Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Repetition is the mother of skill

62 Posty
17 Użytkownicy
69 Reakcje
6,031 Wyświetlenia
dr0binho

:spade: Cześć! Witam na moim blogu, mówiąc szczerze, pierwszym jaki kiedykolwiek w życiu założyłem. Na początku może kilka słów o mnie: Mam na imię Dawid i aktualnie robię ostatni rok studiów magisterskich na niespecjalnie ambitnym kierunku, co daje mi sporo wolnego czasu. Z tego też głównie powodu stwierdziłem, że to odpowiedni czas, aby po długim przeglądaniu blogów na strategii stworzyć swojego, przede wszystkim jako forma dodatkowej dyscypliny i motywacji.

:spade: Jeśli chodzi o grę w pokera, zacząłem jakieś 2 lata temu wygrywając 10$ we freerollu na P* i tak oto zaczęła się moja wspaniała przygoda. Na początku postępy były zadowalające, mixując micro-mtt i cash udało mi się zbudować br około 1200$, niestety im dalej tym gorzej. Przez kolejny rok oszukiwałem się, że pokonuję nl10/25z i tak, to co sobie wygrałem na mtt, przegrywałem na cashu. Sukcesywnie musiałem obniżać stawki, bo grindowanie rakebacku nie wystarczyło, żeby być chociaż b/e. Tak to sobie trwało, godziny tiltu, narzucania sobie nowych celów, które z góry były skazane na niepowodzenie, aż przegrałem praktycznie wszystko. Jakkolwiek to zabrzmi, myślę, że fakt dotknięcia tego dna sporo mnie nauczył i jeśli chodzi o podejście psychiczne do gry, to jestem już całkiem innym człowiekiem. W każdym razie, od zera się odbiłem i większość tego co miałem na starsach wpłaciłem na Natural8, gdzie od jakiegoś czasu gram i próbuję coś osiągnąć. Na pewno ogromnym minusem tego roomu jest brak HUDa i sensownego trackowania, ale za to na każdym stole jest mnóstwo :f_biggrin:. Aktualnie gram tam 6x regular NL10.

:spade: Do rzeczy, tak jak wspominałem, chciałbym żeby blog był pewnego rodzaju deklaracją społeczną i motywacją dla mnie do wypełniania rutyny, którą sobie narzuciłem:

• gram 17-20k rozdań tygodniowo
  • wstawiam tutaj 2 rozdania dziennie (mam nadzieję, że czasem ktoś zajrzy)
  • poświęcam na naukę 5h/tydzień - filmy, artykuły, co tam wpadnie w ręce

:spade: Cel długoterminowy jaki chciałbym osiągnąć jest prosty, jak najszybciej wbić na nl100+ i żyć z grania w karty po skończeniu studiów. Myślę, że w tym celu dołączę też do MBC, zawsze +1 do dyscypliny. W związku z tym zaczynam z rollem $267.81 (+50$ na P*) i chciałbym dojść do $5000, chociaż tak naprawdę to nie ma znaczenia. Potem się wymyśli jakiś wyższy, sensowny cel.

:spade: Domyślam się, że styl i forma w jakiej to napisałem nie powala na kolana, ale nie jestem najlepszy w przelewaniu swoich myśli na papier. Z drugiej strony, mało mnie to tak naprawdę obchodzi :f_cool: Mam też kilka innych celów i zainteresowań, ale o tym może innym razem. Tymczasem dobranoc i do jutra, bo podobno zaczyna się jakaś sesja na studiach, a volume trzeba robić. Pozdro :)

Odpowiedz
Cytat
61 odpowiedzi
Moderator
baadnewz01

Siema! jak nie lubisz pracować, to uważaj żeby z tego midstakes nie wyszło mikro :coolface: anyway :gl:

Odpowiedz
Cytat
dr0binho Autor wątku
dr0binho

Tytuł raczej żartobliwy, bo jak się domyślasz około 20k rąk na 6x regularnych stołach wymaga trochę czasu, a to tylko sama gra.

W każdym razie do rzeczy, zaraz siadam do gry, bo dziś jeszcze trochę rozdań wypadałoby naklepać, tak jak mówiłem, poniżej 2 rozdanka, który sprawiły mi problem.

1) Na przeciwnika nie mam wiele info, ale na 99% fish, raz mnie calldownował z 99 na KQ high przy trzech kartach do flusha. Warto tu kiedykolwiek raisować flop/turn, jaka najlepsza decyzja na river bez żadnyh readów?

Spoiler

2) Przeciwnik unk, myślę że bet flop tutaj jest spoko i lepszy niż x/c, ale co do turna już nie mam pewności, betując wciąż dostaniemy jakieś value od 9x,77,88, ale gdy dostajemy raise to wydaje mi się, że nie ma czego szukać. Może x/c turn lepszy tutaj?

