Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Czytanie przez całe życie :D

218 Posty
75 Użytkownicy
8 Reakcje
26.5 K Wyświetlenia
Trener
Robmaf

Dawny tytuł: 52 książki - 12.000 stron + szkolenia

Witam serdecznie,

jestem super blogerem. Tyle o mnie, jakbyś cokolwiek więcej chciał się dowiedzieć o mnie zapraszam tam :fdrink

Dlaczego zakładam ten wątek? Jednym z moich celów jest przeczytanie 52 lub więcej książek w tym roku. Założyłem, że powinno to być około 12.000 stron. Bardzo lubię czytać, ale z wielu powodów to zaniedbuję, a wynika to tak naprawdę ze złego zarządzania czasem. Mam wiele zajęć, niektóre mniej, niektóre bardziej absorbujące. Jednak czytając choćby godzinę dziennie (średnio), jestem w stanie przeczytać ok. 2 książek tygodniowo! Dałoby to ponad 100 rocznie. Jeśli tak się stanie, że będę tak dobrze "jechał z kokosem" zaktualizuję cel. Póki do, założę jednak, że 52 jest wystarczająco.

Nie chcę również umieszczać wszystkich tych książek i inicjować rozmów na moim głównym blogu, ponieważ będzie to odbieganie od tematu i wprowadzi zakłócenia. Najlepsze pozycje będę tam umieszczał, jako książki, które chciałbym innym polecić ( o co zresztą prosili czytelnicy).

1.Objawy Mafii - Kazimierz Turaliński , 263 strony

2.The Visual Investor: How to Spot Market Trends, John J. Murphy, 307 stron

3.W co grają ludzie. Psychologia stosunków międzyludzkich - Eric Bernie, 160 stron

4.Skarb w srebrnym jeziorze - Karol May, 381 stron

Suma:1111 stron (fajna liczba)

Odpowiedz
Cytat
217 odpowiedzi
wukaesiak

Książki czytasz w wersji papierowej, czy ebooki? Osobiście na komputerze czyta mi się wolniej i mniej przyjemnie niż trzymając książkę w ręce.
Czy jakiś czytnik, np. kindla?

Pozdro od innego bibliofila :pokerface:

ed. Skarb w srebrnym jeziorze- świetny :sdrink

Odpowiedz
Cytat

52ksiazki.pl

fajny bylby topic zbiorczy przez co kazdy mialby motywacje zeby czytac wiecej i gdzie polecalibysmy sobie nawzajem ksiazki.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez wukaesiak

ed. Skarb w srebrnym jeziorze- świetny :sdrink

Wszystko Karola Maya - świetne :)

Odpowiedz
Cytat

Anthony Pratkanis, Elliot Aronson Wiek propagandy.
Gabriel Gracia Marqez 100 lat samotności,Jesień Patriarchy.
John Irving Hotel New Hampshire,Regulamin tłoczni win,Świat według Garpa.

Pierwsza to popularno naukowa analiza temat propagandy od Goebbels po dzisiejsze reklamy i kampanie wyborcze fajny przystępny język i spora dawka ciekawych spostrzeżeń.

Pozostałe książki to proza, moim osobistym zdaniem najwyższych lotów polecam serdecznie(najlepiej w wymienionej kolejności) pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
ransoft500

52 książki na rok to wcale nie tak dużo,ale jak na PL to zaiste sporo.
Tyle to się czyta wolnym tempem z pasją,finezją i zabawą :)

Odpowiedz
Cytat
Robmaf Autor wątku
Trener
Robmaf

Jasne, że niezbyt dużo i szybko. Dodaj czas na naukę poksa, grę, coachingi, spotkania ze znajomymi, wyjazdy, siłownia itd. To już sporo. W zeszłym roku czytnąłem jakoś koło 30 pewnie, nie liczyłem. Chcę więcej.

A co do czytnika. Dostałem Kindle'a od żony na Święta. Super sprawa

Odpowiedz
Cytat
mjeszko

Kindle 4? Sprawdza sie? Jak sie z tego czyta? Jak sie ekran sprawdza? Rozmiar czcionki? Niezawodnosc? Bateria? Dobra sprawa dla 55letniej osoby? ;)

edit: sorry za skrotowe pytania ale pisalem z komorki ;)

Odpowiedz
Cytat
galer

Przepraszam, że ci Robmafie wchodzę z linkami do bloga, ale służba nie drużba ;)

Napisane przez mjeszko
Kindle 4? Sprawdza sie? Jak sie z tego czyta? Jak sie ekran sprawdza? Rozmiar czcionki? Niezawodnosc? Bateria? Dobra sprawa dla 55letniej osoby? ;)

TUTAJ masz informacje odnośnie Kindlów. :)

Sam ostatnio odkryłem czytanie na nowo, za sprawą Kindla. Pisz proszę choć parę zdań do szczególnie interesujących pozycji.

Na pewno będę zaglądać! :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
preludiumm

Robmaf chce być pierwszą osobą, która trafi do superblogów 2x? ;d

ja ruszam z nauką szybkiego czytania od poniedziałku, także na pewno z czasem się tu wypowiem ;)

Odpowiedz
Cytat
Robmaf Autor wątku
Trener
Robmaf

Mam Kindle 3. A to dlatego, że kolega, który się tym bawi od kilku lat - poprzez 2ke i 3ke oraz kontakt z 4ka. Polecił mi bardzo poważnie 3ke.
Myślałem o tym kolorowym, ale odradził mówiąc, że jak chcę Kindle z funkcją kolorowego ekranu, dużo lepiej jest kupić osobno Kindle'a i osobno Ipada2. Teraz rozumiem why.

Bateria na max wytrzyma ok 3miesięcy - ale w zależności od tego ile się czyta i przerzuca stron. Choć info umieszczone poniżej może temu zaprzeczać. Bardzo pomocna i praktyczna rzecz.

Preludium - o tym nie pomyślałem, ale byłyby jaja!! :sdrink

Odpowiedz
Cytat
fidelloz

W co graja ludzie, napisane z humorem ale jak prawdziwe :)

Najbardziej trafne przyklady z gra w alkoholika i zgoda zony na udzial w grze jak rowniez czesto spotykana gra w odchudzanie :)

Nie moge schudnac, bo ... , bo..., bo... - polecam wszystkim.

Nie wiem czy znasz R.Cialdini - Wywieranie wplywu na ludzi ;

Odpowiedz
Cytat
preludiumm

Napisane przez fidelloz
Nie wiem czy znasz R.Cialdini - Wywieranie wplywu na ludzi ;

wywieranie wpływu na ludzi, ogólnie książki o takich tytułach zawsze mnie smieszyły, ale książka Cialdiniego jest niesamowita : D

Odpowiedz
Cytat
ransoft500

Robmaf nawiązując do twojego postu - musisz się nauczyć szybko czytać nie ma wyjścia :) Wtedy zaoszczędzisz masę czasu.

Odpowiedz
Cytat
Robmaf Autor wątku
Trener
Robmaf

Cialdiniego znam, zreszta ksiazek tego typu na studiach przeczytalem sporo. O emocjach, o finansach, zarzadzaniu, biznesie, o pieniadzach, o perswazji, o ludziach, socjologii, psychologii, osiagnieciach itd.

Teraz jestem na etapie: Daeniken, Osho, Tolle, Robbins, Greene...i Pan Samochodzik (zdobylem 90czesci na Kindle - weeeeee). Ksiazki i blogi o minimalizmie, podrozach po swiecie itd itd. Co chwile znajduje dziedzine, ktora chcialbym poznac, niestety odkladam na pozniej, a kolejka do przeczytania rosnie. Na Kindle zauwazylem, ze naprade z 3x szybciej czytam, wiec przy dobrych wiatrach...osiagne 52 ksiazki duzo szybciej.

Odpowiedz
Cytat
Robmaf Autor wątku
Trener
Robmaf

5.Erich von Deaniken - Wspomnienia z przyszlosci (146stron)

Wlasnie skonczylem. Super sie czyta i generalnie temat dla mnie nowy, ale autor znany od lat i napisal cala serie bestsellerow.

Suma:1257 (10,47%)

Odpowiedz
Cytat
galer

Dänikena się fajnie czyta i tą książkę szybko połknąłem kilka lat temu :f_thumbsup: Dużo rzeczy jest i może naciąganych, ale czytając można mu prawie uwierzyć i to się chwali.

Pamiętam, że za smarka bardzo lubiłem jego komiksy, w których przedstawiał swoje teorie w świetnych historiach:

hehe :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Robmaf Autor wątku
Trener
Robmaf

Dzięki galer za informację. Już znalazłem całą serię. Najlepiej, że gdy wśród znajomych rozpoczęliśmy rozmowę apropos Deanikena okazało się, że jeden mój kolega od lat do czytuje i szybko znaleźliśmy wspólny język. Akurat jak umieściłeś swojego posta miałem okazję mu pokazać okładkę i również był zaskoczony bardzo pozytywnie.

Od razu widać jakie jest value jak się pisze o książkach, które się czyta.

Dzisiaj połknięta....

6.Erich von Deaniken - Z powrotem do gwiazd , 147 stron

Jeśli ktoś go nie czytał....proponuję sięgnąć do jakiejkolwiek książki. Czyta się rewelacyjnie, lekko. Poza tym kwestia dokładności, rzetelności argumentów. Wiele kwestii jest hipotezami, wiele bardzo wizjonerska i wiele kompletnie mnie rozbiła w pył. Proponuję Ci tę samą "przygodę".

Najlepsze jak w latach 60'tych pisząc "Z powrotem..." napisał, co uważa, że będzie normalne w roku 2000. Zgadzało się z 70%, a z cyborgami trochę się pospieszył. :f_p:

Stron 1404 (11,7% completed)

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak

a propo Danikena, to czytałem i polecam tę:

Odpowiedz
Cytat
Robmaf Autor wątku
Trener
Robmaf

Ta książka Daenikena została napisana w latach 90 tych zdaje się. Dlatego trochę potrwa aż do niej dobiję.

7.Minimalist Workday Everett Bogue, 30 stron

Jak już widziałeś mojego posta pozostaje tylko tą książkę przeczytać - jest za free!!

1434strony (11,95%)

Odpowiedz
Cytat