Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Jaki system ?

23 Posty
16 Użytkownicy
0 Reakcje
2,053 Wyświetlenia
Sophia88
Elite Grinder

Witam,

Zakupiłam nowy PC: Q9300 4x2,5GHz 4GB RAM 2x500GB RAID 9800GT
Jaki system zainstalować ?

XP
Vista 32
Vista 64

korzystam z programów:
postgreSQL
PT\Elephant
Spadeeye
Stoły pokerowe: PP, FTP, Pokerstars

22 odpowiedzi
tezapl
Oldschool Grinder

mozesz wszystkie

ale xp odchodzi do lamusa juz i nie nadaza

wybierz viste i wygrywaj

Masqb
BlackMember

vista 32 chyba nie obsłuży 4 giga ramu (maks 3?). 64 będzie najlepsza.

fessnic
Elite Grinder

Hej!

Dziwny watek, bo niby co ma piernik do wiatraka (k.grafiki a soft do pokera).
Chyba, ze sie chwalimy , a to co innego :P

A odnosnie pytania to jesli komp ma sluzyc jako centrum rozrywki (gry z obsluga DX10x to jak najbardziej Vista 32bit)
Natomiast jezeli przede wszystkim poker to stary poczciwy XP (ze wzgledu na stabilnosc wiekszosci aplikacji, a przynajmniej wieksza stablinosc niz w przypadku Visty)

Pozdrawiam

Gomez224
PokerStrategist

Jak to Vista nie obsłuży 4GB ramu sam w lapku tyle mam śmiga wszystko jak burza. Weź pod uwagę że pod Vistą będziesz miała problemy z niektórymi programami. Tzn mogą Ci sie nie uruchomic albo mogą działac nie poprawnie. Ja bym na Twoim miejscu zainstalował XP wgrał SP3 i wszystkie dostępne poprawki, zakupił jakiś dobry Pakiet Ochronny np : Kaspersky Internet Security albo Eset Smart Security.

Pozdrawiam.

kozak567
Oldschool Grinder

Vista 32 bitowa nie obsluguje 4 GB ramu, max. 3GB dlatego radze Ci wgrac Viste 64 bitowa sam taka mam i polecam.

cytat ze strony microsoftu:

Dostęp do pamięci ze względu na wersję Wszystkie 32-bitowe wersje systemu Windows Vista mogą uzyskać dostęp do maksymalnie 4 GB pamięci RAM.
Windows Vista, wersje 64-bitowe
Windows Vista Home Basic – 8 GB pamięci RAM
Windows Vista Home Premium – 16 GB pamięci RAM
Windows Vista Business – 128 GB pamięci RAM lub więcej
Windows Vista Enterprise – 128 GB pamięci RAM lub więcej
Windows Vista Ultimate – 128 GB pamięci RAM lub więcej

A co do OS to ja bym zainstalował xp puki co, viste to moze tak za rok jak się dotrze.

na pewno vista bo nie ma co trzymac sie do konca zycia jednego systemu ale isc na przod:D
a co do wersji to jesli procesor jest 64-bitowy to najlepiej takowy system, a jesli procesor jest 32-bitowy to zdecydowanie tylko i wylacznie 32-bit system, taka jest zasada:)

damianpat
BlackMember

ja mam vistę i strasznie wkurzający jest ten system

"Czy na pewno chcesz przenieść plik z A do B, czy jesteś świadom zagrożeń, do jakich to może doprowadzić"?

wiekszosc uzytkownikow to idioci wiec jak z takimi trzeba sie obchodzic, oczywiscie przyznaje ze microsoft przesadza i idzie w zla strone ale troche racji tez maja;)

damianpat -> Te komunikaty, ostrzeżenia i inne rzeczy można wyłączyć. Nie powiem Ci dokładnie jak, bo nie używam tego systemu.

Sophia88 -> Swego czasu miałem Vistę i nie za bardzo mi przypadła do gustu. Fakt, że to było jakoś niedaleko po premierze i wtedy wszyscy narzekali na ten system. Obecnie wyszedł już SP1 i chyba jest dużo lepiej. Dlatego przy takim sprzęcie zdecydowałbym się już raczej na Vistę :)

Masqb
BlackMember

IMO to Sophia już dawno jakiś system kupiła :P

Nie odzywa się, więc może jednak nie :P

MoroP
Oldschool Grinder

Ja mam viste i po wyłączeniu tego shitu administracyjnego wszystko świetnie działa.

damianpat
BlackMember

jak to się robi?

Lukasus
Elite Grinder

Czy vista, czy xp nie ma znaczenia, z tego co wiem to w Windowsie 32 bit realnie widać góra 3.5 gb ramu. Na 64 bit można już zaadresować znacznie więcej pamięci. Co do wyboru systemu, ja miałem Vistę na laptopie, ale usunąłem ją. Po prostu denerwowała mnie i była zbyt wolna.

Janosikgdy
Oldschool Grinder

Polecam linux.
Żaden windows, anty wirus nie zagwarantuje takiego bezpieczenstwa.

windows xp 64

vista to nie wypal (wystarczy chwile na niej posiedziec). Windows xp ma jeszcze 5 lat supportu wiec spokojnie mozna na nim siedziec do czasu windows 7

xp 64bit też jest niewypałem ;-) Nawet ze sterownikami jest problem czasami. Nie ma sensu go instalować, tak samo jak jakiejkolwiek visty. Już lepiej poczekać na windows 7, którego premiera ma być w wakacje 2009. Do tego czasu xp 32bit z sp2, jeśli to musi być windows. Chyba że ktoś lubi się męczyć, wtedy vista ;-)

I żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, 32 bitowe wersje obsługują max. ~3.2 GB ramu

MoroP
Oldschool Grinder

U mnie na laptopie śmiaga Vista 32bit i nie narzekam na ten system. Wszystko co potrzebuje uruchamia się tutaj plus jakiś taki ładniejszy jest ta edycja sofru od np. XP