Spoiler

Mam nadzieję, że ktoś coś ciekawego podpowie, pozdro i do jutra, podsumowanie prawdopodobnie będę robił zawsze co tydzień bo nie ma sensu codziennie sprawdzać wyników.

Odpowiedz
Cytat
trymer

Na 99% zmarnujesz tylko czas jeśli nie lubisz pracować i przez 2 lata od rozpoczęcia siedzisz na micro, ale i tak nie posłuchasz jakiegoś dla Ciebie randoma, więc powodzenia :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
dziob

Widziałem w MBC, że grasz na Natural8.
Jak tam z trafficem i hudem?

Powodzenia z blogiem i challengem.

Odpowiedz
Cytat
tekiza77
Spoiler

siema "Klocuch" :coolface:
Też pogrywam sobie na Natural8 ostatnio i widujemy się przy stołach często.
Powodzenia w założeniach.

Odpowiedz
Cytat
dr0binho Autor wątku
dr0binho

@dziob
Tak jak tu pisałem, hudów w ogóle nie ma, jest coś na kształt trackera online, ale bardzo przeciętne i ograniczone. Traffic do NL50 nie powinien stanowić problemu, na NL100 zazwyczaj też jest 30+ grajków, na razie się nie martwię. Dzięki

@tekiza77
Miło mi, mam nadzieję że nie zrobiłem nic głupiego vs Ty, do zobaczenia.

Odpowiedz
Cytat
dr0binho Autor wątku
dr0binho

Siema, tak jak obiecałem, kolejne 2 rozdanka z dzisiejszej gierki. Szału nie było, strasznie ostatnio agresywni Ci ludzie na stołach i robią naprawdę dziwne rzeczy, ale jakoś trzeba zachować spokój i grać swoje. Muszę się przyłożyć mocno do 3bet potów, bo gram ich sporo z racji częstej izolacji fishy i preflop rake'u, a wydaje mi się że za dużo kasy oddaję. A propos 3bet potów, gram na całkowitego unka i szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak rozłożyć sizingi, żeby to miało sens. Z jednej strony blokujemy combodrawy typu A♥:Q♥:,A♥:J♥:,A♥:T♥:, więc myślałem zabetować bardzo mało żeby sfoldował cały kompletny air, ale jak teraz na to patrzę, to chyba dużo lepiej zagrać duży bet flop i wsuwkę turn.

Spoiler

Drugi spot, BTN i SB to fishe, CO raczej unk, ale nic głupiego nie odstawił. Flopa betuję zdecydowanie for value. Na turnie raczej jedna z lepszych kart, myślę, że wciąż dostaniemy value od zagubionych 8x, ale nie jestem pewien co do sizingu. Na river pomyślałem że CO może spokojnie mieć TT więc zdecydowałem się na check, ale nie wiem czy nie lepszy jest mały bet. Jak to gracie?

Spoiler

Myślałem też chwilę nad drabinką awansu jakąś, myślę, że przy 500$ spróbuję zrobić 4BI shota na NL25, a jakoś przy 1000-1250 zaatakuję NL50, ale to jeszcze trochę czasu musi upłynąć. Pozdro.

Odpowiedz
Cytat
bambucza1988

w pierwszym rozdaniu niepotrzebnie blefujesz rybe

drugie spoko bo slabsze pockety juz zaplacily flop i turn, bet na river to tak pol na pol, reg nie powinien sprawdzic ze slabszymi, ale ryba dolozy, skoro byl to unk dla ciebie to check jest dobry

Odpowiedz
Cytat
bambucza1988

kolejny raz ktos poleca spiny, takie to proste i ile mozna zarobic?
nie znam tematu, masz jak potwierdzic info ze to taka spoko opcja?

w cashu latwo jest policzyc sobie ile mozna zarobic bo mozna zalozyc ile srednio jestem w stanie ugrac bb/100, jaka jest wielkosc big blinda i ile rak jestem w stanie rozegrac, mnoze to i wychodzi mi wynik w $, a nie rozumiem kompletnie jak to jest przy spinach

Odpowiedz
Cytat
dr0binho Autor wątku
dr0binho

@Corristo233 Spoko, dzięki za info

Generalnie dziś późno usiadłem do gry, bo było trochę spraw związanych z uczelnią i nie zagrałem jeszcze nawet połowy tego co mam w planach, więc przycisnę dziś trochę dłużej. Ogólnie mam spory problem żeby całkowicie skupić się na sesji jak gram te 6 regularnych stołów, może trochę za mało akcji, ale z drugiej strony wiem że decyzje są dalekie od optymalnych, więc na razie nie będę nic kombinował, bo czasem jak coś odwalę głupiego to aż wstyd.

Pierwsza łapa, przeciwnik unk, myślę że błędem jest brak betu na flopie, chociaż możliwe że ev check vs bet jest close, podobnie turn? Na river vs jego linia decyduję się na rebluff shove, bo wydaje mi się że rzadko będzie tam miał nutsy a ja blokuję nutflusha, oprócz tego jest jakiś tam cień szansy że zagram tak quadsy i fh (wątpliwie).

Spoiler

Druga ręka, również unk, jak się później okazało, raczej ryba. Calluję vs 3bet, bo go za bardzo nie znam, ale myślę że 4bet for value jak najbardziej viable. Na flopie vs ten sizing myślę, że jednak wolałbym raise, gutshoty zapłacą, asy zapłacą prawdopodobnie. As played na turnie nie wiem co robić, dużo kart na river psuje akcje, a sizing villaina jest strasznie mały, stwierdziłem że spróbuję go postawić w ciężkim spocie z jakimś AK/AJ/AT chociaż to naprawdę naciągane i wątpię, że dostanę call.

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
dr0binho Autor wątku
dr0binho

Dobry wieczór, tak jak sobie założyłem, będę patrzył na bankroll tylko raz w tygodniu przed podsumowaniem i jakoś lepiej się grało od razu dzisiaj. Volume słabe dziś, ale myślę że tygodniowe wyjdzie zgodne z założeniami, dzisiaj grało mi się naprawdę lekko i wydaje mi się że większość decyzji poprawna. Jeśli chodzi o naukę to staram się często omawiać łapy z kilkoma ziomkami z niemiec z podobnych limitów i myślę, że daje to fajny pogląd na to jak myślą inni w podobnych spotach. Poza tym wygrzebałem jakieś stare nagranie streamera adrianafenixxa, gdzie godzinkę grał 4x nl100z i tłumaczył swój thought process, całkiem spoko. Poniżej 2 handy, wydaje mi się że całkiem ciekawe, pierwsza na fishy i myślę że spazz, chociaż była to marna próba ataku na capped range i druga na słabego rega gdzie moją intencją była zamiana 3 pary w blef. Lecę na imprezę, powodzenia na stołach!

1)

Spoiler

2)

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
kamzak

Pierwsze rozdanie to bardzo slabo to rozegrałeś. Moim zdaniem nie ma co sie pakowac z 3 para grajac 4osobowej puli. W dodatku dodałeś ze grales na fishy. Jest taka zasada w pokerze zeby nie blefowac fisha :) Drugie rozdanie nawet fajnie zagrane jeśli gość jest wstanie zrzucić Qx.

A tak w ogóle to jak Ci sie podoba gra na tym roomie? Poziom graczy nizszy niz na innych platformach? Sa jakies problemy z wyplatami? Pytam bo sam chyba tam wplace za kilka miesiecy troche $$ i bede wyrabiał bonus od wplaty.

Odpowiedz
Cytat
dr0binho Autor wątku
dr0binho

@kamzak no też tak myślę że w 1szym to mnie wyobraźnia poniosła, ale wbiłem sobie jakoś do głowy że on ma mniej nutsów niż ja i odpuści turn, chociaż Ax nigdy nie foldują turna, a jego Qx mają pewnie jakieś gutshoty czy coś, call do shove'u na river to też raczej porażka.

Soft jest całkiem ok, room się rozwija, traffic jest większy względem sytuacji sprzed 3 miesięcy, ale nie grałem nigdy regularnych stołów na P* albo PP, także nie wiem czy to normalne że na każdym stole mam 2-3 graczy którzy callują 4bety z 75s albo limp/callują 49o pre za 5BB. Generalnie bardzo dużo ludzi, przynajmniej na nl10 (ale nl25,50 też) wkupuje się z niepełnym stackiem i nie ma pojęcia co robić. Ogólnie myślę, że tak naprawdę to room aż takieeego znaczenia nie ma, ja sobie wkręcałem dużo że zmiana roomu coś zmieni w mojej grze, ale teraz jak już tu gram to staram się po prostu rozwijać, a na pewno łatwiej jest jak nie masz samych regów przy stole.

Odpowiedz
Cytat
kamzak

Dzieki za odpowiedz :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
dr0binho Autor wątku
dr0binho

Dzisiaj jakoś bardzo spokojnie, wydaje mi się, że to że nie patrzę na bankroll bardzo dobrze działa i naprawdę wydaje mi się że decyzje są co raz lepsze i rozsądniejsze. Wrzucam 2 rozdanka, moim zdaniem nawet ciekawe.

1) Przeciwnik UNK, trochę się boję że ma lepszego FH, ale w sumie z doświadczenia wiem że jedyne co by tam mógł mieć to K♦:T♦:, ale pewnie by błędnie betował na flopie no i wsunąłby river donkbetem.

