Przejdź do forum
Chwilowe braki konc...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Chwilowe braki koncentracji

3 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
371 Wyświetlenia

Witam,

mój problem wygląda następująco. Grając w pokera już potrafię się skoncentrować - dwa miesiące temu przeglądałem yt i inne strony podczas gry ale teraz udało mi się to pokonać - dopadł mnie inny problem. Podczas gry (gram na 6stołach NL FR) mam chwilowe zaniki koncentracji. Wygląda to mniej więcej tak: Obserwuje stoły, myślę nad każdą decyzją dwa razy, w pewnej chwili nic się nie dzieje więc uciekam myślami od pokera i myślę zupełnie o czymś innym. Przez to gdy nadejdzie jakaś akcja do mnie nie myślę nad decyzją tylko gram z automatu. Przez to podbijam pf z jakimiś marginalnymi rękami albo calluje drawa 3streety bez oddsów. Po prostu nie zwracam uwagi na ten drugi segment w algorytmie.

Nie wiem jak z tym sobie poradzić, mam nadzieje na jakąś ciekawą dyskusje.

Pozdrawiam.

2 odpowiedzi
whiler
Oldschool Grinder

Jest taki stare chińskie powiedzenie: "Umysł jest jak skacząca małpa"

Każdy prowadzi dialog w swojej głowie, wyobraża sobie jakieś sytuacje, wspomina jakieś wydarzenia. Często w tych momentach tracimy świadomość tego co dzieje się wokół nas. To taki sny na jawie, jedziesz tramwajem, opierasz głowę o szybę, martwo wpatrujesz się w przemykające auta i ludzi na ulicy. Wspominasz miłe chwile z Anką, u której spędziłeś poprzednią noc. Wszystkie miłe słowa i uczucia. Ciągle czujesz jej dotyk na swoim ramieniu i jej czułe słówka "bileciki do kontroli" ... eee ? - nagle zdajesz sobie sprawę, że to tylko 'sen na jawie' i jesteś w d.. bo zamyślony nie skasowałeś biletu ;)

Stałeś się pacynką w rękach swoich myśli, zawładnęły Tobą, a Ty oddałeś im swoją uwagę.

Starą i sprawdzoną metodą jest medytacja. Siedzisz spokojnie, koncentrujesz się na oddechu i w sumie to tyle. Nic skomplikowanego. Gdy zaczniesz myśleć o wczorajszej imprezie, po prostu to zauważasz i wracasz uwagą do oddechu. Z czasem coraz szybciej będziesz zauważał myślowe 'odpływanie'.

Ale nie wierz w posty na forum ps.com, sprawdź sam :D

pzdr,
whiler

lechrumski
BlackMember

Hej,

Takich tematów była już masa. Zerknij na spis poruszanych tematów

Polecam ten temat koncentracja - znajdziesz tam wszystkie informacje odnosnie zagadnienia koncentracji

pozdr