betowanej? imo niskie pp sa bardzo spoko do poddawania na flopie jezeli nie trafimy.

range ktory napisales to pewnie jakies 13%? nie mam pod reka equilaba a nie chce mi sie sciagac, imo to spoko zakres i nie mam gracza w bazie ktory ma 0% ft3bet na mnie xD

jasne, do kazdej strategii mozna dopisac oczywistego exploita ale to wymaga czasu, tak samo my mozemy sie potem dostosowac itd. pytanie kto zrobi to szybciej i taniej :D

Odpowiedz
Cytat
roommate1000
Oldschool Grinder

Ale wyjaśnij mi po co chcesz grać 3bet z ręką, którą poddajesz na flopie w 80% przypadków ? Jak nie umiesz grać OOP to już lepiej to foldnij i zagraj 3bet z 89s które możesz sobie na lajcie barelować na sporej ilości bordów zamiast grac give up albo bet/give up do floatow od A high, K high, drawow itd. Popatrz na to w ten sposób, co wolisz trzymać w momencie calla ? 55 czy 89s ? Więc co bardziej opłaca się 3betować ? SC czy PP ? Odpowiedź jest prosta, SC. A jeśli masz we 3beting rangeu małe Ax, Kx, wszystkie pokety, SC, premium hands to naprawdę wychodzi gruby 3bet range.
Druga sprawa, znowu piszesz ze range 40% ciezko zmusic do oddania stacka. Dla tego twoje np 55 jest dobre na bordzie 72J. Ok, sa dwa overy, ale wklep teraz w equilaba twoje 55 vs 40% range. Jaki masz problem zagrać tutaj x/r ? Zrzucasz equity, drugą beczką jesteś w stanie spokojnie zrzucić jakies 99, TT, JQ, JK, trzecią walisz zależnie od gracza. Ok, jeśli nie grasz x/r suchych bordow z PP to faktycznie ten call jest mniej dochodowy.
Problem z 5betowaniem for bluff jest taki, ze tutaj potrzebujesz naprawde solidnej próbki, żeby mieć pewność że to zagranie jest przynajmniej b/e a BU może grać na ciebie perfekcyjnie.
Jeśli miał bys c-bet na poziomie 50% we 3betowanej puli to dla mnie jest to easy call. Bo mega często zrzuce cię z twojego poketa, raz na jakis czas złapię swoje equity itd.

Odpowiedz
Cytat
tolari
BlackMember

80% rak jakie gralem byly na rushu/zoomie wiec moze stad te roznice :D

nie rozumiem po co chcesz grac XR z 55 na 72J, przeciez zamieniamy ja poprostu w bluff a draw do seta to chyba najgorszy mozliwy w takim spocie :D wole na takich boardach rece z 1 OC xraisowac.

imo lepiej 3betowac z intencja fof czesc zakresu niz fit or pure bluff 80% czasu oop.

no ale ok, to zalezy jak Ci sie wygodniej gra, z szerokim X raise czy 3betem, ja zdecydowanie wole 3betem bo dostosowania na to sa imo latwiejsze do wylapania.

Odpowiedz
Cytat

Ale co jest dziwnego w poddawaniu reki w autoprofitowym 3becie?? Co więcej, napisze, że jest to wręcz dobre zagranie. To właśnie przez rozgrywanie takich rąk w 3bet potach postflop autoprofitowe zagranie może zamienić się w przegrywające kasę w long termie. Wydaje nam się ze mamy dobre equity ale gramy przecież vs dużo mocniejszy range rywala. Też bez pozycji wolę 3betować bardziej niskie PP niż SC (vs wysoki ft to 3bet), bo mają prostą grę postflop.

To jest pewnie kwestia preferencji. Tak się zastanawiałem vs jaki przeciwnik będąc OOP jest bardziej opłacalne 3betować z:
- niskimi PP,
- z SC,
- A2-A5s, K5-K8s

Tzn jakie staty musi mieć przeciwnik żeby 3betowanie OOP było akurat lepsze z niskimi PP niż resztą i czy w ogóle da się tak to sklasyfikować. Lub czy może 3betowanie z jednym z podanych przeze mnie zakresów jest generalnie lepsze od innych niezależnie od typu przeciwnika. Piszcie co o tym myślicie, bo wydaje mi si, że to ciekawy temat.

Odpowiedz
Cytat
roommate1000
Oldschool Grinder

Ok, w autoprofitowym 3 becie jest to spoko. Ale nie lepiej 3betowac smieci + nutsy w takiego przeciwnika ? W callowanie np K2 na takiego przeciwnika to glupota, ale po co to foldowac skoro mozemy zagrac 'autoprofitowy' 3 bet i zarobic hajs. Ja na blinds mam 'winrate' -18bb/100 sb i -30bb/100 bb wiec jest naprawde przyzwoicie. Przez ostatnie 2 tygodnie mocno analizowałem temat. Podstawowa sizing otwarcia przeciwnika. Przy otwarciu 2x masz easy call z PP przy oddsach 3;5-1 bo musisz wygrac 1 pota na 7 zeby byc b/e a gwarantuje ci, ze jestes w stanie w co 7 rece grac profitowy x/r bluff, trafic seta raz na 10 razy, raz na 25-30 razy trafic seta vs mocny holding i go zestackować i zagranie naprawdę w longrunie jest bardziej profitowe niz autoprofitowy 3 bet kiedy do 3bet rangeu dorzucisz zamiast PP typowe śmieci, ktore normalnie foldujesz.

Odnosnie tych 3 typow rak jest to moga proste pytanie:
Ax i Kx 3betujesz tam gdzie grasz vs bardzo ciasny calling range + mega niski 4bet range + duzy fold to cbet. Jesli on 4betuje AA, KK, QQ, AK i calluje AQ, AJ, QK + niskie PP to te rece sa spoko bo dostaniesz mega czesto fold ze wzgledu na CRE (4bet ~2% i calluje ok 8-10% range)
SC 3betujesz na ludzi, ktorzy maja szerszy calling range i folduja mniej do cbetow na flopie --> SC nie beda tak dominowane tak jak np A2 vs przeciwnika callujacego wszystkie Axs + maja equity na kolejne beczki.
Odnośnie PP sie nie wypowiem bo od 50k handow to odpuściłem.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

generalnie to się cieszę, że założyłem ten wątek bo przemyślałem sobie pare spraw

OOP trzeba uważać co się 3betuje żeby później czasem nie wpaść w trudne sytuacje, w których będziemy zdominowani

IP 3bet może być chyba troszkę luźniejszy, ale tu przede wszystkim trzeba się liczyć z tym, że rywal prędzej zagra 4bet niż call 3bet ... więc z rękami typu AT warto pomyśleć o sprawdzeniu

co do pocketek to jednak IP częściej sprawdzenie wydaje się być lepsze
OOP chyba lepiej decydować się na fold lub 3bet w zależności od tego co wiemy :)

muszę to wszystko przetrawić i się obyć z tym i za jakiś czas myślę, że założę podobny wątek, ale to by było coś bardziej w stylu poświęcenia jednego wątku na jeden pojedynek na jakichś pozycjach np SB vs BB

PS udało mi się przełamać dzisiaj złą passę porażek ... grając na zoomie na 2 stołach nl10 udało się zakończyć sesję na +38,25$ :) może przyczynił się do tego w jakimś stopniu ten wątek

tak czy inaczej wielkie dzięki wszystkim i pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat