Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Amerykanski blog ze wschodniego wybrzeza. $10,000 ONCE AGAIN!

396 Posty
95 Użytkownicy
0 Reakcje
28 K Wyświetlenia
mko101
Oldschool Grinder

Witam, witam.

Kilka pierwszy postow opisywalem jakis tam huragan w Nowym Jorku, ktory byl na koncu lata. Oczywiscie polowa rzeczy o nim wyolbrzymiona przez media. W kazdym razie to moja mala relacja. Pozniej zdecydowalem sie kontynuowac bloga z moim malym challengem.

Tak, zgadza sie. Przebywam w Stanach, w NY. A tu, jak mozna bylo uslyszec w newsach, wszyscy szykuja sie na uderzenie Irene, najwiekszego huraganu w tych okolicach od kilkunastu, czy kilkudziesieciu lat. Co tu sie wyprawia, to jest jednoczesnie parodia, oraz bardzo profesjonalne i rzeczowe podejscie do sprawy. Parodia jest to, ze wszyscy boja sie i przygotowuja chociaz nie maja do konca pojecia na co. Wszyscy mysla, ze bedzie dosc tragicznie, lecz do niedzieli, kiedy huragan ma uderzyc w Nowy Jork, huragan ma oslabnac do kategorii 3, bodajze (lub 1., nie pamietam, ktory jest slabszy, za duzo natlok informacji ostatnio). Pelen profesjonalism, poniewaz wszystkie sluzbowe postawione sa do pelnej gotowosci, wszyscy tu sa zmobilizowani, skorzy do pomocy.
Od wczoraj w sklepach nie ma wody, mleka. Zeby dostac sie do kasy i zaplacic za resztki zapasow, ktore udalo nam sie zdobyc, trzeba czekac nawet ponad pol godziny. Kolejki na stacjach benzynowych sa rowniez ogromne, kilkanascie aut czekajacych by zapelnic baki, aby byc gotowym na ewakuacje w kazdej chwili.

Ludzi z Nowego Jorku nie ewakuowali, jedynie niektore dzielnice Brooklynu oraz Staten Island. Te przy plazy. Chcialem podjechac na plaze i porobic zdjec, lecz nie mozna nawet podjechac na kilometr, poniewaz ulice dojazdowe zablokowane sa przez policje.

Co do bloga, zakladam go glownie z powodu huraganu, aby moc relacjonowac zaciekawionym. Jesli blog sie rozkreci, bede mogl opowiadac o zyciu gracza pokerowego i ucznia w jednej z najwiekszych metropolii na swiecie. Jednak typem pisarza nie jestem oraz pisac zbytnio nie lubie, wiec nie obiecuje zbyt wiele. Mialem w planach zalozyc video-bloga, lecz ciagle nie zakupilem kamery. Wszystko przede mna :D

Jako, ze jest to strona o pokerze, a nie o newsach, huraganie i podrozach, to wspomne cos o pokerze. Aktualnie gram NL100-NL200 SH. Gram niecaly rok, w tym ok. 6 miesiecy MTT, oraz wiekszosc czasu full-ringi. Na short-handed przeszedlem, kiedy tutejszy rzad zabronil mi grac na FTP. Ale o tym innym razem.

Pozdrawiam i chetnie odpowiem na wszelkie pytania!

P.S. Administracjo, mam nadzieje, ze nie dostane bana, za to, ze prowadze bloga ze Stanow, skoro gracze z USA dostepu do pokerstrategy.com nie maja. Jednak jestem Polakiem oraz konto zalozylem w Polsce, takze mam nadzieje, ze to nie nastapi.
Nie wiem rowniez, do jakiej kategorii nalezy ten blog. Zalozylem w NL, poniewaz jest to odmiana, ktora gram. Ale moze bardziej by pasowal do Rozne.

Odpowiedz
Cytat
395 odpowiedzi
mko101 Autor wątku
mko101
Oldschool Grinder

Moze zapodam malego update'a.
U nas 22. I jak narazie tylko leje jak z cebra. Na ulicy zaczynaja tworzyc sie coraz wieksze kaluze. Na szczescie, ja mieszkam na gorce, takze jedyne co mnie martwi, to drzewa w okolo. Wszystkim mieszkancom zaleca, a raczej nakazuje sie zostac w domach. Ulice swieca pustkami, jedynie krople deszczu odbijaja sztuczne uliczne swiatlo.
Przez caly dzien, na glownych kanalach sa relacje z miejsc gdzie huragan juz przeszedl, podawane sa na biezaco informacje i stan pogody z okolic. Nie ma nic innego, zadnych programow, shows, nic. Rowniez, co chwile nadawane sa komunikaty o bezpieczenstwo i "poradniki" co miec, co robic. Sa rowniez prosby, aby dzwonic na 911 tylko i wylacznie w sytuacjach zagrazajacych zyciu. Mobilizacja i zgranie naprawde robi wrazenie. Podano wlasnie, ze caly dolny Manhattan mial sie ewakuowac, czyli ok. 6 tys. ludzi. O dziwo, wszystko przebiega bez zadnego zbednego chaosu. Ci, ktorzy zdecydowali sie pozostac w swoich apartamentach, maja katygoryczny zakaz wychylania nosa poza futryny swoich wypasionych mieszkan.
Co ciekawe, jesli wjedziesz w poblize, albo raczej do Zone A (czyli regiony najbadziej zagrozone, skad ludzie musieli ewakuowac sie juz wczesnym rankiem), dostaje sie grzywny. Co prawda nie jakies wielkie kwoty, ale pomysl na zapewnienie bezpieczenstwa tej bardziej przyglupawej czesci spoleczenstwa, chcacej naraz swoje auta i zycia, calkiem udany.

Tak czytam te swoje relacje i brzmi to jak z jakiegos katastroficznego filmu. :rolleyes:

W pokera grac dzisiaj wieczorem nie moge, bo VPN cos nawalilo. Takze, pozny wieczor, albo wczesna noc jak kto woli, spedze na ogladaniu newsow, lub wlacze zaraz jakis film. Czytam rowniez Small Stakes No Limit Hold'em, takze najprawdopobniej wykorzystam ten czas na nauke i przerobie zaraz kolejny rozdzial. Polecam bardzo ta ksiazke! Ciekawie napisana, duzo teorii polaczonej z praktycznymi przykladami.

Oraz dobra nuta na dzisiejszy deszczowy wieczor, nowej kapeli z Brooklynu. Nie przepadam za indie, ale kawalek ten (rano uslyszany na mtvU) jest naprawde niezly! (Polecam szczegolnie tym zakochanym. )

Odpowiedz
Cytat
aston3
Oldschool Grinder

a co tam takiego studiujesz ? :)

Odpowiedz
Cytat
mko101 Autor wątku
mko101
Oldschool Grinder

Napisane przez aston3
a co tam takiego studiujesz ? :)

Studia w Stanach maja inna forme niz ta, ktora znamy w Polsce. Tutaj przez pierwsze dwa lata masz przedmioty ogolne, a dopiero przez kolejne dwa przedmioty, w ktorych chcesz sie specjalizowac. Na koniec studiow, masz specjalizacje (ang. major) w danym dziale nauk, np. matematyka, psychologia, czy oprogramowanie komputerowe.

Co do huraganu, to jakichs wielkich szkod nie bylo. Pozalewalo niektore dzielnice, poprzewracane drzewa. Nie byl to nawet huragan, poniewaz zanim on dotarl do granic NYC, wiatr na tyle oslabl, by nazwac to burza tropikalna (nazywac huraganem mozna dopiero, gdy predkosc wiatru przekracza 74mph, czyli ok. 119km/h. Mozna sie bylo spodziewac, ze panika, jak zawsze, byla na darmo. Zawsze to samo jest kazdej zimy, gdy zbliza sie sniezyca.

Odpowiedz
Cytat
Demiurg12
Elite Grinder

mko grasz SH czy FR jesli mozna wiedziec? i wogole jak mozesz to daj skype bo chce pogadac:)

Odpowiedz
Cytat
mko101 Autor wątku
mko101
Oldschool Grinder

Napisalem, ze NL100-200 SH.

Skype'a ci przesle wiadomoscia. Tylko ze mna jest troche ciezko sie zlapac, z powodu strefy czasowej (-6 godzin).

A dzisiaj jeszcze postaram sie zrobic podsumowanie miesiaca.

Odpowiedz
Cytat
mko101 Autor wątku
mko101
Oldschool Grinder

Okay, tak jak pisalem, mam problemy z systematycznoscia z powodu, ze nie ma o czym pisac :D

W kazdym razie, sierpien byl najlepszym miesiacem do tej pory, a wrzesien jak narazie jest najgorszy. Ale wyjdzie wszystko na prosta. Musialem jednak zejsc chwilowo na NL50.

I teraz, rozpoczynam challenge, by zarobic $10,000 do konca tego roku. Czyli mam 104 dni, by go ukonczyc.

Pomimo tego, ze ustawianie sobie celow monetarnych i zarobkowych nie jest zbyt dobrym pomyslem, poniewaz jednak nie mamy wplywu na to ile pieniedzy zarobimy. Mamy za to wplyw na nasze decyzje i to one sie licza. Niemniej jednak, postanowilem sobie taki cel postawic, by miec motywacje do grania zawsze jak najlepszej gry. Motywacji do pokera nie potrzebuje, bo kocham ta gre i granie sprawia mi przyjemnosc. Ale, majac przed soba cel, ktory chce ukonczyc, a z natury jestem bardzo ambitny, bede staral sie grac na najwyzszym poziomie przez caly czas.

