Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] NL25 AJ CO na pozycji - ciekawy donk bet river...

10 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
571 Wyświetlenia
Bielanek
BlackMember

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;Hero$27.35:///////;[/tg]
0.1/0.25 No-Limit Hold'em (8 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.62 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is CO with A♠, J♥
UTG2 calls $0.25, 3 folds, Hero raises to $1.25, 3 folds, UTG2 calls $1.00.

Flop: ($2.85) 7♠, 2♠, 3♣ (2 players)
UTG2 checks, Hero bets $1.75, UTG2 calls $1.75.

Turn: ($6.35) J♣ (2 players)
UTG2 checks, Hero bets $3.00, UTG2 calls $3.00.

River: ($12.35) A♦ (2 players)
UTG2 bets $9.75, Hero folds.

Final Pot: $22.10

Przesadzone? Jak dla mnie set i nic więcej... Ewentualnie Axs i na river doszła druga para, ale z taką kartą to się nie gra cold limp UTG/call :)

P.S raczej większy bet na turnie... Nawet w okolice puli.

9 odpowiedzi
Bielanek Autor wątku
Bielanek
BlackMember
Krasu
PokerStrategist

Na takim flopie odpuściłbym sobie granie cbeta, sam napisałeś że limp/call z utg będzie często oznaczał pp więc po cholere cbet ? żeby naciąć się na check/raise? Jak dla mnie to jest check behind na flopie. Dalej zależne od tego co zrobi przeciwnik na turnie, jeśli czeka to bet 3/4 pota , jeśli sam podbija to raise go x3,5 i wtedy masz już mniej więcej jasną sytuację , jeśli kolo chce iść na stacki to fold bo pewnie seta trafił. Jeśli scenariusz byłby taki : check, bet, call i na river taki donk bet to jest to easy call, przecież masz top two, strita nie ma, koloru nie ma, jeśli koleś trafiłby tego seta to strasznie dziwne rozegranie i notatka leci na typa. Check na flopie dodatkowo skontrolowałby pulę. Na river nie dostałbyś tak mocnego donka i łatwiej byłoby Ci sprawdzać.
Przy Twoim rozegraniu to set na turnie zagrałby check/raise a nie check/call więc nie obstawiałbym raczej tego. Sprawdziłbym ten river albo go nawet przebił do all-ina, koleś mógł tak grać nawet z AK.

Bielanek Autor wątku
Bielanek
BlackMember

Nie rozumiem kompletnie Twojego rozumowania. Po cholere w takim razie betować pre-flop, jeżeli nie chcesz wyrzucić wszystkich par po CB na flopie? Przecież nie grałeś go po to by trafić J, czy A na flopie i bić do upadłego... Jak gościu trafi seta to bez różnicy jaki będzie stół jesteś z tyłu, jak nie trafi to najczęściej się złoży. Po co sprawdzać go za 17,5bb tak jak to napisałeś jak możesz go sprawdzić za 5bb? Też wiesz na czym stoisz...

Pamiętaj, że nie zawsze na turn wyskoczy J, albo A :)

Przy braku CB dostajesz donka na Turn i w 87,5% (gdy nie wpadnie J, ani A) się składasz. Jak wypadnie J, czy A to i tak nie wiesz na czym stoisz i musisz dużo inwestować, aby się przekonać.

Dzięki za odpowiedź. Na pewno znajdziemy jakąś dobrą linię! :)

Krasu
PokerStrategist

Po cholere w takim razie betować pre-flop, jeżeli nie chcesz wyrzucić wszystkich par po CB na flopie?

Dlatego nie grałbym cbeta bo na takim flopie nie wyrzucisz żadnego pocketa, same niskie karty są... co innego gdyby była chociaż jedna face card albo chociaż 10-tka ale tak to jesteś mało wiarygodny ze swoim cbetem.

Pamiętaj, że nie zawsze na turn wyskoczy J, albo A

Eureka :D

Gdyby wskoczyła dama albo król albo w sumie cokolwiek i przeciwnik ponownie by zaczekał to wtedy wiem że podbić trzeba, bo przeciwnik wykazuje słabość i wiem że z setem nie czekałby po raz kolejny na turnie.

Bielanek Autor wątku
Bielanek
BlackMember

Moim zdaniem CB na flopie obowiązkowy. Choćby, aby w najgorszym wypadku zobaczyć darmowy river. Po check behind to tak jakbyś oddał to rozdanie. Każdy daje donk na turn i jeżeli nie trafisz jednego z 6 outs musisz odpuścić.

Jeżeli chcesz po prostu mniej stracić i zrzucić się na turnie to po co grać bet pre-flop...

Marg0z
Oldschool Grinder

Jeśli masz taki board i obawiasz się seta , a c-betowałeś flopa to można by się zastanowić nad check-behind na turnie a potem call na river jeśli koleś zabetuje :) wtedy masz ładnie skontrolowaną pulkę pod swoje TPTK (no na river juz top two pairs :))

Bielanek Autor wątku
Bielanek
BlackMember

Całkiem ciekawe rozwiązanie. Chyba najlepsze... Możemy wtedy sprowokować przeciwnika do blefu. Na turn nie ma sensu value bet bo żadna gorsza ręka nas raczej nie sprawdzi.

Dzięki Krasu i MargOz za opinie!

Thorek
Oldschool Grinder

Co do cbeta na flopie, o ktorym byla dyskusja. Ogolnie nie ma obowiazku cbetowania kazdego flopa. Powiem wiecej... dobrze dla naszego image, jesli czasami odpuszczamy cbeta na flopie, bo cbetujac kazdego flopa narazimy sie w dluzszym okresie czasu na sprawdzanie przeciwnika, ktory trzyba slaba reke, ale mocniejsza od naszego A-high. Jednak brak cbeta zostawilbym na bardzo drawowate boardy (typu jedno kolorowe, mocno drawowate do strita, czy z mozliwym wysokim tripsem, albo tez kiedy mamy A-high i 5 przeciwnikow w rozdaniu). Tutaj cbet byl jak najbardziej uzasadniony. Nie podoba mi sie jednak gra na turnie. Masz tutaj 2 rozwiazania. 2nd barrel w wysokosci 2/3 puli, albo tak jak zaproponowal Marq0z wykorzystujemy pozycje i gramy check behind dzieki czemu mamy w miare niska pule na riverze i gramy call na riverze. Ja osobiscie wybralbym opcje druga. Natomiast bet w polowe puli nie ma sensu. Budujesz pule jednoczesnie okazujac slabosc, co nie wrozy niczego dobrego, kiedy mamy przed soba jeszcze jednego streeta.

Fenomenio
Oldschool Grinder

nie czytałem postów powyżej, bo mołoby to "zamulić moją ocenę" według mnie cbet jak najbardziej okej czemu mamy nie grać cbeta ?? mam backdoora na nutsowego flusha byliśmy agresorami. Oczywiscie linia limp / call jest czytelna bardzo (PP) ale kto powiedział, że nie jest to jakiś sc albo nie wiem K9s flop prawidłowo turn zagrałbym check behind po callue na flopie obawiamy się seta. Na river zagrałbym po jego becie call natomiast po jego check bet za jakieś 60% puli na raise gram fold tyle