Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Algorytm EQ

7 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
526 Wyświetlenia

Witam. Od jakiegoś czasu bawię się w badanie fazy push or fold od strony matematycznej. Jakiś czas temu udało mi się coś tam powyliczać i nawet to się zgadziło w turniejach Hyper turbo Heads-up. Zamieszczam ten post ponieważ miałem i mam nadal problemem dla zasięgów eq. Stworzyłem pewien algorytm który opierał się na tabeli wartości stworzonej na podstawie wartości z equilatora i wszystko pięknie działało tylko pojawił się problem z przepisywaniem tych wartości dla odpowiednich zasięgów. W związku z powyższym chciałem się zapytać czy ktoś się orientuje nad wzorem funkcji f(x,y)=z która będzie opisywała w miarę dobrze equity (dopuszczam błąd 1%).
x-range push gracza atakującego (SB)
y-range push gracza broniącego (BB)
z- equity

PS.Dzisiaj siedziałem nad tym 4h rozwiązując w exelu równanie 25 niewiadomych jednak niestety exel nie wyrabia się z dokładnością. Planuję wyznaczyć tą funkcje jeszcze w programie matlab no ale pomyślałem że może ktoś z Was kiedyś się z tym zetknął.

Proszę nie pisać mi odpowiedzi typu ,,ściągnij sobie tabelkę" ponieważ:
1)wiem o niej!
2)ona jest dobra ale nie daje maksymalnych zysków.

Wiem że mam status brązowy i pewnie większość z was pomyśli sobie że powinienem zawracać sobie głowę innymi aspektami gry.No ale jakiś czas temu złapałem zajawkę właśnie na to i jak tylko mam czas to kompletnie mnie to pochłania (dodatkowo motywujące jest to że jak już gram to większość osób na niskich limitach nie ma o tego typu wyliczeniach zielonego pojęcia co daje nam czysty zysk

6 odpowiedzi
BadBoy1989

Ja to skomentuje tak:

Jeżeli jesteś na tyle inteligentny, pracowity i pochłonięty żeby wymyśleć taka tabelke - nigdy jej nie opublikujesz, bo dałaby za dużo zysku, na tym skończmy temat :D.

kozak567

kolego masz stasus brazowy, popracuj nad innymi aspektami gry co pozwoli Ci osiagnac wyzszy status a co za tym idzie dostep do filmow i artykulow z prawdziwego zdarzenia

Myślę, że każdy przyzwoity informatyk napisałby program, który za pomocą Equilaba porówna ze sobą wszystkie range i wyniki wrzuci do exela, a wtedy wystarczyłoby tylko zmienić to na wykres funkcji.

Jednakże nie rozumiem po co Ci wiedzieć jakie equity ma jeden range vs. drugi range, skoro w HU musisz wiedzieć jakie equity ma Twoja ręką vs range villaina. A w takim wypadku mija się to z celem, ponieważ musiałbyś zrobić wykres dla każdej ręki.

Imo nawet jakbyś wymyślił jakiś sposób, aby wsadzić to ładnie w tabele to i tak marnie z przydatnością tego. Lepiej zamiast próbować wsadzić pokera do tabelki poświęć czas na ćwiczenia z Equilabem. Dobieraj różnie ręce vs różne range i staraj ocenić jakie będziesz miał equity, a potem sprawdzaj jak byłeś blisko.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez kozak567
kolego masz stasus brazowy, popracuj nad innymi aspektami gry co pozwoli Ci osiagnac wyzszy status a co za tym idzie dostep do filmow i artykulow z prawdziwego zdarzenia

Miałem w PS również poprosić o nie pisanie tego typu komentarzy. Status nie świadczy o mojej sile gry tylko o tym że nie gram od jakiegoś czasu. Teraz przeznaczam czas na trening a nie na głupie klikanie myszką. Jak przyjdzie czas to wyższy status sam przyjdzie. A i jeszcze dodam że z materiałami ze srebra zapoznałem się i to nie jeden raz;)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Sorry za tą nieco agresywną odpowiedź:) Rozumie że chciałeś mni pomóc i dobrze doradzić ale jak już coś zaczynam to muszę dociągnąć to do końca;) Tylko takie postępowanie może mnie doprowadzić do perfekcji:)

imgoingtomirage

Witam,

Nie ma sensu dublować tematów, jako, że w tym drugim dyskusją się nieco bardziej rozwinęła, dlatego ten zamykam i zapraszam wszystkich tu: Algorytm EQ

Pozdrawiam.