Przejdź do forum
Sheets pushing rang...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Sheets pushing range - wygodny arkusz

23 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
7,505 Wyświetlenia
Ponyrider

Większość osób zna zapewne tabelkę Pushing Range Sheetsa pokazującą jaki zakres rąk można pushować z danej pozycji z określonym M

Sam się z nią zaznajomiłem, miałem również wydrukowaną i czasami zaglądałem tam w czasie sesji

Przeszkadzało mi to, że jest ona mało przejrzysta. Stworzyłem więc prosty arkusz Excelowy, który zaznacza range wg Sheetsa w formie graficznej.

Plik wygląda w ten sposób:

W czerwonym kółku wybieramy pozycję na której jesteśmy, w niebieskim podajemy informację o naszym M - albo bezpośrednio, albo wpisując wielkość blindów i stacka

Plik jest do pobrania tutaj:

Sheets Push Ranges.xlsm

Jest to zwykły Excel z makrami (należy kliknąć Enable Macros żeby działało). Jeżeli ktoś ma ochotę w tym grzebać to wszystko jest dostępne, bez haseł, droga wolna :)

Mam nadzieję, że komuś się to przyda - wg mnie łatwiej jest w ten sposób rozeznać się we właściwych zakresach niż przez studiowanie zwykłej tabelki; można również korzystać z tego jako podpowiedź w czasie sesji

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak można to jeszcze usprawnić albo jakąś dodatkową opcje do dodania proszę o komentarz :)

P.S. Należy oczywiście pamiętać, że to tylko tabelka, która nie zastąpi nam myślenia przy stole :)

Odpowiedz
Cytat
22 odpowiedzi

Po zmianie stacka, ante lub blindów zmienia się tylko M obliczone i aby pokazywało odpowiedni range trzeba je przepisać linijkę wyżej. Tak miało być? Po tym, co napisałeś w poście nie jestem pewny czy nie miało to działać automatycznie.

Oczywiście to żaden problem i zrobiłeś kawał dobrej roboty :fdrink Nie znoszę tabelek, ale może się przyda.

Ps. Orientujesz się w tych wszystkich tabelkach/modelach/hand rankingach? Nash, Ben Roberts, Sklansky-Karlson i co tam jeszcze jest... Można gdzieś znaleźć jakieś artykuł na temat różnic w tych rankingach najlepiej z opisem z czego one wynikają?
Ps2. SNG Wizard używa chyba hand rankingu Sklansky-Karlson'a. Wiesz może czego używa Equilab?

Odpowiedz
Cytat
Ponyrider Autor wątku
Ponyrider

Napisane przez evLeisure
Po zmianie stacka, ante lub blindów zmienia się tylko M obliczone i aby pokazywało odpowiedni range trzeba je przepisać linijkę wyżej. Tak miało być? Po tym, co napisałeś w poście nie jestem pewny czy nie miało to działać automatycznie.

Założenie jest takie, że jeżeli M jest wpisane ręcznie to dane dla takiego M idą do tabelki. Jak chcesz ustalać sobie wg wielkości blindów to wystarczy skasować to jedno wpisane ręcznie i potem już każda zmiana będzie się odświeżać automatycznie :) (ale pomyślę jeszcze czy można to jakoś obejść :))

Co do rodzajów tabelek wiem tylko, że ta była na blogu Oloriona-->seems legit :) Nie wchodziłem wogóle w szczegóły, jestem raczej specjalistą od Excela a nie od pushing rangów w różnych ujęciach więc po prostu przepisałem to co znalazłem u wiarygodnego źródła

Odpowiedz
Cytat
bart87

Dałoby radę wrzucić na jakiś serwis na który nie trzeba się rejestrować? :fdrink dobry pomysł

Odpowiedz
Cytat
Ponyrider Autor wątku
Ponyrider

Napisane przez bart87
Dałoby radę wrzucić na jakiś serwis na który nie trzeba się rejestrować? :fdrink dobry pomysł

Jasne, nie zwróciłem wogóle na to uwagi, sorki :) Teraz powinno być ok

Sheets pushing ranges - download

Odpowiedz
Cytat
bart87

Przyjmij zaproszenie jak możesz, mam pytanie ;)

Odpowiedz
Cytat
Ponyrider Autor wątku
Ponyrider

Napisane przez bart87
Przyjmij zaproszenie jak możesz, mam pytanie ;)

Już wczoraj przyjąłem :)

Odpowiedz
Cytat
hazelasty

Kiedys na 2+2 ktos wrzucil zajebistego pushbota zrobionego w excelu, takze polecam go sprawdzic:
http://www.woofiles.com/dl-308242-VDdyQ0pO-sheetsy.rar

Odpowiedz
Cytat
qlencjusz

Tabelka sheetsa opiera sie o nash equilibrium push/fold chart.

Nash zakłada że kazdy z graczy nie ma przewagi nad innymi, i gracze znaja nawzajem swoje strategie.

W pokerze ludzie nie znaja swoich strategi, wiec zalozenia nasha sa bledne. Celem jest zbieranie inforamcji i exploitowanie.

Nash to dobry start point do pracy z rangami.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez hazelasty
Kiedys na 2+2 ktos wrzucil zajebistego pushbota zrobionego w excelu, takze polecam go sprawdzic:

Uszkodzone archiwum.

Odpowiedz
Cytat
hazelasty

Napisane przez evLeisure

Napisane przez hazelasty

Uszkodzone archiwum.

OK. Polecam poszukac w guglach pod nazwa pushbot rev 4.2. Na pewno znajdziecie :).

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez hazelasty
Na pewno znajdziecie :).

http://www.mediafire.com/?l1zlilcyjoj ;)

Odpowiedz
Cytat
roqallo

ja ostatnio zrobiłem kilka tabelek z kolorami jak by komuś się podobały ;P

http://www.filefactory.com/file/nivd83asvv/n/shove_range_xls

Odpowiedz
Cytat
tmfinger

Napisane przez qlencjusz
Tabelka sheetsa opiera sie o nash equilibrium push/fold chart.

Nash zakłada że kazdy z graczy nie ma przewagi nad innymi, i gracze znaja nawzajem swoje strategie.

W pokerze ludzie nie znaja swoich strategi, wiec zalozenia nasha sa bledne. Celem jest zbieranie inforamcji i exploitowanie.

Nash to dobry start point do pracy z rangami.

Ale dla sytuacji first in jest to na pewno dobra infomacja wjściowa, którą modyfiujesz, jeśli masz ready na poszczególnych przeciwników za sobą, którzy mogą grać specyficznym range

Odpowiedz
Cytat
michal401

Hej,

nie moge znalezc dzialajacego linku z tym arkuszem. Bylbym wdzieczny, gdyby ktos wrzucil to jeszcze raz:)

Odpowiedz
Cytat
Ponyrider Autor wątku
Ponyrider
miron666

co to jest M? to wyznacznik z czym powinno sie wchodzic podbijac czy jak?

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez miron666
co to jest M? to wyznacznik z czym powinno sie wchodzic podbijac czy jak?

Twój stack : (BB + SB + Ante na stole) = Twoje M

Odpowiedz
Cytat
miron666

Ok, ale jak to odczytywać? Z jaką wartością mamy wchodzić (pushowac?) za wszystko? Jesli w pushbot mam na zielono oznacza to wejscie all in?

Odpowiedz
Cytat
michal401

Dzięki Ponyrider:)

Odpowiedz
Cytat