Przejdź do forum
Hazardziści, leczci...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Hazardziści, leczcie się!

13 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
2,013 Wyświetlenia
jaromma
PokerStrategist

Powołany po aferze hazardowej w 2009 r. Fundusz Rozwiązywania Problemów Hazardowych nie ma kogo leczyć. Z 22,3 mln zł, jakie miał do wydania na ten cel w ubiegłym roku, przeznaczył zaledwie 89 tys. zł, czyli 0,4 proc. zaplanowanej kwoty. Więcej pieniędzy pochłonęło samo administrowanie (187 tys. zł) oraz pensje pracowników (116 tys. zł).

Zgodnie z prawem RFPH utrzymuje się z wpływów z gier hazardowych objętych monopolem państwowym – dostaje z nich 3 proc. Przeznaczać je powinien na leczenie nałogowych hazardzistów. NIK, która przyjrzała się działaniom funduszu, w raporcie zawnioskowała o jego zlikwidowanie.

Argumentem za uchwaleniem rygorystycznej ustawy o grach hazardowych było, według jej autorów, przeciwdziałanie uzależnieniom od takich gier. Dane opublikowane przez NIK każą wątpić, czy poprzedzono te zmiany rzetelną analizą – komentuje mecenas Bartosz Andruszaniec z kancelarii Allen & Overy, A. Pędzich.

Odpowiedz
Cytat
12 odpowiedzi
pawel9
Oldschool Grinder

W Polsce nie ma hazardzistów?! Taki wniosek można wysnuć po analizie działalności powołanego po aferze hazardowej Funduszu Rozwiązywania Problemów Hazardowych. Więcej wydano na pensje pracowników niż działalność, dla której powstał.

"Dziennik Gazeta Prawna" ustalił, że z 22,3 mln zł jakie w ub. roku Fundusz miał do dyspozycji na leczenie nałogowców POKERA czy ruletki, wydano zaledwie 89 tys. zł, czyli 0,4 proc. zaplanowanej kwoty. Więcej pieniędzy pochłonęło samo administrowanie (187 tys. zł) oraz pensje pracowników (116 tys. zł).

Zgodnie z prawem FRPH utrzymuje się z wpływów z gier hazardowych objętych monopolem państwowym. Dostaje z nich 3 proc. Najwyższa Izba Kontroli, która przyjrzała się jak i na co wydawane są te pieniądze zawnioskowała o zlikwidowanie Funduszu.

Może dadzą nam wcześniejsze renty w końcu jesteśmy chorymi ludźmi

Odpowiedz
Cytat

Ja chcę kratę piwa z tego funduszu, bo jestem spłukany

Odpowiedz
Cytat
aenimka
PokerStrategist

moze mogli byc stakowac graczy na p*?

Odpowiedz
Cytat
casalinga87
Oldschool Grinder

Napisane przez aenimka
moze mogli byc stakowac graczy na p*?

Sugeruję w pierwszej kolejności mazaka i Perwersa.

Odpowiedz
Cytat
jerry2008
PokerStrategist

Czyli ustawa działa. Ludzie nie grają , bo wiedza ,że to nie legalne , a co za tym idzie nie popadają w nałóg , który jest nieunikniony w grach hazardowych.

Odpowiedz
Cytat
wqwlucky
PokerStrategist

Sukces rządu Donalda T. Brawo! Oby było nam jeszcze lepiej.

Odpowiedz
Cytat

@casalinga87

O co chodzi z mazakiem i perwersem? Utopili czyjeś pieniądze?

Odpowiedz
Cytat
shovi
Oldschool Grinder

Napisane przez jerry2008
Czyli ustawa działa. Ludzie nie grają , bo wiedza ,że to nie legalne , a co za tym idzie nie popadają w nałóg , który jest nieunikniony w grach hazardowych.

W takim razie resztę środków można przeznaczyć na premię dla prezesów. O! _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
insanepro
Elite Grinder

Podoba mi się wątek!
Szkoda, że nie ma jak tego nagłośnić _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
Marta
Poker Player

Polecam przeczytanie naszego newsa, który został zainspirowany tym wątkiem:

Absurdów ciąg dalszy...

Odpowiedz
Cytat
Sobol6301
Oldschool Grinder

Ja musze swoich starych wysłąć na to leczenie. Razem na hazard wydają w miecha ponad 2k PLN. Podobno w jakiś ZUS grają. Licza na to, że za pare lat m sie zwróci :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
casalinga87
Oldschool Grinder

Napisane przez Sobol6301
Ja musze swoich starych wysłąć na to leczenie. Razem na hazard wydają w miecha ponad 2k PLN. Podobno w jakiś ZUS grają. Licza na to, że za pare lat m sie zwróci :facepalm:

:nh :nh

Odpowiedz
Cytat