Przejdź do forum
Przegląd biblioteki

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Przegląd biblioteki

8 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
951 Wyświetlenia
Aksolot
Oldschool Grinder

"Hold’em Poker For Advanced Players
By David Skalinsky and Mason Malmuth"

"No Limit Hold 'em Theory and Practice (David Sklansky, Ed Miller)"

"Barry Greenstein - Ace On The River"

Ktoś miał do czynienia z tymi pozycjami? Są warte uwagi? Znajdę tu coś ponad artykuły z PS?

Chcę się poważnie wziąć za swój pokerowy rozwój i jestem na etapie poszukiwania źródeł skąd mógłbym czerpać wiedzę. Wszelkie sugestie mile widziane.

Gram NL.

7 odpowiedzi
RockyRaccoon
BlackMember

Ace on the River -> ponoć to nie stricte pokerowa książka, wiele ogólnych przemyśleń itd. Takie słuchy chodzą :)

ebdul18
Elite Grinder

Najpierw może powiedz co grasz i na jakich limitach (chociaż to jest mnie ważne) ;).

btw. Gdzie chcesz to kupić? Jak w jakimś sklepie zagranicznym to możemy się dogadać i zamówić razem, bo mnie również interesuje kilka tytułów :D (albo ktokolwiek kto chce kupić coś to może się zgłosić do mnie na priva i możemy coś razem wziąć)

Aksolot Autor wątku
Aksolot
Oldschool Grinder

Ha, nie czytasz dokładnie Ebdul ;). Napisałem na samym końcu postu, że gram No Limit.

Co do sklepu, to po prostu przejrzałem w tym momencie "księgarnię" na FullTilt'cie bo niedługo zamierzam się tam przenieść ze swoim brolem.

ebdul18
Elite Grinder

Czytam dokładnie i widziałem słowo NL tylko, że nl ma wiele twarzy, a ja znam, co najmniej 3 : HU, 6max, FR :D.

Jeżeli chcesz mojej rady (mam nadzieje, że nikt mnie tu za to nie zlinczuje) to kup sobie jakąś książkę z dziedziny psychologii (najlepsze to chyba The poker mindset i elements of poker). Zobaczysz, że trochę inaczej spojrzysz na pokera niż przedtem.
Oprócz tego wykup sobie jakiś abonament do serwisu z video najlepiej do DC i najwięcej nauczysz się z filmów, które tam są naprawdę dobre.

W pierwszej pozycji nie znajdziesz niczego więcej czego nie znalazłbyś na PS i powiem więcej, że znajdziesz nawet mniej i w gorszym wydaniu. Przeczytałem to dwa razy i nie było tam niczego czego z grubsza by nie wiedział taki fish jak ja. Do tego dość duża czcionka, duże marginesy i najgrubszy papier jaki tylko można sobie wyobrazić. Wszystko to sprawia, że książka nie zawiera tyle treści ile mogło by się wydawać. Do tego teorie, które tam są opisywane stają się coraz mniej relewantne w stosunku do stale rozwijającego się pokera. Mówiąc krótko gierki stają się coraz bardziej agro i crazy, a Sklanski raczej prezentuje konserwatywną szkołę pokera. Ostatnio słyszałem od jednego kolesia, że kilka lat temu jak on grał na nl200 to był jedyną osobą, która grała 3bety ?(. Teraz coś takiego jest nie do pomyślenia i lepiej iść z duchem czasu. W tej książce zresztą nie ma za wiele o 3betach, a o light 3becie to już nie ma chyba nic.

Chcę się poważnie wziąć za swój pokerowy rozwój i jestem na etapie poszukiwania źródeł skąd mógłbym czerpać wiedzę. Wszelkie sugestie mile widziane.

Najłatwiej i najszybciej nauczysz się z filmów. Jeszcze lepsze są prywatne treningi z jakimś dobrym graczem tylko, że to już jest dość droga impreza i na mikro czy nawet small chyba się jeszcze nie opłaca inwestować w coś takiego. (tzn. zawsze się opłaca tylko, że nie jest to jeszcze bardzo potrzebne, chyba że chcesz się rozwinąć naprawdę szybko). Jak natomiast nie masz kaski na prywatne treningi to warto sobie znaleźć jakiegoś ziomka pokerowego, z którym będziesz mógł wymieniać się poglądami, przeprowadzać jakieś wspólne sesje, wymieniać się filmami do oceny itp itd. Słyszałem, że taka forma nauki też jest całkiem niezła. Ogólnie świat poszedł naprzód i w niektórych dziedzinach są dużo lepsze i bardziej przyswajalne formy nauki niż czytanie książek.

privat coaching>filmy>sucha teoria w książkach (tudzież artach).

W pierwszym przypadku masz także pole do manewru na PS. Treningi są przeprowadzane w dość rodzinnym gronie więc możesz zasypywać trenera gradem pytań. Wystarczy tylko aktywnie uczestniczyć i chcieć.

Gdzieś by się w tym zestawieniu przydało jeszcze umieścić aktywne uczestnictwo na jakimś forum (przede wszystkim w dziale gdzie dyskutuje się nad rozdaniami) i analizę własnej gry i innych.

Masz tylko takie tam moje krótkie ogólne przemyślenia. Może Cie ukierunkują w jakś stronę (miejmy nadzieję, że w dobrą :D).

lekarz20
Elite Grinder

ebdul a jakie ksiazki polecasz jakie czytałes i sa ok? bo w sumie chciałbym cos zamowic i mozna sie zgadac

ebdul18
Elite Grinder

Może najlepiej od razu wymienię te, które mi się podobały albo podobają z recenzji innych:

- ebok Ryana Fee: http://s3.amazonaws.com/ryanfee/fees6max.pdf.
-The poker mindset
-Psychology of poker - tego jeszcze nie czytałem, ale jest tam na prawie 300 stron o różnych typach przeciwników i może być to ciekawe. Pobieżnie przejrzałem i spis poruszanych zagadnień wygląda nawet zachęcająco. Ogólnie psychologia w pokerze jest bardzo ważna. Zawiera się w tym pojęciu wiele umiejętności: np. czytanie rąk i przeciwnika, oddziaływanie w różny sposób na przeciwnika, umiejętność radzenia sobie z tym, co dzieje się w naszych głowach itp itd. Prosty przykład: koleś przegrał przed chwilą pulę i gra w następnym rozdaniu open raise my siedzimy za nim możemy przypuścić, że otwiera z trochę szerszym zasięgiem. I co robimy ? Posyłamy mu 3beta (jak mamy cokolwiek grywalnego), co dla niego w tej chwili jest dość niemiłe. Koleś przestaje myśleć w 100% racjonalnie uzyskujemy nad nim jakieś większe edge niż normalnie. Takie przykładów można wymienić wiele.
-elements of poker - to mam zamiar zamówić, bo mi się obiło o uszy, że jest tam tego typu stuff jaki opisywałem wyżej.
- How to Beat No-Limit Hold 'Em 6-max Cash Games - tego jeszcze nie czytałem, ale słyszałem, że jest niezłe. Zastanawiam się czy to wziąć czy nie.
-Secrets of Short-handed No Limit Hold'em - to mam zamiar zamówić bo słyszałem, że też jest dobre. Są to jedne z pierwszych książek, które dotyczą gierek 6max. Pierwszy nakład tego rozszedł się na pniu z tego, co czytałem. Do tego jest w tym parę wątków o czytaniu gry.

Za niedługo powinienem dostać kilka różnych tytułów i jak przeczytam to coś napiszę. Teraz napisałem tak z grubsza, bo już trochę późno ;).

Każda książka na pewno coś wnosi więc jak macie możliwość to warto przeczytać obojętnie co, ale szybciej i przyjemniej można się nauczyć z filmów.

Aksolot Autor wątku
Aksolot
Oldschool Grinder

ebdul18 napisał
Czytam dokładnie i widziałem słowo NL tylko, że nl ma wiele twarzy, a ja znam, co najmniej 3 : HU, 6max, FR :D.

No tak, i wydało się jakim fishem jestem ;( .

Zaczynam się bawić w 6max. Dzięki za garść porad. Naprawdę są bardzo wartościowe. W takim razie (mimo wszystko) zacznę od suchej teorii, bo końcu jakieś podstawy trzeba mieć. Mam już wydrukowane arty z PS. Myślę, że to będzie dobra baza do budowania skilla. Filmiki oglądam już jakiś czas, a z treningami live muszę się zapoznać. Do tej pory zaglądałem tylko na treningi sss (ale właśnie kończę z tą strategią) i teorię pokera.

Psychologia pokera interesuje mnie niejako z urzędu, bo studiuję psychologię :]. Może w przyszłości uda się pracę na mgr'a o tym napisać ;) ( i wrzucę na serwer jako artykuł :P)