Twoje posty zmotywowały mnie do napisania jakiejś odpowiedzi.
Seba85TG napisał
Witam adrd!
Wszystkie artykuly tam zamieszczone przeczytalem po pare razy, stosujac sie do wiekszosci zasad! Dlaczego w wiekszosci a nie do wszystkich? Iz niema drugiego gracza co gralby tj ten pierwszy, a i ten pierwszy nastepna gre rozpoczyna inaczej niz poprzednia.
Chciałbym podkreślić, że jeśli grasz "prawie" całą strategią, to nie grasz wg tej strategii, a ponieważ jestem z Żywca to wiem, że prawie robi wielką różnicę
Natomiast pogrubionej kwestii nie jestem w stanie zrozumieć, chociaż czytałem ją parę razy. Będę wdzięczny jeśli jakoś to prościej napiszesz, bo na razie rozumiem to tak, że: "nie ma takiego, co gra jak tamten, a tamten gra następną grę zupełnie niż takiego"
Kompletny mętlik dla mnie
Kolejne kwestie połączę:
Seba85TG napisał
Od wczoraj zaczalem juz niezle szarpac, duuuzo stolikow zagranych na no limit <$0.10 i <$0.10/$0.20. Po seriach zwyciestw przyszedl jeden wielki kataklizm ktory trwal chyba 15 min a umoczylem w **** :/. Dzis troche zaczalem grac na sposob, rozumie ze moze to byc negatywnie postrzegane przez innych... ale coz, dzieki temu obecnie odbilem sie, wyrownalem do poczatkowych 50$ (dzisiejszy zarobek to +25$ i jeszcze nie skonczylem).
Seba85TG napisał
- wchodze do gry z 1$, czyli minimalizuje ewentualna porazke do minimum,
Prawda jest taka, że nie stosujesz Bankroll Managmentu. Grając bez tego jesteś narażony na swingi większe niż Twój kapital, czyli po prostu jesteś narażony na bankructwo. Nie wiem za bardzo o które limity Ci chodziło, ale chyba miałeś na myśli limity mniejsze niż NL10 i mniejsze niż NL20.
Wchodząc z 1$ mówisz, że minimalizujesz straty, a to nieprawda! Nie maksymalizujesz zysków, a przecież sam piszesz, że chciałbyś zarabiać.
Jeśli wchodzisz allin z T9s, to raczej będziesz miał takie swingi (BTW, suited connectory to nie monstery, żeby w long run na nich zarabiać, to potrzebujesz mieć dużego stacka). Jeśli ciśniesz ze wszystkim z czym się da, to wiadomo, że w końcu się ktoś połapie.
Seba85TG napisał
- staram sie grac tylko kartami silnymi (jakie to sami wiecie czytajac artykuly)
- gram bardzo agresywnie, duzo graczy woli spasowac niz dograc do konca, a jak juz graja to zgarniam przewaznie cala pule i uciekam
- latwiej zachowac 1$ w grze niz 10 i wiecej dolarow, przewaznie na bogaczach zeruje (ja malo moge stracic, oni juz wieksze stawki moga pograzyc)
Z tymi silnymi kartami to różnie chyba bywa
A następne dwa podpunkty wynikają same z siebie: grając Twoją metodą łatwiej zachować 1$ w grze. Problem polega na tym, że możesz mało stracić i mało zyskać. Jeśli ty wchodzisz za dolara to ktoś nie może przegrać pięciu, dlatego to nie jest tak, że "oni juz wieksze stawki moga pograzyc". Z tym pasowaniem trochę uogólniasz, bo to wszystko zależy od sytuacji. Przykładowo jak ktoś już sporo zainwestował (jest pot commited), to i tak dołoży przy oddsach 1:3 czy 1:4. Nie masz po prostu stacka, który pozwala Ci chronić Twoją rękę.
Seba85TG napisał
Jak juz pisalem, rozumie ze jest to nie honorowe, ale... jest chyba w tym jakis sposob. Dla przykladu napisze ze gralem na wyzszym NL z roznym skutkiem, ale jak juz dochodzilem do pewnego momentu, przestawalem liczyc te centy a pule w grze rosly. Gorzej jak przegrywalem to co wygralem i nie byly to male sumki.
Ale co jest tu niehonorowe?:D Chodzi o to, żebyś sam zrozumiał co jest EV+, a co EV-. Dyscyplina w pokerze to rzecz bardzo ważna. Nie wchodź na wyższe stawki bez odpowiedniego zaplecza finansowego. Pule rosną, ale swingi też rosną. Tą metodą będziesz w longrun zawsze do tyłu i dużo na niej nie zarobisz.
Seba85TG napisał
Piszac to, wolalbym poznac wasze opinie, albo porady na podobna szybko kase, poker to nie ruledka - kazdy orze jak moze
Dlatego właśnie zdecydowałem Ci się odpisać - poznałeś moją subiektywną opinię. Mam nadzieję, że nie odczytałeś jej jako ofensywnego ataku, bo to nie jest moim celem.
Szybka kasa? Jest kryzys ekonomiczny, dlatego może być trochę ciężko
Porada na szybka kasę w pokerze? Racjonalnie coś takiego nie istnieje, ale był taki jeden: nietoperek18, który chciał szybko dużo zarobić (poszperaj na forum, znajdziesz jego wątek
bardzo barwna postać, niestety jego misterne próby grania za cały bankroll zakończyły się porażką). Myśląc o zyskach, myśl długoterminowo. Jak będziesz chciał szybko zarobić, to szybko stracisz. Spróbuj grać wg strategii SSS, ale jej przestrzegaj i nie modyfikuj! Ona jest ułożona tak, żeby nikt przy niej nie musiał majstrować
Chodzi o to, żebyś mógł tak "orać" mikrolimity, żebyś zarabiał.
I kończąc mój post nieco ironicznie powiem, że poker to na pewno nie "ruledka", bo tutaj na długa metę szczęście nie gra roli.
P.S. Spróbuj pograć wg SSS i napisz jak Ci idzie - spróbuje chociaż jeden dzień