Spoiler

2)Tu się kompletnie zgubiłem, myślę że x/r flop byłby całkiem spoko, ale na turnie to już słaby move no i zabrakło jaj żeby zaatakować river, nie wiem jaki pomysł na rozegranie tej ręki jest najlepszy.

Spoiler

Jakieś 3k rozdań dzisiaj pykło, poświęciłem też godzinkę na jeden z treningów rushera, zawsze coś tam w głowie zostanie. Miłego weekendu :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
dr0binho Autor wątku
dr0binho

Szkoda, że generalnie mały feedback jest do tych rozdań, od następnego tygodnia chyba przestanę wrzucać daily, może nie są ciekawe, a może po prostu nikomu się nie chce myśleć. Motywacja wciąż nie spada, 2k dzisiaj rozegrane już, pewnie jeszcze coś pogram wieczorem, bo niedługo lecę na siłkę, a wieczorem tradycyjnie jak to w weekend - impreza. A propos imprez, dzisiaj wypada równo miesiąc od kiedy nie piję w ogóle alkoholu i muszę powiedzieć, że wszystko co kiedyś myślałem (trzeba się nawalić, żeby się dobrze bawić) - absolutnie nie jest prawdą. Nawet nie wiecie jak bardzo się jaram tym, że widzę na imprezie dosłownie wszystko, myślę mega trzeźwo no i ogólnie jest świetnie :D Mimo wszystko, poniżej tradycyjnie 2 rozdanka z dziś, oba raczej na fishy:

1) Ogólnie to gość jest słaby, ale jak otworzył 4x to stwierdziłem, że flatnę te JJ. Na flopie vs jego sizing myślałem o raise for value, ale troszkę się bałem mimo wszystko, że sam siebie będę value betował. Turn myślę, że standard call. Na river spada dziwna karta, moim zdaniem nie powinien mieć praktycznie żadnych :7x:, a często w tych spotach ludzie nie idą po 3 street value z QQ+. Wydawało mi się po prostu, że blefuje, albo value betuje Tx, więc zdecydowałem się na call, chociaż nie wiem czy to dobre zagranie w long runie.

Spoiler

2) Większość graczy 3betuje dość tight z BB na tych stawkach, myślę że może to być nawet coś koło 5-6% zakresu, ale ATo to raczej mój bottom defendu tutaj, chociaż można foldować. Flopa floatuję i w sumie to mam tylko BDFD i może live asa ale nie jestem pewien. Turn calluję bo mam ten fd no i kiedy dostaję check na river, to myślę że jednak warto wsunąć i postawić jego KQ/KK w ciężkim spocie, chociaż z drugiej strony to strasznie wąski range i pewnie i tak to wyrzuci. No nie mam pojęcia, czy powinienem tu wsuwać, to byłoby strasznie zdepolaryzowane (chyba tak to się mówi?), a czasami może coś wymyślić i czekać swoje FH na river.

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
RubinPlayer

Jak się gra na tym naturalu?
Jakie są dostępne opcje wpłaty i wypłaty dla Polaków?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Odpowiedz
Cytat
dr0binho Autor wątku
dr0binho

Siema, czas na podsumowanie tygodnia:

Update
Ilość rozegranych rąk/turniejów: ~17,5k
Typ gier: cash nl10
Zysk/strata: $58,58
Aktualny bankroll: $326,39
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Generalnie to wiadomo, fajnie że jest profit, ale myślę że w wielu potach oddałem o wiele za dużo kasy, szczególnie nie wierząc trzem barrelom w 3bet potach itp. Często zdarza mi się również za szeroko callować 3bety OOP licząc, że ogram przeciwnika, po czym dostaję bet za pota na flopie i tak tracę kilkanaście bb. Z volume jestem generalnie zadowolony, ale wciąż za mało się skupiam podczas gry, tak mi się wydaje. Na naukę jako taką poświęciłem też na pewno 4h+, oraz wrzucałem założone 2 rozdania tygodniowo, ale myślę że zmienię trochę podejście i będę się starał bardzo dokładnie rozkładać na czynniki pierwsze 1 rozdanie dziennie, może ktoś znajdzie błędy w moim myśleniu i wywiąże się jakaś dyskusja.
Tymczasem, poniżej wrzucam 2 rozdania z dzisiaj, co do pierwszego wydaje mi się że można by betować flopa wyżej i wrzucać turn, co myślicie?
1) AA

Spoiler

2) 65s

Spoiler

@RubinPlayer Gra się ok, soft jest ok, stoliki raczej też soft, dużo słabych graczy. Visa, Skrill, Netek i jakieś coiny z tego co widzę. A wypłata Skrill i Netek

Odpowiedz
Cytat
Zielony2009

Mały feedback, bo forma w jakiej wrzucane są rozdania jest mało czytelny. Pofatyguj się i przekonwerteruj je to może i inni pofatygują się je oceniać.

Odpowiedz
Cytat