Witam, mam na imię Paweł.
W pokera gram od dłuższego czasu. Zaczynałem od turniejów online. Potem były gry cashowe głownie live. Z czasem przestawiłem się na gry mixowe: HORSE, RAZZ, LIMIT HOLDEM, STUD HiLo, Limit Omaha HiLo i 8-Game.
Obecnie gram turnieje HORSE, 8-GAME, RAZZ, PLO oraz gry cashowe 8-GAME, RAZZ i PLO (głównie ZOOM). Pieniądze wygrane na tych grach przeznaczam na przyjemności czyli cashouty na wydatki poza pokerowe, gry slotowe (tu sporo wtapiam) oraz na turnieje MTT No Limit Holdem gdzie brak cierpliwości czyni mnie tak zwanym "Dead Money".
Mam dość grania "moich gier" tylko po to, żeby przegrywać w grach dających mi więcej adrenaliny. To główny powód, dla którego postanowiłem zrobić ten (być może zbyt optymistyczny) Challenge.
Czas przejść do rzeczy!
1. Startuję w Sobotę 1 Października z bankrollem $100. Preferuję zaczynać grę ze stackiem 50BB, więc $100 to "moje" 100 buy-inów na PLO2, od którego rozpoczynam moje wyzwanie.
2. Przeskakuję na wyższy limit kiedy mój bankroll osiągnie 70 buy-inów na ten poziom. Jeśli wszystko idzie ok to gram dalej. Jeśli mam downswing i spadnę poniżej 50 buy-inów to schodzę na niższy limit.
Przykład: Kiedy osiągnę $175=70x$2,50(50BB na PLO5) to zamieniam PLO2 na PLO5. Jeśli na PLO5 będzie downswing i spadnę na mniej niż $125 to wracam do PLO2 mając 125 buy-ins więc wszystko jest git i mogę dalej grindować.
3. Chcę rozgrywać około 2000 rozdań dziennie.
4. Będę grał 4 stoły PLO ZOOM jednocześnie więc spodziewam się mieć około 750-900 rozdań na godzinę. Sesja zwykle nie powinna przekroczyć 2,5 godzin dziennie.
5. Będę robił update na tym blogu 2 razy tygodniowo. Prawdopodobnie będą to środa i niedziela.
6. Update będzie zawierał: ilość rozegranych rozdań, profit, zdobyte fpp i wykres (mam nadzieję, że jutro uda mi się skonfigurować Omaha Manager 2 bo póki co nie trackuje mi ZOOMa. Trackuje tylko regularne stoły).
7. Zdobyte w czasie grania StarCoins będę dodawał do bankrollu za każdym razem kiedy będę miał ich dostępne 1000 ($10).
8. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak dużo czasu będę potrzebował, żeby ukończyć mój challenge. Zakładam, że powinno to być coś pomiędzy 3, a 6 miesięcy.(?) Optymistycznie chciałbym zakończyć wyzwanie do końca tego roku.
100$ - 10 000 $ do końca roku grając 2,5h dziennie?!?
Raczej nierealny ten challenge.
Powodzenia, będzie Ci potrzebne.
Bede sledzil
GL
EDIT:
Zaraz chwila, 50bbs stack?
To jest jakakolwiek strategia w PLO dla 50bbs?
Nobo prawilny PLO ShortStack Strategy zaczyna sie przy 20bbs a wysiada po pierwszym double/triple/quadruple upie lub po zdobyciu 40bbs
Od jakiś 2 lat nie ma na pokerstarsie możliwości gry 50bb czyli MSS, bo jak pare razy zejdziesz ze stolika w ciągu 24h (w tym zooma) to potem możesz na niego wejść tylko z stackiem, z którym wyszedłeś do 100bb np. odpalasz 4 zoomy po 50bb nabudujesz się do 90bb i zresetujesz pare razy stacka to potem minimalny buy-in będzie te 90bb.
Jeśli chodzi o opłacalność gry na 50bb - Bocian grał tak na treningu i rekomendował, ale krótko potem to ograniczyli.
Napisane przez Daemal
Od jakiś 2 lat nie ma na pokerstarsie możliwości gry 50bb czyli MSS, bo jak pare razy zejdziesz ze stolika w ciągu 24h (w tym zooma) to potem możesz na niego wejść tylko z stackiem, z którym wyszedłeś do 100bb np. odpalasz 4 zoomy po 50bb nabudujesz się do 90bb i zresetujesz pare razy stacka to potem minimalny buy-in będzie te 90bb.
Jeśli chodzi o opłacalność gry na 50bb - Bocian grał tak na treningu i rekomendował, ale krótko potem to ograniczyli.
Moja strategia to wchodzic za minimum, ktore na zoom jest 50BB.
Po nabudowaniu sie bede gral deep i probowal zgarnac inne glebokie stacki.
Plus jest taki, Ze jesli zrobisz z 50BB np 300BB i zejdziesz to automatycznie mozesz wrocic tylko I wylacznie Ze 100BB. Nie mniej, nie wiecej.
Napisane przez bersu
100$ - 10 000 $ do końca roku grając 2,5h dziennie?!?
Raczej nierealny ten challenge.Powodzenia, będzie Ci potrzebne.
Jak napisalem powyzej nie mam pojecia czego sie spodziewac. Cel jest zrobic to w 6 miesiecy. Do konca roku to tylko moje optymistyczne pobozne zyczenie 😁
do końca roku masz 180 000 rozdań i z PLO2 przejść do PLO100-PLO200 co daje 20bb/100 na każdym limicie, żeby to domknąć
Napisane przez darekuryga
do końca roku masz 180 000 rozdań i z PLO2 przejść do PLO100-PLO200 co daje 20bb/100 na każdym limicie, żeby to domknąć
Dzieki Za analize. W takim razie musze miec serdnio 10BB/100 zeby zamknac to w 6 miesiecy.
Podejrzewam, Ze nie bede potrafil ograniczyc sie do 2K rozdan dziennie...
Sorry za tak dlugi czas bez zadnych wiesci.
W ciagu pierwszych 4 dni zagralem zaledwie 5,5K rozdan. Wynik nie byl zbyt dobry bo bankroll spadl ze $100 do okolo $86.
All in EV byl na okolo +$5.
Non showdown -$3,50.
Net win niestety okolo -$13,50.
Piatego dnia nie moglem juz zagrac bo spalil mi sie procesor w laptopie. Przez ostatnie 2 tygodnie gram na Telefonie. Nowy laptop jest juz w drodze wiec powinienem wrocic do normalnej gry w piatek/poniedzialek, w zaleznosci od tego kiedy dostarcza mi laptop.
Grajac na telefonie nie mam zadnego info na temat mojej gry, ani zadnych statystyk. Przynajmniej bankroll idzie w dobrym kierunku. Obecnie to $136.47 czyli +$50 w ciagu ostatnich dwoch tygodni grania na telefonie.
Pierwsze bardzo istotne wnioski:
1. Moge grac 4stoly zoom jednoczesnie ale to zdecydowanie nie bedzie dla mnie profitowe, albo przynajmniej bedzie mniej profitowe niz gra na 2 stolach. Mozliwe , ze z czasem sie przyzwyczaje i dodam trzeci stol ale 4 to raczej nie jest najlepszy pomysl. Poza tym przy 4 stolach gram zbyt tight przez co non showdown jest na minusie. Oczywiscie nie wyciagam tez zadnej wartosci z HUD-a poza trakowaniem rozdan bo mam za duzo akcji na raz.
2. Musialem ustalic sobie granice przy ktorej zabieram gotowke ze stolu po tym jak kilka razy przegralem na river mega poty. Dla przykladu, cale pierwsze 4 dni gry (-670BB) mozna podsumowac jednym rozdaniem, w ktorym przegralem ponad 500BB. Nut fush na turnie vs top set z flopa i parujacy sie river. Nie moge sobie pozwolic na gre z $12 na stole bo to wlasnie tak moze sie skonczyc.
To rozdanie zreszta zagralem fatalnie. Zrobilem 3bet z buttona vs cut off z reka AJT9ss. Przeciwnik sprawdzil. Flop spadl KT2 z dwoma sercami dajacymi mi nut flush draw. Przeciwnik zagral za okolo 60% puli, a ja zamiast tylko sprawdzic zagralem pot... On zagral pot czyli bylo praktycznie pewne, ze ma seta. Kazde Q i serce nie parujace boardu dawalo mi nutsa wiec musialem sprawdzic. Pula byla juz okolo $6,50. Na turn spadlo serce. On zagral check, ja pot. Dostalem call. Pula ponad $19,50. Ja mam $2 za soba, on $1. River spada 2 parujaca board. Oczywiscie nie folduje $1 do puli $19,50 mimo oczywistego wyniku. Gdzies w innym wszechswiecie przeciwnik moze pokazac nizszy flush.
Pula 1075 BB nie powinna sie wydarzyc.
Postanowilem "zdejmowac" gotowke ze stolu za kazdym razem kiedy przekrocze $6 (3xMax buy in). To zabezpieczy mnie przed przegraniem calego profitu z 2 godzinnej sesji w jedym rozdaniu.
3. Nie czuje frajdy z gry na PLO2. Mam nadzieje, ze jak najszybciej uda mi sie ugrac do $175 i bede mogl zaczac grac PLO5.
Oczywiscie nadal wierze w powodzenie misji ale to zdecydowanie bedzie dluga i wyboista droga...
Tak.
Założenia a rzeczywistość to dwie różne sprawy.
Ale życzę Ci mega deep stacków jak u mnie wczoraj
Spoiler

I napisz coś więcej o tym domu.
Ja wprowadziłem się do swojego domu w grudniu 2010, więc już parę lat minęło.
Ale sama budowa to twardy orzech. Trzeba mieć nerwy ze stali i mnóstwo czasu, żeby doglądać co się dzieje, bo inaczej będzie się miało co budowlańcy polepią... a potrafią...
Szczerze to ja ten Dom widzialem tylko na zdjeciach. Nie wydalem na niego nawet zlotowki. Tesciowa buduje go dla nas jako prezent slubny.
To jest maly parterowy domek. Dwie sypialnie, salon, kuchnia i lazienka. Wiec mozna powiedziec, ze to bardziej taki flat niz dom. Zwlaszcza, ze jest wybudowany z tylu domu, ktory ma 2 poziomy, 8 sypialni, 2 ogromne salony i 2 duze kuchnie.
To ten Dom za moja Zona i jej kolezanka na zdjeciu.

A tu Zona w jednym z salonow. Zdjecie sprzed jakis 4 lat.

Musze poszukac tych zdjec z budowy, ktore wyslala tesciowa. Wrzuce je tu pozniej.
Wiesz co jest dobre - zapewne nie musisz się martwić o ogrzewanie w takim domu
A w Polsce już trzeba grzać.
Z drugiej strony pewnie trzeba inwestować w klimę.
Napisane przez mqrcin
Wiesz co jest dobre - zapewne nie musisz się martwić o ogrzewanie w takim domu![]()
A w Polsce już trzeba grzać.
Z drugiej strony pewnie trzeba inwestować w klimę.
Bez klimatyzacji tam ani rusz. Teraz tam jest w okolicach 30-32 stopni. caly rok jest tak samo bo to prawie na rowniku. Te 32 to oczywiscie w cieniu.
Uuu, no to nie dla mnie klimaty. Ja to 32 stopnie w cieniu to mogę mieć w cieniu nad basenem w wakacje
A tak to 20 stopni do życia idealne
A jak challenge?
EDIT: Jakim trzeba być debilem, żeby minusować takie wpisy
Ostatnie dwa dni to maly progres. Co prawda bez szalenstw ale profit to zawsze profit.
Wlasnie skonczylem 2 godzinny grind. 2 stoly zoom grane na telefonie.
Ostatnie 4 sesje byly jak rollercoaster. Ostatni update byl przed sesja 18.10.
17.10 - $136,47
18.10 - $132,12
19.10 - $139,78
20.10 - $137,94
21.10 - $144,33
Kurier wlasnie dostarczyl mi nowy laptop.
Justrzejsza sesja bedzie juz grana na nim wiec bede mial mozliwosc trackowania gry przy pomocy Omaha Manager 2.
Wszystkie aktualizacje beda zawierac wykresy i rozdania na BoomPlayerze.
Polo co wyniki Za ostatnie kilka dni:
21.10 - $144,33
22.10 - $152,88
23.10 - $148,55
24.10 - $148,04
Ostatnie 3 sesje to shot na PLO5 po nudzącym grindzie na PLO2.
Niestety wynik tego jest taki, że od jutra znów muszę grać PLO2. Grałem przynajmniej moją "B" grę ale Pokerstars też nie pomagał. To wczorajszy wykres.

Całościowo 3 ostatnie sesje to -$52,95
Obecny bankroll to: $95,09
Od jutra PLO2.
Kilka rozdań do przemyślenia:
1. River bet chyba powinien być większy bo to prawie zawsze nut flush i zapłaciłby więcej. Spoiler: to był nut flush.
http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/21231354_AF9ACD24A9
2. Czy to powinien być fold do 3betu pre-flop ze względu na wielkość jego staku?
http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/21231520_993A6FCBB5
3. Podobny problem. Czy to powinien być flat zamiast 3betu?
http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/21243768_42B053876B
4. Straight z flopa vs middle set. Zaledwie 46,2% equity? Tego się nie spodziewałem.
http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/21244059_38BB8F0B31
5. Mam dylemat z 3betowaniem otwarcia z UTG trzymając KKxx. Robię to tylko kiedy mam też Asa jako blockera do Asów. I nawet wtedy to około 40% 3bet, 60% flat.
Czy to nie za mało?
http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/21244322_8026BA1FB2
6.Wlaśnie przez takie rozdania jestem jakieś $40 poniżej EV.
http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/21243854_AC1A95F82A
2. Ja bym grał albo fold albo ai, ale zwykle będziesz z tym KKxx ostro w dupie.
4. On nie ma tam tylko mid seta. Ma też OESD - dlatego taka różnica.
Dlugo nie napisalem zadnego nowego postu. Po ostatnim rozegralem jeszcze jedna sesje (piatek) i zrobilem sobie weekendowa przerwe od gry.
Po calym miesiacu gry moglem smialo powiedziec, ze to bym zmarnowany czas. Startowalem majac $100. Na poczatku moj bankroll najpierw zmniejszyl sie do $85. Potem wzrastal bardzo powoli az do $148. Wtedy zamienilem PLO2 na PLO5. I tu zaczal sie problem. Nie z gra, ale z moim mindsetem. Prawie kazdy cooler (tych w PLO nie brakuje) konczyl sie mini tiltem, przez ktory tracilem po kilka buy-inow. I tak w kolko. Bylo tak zle, ze 28 pazdziernika (4 tygodnie gry) moj bankroll wynosil okolo $84 i 1983 StarCoins. Czyli praktycznie rzecz biorac bylem tam gdzie zaczynalem 4 tygodnie wczesniej.
To wykres z tego momentu:
Weekend spedzilem medytujac i sluchajac muzyki "Chakra balancing sound therapy".
https://open.spotify.com/artist/0zUY96ptD8yyqj5969rOIQ
Wszystko to, zeby sie wyciszyc i zmienic swoje podejscie. Musze przyznac, ze ta playlista na Spotify jest naprawde dobra. Po weekendzie czulem sie jak narodzony na nowo.
Poniedzialek 31 pazdziernika to poczatek nowej jakosci. Teraz kazdy weekend przeznaczam na analize gry i eliminowanie bledow. Wszystkie sesje tego tygodnia konczyly sie na plusie.
Postanowilem powrocic do strategii zostawiania na stole deep stackow. Oczywiscie zdaje sobie sprawe z ryzyka przegrania kilku wpisowych w jednym rozdaniu. Z tym, ze to wlasnie na Deepach jest moj glowny edge. Zdejmowanie stackow to pozbawianie sie przewagi nad przeciwnikami. Nie chce grac scary money. A jesli zdarzy sie cooler albo blad z mojej strony to musze to wliczyc w koszta.
po weekendzie nie tylko zaczalem grac lepiej ale tez mialem swietny run. To mój wykres od poniedzialku do soboty. Niedziele poswiecilem na analize.
Czerwona wzrasta i potem znow spada bo kiedy gram na deep stacku to oglądam więcej flopow w 3betowanych pulach z powodu employ odds.
Oto doslownie kilka rozdan, ktore zwrocily moja uwage.
1. Przeciwnik mial 40% 3betu i zwyczajnie nie wierzylem mu, ze ma Asy, chociaz reprezentowal je prawie idealnie. Czasami, moze nawet w wiekszosci przypadkow bedzie mial asy ale przy takim procencie 3betu nie moge spasowac.
http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/21342473_2BD3014AB5
2. Zastanawiam sie czy sizing na flopie i turnie byl dobry. Oczywiscie on nie pasuje do zadnego betu ale przy zbyt malych betach trace value w przypadkach kiedy river nie paruje sie.
http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/21342617_B0C2F8A0B6
3. Czy tu jest sens grac check call river zamiast bet? Czy jest szansa, zeby nawet agresywny gracz zrobil bluff off na takim riverze? Czy to jednak 100% bet na river i oczekiwany call od 2 par albo seta?
http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/21356202_E03C28316E
Obecnie bankroll to $140.16 z gry. W pazdzierniku zgromadzilem 1983 StarsCoins. W listopadzie uwolnilem 2x275 Stars Coins (550). 2K zamienilem na $20 z rake backu.
W sumie mój bankroll to $160.16 i 553 StarsCoins.
Za chwilę siadam do nowej sesji.
1. Masz totalny crap i chcesz izolować kolesia 40% 3bet? - fold preflop
as played to daje dobrą cenę, limp/mini 3bet pre bardziej w stronę, że nie ma tych AA
2. Sam sobie odpowiedziałeś
3. Dobra wsuwa, nie będą tu betować z czymś, co by nie sprawdziło
Powodzenia, ja ponownie polecam Ci normalne stoły