Bede postowal wyniki na biezaco, lecz nie sprawdzam ich codziennie, wiec moga pojawic sie male przerwy.

Wish me luck!

Odpowiedz
Cytat

omg masz platyne :D
Co do chellengu to musisz 100$ dziennie zarabiać... sporo, ale trzymam kciuki żeby Ci się udało. Ja przez wakacje nie ruszyłem poksa :f_cry: dopiero jak się przeprowadzę gdzieś na mieszkanie od października to zacznę znowu grindzić hehe
Zapodałbyś wykresy z najlepszego miesiąca żeby oko nacieszyć i wzmocnić motywacje :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
mko101 Autor wątku
mko101
Oldschool Grinder

Mialem to zrobic w podsumowaniu miesiaca, ale nigdy sie za to nie zabralem.
Co do challengu, to wychodzi 100$ dziennie, to racja. Ale mam zamiar przez ten czas wbic na NL200/400, takze mysle, ze bedzie to do zrobienia!

Platyne mam juz drugi miesiac, po obnizeniu progu pkt to jest zadne wyzwanie :D

A ty wracaj do poksa, a nie siedzisz na dupie nic nie robisz.

Odpowiedz
Cytat
mko101 Autor wątku
mko101
Oldschool Grinder

Pora na maly update.

Ten miesiac byl najgorszym miesacem jaki kiedykolwiek mialem. Downswing + agresywny BRM jaki przestrzegam zmusil mnie do cofniecia sie az do NL30. Jednak tam gralem tylko jeden wieczor i rozegralem najdluzsza sesje pokerowa na stolikach cashowych w zyciu. Wyszlo ok. 6.5h (w calym dniu prawie 8h), oraz prawie 3000 rozdan. Dla mnie to sporo.

Oto graph odkad zaczalem challenge. Koncowka miesiaca zaczyna sie dobrze i juz jestem tylko -4.5BI na nl100 w tym miesiacu.

Stan challengu: $488.72
Pozostalo: $9 511.28
Pozostalo dni: 98

Z ciekawych rak z wczorajszej, dobrej sesji:

Koles byl naprawde szalony. Ale co najlepsze, ciagle sie dokupywal! :f_grin:
Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $1(BB) Replayer
SB ($170)
BB ($147)
UTG ($101)
CO ($100)
Hero ($175)

Dealt to Hero T♦ K♥

UTG calls $1, fold, Hero raises to $4, fold, fold, UTG calls $3

FLOP ($9.50) 7♣ 4♠ 3♦

UTG checks, Hero checks

TURN ($9.50) 7♣ 4♠ 3♦ T♣

UTG bets $97.50 (AI), Hero calls $97.50

RIVER ($204) 7♣ 4♠ 3♦ T♣ 8♦

Spoiler

UTG shows 4♥ J♣ (Pre 35%, Flop 77.1%, Turn 11.4%)Hero shows T♦ K♥ (Pre 65%, Flop 22.9%, Turn 88.6%)Hero wins $201

oraz:
Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $1(BB) Replayer
SB ($206)
BB ($213)
UTG ($100)
Hero ($95.50)
CO ($150)
BTN ($88.66)

Dealt to Hero A♣ T♣

fold, Hero raises to $3, CO calls $3, fold, fold, fold

FLOP ($7.50) 9♠ 6♠ 6♥

Hero checks, CO bets $4, Hero calls $4

TURN ($15.50) 9♠ 6♠ 6♥ 2♦

Hero checks, CO bets $11.50, Hero calls $11.50

RIVER ($38.50) 9♠ 6♠ 6♥ 2♦ 5♥

Hero checks, CO bets $19.50, Hero calls $19.50

Spoiler

Hero shows A♣ T♣ (Pre 60%, Flop 74.3%, Turn 86.4%)CO shows 8♦ J♦ (Pre 40%, Flop 25.7%, Turn 13.6%)Hero wins $74.50

Plus nuta tygodnia,

Odpowiedz
Cytat
mko101 Autor wątku
mko101
Oldschool Grinder

Myslalem ostatnio na wrzucaniu grapha/wynikow codziennie oraz moze jakis ciekawszych rak, ale ze jako i tak nikt tu nie zaglada to raczej nie ma sensu :D

Dzisiaj byla jedna z najgorszych sesji ostatnio. Nie bez wzgledem wynikow, ale popelnilem *chyba*, kilka troche glupich bledow. A to mnie bardzo denerwuje i nie daje spokoju. Teraz, zeby dojsc do siebie, bede zapewne musial ogladnac jakis filmik, lub troche poanalizowac swoja gre.
Poza tym ostatnio gram bardzo duzo, jak na mnie. Nawet do 3k rak dziennie.

