Przejdź do forum
Pozdrowienia z Dani...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Pozdrowienia z Danii

13 Posty
5 Użytkownicy
14 Reakcje
747 Wyświetlenia
losiu396
Poker Player

Witam wszystkich.
Jestem Marcin , od dobrych kilku lat mieszkam w Danii a od 4-5 lat "klikam" w pokera.
Przez te parę lat moja gra wyglądała raczej na niezły gambling dlatego postanowiłem założyć bloga , zapisać się na Mega Bankroll Challenge. Na Challenge przeznaczam 500$ i "cisne" do 5000$. Gram tylko MTT i tylko na Starsach .
Dużo pracy przede mną głównie w sferze mentalnej bo przez tiltowanie tracę najwięcej $$$. Przeczytałem kilka książek, uczestniczyłem w treningach LeszkaRumskiego i myślę że mam sporą wiedzę w tym temacie lecz nadal zdarza mi się "zagotować" podczas sesji i jest już po grze. Także na początek główny nacisk kładę na mindset oraz analizę gry z HM2.

Poza pokerem interesuje się sportem - piłka nożna , NBA , tenis. Biegam i jeżdżę rowerem - w przyszłym roku chciałbym zaliczyć debiut w triathlonie , na razie mam za sobą występ w półmaratonie w zeszłym roku a wyzwanie na ten rok to 10 km poniżej 50 minut. Na razie życiówka na 10km - 53min , 5:18 min/km więc myślę że jak nie będzie przerw w treningu to spokojnie poniżej 5:00 min/km będę biegał w tym roku.

Postaram się pisać w miarę regularnie , przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

Pozdrawiam i zapraszam do śledzenia bloga

Odpowiedz
Cytat
12 odpowiedzi
MWaler
Poker Player

W Danii ma byc testowany nowy system VIP dla PokerStars.

Macie moze juz jakies szczegolowe inforamcje i chcialbys sie nimi podzielic ?

powodzenia.

Odpowiedz
Cytat
losiu396 Autor wątku
losiu396
Poker Player

Hej
Na razie nic nie wiem na ten temat. Na stronie PokerStars.dk jest tylko informacja że zmieni się program VIP z końcem maja i w celu uzyskania więcej informacji powrócić pod koniec miesiąca. Jeśli dostanę jakieś info , na pewno się podzielę. Wieczorem postaram się przejrzeć duńskie fora pokerowe może tam coś znajdę..

Odpowiedz
Cytat
DamianLuna
PokerStrategist

Zapowiada się ciekawie. Powodzenia :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
losiu396 Autor wątku
losiu396
Poker Player

Witam
Zapisałem sie na Challenge lecz zrobiłem małą zmianę - Bankroll 600$, cel 10000$ . Zaraz jadę załatwić sobie staż w jednej z lokalnych klubów fitness a po południu pierwsza sesja do challengu.
Wczoraj wieczorem byłem pobiegać ale ciężko się biegło po 2 tyg przerwie. Przerwa była związana z urlopem w Polsce i przede wszystkim z wyjazdem na PokerStars Championschips w Monte Carlo gdzie zagrałem w Main Evencie , o swoich wrażeniach z pobytu napiszę później teraz muszę zmykać..

Odpowiedz
Cytat
napalm77
PokerStrategist

Będe śledził wpisy bo planuje wyjazd na zachód do pracy a Dania jest jedna z opcji

Odpowiedz
Cytat
DamianLuna
PokerStrategist

Regularnie grasz turnieje live ?

Odpowiedz
Cytat
losiu396 Autor wątku
losiu396
Poker Player

napalm77 jak będziesz miał jakieś pytania odnośnie pracy, mieszkania w Danii to śmiało...
Nie gram turniejów live w zasadzie wcale - grałem 2 razy i te 2 razy było to w Monte Carlo raz w 2014 i teraz 2017 :f_biggrin: takie szczęście mam do tego miejsca ;) w 2014 roku wygrałem freeroll Skrill EPT i w nagrodę pojechałem na turniej Skrilla podczas EPT a w tym roku wygrałem satkę , która kosztowała mnie 1euro lub 5 , nie pamiętam już dokładnie ale skłaniam się ku temu że było to 1 euro... niestety odpadłem w okolicach 200 miejsca w dniu 2 a płatnych było chyba 143 miejsca... ale urlop był jak najbardziej udany =)

Odpowiedz
Cytat
losiu396 Autor wątku
losiu396
Poker Player

Witam
właśnie skończyłem grać , musiałem wyłączyć soft bo tyle bad beatów i coolerów się zebrało w jednym czasie że moje "stalowe nerwy" nie wytrzymały ;)
w mojej grze też jest dużo do poprawy , ale wciąż gubię kasę przez emocje podczas gry.
za bardzo sie nakręciłem na granie scoopów i sporo $ poszło na satki , zagrałem tylko scoopa za 11$ ProgKO ale bez historii.
Jedyny plus tych dwóch dni to 3 miejsce w turku $5+r i wpadło 199$ , ostatnia ręka all in pre z A9 na A4 i rywalowi wpadła 4.. w sumie to i tak spory minus w bankrollu ale podsumowanie zrobię po weekendzie ( jak jeszcze będzie co podsumowywać :D )
plan jest taki - jutro przerwa a w sobotę i niedzielę gram od południa do bólu :D
nie wiem jak będzie później bo będę przez miesiąc na stażu więc w tygodniu nię będę za bardzo miał jak pograć , pozostaje tylko weekend , choć z niedzielą też kiepsko bo w poniedziałek rano muszę jechać...
pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
DamianLuna
PokerStrategist

To jest właśnie dla mnie wadą w MTT, długie sesje i wkurzenie bo paru godzinach grania odpadasz bez kasy:f_cry:.

Odpowiedz
Cytat
kamiholdem
PokerStrategist

Możesz napisać więcej o samym kraju? Jak to się stało że tam trafiłeś, jak się tam żyje w porównaniu do Polski, czy opłaca się wyjechać za pracą? :)

Odpowiedz
Cytat
losiu396 Autor wątku
losiu396
Poker Player

kamiholdem - to co mogę Ci powiedzieć o tym kraju , jak tu się żyje itp. to tylko moja opinia bo znam dużo naszych rodaków , którzy mają inne zdanie.
Po pierwsze trzeba Danię podzielić na Kopenhagę i wszystko co poza nią ( no może jeszcze Arhus i Odense można też oddzielić od reszty, ale jeszcze tam nie byłem więc się nie wypowiadam). Kopenhaga jest bardzo ładna , fajnie się tam żyje , jest gdzie wyjść , po prostu duże europejskie miasto w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Poza tymi dużymi miastami nie jest już tak fajnie czego doświadczam teraz sam ( z pokerowego punktu widzenia to może być plus bo jest dużo czasu na grind :f_biggrin: )
Ja do Danii trafiłem pierwszy raz w 2004 r i pracowałem tu z przerwami ok. 2 lata i powróciłem w 2009 r . Na początku pracowałem przez 3 lata jako kucharz , potem na magazynie , niestety nabawiłem się urazu kręgosłupa i na razie nie pracuje. Przez pierwsze 4-5 lat mieszkałem w Kopenhadze lecz po operacji postanowiłem się przenieś w spokojniejsze miejsce i mieszkam teraz na wsi blisko granicy z Niemcami (te przenosiny to mój największy błąd podczas pobytu w Danii).
Ciężko porównywać Polskę i Danię wszystko zależy czego oczekujesz od życia , w jakiej branży chciałbyś pracować. Ja jestem tutaj tylko i wyłącznie ze względów ekonomicznych , i tak naprawdę to nic więcej mi się w tym kraju nie podoba ( no może jeszcze uregulowane prawo hazardowe ;) )
Czy opłaca się wyjechać do pracy ? - tak jak pisałem wszystko zależy od branży , od Twojego wykształcenia i doświadczenia , są zawody bardzo dobrze płatne , dobrze i słabo płatne ale nadal będzie to wyglądać korzystniej pod względem finansowym niż w Polsce. Musisz wziąć pod uwagę wysokie ceny wynajmu mieszkań , np. w Kopenhadze ceny są bardzo wysokie ale też wynająć jakieś mieszkanie jest bardzo ciężko dlatego zazwyczaj na początku kończy się to wynajęciem pokoju. w innych regionach jest łatwiej ale ceny nadal do niskich nie należą. Chociaż tak naprawdę to w porównaniu do Polski wygląda to chyba korzystniej :D za mieszkanie 2-3 pokojowe w małym miasteczku lub na wsi płaci się około 30-40% najniższego wynagrodzenia , więc w sumie nie ma tragedii.
Jeśli już znajdziesz pracę w Danii to zazwyczaj wszystko jest ok tzn. wypłaty na czas , jakieś problemy z pracodawcą to zawsze możesz zapisać się do związków zawodowych co jest tu bardzo popularne. Ze znalezieniem pracy jest różnie , wszystko zależy w jakim sektorze będziesz szukał. Kiedyś wystarczał angielski teraz coraz więcej pracodawców wymaga duńskiego ale to wszystko zależy od zapotrzebowania np. potrzebują dużo spawaczy i od nich nikt nie będzie wymagał znajomości duńskiego. Jak masz jakieś konkretne pytania pisz na priv jeśli będę mógł to pomogę
pozdro

Odpowiedz
Cytat
napalm77
PokerStrategist

losiu396 - wysłałem zaproszenie do grona znajomych.

Odpowiedz
Cytat