Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] HUD baza danych

11 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
736 Wyświetlenia

Nie wiedziałem czy ów problem wrzucić tutaj czy w tamtym dziale odnośnie narzędzi, jednak stwierdziłem, że mój problem jest chyba pr0n00bowski :f_cry:

Z czym problem, otóż nie wiem jak utworzyć tą @#&#$% bazę danych, ani w elephancie ani w PT :(

Wiem wiem ---> :facepalm:

10 odpowiedzi
Urbi23

Witam,

A co się dzieje, gdy pierwszy raz po instalacji uruchamiasz PT3? Powinien wyskoczyć komunikat o potrzebie zainstalowania bazy

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Cześć,

Tak jest, wyskakuje ramka o tittle "Configure postgreSQL Server" , a w niej 4 pola do wypełnienia. No i tutaj zaczynają się schody :f_ugly:. Dając żeby poszło dalej na tych domyślnych ustawieniach się nie da. Próbując coś tam z mojej nie za wielkiej wiedzy wpisać -->również. Szkoda że jakiegoś tutka nie ma :f_tongue:.

Urbi23

Czyli miałeś już wcześniej zainstalowaną bazę i PT ja wykrywa mimo, że jej nie ma ;)

Usuń PT, postgresa, wszystkie pliki i foldery z nimi związane, następnie przeszukaj rejestr pod kątem "postgres" i wywal wszystkie wpisy jakie znajdziesz (regedit w Uruchom, potem ctrl+f)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ok zrobiłem tak jak mówiłeś Urbi =) Nie usunął mi się wpis "domyślna" typu reg_sz w tym rejestrze. Nie wiem czy to dobrze czy źle ale informuję za wczasu :f_cool:.

Także tą część planu wykonałem. Czy jeszcze muszę coś zrobić czy mogę instalować i pozostaje już tylko cieszyć się użytkowaniem HUD'a :f_biggrin:

Urbi23

To jeszcze re kompa :) Teraz ściągnij instalkę PT 3.07.3 i zainstaluj, a przy pierwszym uruchomieniu powinien pojawić się monit o potrzebie instalacji SQLa, który sam się ściągnie

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzięki wielkie Urbi!

Jakby coś dalej było nie tak (odpukać!) będę pisać.
Jeszcze raz wielkie dzięki :f_wink:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

:rage: dalej to samo :f_frown:.

Urbi23

To ściągnij z sieci PostgeSQL 8.3 i zainstaluj, następnie utwórz tam bazę na dane :
user - postgre
hasło - dbpass
serwer - localhost
port - 5432

I spróbuj potem na te dane połączyć się w PT

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Zrobiłem trochę na około ale ważne że działa :f_p: Mianowicie założyłem sobie bazę Elephantem a potem tylko wpisałem odpowiednie dane i voilà :f_cool:

Dzięki wielkie Urbi! Czasami miewam zaćmienia umysłowe =)

Urbi23

Super, że działa :f_thumbsup: