Przejdź do forum
WAŻNE: Forum two pl...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

WAŻNE: Forum two plus two zamknięte z powodu ataku hackera

11 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
2,072 Wyświetlenia
vindir

Nie wiem czy gdzieś już było to info, ale daje ku przestrodze. Właśnie dostałem maila o tej treści. Wszelkie hasła zostały odszyfrowane, więc jeżeli używacie takiego samego w innych miejscach musicie je koniecznie zmienić.

Pełna treść maila:
Dear Two Plus Two Members,

On April 26th at approximately 11:20 AM pacific time, the Two Plus Two Forums were closed as a result of a hacker who has displayed the ability to access e-mail addresses and encrypted passwords. He also indicated the ability to decrypt passwords.

While it is unclear the extent of data to which he gained access, e-mail addresses and passwords on the Two Plus Two forums should be considered compromised. If you have used your 2+2 password on any other site, you are advised to change it.

For your security, we are closing the forums until the breach is patched. Upon reopening the forums you will be forced to change your password – it is counterproductive to do so now.

We hope to be back up as soon as possible.

Best,
Two Plus Two Interactive

Odpowiedz
Cytat
10 odpowiedzi

Napisane przez vindir
Wszelkie hasła zostały odszyfrowane....

To nie jest pewne, nie siej paniki. Istnieje taka możliwość, ale nic na 100%. Info wisi na 2+2 od 5h.

EDIT: Co nie zmienia faktu że jeśli ktoś ma takie same hasło do poczty/pokerroomu ( :facepalm: :ayfkm: ) to powinien je faktycznie jak najszybciej zmienić.

Odpowiedz
Cytat
Minotauro555

Ej bez jaj od 15 min nie moge zalogowac sie na p*, a mialem tam takie samo haslo jak na 2+2 :/ Mam nadzieje, ze to tylko jakis zbieg okolicznosci

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Minotauro555
Ej bez jaj od 15 min nie moge zalogowac sie na p*, a mialem tam takie samo haslo jak na 2+2 :/ Mam nadzieje, ze to tylko jakis zbieg okolicznosci

:facepalm: :facepalm: :facepalm:

Podaj nicka to zerknę jak ktoś gra HU za Twój bankroll :pokerface: :fuckyeah

PS. A na poważnie, może nic się nie dzieje, ale lepiej zmień hasło do poczty i napisz maila do supportu P*.

Odpowiedz
Cytat

W ramach ostrzeżenia - lepiej nie rejestrować sie w formularzu (pop-upie), który wyświetla się teraz po odświeżeniu strony. Lepiej poczekać aż forum będzie wygladać jak zwykle.

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak

żebym ja jeszcze pamiętał jakie tam miałem hasło :rage:

Odpowiedz
Cytat
kapelusznik

Napisane przez Minotauro555

To nie jest żaden hejt.

Za głupotę się płaci!

Jestem zarejestrowany na chyba każdym forum pokerowym, mam 4 poczty email (do roomów, do for, do portfeli, zwykły), dużo zarejestrowanych pokerroomów i do wszystkiego INNE hasło! Tyle razy o tym się mówiło, że najważniejsze jest bezpieczeństwo :facepalm: Chyba nawet swego czasu na PokerStrategy był news o tym co robić, żeby być maksymalnie zabezpieczonym.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak

Święte słowa :fdrink używam tego samego hasła tylko na jakieś niegroźnie pierdoły ale wszystkie portfele, skrzynki etc. to trzeba mieć obowiązkowo na innych hasłach ;)

Odpowiedz
Cytat
kapelusznik
Minotauro555

[Treść edytowana]

Co do mojego konta na p* sprawa zajal sie juz support .

//Flame - imgoingtomirage

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage

Witam,

Pojawił się już news o tym incydencie: https://polska.pokerstrategy.com/news/world-of-poker/Atak-haker%C3%B3w-na-2+2_59064/

He also indicated the ability to decrypt passwords.

To zdanie akurat nie oznacza, że zostały one rozszyfrowane, ale że może posiadać taką możliwość, co nie jest do końca takie skomplikowane. Szyfrowanie haseł na forach typu vBulletin (a to było wykorzystywane na 2+2 o ile dobrze pamiętam) nie jest jakimś wielkim priorytetem.

Jak zauważyliście już, warto zmienić wszystkie hasła na zupełnie nowe szczególnie w przypadku kont e-mail, poker roomów, Netellera/Skrilla itp..

Nie polecam używać tych samych haseł do kilku kont. Jestem jednak przekonany, że atak takiego hackera na 2+2 był dobrze przemyślany i znajdą się setki osób które:
a) używają tego samego hasła na 2+2 oraz na skrzynce pocztowej użytej do rejestracji na forum, co oznacza katastrofę,
b) używają tego samego loginu i hasła na poker roomach.

Jeśli chodzi o PokerStars, polecam KAŻDEMU włączenie sobie możliwości korzystania z PINu przy logowaniu. Jest to darmowe i bardzo skuteczne rozwiązanie, które uniemożliwi zalogowanie się niepowołanej osobie nawet gdy będzie znała nasz login i hasło.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat