Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Bo lepiej późno niż później...

49 Posty
10 Użytkownicy
53 Reakcje
3,786 Wyświetlenia
Maciek89
Elite Grinder

Cześć! :f_drink: Jestem Maciek i mam 28 lat. Na Starsach grywam pod nickiem fc_liverpool.

W pokera gram już dość długo i sądzę, że nadszedł ten czas, aby zacząć pisać bloga (bo lepiej późno, niż później). Przez bardzo długi okres czasu grałem tylko i wyłącznie turnieje Heads-up Sit&Go i tak się akurat zabawnie złożyło, że kiedy Spiny zostały wynalezione postanowiłem spróbować swoich sił w MTT (miałem w nich w końcu spore doświadczenie bo grałem raz na miesiąc freerolla dla Gold Starów :f_cool:). Pierwszy rok w MTT był dla mnie ogromnie udany (na pewno trochę dzięki temu, że nieodpowiednio zarządzałem bankrollem, ale co robiłem jakiegoś shota to siadało). Niestety w ciągu kolejnego roku straciłem sporą część tego co zarobiłem. Co najgorsze główną przyczyną, w moim odczuciu, było nie stosowanie się do wcześniej założonych postanowień.

Pół roku temu naszła mnie myśl, żeby zacząć wszystko od nowa. Chciałem zrobić sobie jakieś pokerowe wyzwanie, coś co dałoby mi dodatkowy zastrzyk motywacji. Zobaczyłem wtedy na stronie głównej PokerStrategy reklamę SpinLegends. Przeczytałem krótki opis i pomyślałem: "a co mi tam... spróbuję". Wypełniłem formularz, później było trochę formalności i ostatecznie zostałem przyjęty. Z poziomu $1's przeszedłem w trzy i pół miesiąca na $30's, na których niestety totalnie mi nie poszło.

Obecnie gram jeden level niżej, czyli na $15's. Blog ten ma na celu zmobilizowanie mnie do przestrzegania wcześniej narzuconych sobie zasad, dzięki czemu, mam nadzieję, wszystko będzie szło po mojej myśli. Mam zamiar grać dokładnie 50 Spinów dziennie oraz pod koniec dnia rozegrać jeden turniej MTT. Codziennie postaram się wrzucać tutaj moje wyniki. Wish me luck! :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
48 odpowiedzi
xDUSZEK
Elite Grinder

Hm, pierwszy blog kogoś ze Spin Legends w polskiej sekcji strategy? :thinking:

Powodzenia, będę zaglądał i śledził! Dużo Polaków tam jest?

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Napisane przez SooNicee
Hm, pierwszy blog kogoś ze Spin Legends w polskiej sekcji strategy? :thinking:

Powodzenia, będę zaglądał i śledził! Dużo Polaków tam jest?

Heh, nawet nie wiedziałem, że jestem pierwszy (o ile to rzeczywiście prawda :f_biggrin:).

Polaków jest dosyć wielu. Co chwilę widzę, jak przyjmują kogoś z naszego kraju i szczerze mówiąc naszym rodakom, z tego co widzę, spinowanie wychodzi całkiem nieźle. Spotkałem się nawet z takim stwierdzeniem, że ponad połowa graczy z Polski grająca na moich obecnych stawkach to regularsi.

Widzę, że też prowadzisz bloga i idzie Ci całkiem nieźle, więc również życzę powodzenia :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
David1992pl
PokerStrategist

Hej.

Ile przez te pół roku od dołączenia do SpinLegends rozegrałeś już spinów?
Szczerze to 60.000 spinów to dosyć wygórowana liczba...

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Pierwszy dzień za mną :f_drink:

Wszystkie plany zrealizowane. Mimo solidnego cEV, niestety po pierwszych 50-ciu turniejach -10BI do tyłu. Ale nie ma co się przejmować, głowa do góry, jutro kolejny dzień. Już teraz widzę, że założenie bloga okazało się świetnym pomysłem. Mam motywację, żeby grać i przede wszystkim nie robić żadnych głupot (wiem, że moje wyniki trafią na forum, więc muszę się pilnować).

Najpierw mało pozytywne wyniki:

A tutaj już nieco lepiej wyglądający wykres:

Tak jak postanowiłem, zagrałem jeden MTT (Big $11). Niestety mój udział zakończył się na parę minut przed końcem Late Registration w taki oto sposób:

PokerStars - 200/400 Ante 50 NL - Holdem - 9 players
Hand converted by PokerTracker 4

MP: 7,948 (VPIP: 28.57, PFR: 28.57, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 7)
MP+1: 12,026 (VPIP: 35.09, PFR: 26.32, 3Bet Preflop: 26.92, Hands: 58)
MP+2: 4,095 (VPIP: 15.52, PFR: 12.07, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 58)
Hero (CO): 3,908
BTN: 13,795 (VPIP: 28.57, PFR: 14.29, 3Bet Preflop: 14.29, Hands: 15)
SB: 3,982 (VPIP: 24.24, PFR: 21.21, 3Bet Preflop: 13.33, Hands: 33)
BB: 22,617 (VPIP: 21.05, PFR: 15.79, 3Bet Preflop: 4.17, Hands: 58)
UTG: 25,856 (VPIP: 17.24, PFR: 12.07, 3Bet Preflop: 10.71, Hands: 58)
UTG+1: 4,840 (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 4)

9 players post ante of 50, SB posts SB 200, BB posts BB 400

Pre Flop: (pot: 1,050) Hero has T♠ A♠

fold, UTG+1 calls 400, fold, fold, MP+2 raises to 4,045 and is all-in, Hero calls 3,858 and is all-in, fold, SB calls 3,732 and is all-in, fold, UTG+1 calls 3,645

Flop: (16,730, 4 players) 3♦ K♦ 5♠

Turn: (16,730, 4 players) 7♣

River: (16,730, 4 players) A♥

Spoiler

UTG+1 shows Q♥ Q♦ (One Pair, Queens)

Main Pot [16,282]: (Pre 43%, Flop 13%, Turn 5%)
Side Pot#1 [222]: (Pre 49%, Flop 15%, Turn 5%)
Side Pot#2 [226]: (Pre 79%, Flop 88%, Turn 85%)

MP+2 shows 6♣ 6♥ (One Pair, Sixes)

Main Pot [16,282]: (Pre 18%, Flop 11%, Turn 15%)
Side Pot#1 [222]: (Pre 20%, Flop 12%, Turn 15%)
Side Pot#2 [226]: (Pre 21%, Flop 12%, Turn 15%)

SB shows A♣ K♠ (Two Pair, Aces and Kings)

Main Pot [16,282]: (Pre 26%, Flop 70%, Turn 80%)
Side Pot#1 [222]: (Pre 31%, Flop 73%, Turn 80%)

Hero shows T♠ A♠ (One Pair, Aces)

Main Pot [16,282]: (Pre 12%, Flop 5%, Turn 0%)

SB wins 16,504
UTG+1 wins 226

Jutro oczywiście kolejne 50 Spinów i kolejny raport. Jako turniej "na koniec dnia" wybrałem sobie "Mini Saturday Duel" za $22 wpisowego.
:f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Napisane przez David1992pl
Hej.

Ile przez te pół roku od dołączenia do SpinLegends rozegrałeś już spinów?
Szczerze to 60.000 spinów to dosyć wygórowana liczba...

Witam na moim blogu :f_drink:

Spinów zagrałem trochę ponad 10.000. Tyle, że kiedy zaczynałem grałem jeden turniej naraz. Po pewnym czasie grałem już 3-4 stoły jednocześnie. Zauważyłem jednak, że granie dwóch turniejów w jednej chwili jest dla mnie najlepszą opcją i teraz gram tylko takim systemem. Wydaje mi się, że w przypadku większości graczy jest tak, że im bardziej się jest doświadczonym, tym więcej jest się w stanie grać.

Czy 60.000 to wygórowana liczba? Szczerze mówiąc, moim celem było zmotywowanie się do sumiennej, solidnej pracy. Patrzę na to w ten sposób: mam ogromną szansę, żeby z mizernego poziomu jaki prezentowałem na początku swojej Spinowej kariery zostać wygrywającym graczem na najwyższych stawkach. Wcześniej zbyt szybko się zniechęcałem, każdy downswing powodował u mnie przechodzenie na inny rodzaj turniejów. SpinLegends trenuje moją cierpliwość krok po kroku. Pozostały mi pewnie jeszcze jakieś 2 lata takiego treningu, na które bardzo się cieszę.

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Dzień drugi dobiegł końca :f_drink:

Wyniki bardzo dobre, odrobiłem z nawiązką to, co przegrałem wczoraj. Ale jakże mogło być inaczej przy ROI wynoszącym 134% po 50 turniejach (wygranie mnożnika 25x sporo w tym pomogło :f_thumbsup:). Dzisiaj grało mi się naprawdę super, chociaż fakt, że miałem także sporo szczęścia.

Tak jak postanowiłem, zagrałem turniej Heads-Up wieczorem. W pierwszej rundzie dostałem wolny los, a udział zakończyłem na 5-tej rundzie (top 32) wygrywając wcześniej trzy pojedynki. Brytyjczyk mnie w turnieju powitał i Brytyjczyk także pożegnał. Uczestnictwo dało mi sporo fajnych emocji, bo po pierwsze: każdy z moich czterech przeciwników prezentował zupełnie inny styl gry, więc nie było nudno, a po drugie: wróciły wspomnienia sprzed lat, kiedy grałem HU nałogowo i czułem się w nich, jak ryba w wodzie (jakkolwiek by to zabrzmiało :f_cool:).

Wyniki z dnia dzisiejszego:

...Oraz wykres:

Postanowiłem, że co siedem dni będę wrzucał wyniki oraz wykres z całego okresu, odkąd prowadzę bloga. Tak więc, pierwsze podsumowanie wypadnie w czwartek, późną porą.

Turniejem, który postanowiłem zagrać w niedzielny wieczór jest Mini Sunday Million za $22 wpisowego. Życzcie mi szczęścia.

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Kolejne 50 Spinów rozegrane :f_drink:

Grało mi się bardzo przyjemnie, od pierwszego do ostatniego (a nie tylko przez pierwsze 27, jak mogłoby się wydawać spoglądając na linię oznaczającą cEV :f_confused:) Nawet kiedy karty były trochę przeciwko mnie, to i tak dawałem z siebie 100% i uważam, że nie grałem gorzej niż wczoraj, czy przedwczoraj. To tylko pokazuje, jak bardzo duża wariancja jest na tego typu turniejach i że potrzeba naprawdę ogromnej próbki, aby można było ocenić realistycznie swój poziom.

P.S. Trzy dni bez tiltowania, to o wiele lepsze uczucie niż wygranie mnożnika 100x :f_cool: Oby tak dalej!

Turniej MTT (Mini Sunday Million) niestety zanim się na dobre zaczął, już się dla mnie zakończył. Zapisałem się przy 50-ciu BB, czyli gdy wynosiły one 100/200, około godziny 22:30. Po niecałej godzinie miałem już połowę stacka początkowego i odpadłem wsuwając żetony z parą siódemek pre-flop przeciwko AJo przeciwnika. Krótko mówiąc - turniej bez historii.

Wyniki:

Wykres:

W poniedziałek zagram turniej Mini Monday 6-Max za $22 wpisowego. Nie ukrywam, że liczę na bardzo dobry wynik.

Dobranoc

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Plan na poniedziałek zrealizowany :f_drink:

Grało mi się świetnie przez cały dzień i co najważniejsze, dało to bardzo pozytywne wyniki (co będzie można zobaczyć na screenach). Postawienie na jakość, zamiast na ilość, okazało się strzałem w dziesiątkę.

Czasami człowiek nie zdaje sobie sprawy z tego, jak może grać pod wpływem zmęczenia, czy negatywnych emocji. Dopiero, kiedy osiągnie odpowiedni stan skupienia i wraca myślami do tamtych wydarzeń, zaczyna pojmować jakie to było wszystko niemądre.

Szczerze mówiąc, to liczyłem na to, że tego posta będę pisał grubo po północy, ze względu na zajęcie wysokiej pozycji w dzisiejszym turnieju 6-Max. Niestety rzeczywistość okazała się brutalna i odpadłem po 6-ciu rozdaniach :f_cool:

Wyniki:

...Oraz wykres:

Jutro celuję w Big'a $22. Może coś ciekawego "ustrzelę" :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Piąty dzień upłynął :f_drink:

Jak zwykle rozegrałem 50 Spinów. Mimo niskiego cEV, wyniki za sprawą wygranego mnożnika 25x prezentują się całkiem nieźle.

Grało mi się elegancko, ale jest jedna rzecz, którą muszę poprawić. Zauważyłem, że po kilku udanych odważnych sprawdzeniach, wpadam w taki stan, gdzie wydaje mi się, że każdy hero-call musi mi wyjść. Oczywiście nie mam tutaj na myśli jakiegoś lekceważenia przeciwników, czy czegoś w tym stylu. Po prostu robię to podświadomie, dopóki nie "zwrócę" losowym przeciwnikom części wygranych wcześniej żetonów :f_cool: Sądzę, że gdzieś w mojej głowie siedzą ciągle wspomnienia z turniejów MTT, gdzie bardzo często to właśnie blefy i inne odważne zagrania w decydujących fazach turniejów zapewniały mi sukcesy. W każdym razie, muszę nad tym ostro popracować.

Kolejny turniej MTT i kolejne odpadnięcie jeszcze przed końcem Late Registration (skuteczność 4/5 jeśli patrzeć się na to pod tym kątem :f_cool:). Ten jeden turniej, w którym nie odpadłem w tej "fazie", to był turniej HU, gdzie owego Late Registration oczywiście nie było :f_thumbsup:

Wyniki:

Wykres:

Jutro ponownie zagram w Big $22, dam z siebie wszystko, żeby tym razem przebrnąć przez etap Late Registration :f_cool: :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Sikor07
Poker Player

przyjmij zaproszenie do grona znajomych :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
David1992pl
PokerStrategist

Hej. Ja tez wstąpiłem do spinlegends i idę w Twoje ślady;-)
Mam pytanie odnośnie rangeów. Ty wykułeś się ich na blachę czy grasz z otwartymi tabelami? Bo ja staram sie uczyc na pamięć ale póki co wszystko sie myli;-) a jak wiadomo na first stepie są tylko podstawowe tabele.
P.S. Przyjmij zaproszenie do znajomych

Odpowiedz
Cytat
xDUSZEK
Elite Grinder

Hej David,

wybacz, że się wtrącę. Wydaje mi się, że tabelki wszędzie działają tak samo. Póki jeszcze ich nie umiesz na pamięć nie powielaj błędu wielu osób i się ich nie ucz. Bardzo trudno się ich oduczyć a w przyszłości nieziemsko komplikują rozwój. Pamiętaj, że żadne tabelki robione vs readless nie będą lepsze niż Twoja czuta, dynamika, historia i staty :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Nadszedł czas na sprawozdanie z dnia 6-ego :f_drink:

Moje cEV niestety w okolicach 0, jeśli chodzi o środę. Przyznaję, że grało mi się kiepsko, chyba pod wpływem zmęczenia (może takiego zwykłego, a może po prostu takiego pokerowego).

Trzeba pamiętać, że właśnie to jak sobie radzimy w tego typu sytuacjach, czyli kiedy nic nie idzie po naszej myśli, pokazuje nasz pokerowy charakter. Zamiast przegrać 30BI, można przegrać tylko 10BI, jeśli się ciągle będzie dawało z siebie wszystko. Później w skali roku, przyniesie nam to, być może, dodatkowe 50-100BI czystego zysku :f_thumbsup:

W Big $22 znowu mi nie poszło, więc postanowiłem, że po dzisiejszej sesji odpalę sobie, dla odmiany, zwykły turniej 4-Max za $11. Jest tam na pewno wyższy poziom niż w turniejach MTT typu "Big", ale zawsze jakoś lepiej mi się grało przeciwko graczom, którzy prezentują, nazwijmy to, mniej "szalony" styl gry.

Wyniki:

Wykres:

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Napisane przez David1992pl
Hej. Ja tez wstąpiłem do spinlegends i idę w Twoje ślady;)
Mam pytanie odnośnie rangeów. Ty wykułeś się ich na blachę czy grasz z otwartymi tabelami? Bo ja staram sie uczyc na pamięć ale póki co wszystko sie myli;) a jak wiadomo na first stepie są tylko podstawowe tabele.
P.S. Przyjmij zaproszenie do znajomych

Cześć :f_drink:

Kiedy zaczynałem przygodę ze SpinLegends , grałem jeden stolik naraz, więc wspomaganie się tabelkami podczas gry było dla mnie najwygodniejszą opcją. Pamiętaj, że wraz z upływem czasu wejdzie Ci to wszystko w nawyk i zauważysz, że poprzez praktykę nauczyłeś się wszystkich range'ów. Ja po niecałym miesiącu gry nie musiałem już w ogóle zaglądać do tabelek, więc głowa do góry, najważniejsze to pozytywne myślenie :f_thumbsup:

Co do dalszych stepów, to przyswajanie tabelek będzie dla Ciebie z pewnością o wiele prostsze, gdyż będziesz już miał wyćwiczone odpowiednie techniki uczenia się ich. To, że będą one wzbogacone o wiele dodatkowych czynników, da Ci tylko większą pewność siebie przy pokerowych stołach :f_cool:

Napisane przez SooNicee
Hej David,

wybacz, że się wtrącę. Wydaje mi się, że tabelki wszędzie działają tak samo. Póki jeszcze ich nie umiesz na pamięć nie powielaj błędu wielu osób i się ich nie ucz. Bardzo trudno się ich oduczyć a w przyszłości nieziemsko komplikują rozwój. Pamiętaj, że żadne tabelki robione vs readless nie będą lepsze niż Twoja czuta, dynamika, historia i staty :f_drink:

Tutaj się w pełni zgadzam. Najważniejsze to zrozumieć, dlaczego w danych sytuacjach trenerzy radzą grać tak, a nie inaczej, żeby później z pełną świadomością podejmować decyzje :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
David1992pl
PokerStrategist

Napisane przez SooNicee
Hej David,

Hej SooNicee!

Wybaczam :f_drink:

Fajnie, że włączyłeś się do dyskusji. Warto posłuchać opinii innych osób.

Pozdrawiam :)

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Minął tydzień :f_drink:

Na początku dzisiejszego dnia było nieciekawie. Moje cEV było na minusie i trochę obawiałem się, że to będzie już trzeci nieudany, pod tym względem, dzień z rzędu. Na całe szczęście ostatnie 20 spinów mnie uratowało. Jestem ogromnie zadowolony właśnie z tego powodu, że potrafiłem wziąć się w garść w momencie, kiedy najbardziej tego potrzebowałem. Takie coś zawsze dodaje pewności siebie i cieszę się bardzo, że w ten sposób zakończyłem pierwszy tydzień gry.

Co do turniejów MTT, to postanowiłem, że będę grał jedynie cotygodniowego Heads-Up'a, bo inne mi najwyraźniej nie wychodzą (dzisiaj znowu szybki koniec zabawy :f_cool:). Wyjątkiem będą tylko turnieje zaliczające się do różnych pokerowych festiwali, takich jak nadchodzący niedługo WCOOP, gdzie pewnie zagram w kilku turniejach z serii "Low".

Dzisiejsze wyniki:

Dzisiejszy wykres:

Skoro minęło siedem dni, oznacza to, że nadszedł czas na podsumowanie ogólne :f_drink:

Prowadzenie bloga, jak już wcześniej wspomniałem, okazało się świetnym pomysłem :f_thumbsup: Często w "trudniejszych momentach" wracałem do swoich poprzednich wpisów, aby dodać sobie siły. Wytrwanie w postanowieniach okazało się prostsze, niż mi się wydawało.

Wyniki, które osiągnąłem w pełni mnie satysfakcjonują. Do zobaczenia! :f_thumbsup:

Wyniki (Tydzień 1):

Wykres (Tydzień 1):

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Słów kilka o dniu ósmym :f_drink:

Wyniki, niestety, bardzo kiepskie. Moje cEV najgorsze od momentu, kiedy zacząłem prowadzić tego bloga. Wiem, że grałem źle. Były już takie dni, gdzie byłem na sporym minusie, ale z pewnością prezentowałem wtedy o wiele solidniejszy poziom. Uważam, że często tak jest, że kiedy komuś wszystko idzie, nazwijmy to, "zbyt dobrze", to następuje taki moment dekoncentracji i to jest bardzo groźne. Można w bardzo krótkim czasie stracić to, na co się bardzo długo pracowało. Najważniejsze, to być świadomym swojej słabej gry i tego, że było się w gorszej dyspozycji. Przyznanie się do tego przed samym sobą to kolejny krok do stania się lepszym pokerzystą.

Sobota na pewno będzie lepsza :f_cool: Wrócę silniejszy! :f_thumbsup:

Wyniki:

Wykres:

Udanego weekendu! :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Czas na podsumowanie soboty :f_drink:

Początek dnia zapowiadał powtórkę z dnia poprzedniego (słabe wyniki, słabe cEV). Na szczęście w ostatnich 20-tu spinach dałem z siebie wszystko, dzięki czemu żółta kreska znalazła się ostatecznie powyżej zera :f_cool:

Tak, jak tydzień temu, wziąłem udział w turnieju Heads-Up. Zaszedłem jedną rundę dalej niż ostatnio. Grało mi się bardzo przyjemnie, jest to miła odmiana od codziennego spinowania.

Wyniki:

Wykres:

Liczę na to, że dzisiaj wszystko pójdzie tak, jak należy i poprawię nieco swoje ogólne cEV, bo na pewno może być o wiele lepsze :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Maciek89 Autor wątku
Maciek89
Elite Grinder

Ostatni dzień tygodnia za mną :f_drink:

Niestety to już trzeci kiepski dzień z rzędu. Moje cEV znacznie poniżej normy, co przy fakcie, że szczęście mi tym razem za bardzo nie sprzyjało, dało słabe wyniki.

W poniedziałek również oczywiście zagram 50 spinów, ale tym razem, dla odmiany, będę grał tylko jeden turniej naraz. Już od jakiegoś czasu czuję, że podejmuję niektóre decyzje zbyt automatycznie, beż większego zastanowienia, stąd takie, a nie inne postanowienie. Zajmie mi to na pewno więcej czasu, ale jeśli dzięki temu będę się czuł pewniej podczas gry, to znaczy, że było warto :f_cool:

Wyniki:

Wykres:

Życzę wszystkim powodzenia przy stołach w nadchodzącym tygodniu :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat