Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Laptop - dobry sprzęt - proszę o porade

30 Posty
18 Użytkownicy
0 Reakcje
4,285 Wyświetlenia
ablazer

Cześć,

Poszukałem takich tematów, ale za każdym razem jest zakładany nowy, a w poprzednich nie znalazłem nic dobrego. Potrzebuję kupić nowego laptopa. Jako, że nie lubię wydawać dużo i często kasy to chciałbym żeby ten sprzęt mi trochę posłużył. Będę go używał do pokera, filmów, jakiś prostych gierek czasem, oczywiście cały office, jakieś programy finansowe czasem. Jak widać najważniejsze żeby pracował szybko bo lubię mieć otwartych milion okien, grafika nie jest priorytetem.

Potrzebuję mniej więcej takie wymagania. Jeśli ktoś się zna/jest w temacie, poleci jakieś modele, co zmienić to chętnie posłucham.

Cena: 3-3,5k PLN

Firma: Lubię Acery, Asusy wypadają chyba całkiem nieźle w kat cena/jakość, ostatecznie mógłby to być jakiś dell/toshiba jakby było coś dobrego.
Procesor: Szybki (nie znam się na modelach)
RAM: +3, najwygodniej 4 albo z opcją rozszerzenia do 4.
Rozdzielczość: Standardowa laptopowa.
Twardy dysk: +320, najchętniej z 500.
Grafika: Jakakolwiek
Bateria: Wystarczy mi 3-4 godzinna, nie musi mi trzymać cały dzień, byle się za szybko nie rozpierdzielała.

Chyba tyle, nie wiem co tutaj dodać, będę wdzięczny za pomoc, bo modeli tyle, że jak ktoś się zna to na pewno lepiej poradzi niż ja na własną rękę szukam.

29 odpowiedzi
ligabb

Della polecam albo od cen 4-5k złotych - wtedy po 3latach nie ma śladu po użytkowaniu (zawiasy w matrycy siedzą idealnie i w ogóle git malina). Z marek cena/dobra jakość polecam samsunga.

Generalnie nie siedziałem ostatnio bardzo w lapach więc ciężko polecić mi jakiś konkretny model, jedynie rekomenduje samsunga :) Ewentualnie do Twoich wymagań seria biznesowa HP (ale biznesowa).

Polecam http://www.notebookreview.com/ oraz forum purepc

Kirys

HP, Lenovo ( Chiński IBM ), Dell.
Ale za takie pieniądze nic szybkiego nie kupisz tych firm.
Reszta to druga a nawet 3 liga.
Porada:
Ważny jest tylko procek i grafa [koniecznie AMD ( ATI ) lub NVidia ]. Reszta łatwa do upgrade ( Hdd na szybszy, Wiecej RAM'u, peryferia ) . Oczywiście matryca tez ma wpływ na cenę ( a jej niestety nie wymienisz na inną ).

ablazer Autor wątku
ablazer

Dzięki za odpowiedź.

4-5k to w mojej opinii trochę przepłacanie, bo ja nie potrzebuję, aż tak dobrego sprzętu.

Dzięki za forum, rzuciłem tam info. Tą stronę musze ogarnąć na spokojnie bo jest trudna :P

@ Kirys - nie wiem na ile wnikliwie czytałeś mojego posta, ale nie potrzebne mi są graficzne zabawy. Nie używam i nie planuję używać laptopa do takich rzeczy, więc ani matryca, ani grafika mnie w zasadzie nie interesuje. Reszta jest łatwa do upgradu ale kosztuje, więc staram się wybrać coś do czego nie będę musiał za 2 m-ce dopłacać. Zdaje sobie sprawy, że reszta jak to piszesz to '2liga' ale ja naprawdę nie chcę tego lapka używać do nie wiem czego i mieć super sprzętu. Chcę coś wydajnego w tej kwocie co napisałem.

edit: z biznesowej hp całkiem nieźle wygląda:

http://www.komputronik.pl/index.php/product/82267/Notebooki_i_netbooki/Notebooki/HP_ProBook_4710s_VQ512ES_.html

Kirys

:-D
To właściwie każdy spełni Twoje oczekiwania...Ale odradzam wynalazki Acer, Sony i innych "świrzaków" w tej branży. Toschiba, to będzie chyba najlepszy wybór cena / jakość.

W tym HP jest "stary" procek. :( ... i VIsta :((((((((

ablazer Autor wątku
ablazer

Napisane przez Kirys
W tym HP jest "stary" procek. :(

ooo.. dzięki za takie info bo ja bym tego w życiu nie zauważył :)
Vista nie problem bo to można zmienić, ale procek już nie.

Kirys

^^...zmienić?
Po co kasiore dokładać za nowy sys? I do tego nie wiadomo czy ze sterami nie będzie problemów.
Szukaj i 3 ( 5, 7 ) z MS7.

bart87

tylko tu www.x-kom.pl i tylko Asus/Dell... fajny jest też model Samsunga R580 - bardzo dobre recencje na stronach typu benchmark itp. Osobiście polecam Sony Vaio z troszke wyższej półki bo to solidny sprzęt, ale niestety drogi...

btw. za 3-3,5k to idzie już bardzo fajnego lapa kupić.

ligabb

Napisane przez Kirys
To właściwie każdy spełni Twoje oczekiwania...Ale odradzam wynalazki Acer, Sony i innych "świrzaków" w tej branży. Toschiba, to będzie chyba najlepszy wybór cena / jakość.

właśnie samsung jak wchodził na rynek miał świetnie laptopy, a klientów zdobywał cenami kilkanaście % niższymi, lap z tymi samymi podzespo,lami był sporo tańszy u samsunga.

p.s. nie znam toschiby ;)

magda25uk

Napisane przez Kirys

A dlaczego odradzasz wynalazki typu sony?
Ja jestem szczesliwa posiadaczka dwoch laptopow sony vaio i nigdy nie mialam zadnych problemow.
Pytam, bo sama planuje zakup nowego laptopa typowo pod pokera (czyli nie mam zamiaru instalowac tam niczego innego niz softy roomow i programy trackujace+wspomagajace gre) i bylam zdecydowana na jakis sony z "wyzszej" polki i Twoja opinia troszke mnie zaniepokoila :D

przemek20011

Ja każdemu znajomemu polecam tą stronę z laptopami i tą firmę, sam u nich już dla siebie kupiłem 3 lapki+dla kilku znajomych parę sztuk. Jak dla mnie mają naprawdę konkurencyjne ceny a i jak się na jakaś promocję trafi to też pare groszy można oszczędzić.

LAPTOP

ablazer Autor wątku
ablazer

Sprzęt mi się podoba, sklep nie wiem bo łatwo znaleźć ten sam model taniej w internecie. Co specjaliści powiedzą o tej maszynce ?:)

coldfus1on

fajne imo:
http://allegro.pl/dell-inspiron-15r-alu-i5-460m-4gb-500g-hd5650-hdmi-i1285884088.html

http://allegro.pl/lenovo-y560-i5-430-4gb-500gb-hd5730-1g-win7-torba-i1280281478.html
sam mam y550 juz ponad rok i jeszcze mnie nie zawiodl :)

te lapy maja juz dosc dobre karty graficzne na ktorych mozna pograc. Wiec moglbys poszukac takich samych ze slabszymi kartami to zaoszczedzilbys pewnie z 300-400 zl.

tylko pytanie masz zamiar uzywac 64 bitowego systemu ze chcesz 4 gb ramu ?

ablazer Autor wątku
ablazer

Napisane przez coldfus1on

tylko pytanie masz zamiar używać 64 bitowego systemu ze chcesz 4 gb ramu ?

W tym acerze i tak już jest zainstalowany 64bitowy. A przestawić się i tak w końcu będzie trzeba;)

edit: Ten Dell ma dokładnie identyczny sprzęt jak Acer, z tym że bez systemu operacyjnego przez co cena jest identyczna w tym sklepie. I chyba na któryś z nich się zdecyduję w takim razie.

babel92

http://allegro.pl/lenovo-y560-i5-430-4gb-500gb-hd5730-1g-win7-torba-i1280281478.html

osobiście serdecznie polecam sprzęt firmy Lenovo _thumbsup:

mazaq

Napisane przez babel92

osobiście serdecznie polecam sprzęt firmy Lenovo _thumbsup:

A ten jest spoczko ? http://allegro.pl/lenovo-g550-l-t3500-2gb-250gb-kurier-0-torba-bil-i1287004849.html
Chciałbym lapka tylko do pokerka, net, ew. jakaś klasyka gier :D

Pingwin60

@mazaq
I tutaj z gierką będzie problem ze względu na zintegrowaną grafikę Intela...

Co do laptopów - polecam firmę Lenovo. Sam posiadam zresztą model Y550 ;).

Najważniejszą kwestią w wyborze laptopa jest określenie się do czego jest on potrzebny, gdzie najczęściej będzie użytkowany, jak często będzie przenoszony (i nie mówię o przenoszeniu z biurka na stolik...), no i oczywiście cena ;). Często przenoszony - z mniejszą matrycą - są lżejsze, poręczniejsze. Oczywiście ma to swoje wady - mniejsza widoczność na ekranie. Natomiast laptop, który będzie stał w domu to matryca w granicach 17". Jest co prawda większy i cięższy, ale jak nie będzie często noszony, to jest to znikoma niedogodność, a komfort użytkowania.

PS - Ja w domu mam komputer podłączony do 32" i tak dla mnie to za mało ;). Planuję jakąś 40-stkę kupić z wyższą rozdzielczością...

Anty

Ja też planuje zakup i głównie interesuje mnie procesor lub szybkosc lapka.
Moze ktos wymienić jakie sa procesory najlepsze bo słowa dual core, i7 i5, itp nic mi nie mowia

el33ment

A ja na Lenovo bym uważał...
Tzn. bebechy fajne mają, ceny całkiem konkurencyjne, ale jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia... Mam w rodzinie dwa Idepady (Y550 mój i jakiś tam siostry) i w obu po miesiącu lewy zawias poleciał.

edit:

Napisane przez Anty
Ja też planuje zakup i głównie interesuje mnie procesor lub szybkosc lapka.
Moze ktos wymienić jakie sa procesory najlepsze bo słowa dual core, i7 i5, itp nic mi nie mowia

Obecna generacja procesorów mobilnych Intela to i3, i5, i7.

Poza tym przy porównywaniu procków polecam:
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.html

Anty

Dzięki za szybką odpowiedź.