Wrzuce grapha od poczatku challengu i aktualne numery:

Stan: $1247.07
Pozostalo: $8 752.93
Pozostalo dni: 92

Wrzuce tez wkrotce wykres z tego miesiaca.

Wczoraj bylem na Drive w kinie. Jeden z lepszych filmow akcji jaki ostatnio widzialem.

I nuta z filmu:

Pozdro!

Odpowiedz
Cytat
keeraam
PokerStrategist

ja zaglądam;) więc wrzucaj info jak najczęściej;)

opowiedz coś o tym jak się załapałem do US&A na studia bo interesowałem się tym tematem też przez jakiś czas a teraz myślę o tym, żeby na magisterkę wybrać (w sensie na Master of engineering) ale to zobaczymy jak wyjdzie;)

Odpowiedz
Cytat
Demiurg12
Elite Grinder

mko grasz juz teraz tylko SH? jak grasz to gdzie grasz? i jezeli chcesz czy moglbym z toba zagrac sweeta , a bardziej po prostu popatrzec jak grasz:D

fajnie cisniesz

i czy ciezko ci bylo zmienic FR na SH i czy bylo warto?

Odpowiedz
Cytat
Nasir99
Oldschool Grinder

Również czytam ;) _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
mko101 Autor wątku
mko101
Oldschool Grinder

Napisane przez keeraam
opowiedz coś o tym jak się załapałem do US&A na studia bo interesowałem się tym tematem też przez jakiś czas a teraz myślę o tym, żeby na magisterkę wybrać (w sensie na Master of engineering) ale to zobaczymy jak wyjdzie;)

Otoz, w Stanach mam wieksza czesc mojej rodziny i to zebym sie tam przeniosl to byla tylko kwestia czasu. Wyjechalem tam juz do szkoly sredniej i ukonczylem High School. Studia to po prostu kolejny krok.

mko grasz juz teraz tylko SH? jak grasz to gdzie grasz? i jezeli chcesz czy moglbym z toba zagrac sweeta , a bardziej po prostu popatrzec jak grasz fajnie cisniesz i czy ciezko ci bylo zmienic FR na SH i czy bylo warto?

Tak, juz gdzies od maja gram tylko i wylacznie SH. Gralem na FTP cale zycie, ale z wiadomych przyczyn przenioslem sie na ongame. I pewnie, zawsze jestem bardzo chetny do wspolnego grania/analizowania. Mielismy sie juz kiedys zgadac, ale jakos chyba nie wyszlo. Uderz w skype'a, mko101, postaram sie cie jakos zlapac.
Z sh bylo troche smiesznie, bo zaczalem grac na nl25 na ftp i szlo tak sobie. Kiedy sie przenioslem na ongame i uporalem z softem, w koncu zalapalem dynamike i ogolnie gre na krotkich stolach. A do tego poziom tam byl porownywalny do ftp nl5-10.
Nie zaluje ani chwili. Podjalem super decyzje i jedyne czego zaluje, to to, ze nie zrobilem tego wczesniej, albo nawet nie zaczalem od nauki SH zamiast FR.

Hey, nasir. Ciesze sie ze jednak tu ktos zaglada. Wieczorem zapodam jakiegos update'a.
Pozdro!

Odpowiedz
Cytat
mko101 Autor wątku
mko101
Oldschool Grinder

Pora na maly update.

Zaatakowalem NL200 i jak narazie nie jest zle. Sprobuje zostac na NL200 i jedynie jak totalnie nie bedzie stolow do gry, wtedy dodac jeszcze lepsze z NL100.

Graph od poczatku challengu:

Stan: $2458.66
Pozostalo: $7 541.34
Pozostalo dni: 82

Jak macie jakies pytania, propozycje, chcecie zebym wrzucil ciekawsze rece/analizy, to piszcie. Co by tego bloga troche ozywic.

Oraz nuta na ten tydzien:

Jedna z najbardziej depresujacych piosenek. Kocham Kurta! :heart:

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak
Oldschool Grinder

na jakiej uczelni studiujesz? Kumpel skończył college w texasie,a teraz miał iść dalej w Baltimore ale jakiś pacan coś pokręcił w papierkach i 20k$ stypendium przeszło mu koło nosa _evil: więc jak zarobi to za rok idzie do Ciebie na Columbie ;)

Odpowiedz
Cytat
xertex44
Oldschool Grinder

Hej, będę wpadał na ten blog :f_thumbsup: Co do propozycji by go ożywić, możesz pisać coś od czasu do czasu na temat USA tak jak pisałeś o tym huraganie ;d pozdro

Odpowiedz
Cytat

:rolleyes:

Motywujesz do gry... :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Endurx
PokerStrategist

update pleas sir _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat