Siema! W związku ze zbliżającym się wielkimi krokami DNIEM ZAGŁADY :rage:, jakim jest wejście w życie znanej i lubianej przez nas ustawy naszła mnie pewna refleksja... Czy ktokolwiek na świecie, w Europie, Polsce został ukarany za grę w pokera online? Znacie takie przypadki? Jeśli tak, jakie to były kary?
Wygrywajacy gracze dostana dozywocie, a przegrywajacy nie beda karani wogole, wiec zacznijcie wszyscy przegrywac lepiej. Chce ktos coaching z przegrywania (platny 200$/h)?
@ Juniorski90
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale nie płaczę, że boję się ustawy, tylko zadałem normalne merytoryczne pytanie
Po części z ciekawości, po części w celu lepszego oszacowania ewentualnego ryzyka, po części aby zdobyć argumenty na przekonanie dziewczyny i samego siebie o bezpieczeństwie gry. Co do Twojej odpowiedzi to szczerze w nią wątpię, albowiem kodeks karny skarbowy nie przewiduje za przestępstwo nielegalnego uczestniczenia w grze hazardowej wyroku pozbawienia wolności na okres dłuższy niż 3 lata.
PS: proszę o brak odpowiedzi w tym temacie w stylu : "omg, zomygy, randomy z mikro siem bojom, a my hajrolersi nie!"
omg, zomygy, randomy z mikro siem bojom, a ja hajrolers nie!
a tak poważnie to jestem ciekaw co ludzie napiszą, więc stawiam sobie kropeczkę
Słyszałem ze jak jestes regiem nl1000 to odrazu komora gazowa
a tak serio to bedzie dupa i nie bedzie zadnych kar za granie bo nilkt cie nie bedzie za to scigał bo niby jak ? po 2 jak ci to udowodnią?
Chyba muszę się sprecyzować
Ja zdaję sobie sprawę z tego ludzie, ze ustawa nic nie zmienia teoretycznie w systemie prawnym i nie pytam, co będzie jak ona wejdzie w życie. Chodzi mi o to co było DO TEJ pory, czy do tej pory kogoś ukarano, i bynajmniej nie mam tu tylko Polski na myśli
Mam fajny artykuł z czasopisma PC World, art z 2010 roku chyba, który omawia, co się stanie, jeżeli RP zablokuje możliwość gry online w pokera, jak to obejść, czy będzie możliwe uchwycenie tego kto gra i jak to się odbywa. Jutro strzele skana i wkleję. A co do tego prawa będzie torba i to w dodatku bagażowa.
Napisane przez szoker22
Słyszałem ze jak jestes regiem nl1000 to odrazu komora gazowa![]()
a tak serio to bedzie dupa i nie bedzie zadnych kar za granie bo nilkt cie nie bedzie za to scigał bo niby jak ? po 2 jak ci to udowodnią?
+1
My przecież cały czas gramy na play money
udowodnią tak samo jak ściąganie z netu, znając politykierów to jakaś akcja pokazowa musi być. Chory to kraj w którym wszystkiego się zakazuje, zamiast regulować. W pl jest albo wóz albo przewóz pośrednich rozwiązań nie ma...
Ja po prostu nie widzę jakim sposobem mieliby Ci wykazać, że grałeś na kasę w pokera online? Jak by tam gdzieś wyszukali , że się łączysz z pokerroomem, to powiesz, że sobie zainstalowałeś, żeby pograć playmoney..
i co? Znajdą Twoje hasło na konto?
Ewentualnie po wypłatach się doszukają, ale to już trzeba by mieć niezłego niefarta. Wg mnie nic się nie zmieni. W rządzie mają pokera w d*pie, oni to robią wszystko pod publiczkę, żeby się potem nie czepiali ludzie. Jak ktoś wierzy, że Pan Kapicai Służba Celna nie mają nic do roboty, tylko ścigać pokerzystów to mu gratuluje.
Powiesza ci za uszy na nitkach z bananow i beda cie gilgotac do konca zycia pocietym banknotem 100$.
Nie słyszałem o takim przypadku ani w Polsce ani w Europie, w USA ostatnio
"Spidermana" oskarżyli wraz z Gabem Kaplanem i innymi, ale tam chyba chodziło o jakąś nielegalną grę live.
Poza tym, z tego co pamiętam, to jeśli ktoś zostanie ukarany za grę to zgodnie z kodeksem wykroczeń bo tak to będzie traktowane.
Pozdrawiam.
rozmawialem ze 2 miechy temu z pania w alior banku jak oni sie zapatruja na przelewy przychodzace na karte z pokerka i powiedziano mi po konsultacji telefonicznej z jakas osoba z centrALI ZE ich to nie interesuje dopoki operacje na koncie nie beda posiadac znamion prania brudnych pieniedzy (wtedy bank ma obowiazek powiadomic kogos tam).
uprzedzajac pytanie w stylu co to sa te znamiona odpowiadam ze nie wiem ale xapytalem hipotetycznie o kwoty wplywu rzedu 30-50k PLN rocznie i zostalem nieoficjalnie zapewniony ze przy takich sumach nie mam sie o co martwic.
wiec jak z banku cie nie sypna to juz naprawde nie maja sie jak uczepic zeby cokolwiek udowodnic
Napisane przez Nomedes
rozmawialem ze 2 miechy temu z pania w alior banku jak oni sie zapatruja na przelewy przychodzace na karte z pokerka i powiedziano mi po konsultacji telefonicznej z jakas osoba z centrALI ZE ich to nie interesuje dopoki operacje na koncie nie beda posiadac znamion prania brudnych pieniedzy (wtedy bank ma obowiazek powiadomic kogos tam).uprzedzajac pytanie w stylu co to sa te znamiona odpowiadam ze nie wiem ale xapytalem hipotetycznie o kwoty wplywu rzedu 30-50k PLN rocznie i zostalem nieoficjalnie zapewniony ze przy takich sumach nie mam sie o co martwic.
wiec jak z banku cie nie sypna to juz naprawde nie maja sie jak uczepic zeby cokolwiek udowodnic
NOMEDES ♠_o: ♠_o: ♠_o: Ty żyjesz
ja tam bym zbytnio pani z banku nie ufał
Ale to tylko moje zdanie.
Co do udowadniania, to wlasnie ciagle mnie to zastanawia.
Ok, wykryją, że z mojego kompa bylo polaczenie ze stronami mafiozo, i ze, o la boga, sciagnalem klienta i costam bylo.
1. O ile od biedy można monitorować FAKT połączenia się z danym serwerem, o tyle nie wyobrażam sobie zeby ktos zapisywał gdzieś zawartość transmisji. Zdarza mi się robić na moim łączu ok 4TB ruchu. Na czym by to niby ktoś miał zapisywac? Nawet jak place ta stówke za internet, to im na dyski nie starczy
Ergo - musialby by ktoś mieć NAKAZ
2. No juz odkryja, ze gram, odnają w tych bitach które podsłuchali, że zrobilem all-in z 72 i ze bity oznaczjace mojego rolla sie zmienily.
3. Przeglądną sobie moje konta, sprawdzą, że będąc na diebie poszedłem do McDonalda, znajdą pare przelewow do dotpaya, gdzie kupowalem sobie kody ukash i mnostwo innego stuffu przez net placac przez ta stronke
4. Jak juz przejrza te zapisane transmisje znajda nawet, ze mam netellera. Znaczy,ze laczylem sie z netellerem. Bo polaczenie jest szyfrowane, w teorii mozna to obejsc, w praktyce przegladarki od razu wylapuja problemy z certyfikatami i krzycza.No ale zalozmy,ze wiedza,ze mam konto.
I pytanie GDZIE tu jest dowod na to,ze gralem gdzies na kase? Nigdzie. Jest fakt,ze bylem na stronie, gralem na playmoney i ze mam netka. Rownie dobrze moznaby skazywac za gwalt, bo ludzie sie widuja z kobietami, uprawiaja z nimi seks i maja narzedzia.
Sporo swojego czasu gralem na foreksie, to jest akurat legalne. Ale trzeba od tego placic podatki
A ja, no nie bylem zainteresowany. Kasa szla prosto z konta i z powrotem. Nikt sie nie przyczepil nigdy.
Sadze,ze najpierw trzeba sie narazic gdzie indziej..
akcja pokazowa pod publiczke
dobra by była akcja jakby zgarneli regów z midstakes i oskarżyli ich o wyfarcenie z 50k+ PLN rocznie
swietnie bo to świadczyło o tym, że poker to ruleta
Na dzień dzisiejszy granie w pokera jest tak samo zakazane jak ściąganie mp3 i filmów, mówiąc krótko, każdy ma to w du.... i niech tak zostanie, gdyby zalegalizowali to ścigali by pokerzystów o podatki, a tak to mamy nadal święty spokój
Napisane przez imgoingtomirage
Nie słyszałem o takim przypadku ani w Polsce ani w Europie, w USA ostatnio
"Spidermana" oskarżyli wraz z Gabem Kaplanem i innymi, ale tam chyba chodziło o jakąś nielegalną grę live.Poza tym, z tego co pamiętam, to jeśli ktoś zostanie ukarany za grę to zgodnie z kodeksem wykroczeń bo tak to będzie traktowane.
Pozdrawiam.
Dzięki za choć jedną odpowiedź na temat
Co do karania, to chyba jednak zależy od kwoty, ponieważ :
Art. 107.
§ 1. Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom koncesji lub zezwolenia urządza
lub prowadzi grę losową, grę na automacie lub zakład wzajemny,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia
wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczyw zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym.
(...)
§ 4. W wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
lub 2
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.
Paragrafy 1 i 2 traktują o przestępstwach skarbowych, gdyż pozbawienie wolności nie występuje jako sankcja za wykroczenie
pozdrawiam!