Przejdź do forum
„Każdy zysk to stra...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

„Każdy zysk to strata, tak jak każda strata to zysk” - HU SNG od micro

21 Posty
2 Użytkownicy
5 Reakcje
644 Wyświetlenia
Filozof499

Cześć :welcome:
Ponad rok od zapisania się na PokerStrategy, po długim okresie ogarniania się, jest szansa na stabilniejszy okres: mam dużo wolnego czasu i nie mam zbyt wielu zmartwień, w związku z tym nie chcę tego czasu zmarnować i stąd ten blog.

Blog ma przede wszystkim motywować, żeby się nie migać i zrobić co jest do zrobienia, jeśli chodzi o cele to szału nie ma, ale myślę że powoli będę się rozkręcał. Oprócz motywacji liczę że dzięki blogowi czegoś się nauczę, i po prostu stanę się lepszym graczem.
Będę tu wrzucał moje wyniki, mój progres, regres czy stagnację.
Powinny też co jakiś czas pojawiać się tu rozdania, pytania odnośnie gry.
Czy będzie coś jeszcze to się zobaczy.

„Skrót” mojej przygody z HU: :truestory:
Ponad pół roku temu zaczęła się moja przygoda z tą odmianą, po dość powszechnym chyba początku przy 9-osobowych stołach + freerole, gierki ze znajomymi itp. postanowiłem wybrać sobie odmianę w którą mógłbym popykać dłużej.
Z wielu względów padło na heads-upy, skusiły mnie do siebie m. in. perspektywą sensownego grania mniejszej ilości stolików(miałem obecnie lapka 11,6, poza tym moja podzielność uwagi mocno kuleje, wolę też raczej dbać o detale niż klepać volume), krótszym czasem gry pojedynczych turniejów, dodatkowo jak się później okazało HU dają akcję bez której chyba długo bym nie pograł.
Tu pojawiło się pytanie: HU cash czy sng? Odpowiedź padła błyskawicznie jako że: a)nigdy zbytnio mnie nie ciągneło do cashy, łatwiejsze liczenie fee na sng, wolę raz wrzucić kasę do puli a potem tylko starać się wygrać b)chyba ciężko byłoby mi wtedy zdobyć odpowiedni bankroll, to chyba główne powody, możliwe że było ich więcej.
Kolejne pytanie: Jaka prędkość? Tu znowu padła szybka odpowiedź, w regularne HU chyba nigdy nie grałem a przynajmniej nie pamiętam żebym grał, a nawet jeśli grałem to szybko przestałem bo nuuuda, zaś hyper-turbosy straszyły zaawansowaną matematyką w tym bezlitosną wariancją, a więc padło na turbo.
HU turbo zacząłem grać na real-gównostawki dopiero po jakimś miesiącu, dwóch nauki teorii(jak był czas :yaoming:, głównie podstaw pokera) i nauki specyfiki HU na wirtualnych.
W końcu zacząłem grać wspomniane gównostawki(0,11€) na świętej pamięci Poker Heaven i szło mi to całkiem ok, niestety pojawił się problem o którym już wcześniej wspomniałem a mianowicie NUUUDA powodująca tilt, w związku z czym zacząłem grać 2 stoliki, na których niestety nie czułem się komfortowo, a gdy wracałem do 1, wracała ze mną nuda. :why:
W tym momencie mimo strachu przed matmą postanowiłem spróbować swoich sił w super-turbo. Od postanowienia do realizacji droga była u mnie dłuuuga. Najpierw z tego co pamiętam znowu przysiadłem przy teorii + gra na wirtualne, potem chyba chwilę próbowałem grać bez hud'a i ogólnie niezbyt mi szło.
W międzyczasie zamknęli Poker Heaven a ja stwierdziłem że nie ma co grać bez hud'a(nie tylko ze względu na staty, głównie zależało mi na możliwości śledzenia swoich wyników i obserwacji ev). Tu nastąpiły problemy techniczne, niewydalający sprzęt + organizowanie gotówki na trackera.
Chyba na trialach HM2 i PT4(Xeester też się przewinął) zacząłem grać na 24hBet z bankrollem +/-20€, niestety dalej mi nie szło + mało grałem i znów wróciłem do teorii...
Po tygodniu, dwóch udało mi się stworzyć strategie która pozwoliła mi na bycie graczem wygrywającym/break even na przyprawiających o zawrót głowy stawkach 0,11€ <euforia> :pokerface:
Po oszałamiającej próbce +/-350 turniejów na tych stawkach byłem nieco na plus, dodatkowo w zimowej promocji udało mi się wygrać 2 bilety po 22€ i pofarciło mi się na dwóch HU które za nie zagrałem, zauważyłem że mój bankroll urósł do ponad 100€. :profit:
W tym czasie przerwałem studia i trzeba było się chycić jakiejś roboty, mojej pierwszej uczciwej pracy, jako że wcześniej niezbyt mnie do niej ciągneło. Skończyła się pierwsza praca której źle nie wspominam, no ale dodała trochę motywacji żeby przyspieszyć z pokerem.
Zdecydowałem więc że skoro i tak chce się przenieść na inny room(nie chciałem grać na roomie na którym można zmieniać nicki) to z takim bankrollem mogę to zrobić teraz, a jakby coś nie poszło to wracam na dno pokerowego ekosystemu. CHCIAŁEM, NAPRAWDĘ CHCIAŁEM, NICZEGO W ŻYCIU NIE CHCIAŁEM JAK TEGO żeby przenieść się na ipokera i tam na spokojnie zacząć grać od 0,50€, niestety ich wieczne problemy z softem i jak czytałem na forum, przymusowe wprowadzanie nowego, którego jeszcze ani razu nie udało mi się odpalić, zmusiły mnie do depozytu na ósemkach, no i się zesrało...

...na ósemkach liczyłem na łaskawe potraktowanie przez los nieogranego, niepewnego i grającego z niekomfortowym bankrollem grajka, niestety słaby run, słaby skill + tilt i nie pykło.
Po niecałych 17$ na minus zdecydowałem że wracam na stare śmieci i robię wszystko porządnie od początku, ze 100€ po przegranych na 888, przewalutowaniach i różnych innych opłatach wróciłem na 24hBet z 71€, obecnie jestem po 54 grach na 0,11€, z ev nie jest najgorzej, dodatkowo oprócz tego bloga jest inna szansa na znaczące poprawienie swoich umiejętności, więc zobaczy się jak to będzie, to be continued...

To co tygrysy lubią najbardziej:

Wykres całościowy z 24hBet(tylko profit):

Spoiler

Wykres z 1$ na 888:

Spoiler

Wykres po powrocie na 24hBet:

Spoiler

Cele:
Pokerowe:
- Zagranie do końca kwietnia 500 gier na stawkach 0,11€(średnio 125 na tydzień)

Życiowe:
Nauka angielskiego:
- 100 zwrotów tygodniowo z poniższej książki(średnio 20 zwrotów 5x w tygodniu)

Spoiler

- 21 lekcji na Duolingo tygodniowo (codziennie 3 lekcje)

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
20 odpowiedzi
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Update
Ilość rozegranych turniejów: 71
Typ gier: SnG
Zysk/strata: +0,50€
Aktualny bankroll: 70,50€
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Mija pierwszy tydzień tego bloga i mojego udziału w MBC.
Pokerowo nawet nie najgorzej, popracowałem trochę nad grą i mam nadzieję że wzrost czerwonej po 80+ grach nie jest przypadkowy, tam traciłem chyba najwięcej przez zdecydowanie za dużo, zdecydowanie za głupich hero calli, granie zbyt tight i zbytnią skłonność do slow playowania.

Niestety największym obecnie problemem jest niemożność skoncentrowania się na grze i na tym tracę najwięcej. Jest to też jedna z przyczyn tak małej ilości gier w tym tygodniu.
Nie surfuję w sieci gdy gram, syty i napity, w pokoju cisza, śpię raczej dobrze, może tylko pogoda czasem rozprasza, niewiele też znajduję wskazówek w materiałach odnośnie mindsetu(choć wielu ich też nie przejrzałem).
Średnio wiem jak sobie z tym radzić, wcześniej jak już wspominałem po prostu przeszedłem z HU turbo na superturbo i przez długi czas było okej. Oby to były tylko chwilowe problemy, teraz już chyba nie ma gdzie przejść.

Nie ma co czekać aż przejdzie a więc staram się to jakoś zwalczyć.
Zacząłem od codziennego porannego treningu, bo sporo się o tym słyszy, że krążenie, że się organizm dotlenia, samo zdrowie itp. Na razie ćwiczyłem 3 dni, zbyt mało by coś powiedzieć.
Kolejny raz trafiłem też na artykuły odnośnie medytacji, dużo osób poleca, może spróbuję(ponoć na koncentrację też pomaga).
Dawno temu nawet czytałem sobie Jogasutry.

Wykres:

Spoiler

Od niedawna mój poranny trening: :coolface:

Spoiler

Ostatnia ręka tego tygodnia(znikoma wartość edukacyjna):

Spoiler

Microgaming - €0.10+0.01|10/20 NL (2 max) - Holdem - 2 players
Hand converted by PokerTracker 4

Hero (BB): 23 BB
SB: 27 BB (VPIP: 66.67, PFR: 66.67, 3Bet Preflop: 50.00, Hands: 3)

SB posts SB 0.5 BB, Hero posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has A♦ 6♣

SB raises to 2 BB, Hero raises to 23 BB and is all-in, SB calls 21 BB

Flop: (46 BB, 2 players) T♦ Q♦ 7♥

Turn: (46 BB, 2 players) 5♦

River: (46 BB, 2 players) J♣

Hero shows A♦ 6♣ (High Card, Ace)
(Pre 60%, Flop 20%, Turn 27%)
SB shows 2♠ 7♠ (One Pair, Sevens)
(Pre 40%, Flop 80%, Turn 73%)
SB wins 46 BB

Cele:
- Pokerowe
71/125 turniejów w tym tygodniu, słabo, ale lepiej niż w poprzednim

- Życiowe
Z angielskim tak jak z pokerem, wykonane trochę ponad 50% planu

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Update 2
Ilość rozegranych turniejów: 95
Zysk/strata: -0,05€
Aktualny bankroll: 70,45€
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 2

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Mija kolejny tydzień.
W tym tygodniu po udanym początku sprawy zaczęły się komplikować a historia powtarzać. Dwa pierwsze dni sprawnie wypełniałem wyznaczone cele a potem wróciła nuda. Trochę słabsza dystrybucja kart i farta + brak pracy nad grą i szybko zacząłem tiltować. Początkowo dalej chciałem nabijać volume ale w końcu stwierdziłem że nie ma to sensu. Myślałem, jak zapewne wielu że mindset u mnie silny i nie ma co trenować go bez potrzeby, niestety myliłem się.
Pojawiła się potrzeba a więc zacząłem działać, skierowałem się do działu wideo i tam trafiłem na Trening mentalny, pierwsza część poza odrobiną motywacji za wiele mi nie pomogła, ale już druga pozytywnie mnie zaskoczyła, podane tam proste ćwiczenia na koncentrację + ćwiczenia oddechowe z wyjaśnieniem jak to działa mogą się przydać, także polecam.
Medytować nie próbowałem, ćwiczyć ćwiczyłem i to też polecam.

Plan na następny tydzień:
- dogranie tyle żeby utrzymać srebro
- sprawdzenie kolejnych i wypróbowanie metod z wcześniejszych materiałów mindsetowych
- norma z porannych ćwiczeń i nauki angielskiego.

Wykres:

Spoiler

Cele:
- Pokerowe:
95/125 turniejów, nie jest źle
- Życiowe(Angielski)
Zwrotów uczyłem się tylko dzień czy dwa, ale plan nauki z Duolingo zrealizowany w 100%

Odpowiedz
Cytat
Johnny1994

Przeczytałem i stwierdziłem, że biorę się za obserwację ;)
Powodzenia, bo też grałem HU (na Unibecie bez stat)

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Update 3
Ilość rozegranych turniejów: 80
Zysk/strata: +0,60€
Aktualny bankroll: 71,05€
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 3

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Ten post miał się pojawić wcześniej ale w sobotę było pite, w niedziele było ciężko, zaś roboczy poniedziałek też szybko umknął.
W tym tygodniu w sumie nic specjalnego się nie działo, dograłem do srebra czyli plan pokerowy wypełniony i jak zwykle kiepsko z nauką angielskiego.
Na wykresie widać że czerwona zaczęła mi uciekać, myślę że to głównie przez karty takie a nie inne, ale był to dobry bodziec do tego żeby trochę poprawić swoją grę, przy szaleńcach z najniższych stawek grałem chyba zbyt tight więc od dziś będę grał trochę luźniej. Ćwiczenia fizyczne kontynuuje, ćwiczeń mindsetowych prawie nie ruszyłem ale dużym plusem jest to że odzyskałem „Poker Mindset” którego wcześniej nie skończyłem czytać a to podstawa dobrego mindsetu.

Podsumowanie miesiąca:

Plusy dodatnie:
-poprawa gry
-volume sporo gorszy od przewidywanego ale i tak zadowalający
-poprawa mindsetu
-rozpoczęcie regularnych porannych ćwiczeń
-zrozumienie że moja B-game też może być profitowa
-powrót do regularnego ćwiczenia z Duolingo
-no i oczywiście bankroll na + :profit:

Plusy ujemne:
-oprócz Duolingo prawie nie ruszyłem z nauką angielskiego

Wnioski: Ciągle jest mnóstwo do poprawy . Na stawkach 0,11€ już długo grałem, choć trochę ogarniam, bankroll mam odpowiedni a więc wchodzę na 0,22€, obawy mam głównie co do wystarczającego trafficu.

Wykres:

Spoiler

Cele na maj:
-zagrać 300 HU na 0,22€(średnio tygodniowo chciałbym grać po 75 HU)
-co do nauki angielskiego to cele jak wcześniej

Cele zamiast się zwiększyć zmalały, ale myślę że są po prostu teraz bardziej realistyczne.

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Update 4
Ilość rozegranych turniejów: 60
Zysk/strata: + 1,36€
Aktualny bankroll: 72,41€
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 4

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Tydzień minął podobnie jak poprzednie, grind zrealizowany, na 0,20€ większość gier rozegrałem z graczami z którymi grałem na 0,10€, nie zauważyłem żadnej różnicy, więc na 0,10€ już nie wracam.
Z angielskim też jak wcześniej, zrobiłem sobie w ten weekend plan dnia żeby mieć określony czas na naukę i nie móc tak łatwo o niej zapomnieć.
Mam nadzieję że planu dnia nie rozwali mi cel na ten tydzień, a mianowicie zamierzam przetestować sposób na maksymalizowanie zysków i minimalizowanie strat, sesje na + będę kontynuował, a te na - postaram się kończyć szybciej, wydaje się proste i myślę że powinno dać efekt.
Obejrzałem sobie ostatnio parę luźnych filmików mindsetowych i polecam je jako świetny wypełniacz czasu, nawet słuchając bez pełnego skupienia można dużo skorzystać.
Oprócz celu powyżej planuję jeszcze zacząć oglądać serię Rushera odnośnie rozgrywania poszczególnych typów rąk.
Muszę sobie też wrzucić w grafik ćwiczenia z aplikacją Pranayama, dowiedziałem się o niej z drugiej części Treningu mentalnego, parę razy ją włączyłem, chwilę poćwiczyłem i jest chęć kontynuowania, myślę że to dobry wstęp do pracy nad koncentracją czy medytacji.

Wykres:

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Update 5
Ilość rozegranych turniejów: 66
Zysk/strata: + 0,28€
Aktualny bankroll: 72,69€
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 5

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Planowana ilość gier rozegrana(przy założeniu że gorsze sesje odpuszczam wcześniej a lepsze gram dalej), zagrałem sobie też 1 HU turbo dla odmiany, żeby sobie przypomnieć, zobaczyć jak mi pójdzie po długim okresie na super turbo.
Co do angielskiego to naukę z książki na razie odpuszczam, próbowałem ale gdy siadam do nauki to po kilku minutach zasypiam i tyle. W następnym tygodniu będę próbował innych metod, ew. zacznę się uczyć o innej porze. Z Duolingo dalej się uczę.
Sposób na maksymalizowanie i minimalizowanie strat testowałem, ale niestety nie tak jak bym chciał. Zaczęło się w poniedziałek, tak owocnej sesji nie miałem już bardzo dawno, tyle że co z tego, skoro byłem podczas niej rozkojarzony, wiedziałem że gram nie najlepiej i tylko run był naprawdę dobry więc nie kusiłem losu. Kolejne cztery dni grindu wariancja nie była przyjazna i mimo że czułem że kontroluję swoją grę, gram lepiej niż w poniedziałek, mimo że popełniam nadal sporo błędów, to żadna sesja nie wychodziła na plus więc tylko minimalizowałem możliwe straty.
Serii Rushera nie zacząłem oglądać, obejrzałem sobie za to filmik odnośnie HU po angielsku żeby zobaczyć ile z niego zrozumiem, wybrałem chyba jeden z najprostszych, ogólne, zapisane w punktach koncepcje wyłapałem bez problemu, gorzej ze szczegółami które są raczej ważne, może jakbym się do tego bardziej przyłożył to wyłapałbym więcej.
Z Pranayamą parę razy ćwiczyłem ale na razie nie wiem w czym mogłaby mi pomóc, gdzie mam szukać efektów takich ćwiczeń, kiedy ew. miałyby się pojawić itp. Dotychczas próbowałem jej przed sesją(gdy byłem rozkojarzony) i przed snem(po problemach z zaśnięciem) i w żadnym wypadku nie dała efektu.

Wykres(tylko HU st):

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Update 6
Ilość rozegranych turniejów: 58
Zysk/strata: + 0,53€
Aktualny bankroll: 73,22€
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 6

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Niewiele poprawiłem przez ten tydzień. Trochę pograłem, trochę potiltowałem, ale myślę że wiem nad czym pracować i kiedy najbardziej tiltuję. Z plusów to zabranie się za pierwszą od paru miesięcy książkę(nie licząc tych pokerowych i angielskiego), pykanie na kolejnej aplikacji do angielskiego(Memrise).
Postanowienia na następny tydzień:
- wyłączyć zieloną, będę ją włączał raz na tydzień przy raporcie do MBC
- zacząć oglądać/słuchać TED Talks(głównie w celu nauki angielskiego)
- wrócić do czytania Poker Mindset

Wykres:

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Update 7
Ilość rozegranych turniejów: 19
Zysk/strata: - 0,58€
Aktualny bankroll: 72,64€
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 7

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

W tym tygodniu miałem mało czasu na pokera, pograłem tylko na początku tygodnia i to bez większych chęci. Jednak po powrocie z wyjazdu czekała tu na mnie baaardzo miła niespodzianka w postaci podwyższenia statusu :f_love: dzięki MBC(choćby dlatego warto jest wziąć w nim udział), a więc w następnym tygodniu biorę się za naukę teorii i liczę że pomoże mi ona w kolejnych tygodniach praktyki. Co do postanowień z poprzedniego tygodnia to każde w pewnym stopniu zrealizowałem, dokończę jak czas pozwoli :f_biggrin: .

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Update 8
Ilość rozegranych turniejów: 8
Zysk/strata: - 0,16€
Aktualny bankroll: 72,48€
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 8

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Kolejny tydzień bez czasu/sił na pokera, grałem tylko dziś i do tego jeszcze zaczął mi się wieszać soft, więc szybko odpuściłem.
Z racji tego że do czwartku miałem złoto to w wolnych chwilach ogarniałem teorie. Następny tydzień zapowiada się jak dwa poprzednie a więc to czego się nauczyłem wdrożę najwcześniej w kolejnym. :f_frown:

Odpowiedz
Cytat
Filozof499 Autor wątku
Filozof499

Update 9
Ilość rozegranych turniejów: 5
Zysk/strata: + 0,10€
Aktualny bankroll: 72,58€
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 9

Odpowiedz
Cytat